Optiuni de tratament in cazul frenului lingual scurt

6. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Anchiloglosia

 

Frenul lingual scurt sau anchiloglosia este o problema de sanatate care apare in special la copii, atunci cand plica mucoasa, o membrana fina care face legatura dintre limba si planseul sublingual, impiedica limba sa se miste liber. In mod normal, limba se poate deplasa dincolo de buza inferioara si poate ajunge pana in cerul gurii. Simptomele includ dificultati la alaptare si vorbire. O procedura chirurgicala simpla poate trata problema.

Ce inseamna fren lingual scurt?

Frenul este de doua tipuri, respectiv fren lingual si fren labial. Frenul lingual se afla sub limba si o leaga de osul mandibular. Frenul labial se afla sub buza si o leaga de osul maxilar. Frenul lingual poate fi de doua tipuri, respectiv fren anterior si fren posterior.

Frenul lingual scurt, numit si fren lingual restrictiv este o afectiune congenitala in care limba unei persoane ramane atasata de planseul sublingual. Acest lucru se intampla atunci cand frenul lingual, adica pliul al membranei mucoase care face legatura intre limba si planseul sublingual, este mai scurt sau mai tensionat decat de obicei [1]. Un fren scurt poate restrictiona miscarile limbii. Anchiloglosia apare la 10% dintre nou-nascuti si o intalnim cel mai frecvent la copiii mici [2]. Afectiunea poate fi dezvoltata si de adulti. In unele cazuri, boala este transmisa ereditar.

Cum recunosti afectiunea?

Frenul lingual anterior scurt se afla in partea din fata a gurii copilului, langa varful limbii, chiar in spatele dintilor inferiori si a gingiilor. De multe ori arata ca o membrana subtire. Frenul lingual posterior, mai ascuns, este pozitionat in interior, ceea ce il face mai dificil de observat. Frenul lingual anterior scurt este mai frecvent decat frenul lingual posterior scurt. Frenul lingual posterior scurt poate provoca deformarea fizionomiei copilului [4].

Afectiunea poate fi recunoscuta de parinti sau de un consultant in alaptare, prin observarea unor probleme precum:

  • dificultatea de a scoate limba;
  • miscari limitate ale limbii stanga-dreapta;
  • forma crestata a limbii sau asemanatoare unei inimi.

Tulburari functionale produse de frenul lingual scurt

  • Probleme de pronuntie

Adevaratul impact al frenului lingual scurt asupra vorbirii nu este pe deplin inteles. Limba copilului are nevoie de contact cu cerul gurii atunci cand sunt pronuntate sunetele linguale: t, d, z, s, n si l. Atunci cand miscarile limbii sunt restrictionate si aceasta nu poate ajunge pe cerul gurii, copilul poate avea probleme de pronuntie.

  • Probleme de hranire

Pentru a crea o priza adecvata la alaptare, copilul trebuie sa-si extinda limba peste linia maxilarului. Daca bebelusul sufera de fren lingual restrictiv, acest lucru nu este posibil. In acest caz, copilul incearca sa-si foloseasca gingiile pentru a mentine mamelonul in gura in timpul alaptarii. Acest lucru poate fi dureros pentru micut. De asemenea, poate suferi de aerofagie si, mai apoi, de probleme de masticatie [4]. 

Cauzele frenului lingual scurt

Limba si planseul sublingual se contopesc impreuna in timpul sarcinii. In timp, limba se separa de planseul sublingual. In cele din urma, doar banda subtire de tesut, adica frenul lingual, conecteaza partea inferioara a limbii la planseul sublingual [3]. Pe masura ce un copil creste, plica mucoasa de sub limba se micsoreaza si se subtiaza. La copiii cu anchiloglosie, aceasta membrana ramane groasa, ceea ce face dificila miscarea limbii [1]. Copiii de sex masculin sunt de trei ori mai afectati de frenul lingual restrictiv decat cei de sex feminin [3]. 

Simptomele frenului lingual scurt

Simptomele afectiunii pot varia de la un caz la altul. Uneori, afectiunea este suficient de usoara incat simptomele sa nu interfereze cu viata de zi cu zi a mamei si a copilului.

Copilul poate prezenta urmatoarele simptome [2], [3]:

  • tinde sa mestece mai mult decat sa suga;
  • nu creste in greutate asa cum te-ai astepta;
  • se hraneste pentru o lunga perioada de timp, ia o scurta pauza si apoi reia ciclul;
  • este agitat atunci cand incearca sa se hraneasca;
  • produce un sunet asemanator unui clincanit in timpul alaptarii;
  • pare infometat tot timpul.

Odata cu simptomele bebelusului, mama este posibil sa sufere de [2]:

  • durere in timpul alaptarii si dupa alaptare;
  • sfarcuri inflamate sau crapate;
  • mastita, inflamatia sau infectia sanului;
  • consum redus de lapte.

Atentie! Consulta un medic specialist si apeleaza la tratamente medicale si suplimente alimentare care pot ameliora simptomele acestor conditii de sanatate! Tine seama de faptul ca aportul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat! 

De asemenea, se poate observa ca limba copilului:

  • nu se poate deplasa departe dintr-o parte in alta;
  • nu poate ajunge la gingiile superioare sau cerul gurii;
  • nu poate iesi dincolo de gingii;
  • are o forma in “V”  atunci cand iese din gura.

La copiii mici, simptomele pot include:

  • dificultati de pronuntie a sunetelor care necesita atingerea cu limba a cerului gurii sau a dintilor frontali superiori;
  • dificultati la inghitire;
  • dificultatea de a-si misca limba spre cerul gurii sau dintr-o parte in alta;
  • dificultatea de a canta la un instrument de suflat.

Frenul lingual scurt poate duce la:

  • pespiratia (transpiratia usoara) a gurii;
  • incapacitatea de a vorbi clar;
  • dificultatea de a saruta;
  • dureri de maxilar;
  • tractiunea limbii.

Diagnosticarea frenului lingual scurt

 

Diagnosticarea frenului lingual scurt

 

O evaluare a frenului lingual scurt ar trebui sa includa evaluarea functiei limbii, in special in timpul hranirii, pe langa evaluarea tensiunii tesuturilor. Medicul  investigheza felul in care se efectueaza ingrijirea noului nascut, procesul de alaptare, verifica limba, gura, dintii copilului si elimina posibilitatea existentei altor boli, precum impetigo. Medicul poate solicita copiilor mai mari sa-si miste limba si sa produca anumite sunete.

Atentie! Urmeaza intotdeauna sfaturile de igiena si ingrijire a copilului primite de la medicul specialist.

Complicatiile frenului lingual scurt

Uneori, copiii invata sa se adapteze la boala pe masura ce cresc si invata sa efectueze exercitii specifice cu limba. Dar daca frenul lingual scurt cauzeaza probleme, cel mai bine este ca boala sa fie tratata devreme, deoarece unele simptome se agraveaza odata cu varsta.

Boala poate produce complicatii precum:

  • probleme de hranire, care pot provoca probleme de crestere in greutate sau malnutritie;
  • impedimente de vorbire, care pot cauza probleme la scoala;
  • dificultatea de a manca anumite alimente;
  • probleme dentare cum ar fi cariile dentare, gingiile umflate si iritate si un decalaj intre cei doi dinti frontali inferiori;
  • sufocare la ingestia unor alimente;
  • probleme la pronuntia unor litere.

Optiuni de tratament pentru frenul lingual scurt

In unele cazuri, frenul lingual scurt nu provoaca simptome vizibile. Sugarii si copiii mici care sufera de aceasta afectiune, dar nu au probleme cu alimentarea, inghitirea sau vorbirea, pot sa nu aiba nevoie de tratament. Remedii naturiste precum ceaiuri si siropuri calmante pentru copii pot contribui la ameliorarea unor simptome de nervozitate cauzate de afectiune. De asemenea, unele dispozitive pentru copii pot fi de ajutor in procesul de alaptare.

Atentie! Consulta medicul pediatru inainte de a aplica remedii naturiste. Remediile naturiste si suplimentele alimentare nu pot inlocui un tratament medical. Daca apar  efecte adverse, intrerupe imediat administrarea si contacteaza medicul curant!

In cazul in care copilul are frenul lingual scurt si are probleme de hranire, medicul specialist poate recomanda efectuarea unei interventii chirurgicale in care se taie frenul lingual. Operatia este adesea efectuata fara sedare si comporta un disconfort minim pentru sugari. Copiilor mici si adultilor li se pot administra medicamente antidolorifice sau anestezice generale inainte de procedura. Nu se administreaza sedative bebelusilor sub 3 luni [2].

Frenotomie 

Aceasta procedura se efectueaza in cabinetul unui medic. Acesta foloseste un foarfece special cu care taie frenul. Procedura nu provoaca durere, deoarece frenul nu are multi nervi sau vase de sange. Bebelusul poate fi alaptat imediat, ceea ce poate fi linistitor si vindecator pentru acesta [3].

Frenoplastie

Cand frenul este prea gros pentru o incizie rapida, medicul pediatru efectueaza o frenoplastie. Medicul foloseste un anestezic, apoi o serie de instrumente speciale pentru a taia frenul, dupa care inchide cicatricea cu cateva cusaturi care se dizolva singure, pe masura ce rana se vindeca [3].

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. 

Frenul lingual scurt poate afecta in special bebelusii si copii mici. Boala poate crea o serie de probleme de sanatate si sociale celor mici, deoarece afecteaza vorbirea. Daca un copil prezinta simptome, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile acestuia! Daca esti insarcinata si stii de existenta unor cazuri de fren lingual scurt in familie, este recomandat sa te adresezi unui medic. 

Surse de informare:

[1] Kids Health. “Tongue Tie.”  Kids Health, 2022,

https://kidshealth.org/en/parents/tongue-tie.html Accesat in 27.09.2022.

[2] Cleveland Clinic. “Tongue-Tie (Ankyloglossia).”  Cleveland Clinic, 2022, 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17931-tongue-tie-ankyloglossia Accesat in 27.09.2022.

[3] Moore, William. “Tongue-Tie.”, Web Md, 2022.

https://www.webmd.com/children/tongue-tie-babies Accesat in 27.09.2022.

[4] Lindberg, Sara. “Tongue-Tie: What It Is and How It’s Treated.” Healthline, 2020,

https://www.healthline.com/health/baby/tongue-tie Accesat in 27.09.2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor