Durerea de maini si incheieturile acestora: de ce apare si optiuni de tratament

17. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Durerea de maini si incheieturi

 

Durerea de maini si inchieturi poate aparea atat in urma unei traume, cat si din cauza unei afectiuni. In unele cazuri, durerea este similara cu intepaturile puternice, insa alte ori poate fi similara cu o durere de dinti surda. Descopera care sunt factorii care conduc la durere si ce optiuni de tratament exista!

Cauzele durerii de maini si incheieturi

Exista multiple cauze ale durerilor de maini si incheieturi. Iata care sunt afectiunile cel mai des intalnite!

Artrita

Artrita este o afectiune comuna, care provoaca durere si inflamatie la nivelul unei articulatii. Cele mai comune tipuri sunt osteoartrita si artrita reumatoida[1].

Osteoartrita se dezvolta cel mai des la persoane de peste 40 de ani si este mai frecventa la femei si la cei cu antecedente familiale. Afecteaza initial captuseala cartilajului articulatiei, ceea ce face miscarea mai dificila. Apar, de asemenea, ridigitate si durere. Pe masura ce cartilajul se subtiaza, pot aparea umflarea si osteofitii (pinteni ososi). In cele din urma, pierderea cartilajului poate duce la frecarea os pe os.

Artrita reumatoida apare in general intre 30 si 50 de ani, iar femeile sunt mai predispuse la boala decat barbatii. Sunt afectate articulatiile, initial pe invelisul exterior, apoi afectiunea se poate raspandi. Simptomele specifice includ durerea, umflarea si schimbarea formei articulatiei. 

Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian apare atunci cand exista o presiune crescuta asupra nervului median pe masura ce trece prin tunelul carpian. Acesta este un pasaj din palma mainii, inconjurat de oase si ligamente. 

Simptomele specifice sunt furnicaturi si amorteala, in general la degetul mare, aratator, mijlociu sau inelar, dar nu si la degetul mic. Furnicatura poate ajunge pana la brat. Intalnim in acelasi simt slabiciune, iar unele persoane incep sa scape obiectele din mana. 

Chisturi ganglionare

Chisturile ganglionare apar de obicei pe partea opusa palmei, de-a lungul tendoanelor sau articulatiilor. Chisturile sunt ovale sau rotunde si masoara cel mult 2,5 cm, insa unele sunt atat de mici incat nu pot fi simtite. Cand pacientul misca mana, durerea fie se agraveaza, fie se imbunatateste. Problema mai poate fi caracterizata si prin amorteala, furnicaturi sau slabiciune musculara.

Boala Kienbock

Boala Kienbock apare cand alimentarea cu sange a unui os de la inchietura este compromisa. Se instaleaza progresiv si afecteaza de obicei adultii tineri. Este numita si necroza avasculara, adica moartea si fractura tesutului osos din cauza intreruperii aportului de sange. In acest moment nu se cunoaste o cauza exacta a bolii Kienbock.

Leziuni

Durerile de mana pot avea si alte cauze, mai exact leziunile[2]. Un exemplu il reprezinta impactul brusc, cand o persoana cade pe mana intinsa. Situatia poate provoca entorse sau chiar fracturi. Uneori, problema nu apare pe radiografii imediat dupa leziune.

Un alt tip de leziune este stresul repetitiv, caracterizat prin activitati care implica miscari repetitive ale inchieturii. In grupa de risc se afla cei care joaca tenis, canta la violoncel sau conduc timp indelungat. Aceste activitati pot inflama tesuturile din jurul articulatiilor sau pot cauza chiar fracturi.

Cum se trateaza durerile de maini si inchieturi

 

Tratea durerilor de maini si inchieturi

 

In cazul artritei, tratamentul se concentreaza pe ameliorarea simptomelor si pe imbunatatirea functiei articulare. Tratamentul medicamentos variaza in functie de tipul bolii si simptome. Functia articulatiilor poate fi imbunatatita prin anumite tipuri de exercitii. Daca aceste masuri nu ajuta, medicul iti poate recomanda o interventie chirurgicala.

Sindromul de tunel carpian se poate imbunatati de la sine in cateva luni. Deseori se recomanda purtarea unei atele sau orteze pentru inchietura, pentru a elibera presiunea asupra nervului. Durerea poate fi ameliorata cu analgezice, insa solutia este recomandata doar pe termen scurt. Daca atela nu ajuta, medicul ti-ar putea recomanda injectii cu steroizi.

In cazul chisturilor ganglionari, tratamentul este de obicei recomandat doar cand chistul provoaca durere sau afecteaza miscarea mainii. Exista doua optiuni principale de tratament: drenarea lichidului din chist sau taierea acestuia prin interventie chirurgicala.

Cat despre boala Kienbock, tratamentul variaza in functie de stadiul bolii. Initial pot fi recomandate medicamente inflamatoare, iar mai tarziu imobilizarea mainii cu un gips timp de 2-3 saptamani. Ulterior, daca boala progreseaza, poate fi recomandata o interventie chirurgicala.

Leziunile se trateaza in functie de tipul lor si de gravitatea problemei.

In unele cazuri, medicul iti poate recomanda suplimente alimentare pentru articulatii si oase. Atentie, suplimentele nu inlocuiesc un stil de viata echilibrat si se administreaza doar la indicatiile medicului!

Cand e cazul sa mergi la doctor?

Daca te afli in una sau mai multe din urmatoarele situatii, e important sa mergi la un control medical.

  • durerea te impiedica sa faci activitati normale;
  • durerea dispare, dar continua sa revina;
  • durerea se inrautateste;
  • ai furnicaturi, amorteli sau pierzi senzatia in mana sau inchietura;
  • ai diabet (problemele cu mainile pot fi mai grave daca ai diabet);
  • ai temperatura ridicata;
  • inchietura e calda, umflata si rigida.

De asemenea, daca ai auzit un pocnet sau un zgomot de macinat, e important sa mergi de urgenta la doctor! Acelasi lucru e valabil daca inchietura si-a schimbat forma sau culoarea, daca durerea a aparut din senin si e severa sau daca ai o stare generala de rau, esti ametit sau lesini.

Daca recunosti unul sau mai multe dintre simptomele prezentate in acest articol, iti recomandam sa ceri sfatul unui medic! Acest articol are rol informativ si nu inlocuiesc un diagnostic oferit de un doctor.

Referinte

[1] NHS Choices. Overview - Arthritis. 2022, www.nhs.uk/conditions/arthritis/. Accesat la 28 Sept. 2022.

[2] “Wrist Pain - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wrist-pain/symptoms-causes/syc-20366213. Accesat la 28 Sept. 2022.

  • Gel de masaj racoritor pe baza de extracte din plante, printre care si extract de castane salbatice.
  • Gelul racoritor pentru masaj contine sulfat de glucozamina, MSM, sulfat de condroitina si Boswellia pentru ingrijirea eficienta a pielii din jurul articulatiilor incordate si obosite, coloanei vertebrale, tendoanelor si muschilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor