Forma capului la bebelusi - ce este normal si ce reprezinta un semnal de alarma

19. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Bebelus

 

Venirea bebelusului pe lume este o experienta incarcata cu bucurii, emotii si nelinisti. Oricat de mult timp ai investi in pregatirea acestui moment, vor exista lucruri care sa te ia prin surprindere. Unul dintre acestea poate fi chiar forma capului celui mic. Exista multiple cauze ce pot conduce la modificarea formei capului bebelusului, iar unele sunt perfect normale, in timp ce altele ar trebui sa ridice semne de intrebare. Citeste in continuare si afla de ce apar schimbari in forma capului bebelusului si care sunt aspectele care necesita atentie sporita.

Anatomia capului la bebelusi

Craniul bebelusului este alcatuit din 5 oase principale:

  • 2 oase frontale situate in fata;
  • 2 oase parietale situate in crestetul capului;
  • un os occipital situat in spatele capului.

La nastere, oasele craniului sunt unite intre ele prin intermediul unor spatii flexibile, numite suturi. Suturile se intalnesc la nivelul celor doua fontanele, spatii moi unde oasele craniului nu s-au sudat inca. Aceste structuri, suturile si fontanelele, fac posibila schimbarea formei capului bebelusului in timpul trecerii prin canalul de nastere pentru a usura procesul, atat pentru fat, cat si pentru mama. De asemenea, flexibilitatea acestor structuri permite cresterea rapida a craniului in primele luni de viata [1].

Cauze ale schimbarii formei capului

Nasterea

Modificarile formei capului cauzate de nastere sunt temporare si nu afecteaza creierul bebelusului. Coborarea bebelusului din pelvis prin canalul de nastere il supune unei presiuni importante ce poate conduce la modificari ale formei capului in momentul expulziei. Ele sunt normale si se datoreaza trecerii printr-un pasaj lung si ingust. În cazul nasterilor prin cezariana, forma capului bebelusului este in general mai rotunda, acesta nefiind supus constrangerilor din timpul nasterii naturale. Cu toate acestea, chiar si in cazul bebelusilor adusi pe lume prin operatia de cezariana pot aparea modificari minore ale formei capului in functie de pozitia in care s-a aflat inainte de nastere sau de actiunea travaliului.

Printre cauzele legate de nastere ce pot conduce la schimbarea formei capului bebelusului se numara:

  • Nasterea cu vacuum - bebelusul poate avea o umflatura in crestetul capului daca nasterea este asistata de un sistem de vacuum.
  • Forcepsul -  capul bebelusului poate prezenta forma unei “ciupituri” in cazul in care medicul foloseste forcepsul pentru a expulza fatul.
  • Travaliul prelungit - capul bebelusului poate capata o forma conica in cazul travaliului prelungit din cauza presiunii indelungate exercitate in timpul impingerii acestuia prin canalul de nastere.
  • Nasterile multiple - prezenta mai multor bebelusi in uter poate suplimenta presiunea exercitata asupra capului acestora, astfel ca nou-nascutii pot prezenta zone aplatizate ale capului din cauza spatiului mic.
  • Mici traumatisme - capul bebelusului poate prezenta o umflatura in crestetul sau in spatele capului cauzata de acumularea de lichid sau sange care dispare in general in 1-2 saptamani.

Schimbarile pozitionale

 

Bebelus dormind

 

Forma capului bebelusului se poate schimba inclusiv din cauza pozitiei din timpul somnului, fenomen cunoscut sub numele de plagiocefalie pozitionala. Dormitul pe spate este considerat cel mai sigur. Cu toate acestea, este posibil sa observi o aplatizare in zona din spate a capului cauzata de statul prelungit in pozitia respectiva.

Aplatizarea temporara a formei capului poate fi cauzata si de:

  • sederea prelungita in carucior sau in scoica de siguranta pentru masina;
  • preferinta de a dormi cu capul intors intr-o anumita parte;
  • contractarea muschilor gatului (torticolis muscular).

Discuta cu medicul pediatru aspectele legate de pozitia ideala pentru somn, astfel incat ingrijirea nou-nascutului sa fie realizata corect!

Defectele congenitale

Structurile flexibile prezente la nivelul craniului ii permit acestuia sa creasca pe masura ce se dezvolta creierul. Din acest motiv, inchiderea completa a acestor structuri are loc in jurul varstei de 2 ani. Închiderea prematura a suturilor este denumita craniosinostoza si reprezinta o afectiune rara ce poate conduce la cresterea presiunii in interiorul craniului si la aparitia unor complicatii precum convulsii febrile, orbire sau afectarea creierului.

Craniosinostoza poate conduce la diferite modificari ale formei craniului bebelusului precum:

  • alungirea si ingustarea craniului - defect numit scafocefalie;
  • aplatizarea unei parti a fruntii ce poate provoca schimbari si la nivelul ochilor;
  • latirea si scurtarea capului - defect numit brahicefalie;
  • aplatizarea spatelui capului;
  • ingustarea partii din fata, latirea partii din spate si capatarea unui aspect triunghiular.

Semne de alarma

Este important sa verifici periodic forma si dimensiunea capului bebelusului pentru a putea observa si monitoriza toate schimbarile aparute. Anumite modificari pot semnala o presiune crescuta in interiorul craniului, ceea ce poate afecta negativ dezvoltarea creierului. Adreseaza-te medicului pediatru imediat daca observi una din urmatoarele modificari:

  • forma capului bebelusului continua sa fie anormala la 2 saptamani de la nastere;
  • prezenta unei zone umflate sau reliefate;
  • prezenta unei adancituri;
  • absenta unei zone moi (fontanela);
  • margini ascutite sau reliefate ale capului;
  • modificari ale formei sau pozitiei ochilor;
  • modificari ale formei fruntii;
  • cresterea lenta sau absenta cresterii in dimensiune a capului [2].

În concluzie, modificarile formei capului bebelusului pot fi normale, uneori fiind necesare pentru ca nasterea sa decurga fara dificultati. Presiunea exercitata in timpul nasterii sau prin mentinerea bebelusului intr-o anumita pozitie pot conduce la diferite schimbari ale formei capului, iar ele sunt considerate normale. În cazuri rare, defectele din nastere pot cauza modificari ale formei capului cu impact negativ asupra dezvoltarii creierului si este important sa discuti cu medicul pediatru aceste aspecte. În primele saptamani si luni de viata, este esential sa urmaresti indeaproape forma si cresterea capului celui mic pentru a te asigura ca acesta se dezvolta intr-un mod sanatos.

Surse informative

  1. Wu, Nicole. “Baby Head Shapes: What to Know about Problems and Treatments.” WebMD, 10 Sept. 2021, www.webmd.com/parenting/baby/what-to-know-about-baby-head-shape. 
  2. Iftikhar, Noreen. “Baby Head Shape: Causes, Treatments, and Concerns.” Healthline, 31 Aug. 2020, www.healthline.com/health/baby/baby-head-shape.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor