HLA B27: in ce consta si cand se recomanda aceasta analiza

27. 2. 2024 · 8 minute de citit

Odata cu cresterea incidentei bolilor autoimune si cu mai clara constientizare a publicului referitor la acestea, a crescut si interesul pentru evaluarea factorilor de risc personali si pentru diagnosticarea cat mai rapida a acestor afectiuni. HLA B27 este un parametru cu o mare valoare de diagnostic in acest context, datorita caruia medicul are posibilitatea de a institui, precoce, un tratament adecvat pentru controlul si ameliorarea starii pacientului.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
HLA B27: in ce consta si cand se recomanda aceasta analiza

Ce este HLA B27?

HLA B27, cunoscut si ca antigenul HLA B27, este un element specific care face parte din complexul major de histocompatibilitate de clasa I (MHC I). Acest complex joaca un rol esential in sistemul nostru imunitar, ajutand la identificarea si distrugerea celulelor infectate cu virusuri sau celulelor anormale din corp [1].

Antigenul HLA B27 este localizat pe suprafata celulelor si are o functie importanta in prezentarea catre sistemul imunitar a peptidelor, care sunt fragmente de proteine straine sau proprii, modificate. Un aspect crucial de mentionat este capacitatea HLA B27 de a prezenta atat antigene proprii, cat si antigene straine, ceea ce contribuie in mod fundamental la raspunsul imunitar.

Un alt aspect important legat de HLA B27 este importanta sa genetica. Genele care codeaza HLA B27 sunt mostenite, ceea ce inseamna ca prezenta acestui antigen in organism poate fi transmisa de la parinti la copii. Exista o diversitate de tipuri de HLA B27, iar unele variante sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta anumite boli autoimune [2].

Antigenul HLA B27 are un rol semnificativ in dezvoltarea anumitor boli autoimune, precum spondilita anchilozanta, artrita reactiva, psoriazisul si uveita anterioara. Conform studiilor, aproximativ 90% dintre persoanele cu spondilita anchilozanta sunt purtatoare ale antigenului HLA B27. Cu toate acestea, e important de subliniat ca nu toate persoanele cu HLA B27 dezvolta aceste boli, ceea ce indica faptul ca exista si alti factori implicati in dezvoltarea afectiunilor mentionate [3].

in ciuda asociarii sale cu anumite boli autoimune, prezenta HLA B27 in organism nu este neaparat un semn de alarma. Multe persoane care au acest antigen nu dezvolta boli autoimune. De aceea, este esential sa se inteleaga ca testarea pentru HLA B27 este doar unul dintre numeroasele instrumente pe care medicii le pot folosi pentru a diagnostica si trata bolile autoimune.

Rolul si importanta HLA B27 in organism

HLA B27 este un antigen care face parte din sistemul imunitar al organismului, avand un rol esential in functionarea acestuia. Acesta functioneaza ca un fel de „semnalizator” pentru sistemul imunitar, ajutand la identificarea si distrugerea agentilor patogeni. Atunci cand un agent patogen cum ar fi un virus sau o bacterie intra in organism, HLA B27 il „marcheaza” pentru a fi recunoscut de sistemul imunitar. Astfel, celulele imunitare pot raspunde eficient, atacand si eliminand agentul patogen.

Prin indeplinirea acestui rol, HLA B27 contribuie la sanatatea generala a organismului, protejandu-l de boli si infectii. Acest antigen colaboreaza cu alte componente ale sistemului imunitar pentru a asigura aceasta protectie. De exemplu, lucreaza impreuna cu celulele T, care sunt responsabile pentru eliminarea agentilor patogeni „marcati” anterior de HLA B27 [4].

Desi HLA B27 joaca un rol crucial in protectia organismului, exista o serie de boli autoimune asociate cu acest antigen. Printre acestea se numara spondilita anchilozanta, o boala inflamatorie care afecteaza articulatiile coloanei vertebrale. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, aproximativ 90% dintre persoanele cu spondilita anchilozanta sunt pozitive pentru HLA B27 [2].

Prezenta HLA B27 poate creste riscul de a dezvolta anumite boli autoimune, dar mecanismele exacte prin care se produce acest lucru nu sunt pe deplin intelese. Unul dintre modurile propuse prin care HLA B27 poate contribui la dezvoltarea bolilor autoimune este prin afectarea functionarii sistemului imunitar. in loc sa protejeze organismul impotriva agentilor patogeni, sistemul imunitar incepe sa atace propriile celule ale organismului, ducand la o reactie autoimuna.

Bolile asociate cu antigenul HLA B27

Bolile asociate cu antigenul HLA B27 sunt diverse, incluzand afectiuni precum spondilita anchilozanta, artrita reactiva, sindromul Reiter, artrita psoriazica, boala inflamatorie intestinala si uveita anteriora acuta. Acestea sunt boli autoimune in care sistemul imunitar al organismului ataca propriile celule in loc sa protejeze impotriva infectiilor si a bolilor.

Simptomele si manifestarile bolilor asociate cu HLA B27 variaza in functie de boala. Spondilita anchilozanta, de exemplu, poate provoca durere si rigiditate a spatelui. Artrita reactiva poate provoca durere, umflare si roseata la nivelul articulatiilor. in plus, bolnavii pot prezenta si simptome generale precum oboseala, febra sau pierderea in greutate [3].

Tratamentul bolilor asociate cu HLA B27 implica de obicei medicamente care suprima sistemul imunitar si reduc inflamatia, precum antiinflamatoarele nesteroidiene sau medicamentele modulatoare ale raspunsului imun. Fizioterapia poate fi de asemenea utila pentru a mentine mobilitatea si a reduce durerea. Prognosticul variaza in functie de boala si de raspunsul individual la tratament.

Cand se recomanda testarea pentru HLA B27?

Testarea pentru HLA B27 este recomandata in special in cadrul medical, atunci cand exista suspiciunea unor boli autoimune. Aceasta include boli din grupul spondiloartropatiilor seronegative, precum spondilita anchilozanta, artrita psoriazica, artrita reactiva sau sindromul Reiter. HLA B27 este, de asemenea, asociat cu uveita anterioara acuta [1]. 

in ceea ce priveste simptomele, pacientii care prezinta dureri de spate cronice, inflamatii articulare, roseata sau durere oculara ar trebui sa ia in considerare testarea pentru HLA B27. Aceste simptome pot indica prezenta unei boli autoimune asociate cu acest antigen.

in contextul studiilor genetice si al istoricului familial, testarea pentru HLA B27 poate fi recomandata si daca exista un istoric familial de boli autoimune sau in cadrul unor studii genetice pentru identificarea predispozitiilor la anumite boli. Acest lucru este sustinut de faptul ca persoanele cu rude de gradul intai care au HLA B27 pozitiv au un risc mai mare de a dezvolta anumite boli autoimune.

Analiza pentru HLA B27 - cum se efectueaza?

Analiza pentru HLA B27 necesita de obicei un esantion de sange care este prelevat de catre un medic sau o asistenta medicala. inainte de prelevarea probei de sange este esential ca pacientul sa fie bine hidratat. Aceasta nu numai ca faciliteaza procesul de hemorecoltare, dar asigura si un esantion de calitate. Hidratarea adecvata poate ajuta la prevenirea concentrarii excesive a celulelor si a altor componente din sange.

Esantionul de sange prelevat este ulterior analizat in laborator folosind o metoda numita citometrie in flux. Aceasta este o tehnica avansata care permite detectarea si masurarea caracteristicilor specifice ale celulelor, cum ar fi prezenta antigenului HLA B27. Citometria in flux functioneaza prin trecerea celulelor printr-un fascicul de lumina, permitand analiza individuala a fiecareia [4].

Interpretarea rezultatelor

Interpretarea corecta a rezultatelor testarii pentru HLA B27 este esentiala. Un rezultat pozitiv indica prezenta antigenului HLA B27 in organism, dar nu confirma automat prezenta unei boli specifice. Acest lucru se datoreaza faptului ca aproximativ 7-10% din populatia generala este pozitiva pentru HLA B27, dar majoritatea acestor persoane nu dezvolta boli asociate cu acest antigen. in schimb, un rezultat negativ indica absenta antigenului, dar nu exclude complet posibilitatea unei boli asociate. Studiile arata ca aproximativ 20% dintre pacientii cu spondilita anchilozanta, de exemplu, sunt negativi pentru HLA B27 [2].

in ceea ce priveste sensibilitatea si specificitatea testului, acestea sunt doua masuratori esentiale pentru a intelege precizia analizei. Sensibilitatea se refera la capacitatea testului de a identifica corect persoanele cu antigenul HLA B27, in timp ce specificitatea se refera la capacitatea de a identifica corect persoanele fara antigenul HLA B27. in general, testul HLA B27 are o sensibilitate de aproximativ 90% si o specificitate de 98-99%. Aceasta inseamna ca testul este foarte bun la identificarea persoanelor care au antigenul, dar exista totusi o mica sansa de a obtine un rezultat fals pozitiv sau fals negativ [3].

Dupa interpretarea rezultatelor, este esential sa se discute cu medicul despre urmatorii pasi. in functie de rezultat si de simptomele pacientului, acestea pot include investigatii suplimentare, tratament sau urmarirea simptomelor. Este important de retinut ca un rezultat pozitiv pentru HLA B27 nu inseamna automat ca pacientul are o boala inflamatorie. in schimb, acesta ar trebui utilizat impreuna cu alte informatii clinice si de laborator pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic. 

Asadar, analiza HLA B27 este esentiala pentru diagnosticarea anumitor boli autoimune si inflamatorii, inclusiv a spondilitei anchilozante. Este important sa intelegi ca un rezultat pozitiv nu inseamna neaparat un diagnostic de boala, dar poate indica o predispozitie. Asadar, daca ai simptome care coincid cu cele asociate bolilor legate de HLA B27, este recomandat sa discuti cu medicul despre oportunitatea de a efectua aceasta analiza.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse

  1. Cleveland Clinic. “B-Type Natriuretic Peptide (BNP) Test: Normal Levels & Function.” Cleveland Clinic, 3 Mar. 2022, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22629-b-type-natriuretic-peptide, accesat la 27.02.2024;
  2. “Heart Failure and the BNP Blood Test.” WebMDwww.webmd.com/heart-disease/heart-failure/bnp-blood-test, accesat la 27.02.2024;
  3. MedlinePlus. “Natriuretic Peptide Tests (BNP, NT-ProBNP).” Medlineplus.gov, 2019, medlineplus.gov/lab-tests/natriuretic-peptide-tests-bnp-nt-probnp/, accesat la 27.02.2024;
  4. “What Is a BNP Test? Results, Normal, High, and Levels.” MedicineNetwww.medicinenet.com/bnp_test/article.htm, accesat la 27.02.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor