Cosleeping: cum il poate ajuta pe bebelus

8. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Mama si bebe dormind

 

Locul de somn perfect pentru bebelus este un subiect aprig dezbatut in parenting. Cosleeping este un concept in care dormitorul alaturi de micut este o optiune din prima zi de viata a acestuia. In paturi alaturate sau in acelasi pat, cosleeping inseamna ca mama si cel mic dorm in apropiere unul de altul. Desi pare varianta ideala ce ofera numeroase beneficii, in cosleeping exista unele riscuri pentru bebelus.

Explicam in continuare ce este conceptul de cosleeping, ce presupune acesta, care sunt beneficiile si riscurile asociate pentru o perspectiva clara, un mediu sigur si confortabil de somn pentru bebelus si mama. 

Ce inseamna cosleeping?

In cosleeping, mama se afla in aceeasi camera cu bebelusul, exista un contact social si fizic al unuia cu celalalt. Cel mic poate dormi in propriul patut lipit de cel al mamei sau in acelasi pat cu ea, ambele variante sunt acceptate in cosleeping. Desi exista pareri diferite cand vine vorba de aceasta practica, toti specialistii sunt de acord ca mama trebuie sa doarma in vecinatatea bebelusului cel putin pana acesta implineste 6 luni pentru a preveni sindromul mortii subite a sugarului. 

Totusi, cand vorbim de somnul bebelusului alaturi de parinti, in acelasi pat, riscul de deces subit a acestuia poate sa creasca. (1)

Beneficii pentru bebelus si mama oferite de cosleeping

Incurajeaza alaptarea 

In cosleeping, mama este aproape de bebelus, iar pe timpul noptii alaptarea se poate face rapid si facil. Incurajarea alaptarii poate insemna si o perioada mai lunga in care bebelusul primeste lapte de la mama tocmai pentru ca varianta este convenabila. Chiar si daca bebelusul este hranit cu lapte praf formula, va fi mult mai accesibila aceasta versiune daca mama si copilul sunt in apropiere. 

Somn mai bun

Cosleeping inseamna la modul general somn pentru o perioada mai lunga, atat pentru mama, cat si pentru copil. Copilul adoarme mai usor dupa ce se hraneste, scade riscul de aparitie a regresiei somnului la bebelusi, iar mama se poate odihni si ea mai bine. 

Confort si supraveghere facila

In cosleeping bebelusul este aproape de mama ceea ce il determina sa se simta mai bine si mai relaxat. Confortul micutului cuibarit in patut sau in cosul aflat langa patul parintilor este sporit doar de siguranta pe care o are mama deoarece il poate verifica permanent, prevenind astfel potentialele probleme respiratorii. (1), (2)

Factori de risc in cosleeping

Daca alegi sa dormi cu bebelusul in acelasi pat se pot intampla incidente nedorite provocate de:

  • oboseala accentuata;
  • administrare de sedative care determina somn profund;
  • consum de substante interzise sau alcool;
  • probleme variate de sanatate;
  • unele medicamente prescrise pentru boli cronice diagnosticate;
  • dependenta de nicotina.

Toate acestea te pot determina sa nu constientizezi comportamentul pe timp de noapte sau sa nu te poti trezi la timp cand bebelusul are nevoie de tine. Riscul de a te intoarce peste cel mic atunci cand esti foarte obosit este extrem de mare. De asemenea, un copil bolnav care are o stare generala proasta, un bebelus nascut prematur sau unul cu o greutate mai mica fata de medie la nastere nu ar trebui sa doarma in acelasi pat cu tine pentru propria lui siguranta. (3)

 

Bebe in patut dormind

 

Lenjeria, paturile si pernele moi aflate in patul pe care il imparti cu bebelusul reprezinta pericole de sufocare pentru acesta. (1), (2)

Sfaturi pentru cosleeping in siguranta

In cosleeping in acelasi pat cu bebelusul poti urma cateva reguli pentru siguranta si protectia micutului: 

  • somnul bebelusului in pozitia pe spate este ideal;
  • elimina din preajma toate accesoriie si produsele cu potential periculos pentru a evita sufocarea sau sugrumarea;
  • pozitioneaza patul astfel incat copilul sa fie in siguranta sa nu ramana prins intre pat si perete si nici sa nu se rostogoleasca din acesta;
  • bebelusul trebuie sa aiba permanent fata si gatul libere;
  • copilul poate dormi in sacul lui special creat, nu trebuie invelit cu paturi sau lenjerie destinata adultilor;
  • inlatura pernele, lenjeria sau paturile pentru adulti din preajma bebelusului;
  • salteaua de dormit trebuie sa fie ferma si plata;
  • adopta pozitie "C" intinsa pe o parte, cu fata spre bebelus si corpul incolacit in jurul sau.

Plasarea copilului intre parinti, alaturi de alti frati sau de animale de companie poate conduce la supraincalzirea bebelusului si la posibile accidentari, asadar este de evitat. In plus, unii parinti prefera sa aseze salteaua direct pe jos pentru a preveni riscul unei accidentari in situatia in care bebelusul ar putea sa se rostogoleasca si sa cada din pat. (1), (2), (3), (4)

Cand se poate renunta la cosleeping si in ce conditii?

Pana la implinirea unui an cosleepingul poate fi varianta potrivita pentru tine si bebelus, dar dupa aceasta varsta poti incepe treptat sa il obisnuiesti fie sa doarma intr-un patut aflat in aceeasi incapere singur, fara contact direct cu tine, fie in camera sa, alaturi de frati. Trecerea de la o etapa la alta nu se face brusc. Refacerea rutinei de somn poate avea loc cu un ajutor suplimentar, precum sunetele albe pentru bebelusi. Identificarea zgomotelor de fond care il fac pe cel mic sa se simta in siguranta poate insemna un somn odihnitor pentru copil, dar si pentru tine. 

Separarea bebelusului de mama noaptea trebuie sa aiba loc firesc, dar si destul de devreme pentru ca tiparele sanatoase de somn sa se formeze de la varsta frageda pentru copil. Mentinerea unei pozitii ferme fata de aceasta etapa normala in dezvoltarea copilului diminueaza riscul ca somnul sa iti fie intrerupt noaptea de cel mic care cauta in permanenta sa revina langa tine. (4)

Acest articol despre cosleeping prezinta informatii generale. Poti incerca ambele variante de cosleeping sa vezi care este cea potrivita pentru voi, iar daca ai dubii consulta medicul si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare:

1. Co-Sleeping, Bed-Sharing and Room-Sharing: What's Safe and What Isn't? - https://www.whattoexpect.com/first-year/cosleeping.aspx

2. Bed-Sharing - https://kidshealth.org/en/parents/cosleeping.html

3. Co-sleeping with your baby - https://raisingchildren.net.au/newborns/sleep/where-your-baby-sleeps/co-sleeping

4. Co-sleeping and safety - https://www.babycentre.co.uk/a558334/co-sleeping-and-safety

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor