Cele mai frecvente cauze ale frisoanelor fara febra

19. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Fata cu frisoane

 

Frisoanele sunt de obicei insotite si de instalarea febrei, dar exista si situatii in care acest lucru nu se intampla, iar temperatura corpului ramane in limite normale. Totusi, tremuratul provocat de senzatia intensa de frig nu este ceva normal si indica anumite probleme de sanatate, care trebuie sa fie investigate. 

Prezentam in continuare cele mai frecvente cauze ale frisoanelor fara febra, cu simptomele specifice pentru fiecare si optiunile de tratament. Mergi la doctor daca nu te simti bine si nu folosi niciodata remedii care nu au fost recomandate de un medic!

Ce sunt frisoanele fara febra?

Frisoanele sunt contractii musculare involuntare care apar atunci cand corpul percepe senzatia de frig. Hipotalamusul, glanda care regleaza temperatura corporala, stimuleaza muschii sa se contracte, pentru a incalzi corpul. Atunci cand organismul este expus la frig, reactia este una normala si salvatoarea, deoarece previne instalarea hipotermiei, care ar fi fatala. 

Totusi, exista si cazuri cand hipotalamusul reactioneaza in mod eronat, atunci cand temperatura externa este normala si corpul nu este in pericol. Frisoanele apar de multe ori in timpul somnului si pot fi insotite de transpiratii. Sunt mai frecvente la copii, dar pot fi intalnite la orice varsta, iar cauzele care duc la aceste reactii sunt numeroase.

Cele mai frecvente cauze ale frisoanelor fara febra

Hipotiroidism

Frisoane si transpiratii fara febra apar frecvent in hipotiroidism. Aceasta boala se declanseaza atunci cand tiroida nu mai produce suficienti hormoni pentru a regla metabolismul. Unul dintre simptomele specifice afectiunii este intoleranta la frig si frisoanele, chiar si atunci cand temperatura mediului este una placuta, normala. Hipotiroidismul are si alte manifestari, printre care:

  • crestere anormala in greutate;
  • piele uscata si unghii fragile;
  • depresie;
  • constipatie;
  • tulburari de memorie;
  • tensiune sau slabiciune musculara inexplicabila.

Hipotiroidismul se poate diagnostica printr-un test de sange, iar tratamentul consta in administrarea zilnica a unor hormoni care vor suplini activitatea tiroidei.

 

Fata care bea ceai

 

Anemie

Anemia este o afectiune care apare din cauza carentei de fier din sange. Simptomele includ paloare, oboseala inexplicabila si senzatie constanta de frig, insotita de frisoane. Boala poate fi diagnosticata printr-un test de sange, iar tratamentul include administrarea unor suplimente alimentare care contin fier. 

O dieta echilibrata, bogata in alimente care contin fier, poate preveni aparitia anemiei. De aceea, este recomandat ca meniul zilnic sa includa si o portie din urmatoarele alimente: 

  • spanac;
  • broccoli;
  • mazare verde sau fasole verde;
  • carne rosie;
  • dovleac;
  • fructe uscate;
  • linte;
  • oua.

Infectii virale

Unele infectii virale nu provoaca febra, insa frisoanele pot fi puternice. Printre exemple se numara coronavirusurile (inclusiv cel care provoaca COVID-19 sau cele responsabile de banala raceala), dar si unele virusuri care duce la infectii urinare sau gastrointestinale.

 

Copil cu febra

 

Virusul actioneaza asupra sistemului nervos, iar acesta reactioneaza, in mod eronat, ca atunci cand temperatura corpului este prea scazuta, declansand tremuratul. De obicei, frisoanele sunt insotite si de alte simptome:

Tratamentul infectiilor virale are ca scop ameliorarea simptomelor. Odihna, hidratarea, dieta sanatoasa si administrarea unor vitamine si minerale pentru sustinerea sistemului imunitar pot ajuta la o vindecare mai rapida.

Criza de hipoglicemie

Hipoglicemia apare atunci cand nivelul de zahar din sange scade foarte mult. Fenomenul este intalnite frecvent la diabetici, dar se poate declansa chiar si la persoane care nu au aceasta afectiune. Criza se manifesta prin:

  • transpiratii reci;
  • frisoane;
  • iritabilitate;
  • slabiciune musculara;
  • palpitatii;
  • confuzie;
  • tulburari de vedere;
  • convulsii.

Tratamentul presupune administrarea de urgenta a unor solutii (medicamente, dulciuri, tablete cu glucoza etc) care sa echilibreze nivelul glicemiei.

 

 

Tulburari hormonale

Inainte si dupa instalarea menopauzei, tulburarile hormonale sunt des intalnite. Unul dintre principalele simptome cu care se confrunta femeile aflate la menopauza il reprezinta bufeurile (senzatii de caldura intensa), dar acestea pot sa alterneze si cu starea opusa, de frig, care duce la frisoane. Bufeurile si frisoanele sunt determinate de fluctuatiile hormonale care afecteaza functionarea normala a hipotalamusului. 

Perimenopauza, perioada care incepe cu cativa ani inainte de menopauza (adica de incetarea menstruatiei) este de obicei marcata si de alte simptome:

  • schimbari de dispozitie;
  • uscaciune vaginala;
  • menstruatie neregulata;
  • crestere in greutate;
  • caderea parului sau subtierea firului de par.

Toate aceste manifestari neplacute pot fi ameliorate printr-un tratament recomandat de medicul ginecolog. El poate indica o terapie de substitutie hormonala sau doar administrarea unor vitamine si suplimente alimentare cu extracte din plante.

 

Fata consumand lichide

 

Circulatie deficitara a sangelui

Tulburarile de circulatie a sangelui pot provoca la randul lor frisoane. Boala arteriala periferica, declansata de ingustarea arterelor de la maini sau picioare, este cel mai des responsabila de senzatia de picioare reci si de frisoane. Deseori, afectiunea se manifesta si prin furnicaturi la nivelul membrelor. 

Acestea sunt, de obicei, singurele simptome ale unei boli cu potential letal, pentru ca, in lipsa tratamentului adecvat, boala arteriala poate duce inclusiv la atac de cord sau la accident vascular cerebral. Medicul cardiolog poate recomanda un tratament medicamentos pentru dilatarea vaselor de sange sau pentru a scadea nivelul de colesterol din sange, care provoaca ingustarea arterelor.

Criza de anxietate

Exista si cazuri in care frisoanele fara febra sunt provocate de anxietate, nu de o afectiune organica. Criza de anxietate se manifesta printr-o serie de simptome:

  • palpitatii;
  • transpiratie;
  • insomnie;
  • hipertensiune arteriala;
  • durere de cap;
  • greata;
  • spasme musculare;
  • respiratie agitata.

Anxietatea poate fi tinuta sub control prin sedinte de psihoterapie sau cu ajutorul unor calmante recomandate de medicul psihiatru.

Mahmureala

O alta situatie care poate provoca frisoane este mahmureala. Pe langa manifestarile specifice acestei stari, cum sunt palpitatiile, greata, durerea de cap, transpiratiile si ameteala, este posibil ca dupa o noapte de betie sa apara si senzatia de frig, insotita de tremurat. 

Sistemul nervos reactioneaza similar starii de sevraj, pentru ca nu se poate adapta suficient de repede la lipsa de alcool care urmeaza unui consum in exces. De asemenea, o cantitate mare de alcool determina secretia de citokine, care au un rol esential pentru sistemul imunitar. O cantitate mare de citokine este asociata cu inflamatia, provocand simptome precum oboseala, greata si cefalee. Odihna si hidratarea sunt in mod normal suficiente pentru a permite organismului sa se refaca.

Ce sa faci cand ai frisoane fara febra?

Nu exista un tratament standard pentru frisoane, pentru ca trebuie tratata cauza care a provocat aceasta manifestare. Totusi, indiferent de problema care a generat tremuratul corpului, exista cateva solutii simple, care pot ajuta la ameliorarea frisoanelor. Iata ce poti face:

  • O baie fierbinte.
  • Odihneste-te cat mai mult!
  • Bea ceaiuri calde si hidrateaza-te cat mai bine!
  • Poarta haine calduroase!
  • Evita sa iesi in frig pana cand te vei simti mai bine!

Daca ai frisoane incontrolabile, care dureaza mai multe ore sau te simti foarte rau, ai ameteli dureri puternice de cap sau senzatie de sufocare, iti recomandam sa ceri de urgenta ajutorul unui medic. Nu lua niciodata medicamente sau remedii naturiste fara recomandare medicala!

In concluzie, frisoanele pot sa apara din cauza mai multor afectiuni, reprezentand doar unul dintre simptomele specifice unor boli. In unele cazuri insa, ele se pot declansa din cauza unor obiceiuri nocive sau a unor tulburari psihice, fara sa existe o problema medicala. Diagnosticul clar poate fi stabilit numai in urma unei consultatii de specialitate.

Referinte:

1. Corey Whelan, Medically reviewed by Judith Marcin, M.D, “7 Causes for Chills Without Fever and Tips for Treatment”, https://www.healthline.com/health/chills-without-fever, updated on January 28, 2018. Accesat pe 13 septembrie 2022;

2.Julie Stewart, “Why You Have Chills but No Fever”, https://www.menshealth.com/health/a40446159/chills-but-no-fever/, published on Jun 30, 2022. Accesat pe 13 septembrie 2022;

3.Timothy Huzar, “Why do I have chills without a fever?”, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324864, medically reviewed by Debra Sullivan, Ph.D., on April 3, 2019. Accesat pe 13 septembrie 2022;

4. Divya Jacob, Shaziya Allarakha, “What Causes Feeling Feverish But No Fever?”, https://www.medicinenet.com/what_causes_feeling_feverish_but_no_fever/article.htm, medically reviewed on 3/4/2022. Accesat pe 13 septembrie 2022;

5. Lauren Cahn, “What It Really Means When You Get Chills Without A Fever”, https://www.healthdigest.com/660519/what-it-really-means-when-you-get-chills-without-a-fever/, updated August 24, 2022. Accesat pe 13 septembrie 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor