Flatulenta excesiva: cauze, manifestari si optiuni de tratament

20. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Flatulenta excesiva

 

Flatulenta excesiva este un termen medical pentru acumularea de gaze in stomac si intestine, alaturi de evacuarea frecventa, abundenta si fara oprire a acestora, prin anus. Oamenii se confrunta cu flatulenta in mod curent, dar in anumite boli flatulenta excesiva provoaca durere, balonare si chiar poate perturba activitatile zilnice. Printre optiunile de tratament se numara administrarea unor medicamente, schimbarea dietei, in asociere cu miscarea fizica. 

Flatulenta excesiva apare la persoane de toate varstele, cauzele fiind variate. In mod normal, gazele se acumuleaza in tractul digestiv cand se realizeaza digestia, ceea ce presupune descompunerea alimentelor ingerate. Anumite situatii si afectiuni pot determina un exces de gaze. Aceasta problema de sanatate poate duce atat la disconfort fizic, cat si la unul psihic. Uneori flatulenta excesiva poate fi un simptom al bolilor sistemului digestiv

Cauze pentru flatulenta excesiva

Procesele fermentative

Balonarea, flatulenta sau acumularea de gaze din stomac si intestine este un rezultat normal al proceselor fermentative care au loc in tractul digestiv. Gazul este reprezentat de oxigen, azot, hidrogen, dioxid de carbon, metan (1). 

Aerofagia

O alta cauza pentru acumularea de gaze in organism poate fi inghitirea aerului sau aerofagia. Acest lucru se intampla ori de cate ori mananci sau bei. Cu cat inghiti mai mult aer, cu atat este posibil sa te confrunti cu flatulenta excesiva, dar si cu eructatii. Inghiti mai mult aer decat in mod normal daca te afli in una dintre situatiile urmatoare (1): mesteci guma, fumezi, porti proteze dentare, consumi bauturi carbogazoase, mananci sau bei mult prea repede. 

Dieta si alimentele

Unele alimente din dieta pot cauza flatulenta excesiva (1): fasole, varza, varza de Bruxelles, broccoli, mazare, cartofi, porumb, linte, sparanghel, anghinare, lapte si produce lactate, pere, cereale integrale, grau, tarate de ovaz, stafide, prune uscate, mere, sucuri de fructe, alimente si dulciuri procesate intens.  

Atunci cand aceste alimente petrec mai mult timp in tractul digestiv pentru a fi digerate, apare flatulenta. In acelasi timp, sunt unele produse care nu pot fi complet absorbite la nivelul intestinului si ajung in acest stadiu in colon. Bacteriile de la acest nivel sunt pregatite sa isi faca treaba si sa descompuna alimentele, ceea ce duce la acumulare de gaze si flatulenta (2). 

Evident, nu toti resimt in acelasi mod acumularea de gaze, diferentele fiind date si de alimentele din dieta, care au raspuns diferit de la o persoana la alta. 

Unele boli cronice

Exista numeroase afectiuni si boli cronice, asociate flatulentei excesive, dintre acestea amintim (1), (3): gastroenterita sau raceala la stomac, constipatie, intolerenta la lactoza, Boala Crohn, boala celiaca, diabet, tulburarile de alimentatie, colita ulcerativa, boala de reflux gastroesofagian, ulcere peptice, pancreatita autoimuna, sindromul dumping sau sindromul postprandial precoce, dispepsie functionala, obstructie intestinala, sindromul colonului iritabil, insuficienta pancreatica, cancer ovarian sau cancerul de colon. 

Medicamente

Unele medicamente pot provoca flatulenta excesiva, asa cum este cazul (4): antibioticelor, antiretroviralelor, antidepresivelor, multivitaminelor, decongestionantelor, medicamentelor pentru ADHD, celor pentru scaderea tensiunii arteriale sau opioidelor administrate pentru diminuarea durerii (4). 

Nasterea

Poate fi un factor declansator al unei schimbari la nivelul tractului digestiv. Flatulenta excesiva poate fi, totusi, un episod temporar (4). 

Apneea in somn

Persoanele care se confrunta cu apnee dorm cu gura deschisa, sforaie, respira profund sau se ineaca si inghit o cantitate mai mare de aer, care ar putea duce la flatulenta excesiva. 

Manifestarile flatulentei excesive

 

Manifestarile flatulentei excesive

 

  • Eliminarea excesiva a gazului prin anus;
  • Durere abdominala;
  • Balonare excesiva;
  • Abdomen umflat;
  • Constipatie;
  • Greata si/sau varsaturi;
  • Arsuri la stomac;
  • Scaun cu sange;
  • Pierdere inexplicabila in greutate (1), (5).

Oricare dintre aceste simptome trebuie sa te determine sa mergi la medic, pentru un diagnostic complet si un tratament adecvat, unele dintre aceste manifestari pot ascunde boli digestive mai grave. 

Cum se diagnosticheaza flatulenta excesiva?

Medicul trebuie informat despre simptomele sesizate, manifestarile caracteristice, dar si despre istoricul familial. Nu omite nimic din dieta, obiceiurile alimentare si ce bei, marimea meselor, rapiditatea, dar si medicamentele prescrise pentru diverse afectiuni cronice. 

Nu uita sa ii spui medicului ce medicamente fara reteta ai luat si la ce suplimente alimentare sau remedii naturiste ai apelat anterior. 

Examenul fizic poate fi insotit de investigatii amanuntite - analize de sange si de scaun, radiografii, ecografii (1). 

Optiuni de tratament pentru flatulenta excesiva

Tratament medicamentos

Medicul iti poate recomanda anumite produse medicamentoase fara reteta, ca ajutor in lupta pentru reducerea balonarii, dar si unele medicamente prescrise special pentru a trata cauza care a dus la producerea acestei afectiuni. 

Suplimentele alimentare pentru meteorism pot fi si ele indicate in anumite afectiuni diagnosticate sau ca parte a schemei de tratament pentru reducerea aerului in exces din intestine (1), (5). 

Nu lua niciun medicament fara recomandarea medicului pentru ca simptomele sa nu se agraveze!

Remedii de urmat acasa (1):

  • Tinerea unui jurnal alimentar si adaptarea dietei;
  • Renuntarea la produsele care provoaca flatulenta excesiva;
  • Mai multe mese intr-o zi, cu portii mici si mai putin aer inghitit;
  • Hidratare optima;
  • Miscare fizica in mod regulat si mentinerea unei posturi verticale pot fi de ajutor;
  • Administrarea de probiotice si carbune medicinal la recomandarea medicului;
  • Utilizarea de ghimbir in bauturi sau mancaruri ar putea imbunatati digestia, ameliorand flatulenta excesiva. 

Flatulenta este un proces normal al organismului rezultat ca urmare a digestiei alimentelor. Daca, totusi, sesizezi ca elimini zilnic mult aer este posibil sa ai flatulenta excesiva, pe fondul unor afectiuni digestive. Vizita la medic este necesara pentru un diagnostic corect si ingrijiri adecvate, menite sa trateze cauza, cu obtinerea unor rezultate optime. 

Surse de informare:

1. Everything You Need to Know About Flatulence - https://www.healthline.com/health/gas-flatulence

2. Everything you need to know about flatulence - https://www.medicalnewstoday.com/articles/7622

3. Intestinal gas - https://www.mayoclinic.org/symptoms/intestinal-gas/basics/causes/sym-20050922

4. Why Do I Keep Farting? - https://health.clevelandclinic.org/what-causes-flatulence-and-what-to-do-when-its-a-problem-for-you/

5. Farting (flatulence) - https://www.nhs.uk/conditions/flatulence/

 

  • Dr. Max Digestia este un supliment alimentar ce contine o combinatie de extracte din frunze de anghinare si menta, rizom de turmeric si radacina de ridiche-neagra.
  • Dr.Hart Carbune medicial contine 250 mg de carbune activ in fiecare comprimat.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor