Hernia ombilicala: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

6. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

Vorbim despre hernia ombilicala atunci cand exista un defect in peretele abdominal anterior si, pe cale de consecinta, o parte a intestinului trece prin spatiul prin care trecea cordonul ombilical inainte de nastere (1). Daca celelalte tipuri de hernie se dezvolta in perioada adolescentei, hernia ombilicala se dezvolta mai ales la copii. Mai bine de jumatate dintre copiii care au o greutate mai mica de 1,5 kiligrame la nastere (nascuti prematur) au hernie ombilicala. În aproape toate cazurile bebelusilor, hernia ombilicala se inchide inainte de varsta de 5 ani (1).

Cu toate acestea, hernia ombilicala se poate dezvolta si la adulti, mai ales la persoanele supraponderale, sau la cele care obisnuiesc sa ridice greutati. 

In acest articol explicam nu numai cauzele herniei ombilicale, ci si factorii de risc, cum se stabileste diagnosticul si cum se trateaza hernia ombilicala.

Ce este hernia ombilicala

Hernia ombilicala (un tip de hernie abdominala) are forma unei crescaturi nedureroase care apare in sau in apropierea buricului. Crescatura poate deveni mai mare daca razi, tusesti si de asemenea se poate micsora atunci cand te relaxezi (2). Herniile ombilicale se pot dezvolta, in anumite cazuri, si la adulti, nu numai la copii. Daca nu este tratata la timp, hernia se poate agrava (2). Hernia ombilicala este a doua cea mai frecventa forma de hernie la adulti.  

Care este cauza herniei ombilicale 

In cazul bebelusilor, cauza herniei ombilicale o constituie o mica deschidere din muschiul abdominal, care permite trecerea cordonului ombilical. In apropierea nasterii, sau imediat dupa nastere, aceasta deschidere ar trebui sa se inchida. Daca acest lucru nu se intampla, o parte a intestinului se poate strecura prin acel spatiu, ceea ce duce la dezvoltarea herniei ombilicale (1).  

In cazul adultilor, hernia ombilicala se dezvolta mai ales in cazul persoanelor obeze, pentru ca prea multa presiune asupra peretelui abdominal duce la trecerea unei parti a intestinului printr-un punct mai slab al muschiului abdominal (1).  

Factorii de risc ai herniei ombilicale la adulti

Exista un set de factori de risc care pot contribui la dezvoltarea herniei ombilicale (2):

  • varsta: sugarii, mai ales cei nascuti prematur, prezinta un risc mai mare de hernie ombilicala decat adultii.
  • obezitate: copiii si adultii cu surplus de kilograme se confrunta cu un risc mai mare de a dezvolta hernie ombilicala, in comparatie cu persoanele al caror indice de greutate se incadreaza in limite recomandate.
  • tuse persistenta: poate creste riscul de hernie ombilicala, pentru ca tusea pune presiune pe peretele abdominal.
  • sarcina multipla (gemeni, tripleti): este un alt factor de risc important in cazul herniei ombilicale.
  • ridicare de greutati in mod obisnuit.

Simptomele herniei ombilicale

Simptomele herniei ombilicale variaza de la un caz la altul. Indiferent de severitatea herniei, daca peretele abdominal se contracta apare durerea, iar aceasta poate fi usoara pana la severa (1).

Este recomandat sa mergi la medic in urmatoarele cazuri:

  • daca se instaleaza durerea;
  • daca apar simptome asociate cum ar fi varsaturile;
  • daca locul se inflameaza si se decoloreaza;
  • daca inflamatia nu se reduce nici in pozitie relaxata.

In mod normal, hernia ombilicala nu constituie o urgenta medicala. Cu toate acestea, exista la bebelusi si la adulti anumite manifestari care ar putea indica o hernie strangulata. Acest lucru este cea mai grava complicatie a herniei si consta in strangularea intestinului subtire (cel mai adesea). Practic, alimentarea cu sange este intrerupta pentru ca o parte a intestinului este impinsa catre burta. In cazul herniei strangulate, interventia chirurgicala ar trebui sa aiba loc de urgenta pentru a salva intestinul.

Simptomele herniilor strangulate sunt (3):

  • balonare;
  • constipatie;
  • umflatura decolorata (dar nu neaparat, poate avea si nuante de violet, rosu);
  • febra;
  • durere;
  • sensibilitate la atingerea abdomenului;
  • varsaturi.

Tratamentul herniei ombilicale

La bebelusi, cele mai multe hernii ombilicale se rezolva de la sine, in 90% dintre cazuri pana la varsta de 5 ani. Nu este nevoie de tratament. Cu toate acestea, pacientul poate avea nevoie de o interventie chirurgicala in urmatoarele situatii:

  • daca hernia este mai mare de 1,5 cm la copiii cu varsta de peste 2 ani;
  • daca miscarea intestinala este afectata;
  • daca hernia provoaca durere;
  • daca pielea se decoloreaza la locul herniei.

Daca hernia se rupe, interventia chirurgicala devine o necesitate, dar trebuie spus ca rupturile herniei sunt rare.

Herniile sunt mai putin susceptibile de a se rezolva de la sine la adulti decat la copii. Adultii sunt mai predispusi la complicatii si de aceea pot avea nevoie de interventie chirurgicala.

Operatia de hernie ombilicala

Operatia de hernie ombilicala dureaza aproximativ 20-30 de minute. In cele mai multe cazuri, persoana care a suferit o operatie de hernie ombilicala poate merge acasa in aceeasi zi. Aceasta interventie presupune o incizie la baza abdomenului si impingerea tesutului proeminent. 

In timpul interventiei chirurgicale, chirurgul face o incizie in zona abdominala. Tesutul herniat este indreptat inapoi in abdomen, iar apoi peretele abdominal este cusut. In cazul adultilor, chirurgul foloseste o plasa pentru a ajuta la intarirea peretelui abdominal (5). Astfel de operatii pot fi deschise sau laparoscopice.

Pregatirea pentru operatia de hernie ombilicala

Pacientul care se pregateste pentru interventia de hernie ombilicala trebuie sa nu se alimenteze si sa nu bea apa inainte de operatie. De asemenea, medicul chirurg poate recomanda ca pacientul sa nu ia medicamente anticoagulante pentru a reduce, astfel, riscul sangerării. 

In cele mai multe cazuri, medicii chirurgi prefera ca aceasta interventie sa se faca sub anestezie generala. 

Ingrijirea post-operatorie

Dupa externare, pacientul poate simti o durere usoara si disconfort la locul interventiei chirurgicale. Medicul poate recomanda antialgice, dar si imbracaminte lejera si evitarea efortului fizic. Este posibil ca in unele cazuri medicul sa aplice un pansament, acesta trebuie pastrat curat si uscat, pentru a evita infectarea.

Prognosticul este, in cele mai multe cazuri, foarte bun dupa operatie. Exista insa riscuri la toate interventiile chirurgicale. Aceste riscuri, in cazul gerniei ombilicale, pot fi:

  • infectarea plagii la locul operatiei;
  • aparitia unor leziuni intestinale;
  • recidiva herniei;
  • durere cronica;
  • leziuni la nivelul organelor (vezica urinara, intestine);
  • leziuni ale nervilor sau vaselor de sange (3).

Pacientii adulti pot amana interventia chirurgicala, daca medicul recomanda. In acest caz, medicul specialist trebuie sa monitorizeze hernia pentru a observa daca devine mai mare sau daca provoaca alte probleme de sanatate, caz in care interventia chirurgicala devine o necesitate. Se recomanda solicitarea sfatului medicului de specialitate inainte de a lua decizie cu privire la ingrijirea sanatatii.

Cele mai frecvente intrebari cu privire la hernia ombilicala

Cum dormi dupa operatia de hernie ombilicala?

Dupa operatia de hernie ombilicala, se recomanda sa dormi pe spate pe jumatate intins pe jumatate sezand, cu perne care sa sustina spatele. Unghiul de inclinare se poate reduce pe masura ce incizia se vindeca (4).

Ce este hernia ombilicala la adulti?

Hernia ombilicala la adulti presupune o slabire a muschilor din jurul buricului. Cele mai frecvente cazuri se dezvolta la gravide si la persoanele care au o greutate peste normal.

Cum se vindeca o hernie ombilicala fara interventie chirurgicala?

La bebelusi si la copiii mici cele mai multe cazuri de hernie ombilicala se inchid fara interventie chirurgicala. Herniile mai complicate (herniile strangulate) necesita interventie chirurgicala. Nu exista tratamente care se pot face la domiciliu pentru a vindeva o hernie ombilicala (4).

Cat de grava poate fi o hernie ombilicala?

In cele mai multe cazuri, o hernie ombilicala nu este grava. Interventia chirurgicala poate fi necesara daca hernia nu dispare, sau daca afectiunea devine hernie strangulata.

 Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pentru hernia ombilicala pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist, inclusiv cele post-operatorii. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate. 

 Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Medical News Today, „Umbilical hernia: What you need to know”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/189580
  2. NHS, „Umbilical hernia repair”: https://www.nhs.uk/conditions/umbilical-hernia-repair/ 
  3. Drugwatch, „Umbilical hernia”: https://www.drugwatch.com/hernia-mesh/hernias/umbilical/
  4. verywellfamily, „What Is an Umbilical Hernia?”: https://www.verywellfamily.com/umbilical-hernia-treatment-and-repair-2634116
  5. Mayo Clinic, „Umbilical hernia”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/umbilical-hernia/diagnosis-treatment/drc-20378689
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor