Displazia de sold: cauze, manifestari si optiuni de tratament

28. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Displazia de sold

 

Displazia de sold (luxatia de dezvoltare a soldului / luxatie congenitala de sold) este o anomalie la articulatia soldului care consta in faptul ca osul coapsei (femurul) nu se potriveste cu pelvisul asa cum ar trebui. Displazia de sold cauzeaza deteriorarea cartilajului (tesutul care amortizeaza oasele articulatiei). In plus, displazia de sold poate cauza durere, dar si alte probleme, cum ar fi o articulatie instabila sau, in cazurile mai severe, dislocarea osului (1)

Literatura medicala mentioneaza diversi termeni pentru displazia de sold, in functie de varsta pacientului si de severitate. Astfel, diagnosticul poate mentiona:

  • displazie de sold;
  • displazie acetabulara;
  • dislocatie congenitala de sold;
  • dislocatie de dezvoltare a soldului;
  • displazie de dezvoltare a soldului; 
  • displazie luxanta de sold.

Acest articol acopera informatiile de baza despre displazia de sold: cat de frecventa este, care sunt simptomele, factorii de risc, complicatiile, cum se stabileste diagnosticul si cum se trateaza.

Ce este displazia de sold?

Articulatia soldului este sferoidala si nu este formata complet in cazul bebelusilor, astfel incat cavitatea osului iliac (acetabul) nu este atat de adanca pe cat ar trebui. Acest lucru face ca femurul (capul osului coapsei) sa alunece partial sau total, ceea ce duce la displazia de sold. Displazia este o problema care apare cel mai adesea la nastere, dar ea se poate dezvolta si in primul an de viata al bebelusului.

Cazurile mai usoare de displazie de sold pot sa nu provoace probleme pana la varsta adolescentei sau maturitatii. La copiii mai mari si la adultii tineri poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a fixa oasele in pozitia adecvata, astfel incat articulatia sa se miste normal (2).

O instabilitate de sold care persista in timpul copilariei poate conduce la varsta adulta la handicap si dezvoltarea artritei. Este bine de stiut ca stabilirea unui diagnostic corect si a tratamentului adecvat reprezinta cea mai buna solutie pentru pacient. Exista insa situatii in care cazurile raman nediagnosticate, iar acestea sunt cel mai dificil de tratat.

Cat de frecventa este displazia de sold?

Aproximativ 1 din 1.000 de copii se naste cu displazie de sold. Sunt mai predispuse fetitele. Displazia poate aparea la oricare dintre cele 2 solduri, dar este mai frecventa pe partea stanga (1).

Simptomele displaziei de sold

Semnele si simptomele displaziei de sold depind de varsta. De exemplu, bebelusii au uneori un picior mai lung decat celalalt, iar copiii ar putea avea un sold mai putin flexibil decat celalalt atunci cand incep sa mearga. 

In cazul adolescentilor, primele semne ale displaziei de sold ar putea fi durerile de oase al soldului sau schiopatatul. Durerile se manifesta mai ales in timpul exercitiilor fizice, sau poate aparea un disconfort in partea laterala sau din spate a soldului. Durerea poate fi la inceput ocazionala si usoara, iar in decursul timpului poate deveni mai intensa si mai frecventa. Cei mai multi pacienti care sufera de displazie de sold au dureri severe pe timp de noapte (5).

Asadar, simptomele displaziei de sold pot include (3):

  • durere la nivelul soldului;
  • articulatie libera sau instabila a soldului;
  • schiopatare la mers;
  • lungime inegala a picioarelor;
  • mers pe varfuri sau mers leganat.

Cauzele displaziei de sold

In ultima luna inainte de nastere, spatiul din uter nu este foarte mare (prima sarcina, bebelus mai mare, bebelus aflat in pozitia breech), astfel incat articulatia se deplaseaza din pozitia corecta (2).

Factori de risc

Displazia de sold are o componenta genetica (displazia congenitala de sold) din ceea ce se cunoaste pana acum, cele mai multe studii indica faptul ca afecteaza preponderent soldul stang si este mai frecventa in cazul unor factori de risc precum (5):

  • sexul feminin (risc de 6 ori mai mare in comparatie cu sexul masculin);
  • primul copil nascut (pentru ca uterul este mai putin elastic);
  • copil nascut in pozitie pelviana;
  • existenta unui istoric familial;
  • existenta unui nivel scazut de lichid amniotic (oligoamnios);
  • zona geografica (frecventa este mai mare in Europa si tarile nordice);
  • varsta mamei mai mare de 35 de ani;
  • deformatii ale picioarelor la nou-nascut.

Complicatiile displaziei de sold

Displazia de sold netratata poate provoca deteriorarea cartilajului moale de la nivelul articulatiei. Displazia de sold poate duce la dezvoltarea osteoartritei (2).

Diagnosticarea displaziei de sold

 

Diagnosticarea displaziei de sold

 

Medicul verifica starea articulatiei bebelusului, dupa nastere, miscand usor picioarele in diferite pozitii, pentru a vedea daca articulatia este functionala. Daca la nastere copilul s-a aflat in pozitia breech sau daca medicul suspecteaza un caz de displazie, va solicita efectuarea unei ecografii in primele 3 luni de la nastere. Ecografia este recomandata mai ales fetitelor. In unele cazuri, se poate recomanda radiografia soldului, pentru ca acest examen imagistic ofera o evaluare mai buna a articulatiei soldului (5).

In cazul gemenilor sau in cazul sarcinilor multiple fiecare bebelus ar trebui sa aiba o ecografie la nivelul soldurilor pana la varsta de 4-6 saptamani (4). Este posibil ca soldul unui copil sa se stabilizeze inainte de a face scanarea imagistica, dar chiar si asa trebuie facute verificarile imagistice pentru a fi siguri ca nu exista o problema. 

Asadar, medicul poate recomanda:

  • ecografie de sold: este un test imagistic neinvaziv, nedureros si usor de suportat de pacient. Poate evidentia o potentiala displazie a soldului.
  • radiografie: este un test imagistic iradiant, care se recomanda numai dupa varsta de 6 luni.
  • tomografie computerizata (CT): este o alta investigatie imagistica iradianta. Spre deosebire de radiografie, ofera imagini mai precise si mai detaliate.

Tratamentul displaziei de sold

 

Tratamentul displaziei de sold

 

Medicul va stabili tratamentul pentru displazia soldului in functie de varsta pacientului. 

In cele mai multe cazuri, bebelusii sunt plasati intr-un dispozitiv special timp de 1-2 luni pentru a mentine osul in articulatie. Acest dispozitiv ajuta la mentinerea soldului in pozitie corecta, dar permite in acelasi timp miscarea libera a picioarelor. Uneori medicul poate aplica bebelusului gips pentru a stabiliza articulatia (copilul se afla sub anestezie in timpul procedurii), permitand in acelasi timp ingrijirea copilului. Aparatul gipsat este cu atat mai recomandat in cazul copiilor de pana la 2 ani, pentru ca la aceasta varsta copiii sunt foarte activi, iar dispozitivul recomandat dupa nastere nu mai poate fi eficient. 

Tratamentul chirurgical

In cazul in care aparatul gipsat sau orteza nu reuseste sa stabilizeze articulatia soldului, se poate recomanda o interventie chirurgicala. Chirurgul face o incizie la nivelul soldului si pozitioneaza corect osul in articulatie. Se realizeaza radiografii in timpul interventiei pentru a confirma asezarea corecta a oaselor in articulatie. Dupa interventie se monteaza un aparat gipsat, pentru protectie si pentru fixarea articulatiei. Ulterior, sunt necesare radiografii pana la varsta la care se incheie dezvoltarea osoasa (5). Chirurgia pentru displazia de sold corecteaza problema. Cele mai multe persoane care primesc tratament continua sa traiasca o viata sanatoasa, fara dureri de sold si disconfort.

Este important de stiut ca exercitiile (kinetoterapia in displazia de sold) ajuta la intarirea articulatiei si la imbunatatirea flexibilitatii acesteia. 

Se poate preveni displazia de sold?

Cele mai multe cazuri de displazie de sold nu se pot preveni. Pentru a se reduce riscul de displazie de sold dupa nastere nu se recomanda infasarea bebelusului prea strans. 

Disclaimer

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pentru displazia de sold pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie sau la medicul specialist pentru consult si tratament ori de cate ori ai o problema de sanatate!

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Cleveland Clinic, „Hip dysplasia”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17903-hip-dysplasia#:~:text=Hip%20dysplasia%20is%20an%20abnormality,babies%2C%20physical%20therapy%20and%20surgery.
  2. Mayo Clinic, „Hip dysplasia”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hip-dysplasia/symptoms-causes/syc-20350209
  3. Washington University Physicians, „Hip Hip Dysplasia (Developmental Dysplasia of the Hip-DDH, Congential Dysplasia of the Hip-CDH)”: https://www.ortho.wustl.edu/content/Patient-Care/3205/Services/Hip-Knee/Adult-Reconstruction-and-Hip-Preservation-Overview/Hip-Dysplasia.aspx
  4. WebMD, „Hip Dysplasia” https://www.webmd.com/children/what-is-hip-dysplasia
  5. Health University of Utah, „Hip dysplasia”: 

 

  • Gelul racoritor pentru masaj contine sulfat de glucozamina, MSM, sulfat de condroitina si Boswellia pentru ingrijirea eficienta a pielii din jurul articulatiilor incordate si obosite, coloanei vertebrale, tendoanelor si muschilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor