Fractura de femur: cauze, simptome si optiuni de tratament

2. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 12 minute de citit

Fractura de femur este una dintre leziunile tratate de chirurgii ortopezi. Asemenea fracturi apar in urma unor accidente cu politraumatisme, impactul este extrem de puternic pentru ca femurul sa se fractureze. Fractura de femur trebuie sa fie tratata rapid, de chirurg, iar recuperarea medicala este extrem de importanta pentru a reveni la mobilitatea de dinainte de accident. 

Fractura de femur este o leziune extrem de grava ce necesita ajutor medical de specialitate in cel mai scurt timp. Cum apare fractura de femur? In urma unui accident rutier, o cazatura puternica, un salt de la inaltime cu aterizare pe un picior, o impuscatura sau o cadere accidentala a unei persoane varstnice se poate solda cu o fractura de femur. Vindecarea se produce pe parcursul mai multor luni, iar dupa tratamentul chirurgical si medicamentos trebuie sa fie urmate sesiuni de recuperare medicala, in functie de nevoile fiecarei persoane in parte, pentru ca femurul rupt sa se vindece.  

Ce este fractura de femur?

Femurul sau osul coapsei, este unul dintre oasele mari si puternice ale corpului, fiind asezat intre articulatia soldului si cea a genunchiului. Anatomia femurului ne arata ca este compus din cap, gat si trohanterele mari si mici, la articulatia soldului. La capatul opus se afla epifiza, formata din condili lateral si medial, epicondili lateral si medial, tubercul adductor si rotula. 

Fractura de femur este o ruptura a osului, care se poate produce la capatul superior, in zona pelvisului sau a bazinului, la capatul inferior sau in zona genunchiului. Asa cum aminteam anterior, ruptura apare ca urmare a unui impact foarte puternic, prin cadere, saritura sau chiar in caz de impuscare. 

Fiind un os atat de mare, pe care se sprijina greutatea intregului corp, fractura de femur are nevoie de un timp anume pentru vindecare. Depinde foarte mult si de tipul leziunii, fracturile simple nu necesita timp mare pentru vindecare, fiind fisuri scurte la nivelul femurului. Pe de alta parte, fracturile care au ca rezultat zdrobirea acestuia, necesita interventii chirurgicale complexe. 

Tipuri de fractura de femur

Fractura de femur prezinta mai multe tipuri de leziuni. Astfel, o fractura de femur poate fi deschisa, adica osul perforeaza pielea sau inchisa - pielea in jurul acesteia nu prezinta leziuni, fiind intacta. 

In urma producerii unei fracturi de femur, bucatile de os se pot alinia foarte bine si atunci se vorbeste despre o fractura stabila. Cand bucatile de os fracturate nu pot fi aliniate este vorba de o fractura deplasata. 

Clasificarile medicale tin cont de mai multe criterii atunci cand sunt constatate fracturile de femur: localizarea, modul fracturarii osului, modalitatea in care muschii si pielea se prezinta ca urmare a fracturii. 

Fractura transversala

In acest tip de fractura de femur, ruptura este o linie orizontala, dreapta, care traverseaza osul. 

Fractura oblica

In aceasta situatie este vorba de o ruptura care urmeaza un tipar inclinat pe axul femural. 

Fractura spiralata

Linia fracturii inconjoara in acest caz axul osului, comparatia cel mai des utilizata pentru a descrie acest fenomen este o acadea cu dungi colorate, dispuse circular. 

Fractura cominutiva

Cunoscuta si sub denumirea de “fractura maruntita” se refera la faptul ca osul s-a rup in mai multe bucati mici, ca urmare a fortei inregistrate asupra sa.

Fractura deschisa

In momentul in care fractura de femur este deschisa, fragmentele rupte ale osului rup pielea si ies la exterior, motiv pentru care este una dintre cele mai grave fracturi de femur, leziunile fiind la nivel osos, muscular, articular, dar si in jurul tendoanelor, nervilor si ai ligamentelor. De aceea se vor vindeca mai greu si, ca in cazul ranilor deschise, riscul de infectii este mai mare. 

Cauzele fracturii de femur

Traumatisme puternice

Accidentul rezultat la impactul dintre două vehicule, cel de motocicletă sau accidentul produs de o masina asupra unui pieton sunt cele mai comune cauze pentru aparitia fracturii de femur. 

O impuscatura la nivelul coapsei poate duce la o fractura de femur. 

Cazaturile

Persoanele varstnice, care deja inregistreaza probleme ale oaselor, o diminuare a densitatii osoase, pot sa se accidendeze serios si sa sufere o fractura de femur daca cad din picioare. 

Persoanele diagnosticate cu cancer osos pot sa isi fractureze femurul fie si numai la coborarea din pat, cand fac o miscare de rasucire a trunchiului si bazinului. 

De asemenea, o cazatura de la inaltime sau o saritura pot produce o fractura de femur la aterizare. 

Boli si afectiuni osoase

Osteoporoza, tumorile osoase, dar si alte boli inregistrate si diagnosticate anterior, la nivelul sistemului osos, pot determina fracturarea femurului cu usurinta, chiar si la o miscare care nu necesita efort sustinut, pe fondul slabiciunii si subtierii oaselor. 

Factori de risc pentru fractura de femur

Nu toate persoanele sunt predispuse sa dezvolte fractura de femur, desi aceasta afectiune se inregistreaza la varste diferite si la persoane provenind din medii variate. Sunt totusi anumite elemente care pot determina cresterea riscului de fractura de femur la unele persoane. 

Anumite activitati fizice

Sporturile extreme sau cele de contact au sanse mari sa determine aparitia unei fracturi de femur, in situatia in care se realizeaza miscari gresite, nu au fost luate toate masurile de siguranta sau echipamentele de protectie sunt optionale. Anumite rasuciri si miscari, mai ales realizate fara a respecta regulile, in cazul sporturilor de contact, au sanse mari sa duca la o accidentare foarte grava. 

Varsta

Inaintarea in varsta duce la probleme ale sistemului osos, uzura punandu-si amprenta asupra organismului. Acesta este motivul pentru care multi varstnici cad si sunt diagnosticati cu fractura de femur si uneori chiar si de sold. Cele doua afectiuni pot sa apara si individual. 

Probleme medicale

Bolile osoase si anumite afectiuni medicale genetice pot creste riscul aparitiei fracturilor de femur. 

Condusul neglijent

Urcarea la volan dupa consum de alcool sau de substante interzise, precum si nepurtarea centurii de siguranta pot conduce la un accident rutier cu politraumatisme. 

Si cei care consuma medicamente, care determina amortirea si somnolenta si urca la volan pot fi implicati intr-un accident rutier. 

Cancerul metastatic

Cancerul osos creste riscul de aparitie al fracturilor de femur. 

Fractura de femur: simptome

Durere severa

Aceasta poate fi la nivelul soldului sau la genunchi. 

Umflatura

In zona in care s-a produs fractura de femur umflatura va fi vizibila, chiar si la o fractura inchisa. 

Deformarea zonei afectate

Aceasta apare ca urmare a rupturii sau zdrobirii. 

Imposibilitatea deplasarii

O fractura este extrem de dureroasa, iar daca incercati sa stati in picioare acest lucru nu este posibil, piciorul afectat este rigid si neutilizabil. 

Cum se diagnosticheaza fractura de femur?

Medicul poate pune un diagnostic corect si complet, atat pe baza examinarii clinice, cat si cu ajutorul raspunsurilor oferite de explorarea imagistica. Medicul are nevoie de informatii legate de localizarea durerii si a intensitatii, dar si date despre alte boli diagnosticate si tratamente urmate cu prescriptie medicala sau fara. 

Cum se diagnosticheaza fractura de femur

Daca fracturarea femurului s-a realizat ca urmare a unui accident rutier, medicul are nevoie de toate informatiile legate de locul ocupat in masina, daca ati purtat centura de siguranta, daca ati fost protejat de airbag-uri si ce alte zone ale corpului au mai fost afectate. 

Radiografiile sunt importante pentru a arata exact zona afectata si gravitatea leziunii. Astfel, medicul va stii daca femurul este rupt in mai multe bucati si cum arata fragmentarea osoasa. 

Uneori radiografiile nu sunt suficiente si doctorul recomanda scanare CT pentru a stabili daca este o ruptura simpla sau osul a fost fragmentat in numeroase parti. 

Fractura de femur: optiuni de tratament

Tratamentul nechirurgical

Aceasta varianta este destul de rara, considerata exceptionala, vindecarea si urmarirea progreselor fiind de lunga durata. O astfel de abordare este destul de riscanta pentru ca are un pericol major de deplasare osoasa, ceea ce poate determina agravarea fracturilor. Ce inseamna acest tratament? Acordarea unor medicamente din categoria analgezice si antiinflamatoare, imobilizarea cu gips, atela sau proteza, dispozitiv de tractiune, carja, fizioterapie si controale periodice amanuntite. 

Medicul specialist va fi cel care va recomanda cea mai buna varianta pentru fiecare pacient in parte, in functie de nevoile fiecaruia. 

Tratamentul chirurgical

Interventia chirurgicala poate fi realizata in mai multe moduri, in functie de tipul si de gravitatea fracturii de femur. Varianta potrivita este aleasa de medic, dar este determinata in mare masura si de alte probleme medicale existente si diagnosticate anterior, de varsta si de starea fizica a pacientului. Tratamentul modern chirurgical presupune osteosinteza, care vizeaza reasezarea fragmentelor osoase cu ajutorul unor dispozitive speciale sau artroplastie, care inseamna implantarea unei proteze care sa inlocuiasca total sau partial articulatia coxofemurala. 

Introducerea tijei intramedulare se realizeaza in centrul osului femural, cand este vorba de fracturi femurale, instabile. Scopul: conectarea bucatilor fragmentate. Tija metalica este fixata cu suruburi atat deasupra, cat si sub fractura. Desi regula spune ca tija trebuie sa ramana in os pentru ca sudarea sa fie perfecta, in momentul in care apar complicatii sau dureri intense, ea poate fi indepartata, dupa un anumit timp. 

Fracturile deschise pot fi tratate prin utilizarea unor placi cu suruburi pentru prinderea femurului, dar fixatorul este extern, in afara piciorului si intra in piele pentru a sprijini oasele fragmentate. Astfel, vindecarea femurului se poate realiza fara probleme. 

Fractura de femur: recuperare

In cat timp se sudeaza un os rupt? Depinde de organism si de gravitatea fracturii. Imediat dupa ce are loc interventia chirurgicala pentru fractura de femur, pacientii incep perioada de recuperare prin fizioterapie. 

Exercitiile de recuperarea dupa fractura de femur se fac gradual si mereu va exista un protocol de recuperare dupa fractura de femur personalizat pentru fiecare pacient in parte. Intotdeauna miscarile vor fi realizate doar sub indrumarea fizioterapeutului. 

De ce? Fractura de col femural necesita recuperare pentru a se restabili forta si flexibilitatea muschilor, astfel incat sa nu se agraveze problema de sanatate. 

In caz de operatie de femur la batrani medicul poate recomanda internarea intr-un centru de ingrijire pentru ca recuperarea sa fie realizata in conformitate cu necesitatile sale, sa fie supravegheat in permanenta de personal medical de specialitate. 

Recuperarea medicala nu inseamna ca persoana respectiva se va putea deplasa singura, carjele si bastonul sunt instrumente utile si recomandate. 

Iata care sunt principalii pasi in primele 12 saptamani dupa operatie: aplicarea unor comprese reci sau calde, antiinflamatoare, hidroterapie, masaj, mobilizarea articulatiei, ajutor pentru pacientii supraponderali pentru a pierde din surplusul de greutate, exercitii specifice pentru intarirea muschilor, chiar si utilizarea unor produse specifice pentru recuperare medicala, la recomandarea personalului de specialitate. 

Fizioterapeutul va adapta exercitiile nevoilor pacientului, pe masura ce vindecarea se produce si recuperarea medicala este implementata. 

Unele persoane apeleaza la diverse remedii naturiste pentru a grabi vindecarea, dar atentie cu aceste produse. Nu sunt dovezi care sa sustina acest lucru, iar reactiile organismului pot fi extrem de puternice. Pentru orice reactie adversa sau complicatie, trebuie sa va adresati medicului. Cititi cu atenție prospectul inainte de administrare si nu uitati ca organismele reactioneaza diferit. 

Daca cumparati produse tehnico medicale online, faceti acest lucru numai de pe site-urile autorizate, cele cu vechime, pentru a evita sa intrati in posesia unor lucruri contrafacute, care va pot pune sanatatea in pericol. 

Fractura de femur: complicatii

Fractura de femur: complicatii

O complicatie care poate sa apara dupa operatia de fractura de femur vizeaza durerile la sold sau la genunchi, pe fondul scurtarii unui picior fata de celalalt, in momentul in care este realizat reglajul femurului. Acest fapt este posibil sa nu fie sesizat imediat dupa operatie, ci la cativa ani diferenta. 

Totodata, complicatiile pot fi extinse la muschi, tendoane, vase de sange, ligamente si nervi, pentru ca nu doar osul are de suferit. 

Sa nu uitati ca orice interventie chirurgicala implica niste riscuri, infectiile si formarea unor cheaguri de sange sunt doar cateva exemple in acest sens. Riscurile va vor fi prezentate de medicul chirurg. 

Fractura de femur: preventie

Eliminarea factorilor de risc enuntati anterior face parte din strategia de preventie a aparitiei fracturilor de femur. 

In acelasi timp, exercitiile fizice adecvate, dupa vindecarea fracturii, vor imbunatati sistemul muscular si vor ajuta organismul sa fie intarit. 

Osteoporoza este o afectiune in care deficitul de calciu este accentuat. Urmarea unui tratament corect, prescris de medicul specialist, poate ajuta in lupta cu demineralizarea osoasa. 

Persoanele varstnice pot apela la ajutor medical atat pentru a preveni caderile, cat si in ceea ce priveste postura si mentinerea unui stil de viata cat mai sanatos, bazat pe o dieta echilibrata. 

Prevenirea accidentelor in trafic, dar si in acasa este esentiala pentru a nu ajunge la o fractura de femur. Prevenirea insa tine de fiecare persoana in parte si mai putin de ajutorul acordat de medic. 

Fractura de femur este o afectiune care rezulta cel mai adesea dupa un accident in trafic, dar poate avea loc si dupa o cadere, in cazul persoanelor varstnice. Interventia chirurgicala este cea care remediaza problema si doar in situatii exceptionale fractura de femur poate fi tratata nechirurgical. Recuperarea este de durata, iar tratamentul medicamentos va fi insotit de fizioterapie. Factorii de care depinde reintoarcerea la normalitate sunt multipli, organismele umane reactionand diferit, iar procesul de recuperare medicala se realizeaza divers.

Fractura de femur presupune interventie chirurgicala imediata. Recuperarea medicala este de durata, dar esentiala pentru revenirea la normalitate.  

Surse de informare:

  1. Broken Femur - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22299-broken-femur
  2. Fractures - Femur - https://pch.health.wa.gov.au/For-health-professionals/Emergency-Department-Guidelines/Fractures-Femur
  3. 3. Femur Shaft Fractures (Broken Thighbone) - https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/femur-shaft-fractures-broken-thighbone/
  4. Femoral Shaft Fractures - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556057/
  5. Femoral Fracture - https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=11865
  6. Femur Fracture Open Reduction and Internal Fixation - https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/femur-fracture-open-reduction-and-internal-fixation
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor