Conopida: beneficii pentru organism si retete

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr.Max · 3 minute de citit

Iti prezentam o leguma bogata in vitamine si minerale, foarte saraca in calorii (contine doar 24 calorii la 100 g), fiind perfecta pentru a fi consumata in diferite feluri si pentru a te bucura de calitatile sale nutritive.

Ce este conopida?

Conopida (Brassica oleraceea) este o leguma din familia cruciferelor (alaturi de broccoli, varza, varza creata, varza de Bruxelles) ce merita sa fie cosumata mai des, mai ales acum, toamna, pentru ca are o multime de nutrienti care te pot ajuta sa-ti mentii sanatatea in sezonul rece. De obicei este alba, dar exista si specii in alte variante de culori, precum verzui, portocaliu si, foarte rar, mov.

Conopida, sanatate la buchet

Conopida este bogata in antioxidanti, acid folic (care apara organismul impotriva anemiilor si ajuta la regenerarea tesuturilor), vitamina B6, vitamina C (doar trei buchetele de conopida acopera peste 60% din necesarul zilnic de vitamina C) si minerale precum calciu si fosfor. De asemenea, conopida abunda in fibre care imbunatatesc digestia, protejeaza colonul, micsorand considerabil riscul instalarii cancerului de colon. In plus, sulforafanul continut impiedica multiplicarea celulelor canceroase. Anumite substante active continute de conopida imbunatatesc activitatea ficatului, ducand la eliminarea toxinelor si purificand sangele.

Legumele crucifere, mai ales conopida, aduc beneficii. Fitonutrientii din compozitie mentin un nivel optim al colesterolului si actioneaza pozitiv asupra sintezei grasimilor, trigliceridelor. Consumul regulat de conopida poate avea efecte benefice pentru hipertensivi. Este perfecta daca vrei sa slabesti sau sa-ti mentii silueta pentru ca este foarte saraca in calorii si este extrem de satioasa.

Cum poti prepara conopida

Este o leguma versatila, o poti prepara in multe feluri: murata, sotata, in sufleuri, mancaruri cu sos, in stare cruda, in salate, in supe crema de legume. Pentru a-i pastra calitatile, cel mai bine este s-o gatesti la aburi sau s-o consumi in stare cruda.

Reteta conopida crocanta la cuptor

Ingrediente: o conopida medie, sare, piper, un usturoi, ceapa verde, patrunjel verde, ulei de masline, hartie de copt. Poti adauga, optional, pesmet.

Mod de preparare: se incinge cuptorul la 220 grade timp de zece minute. Intre timp, se pune hartie de copt intr-o tava mare, se taie conopida felii de circa 1-1,5 cm, se asaza pe tava si se stropeste cu ulei de masline, se presara usturoi tocat, sare, piper, ceapa verde tocata. Se lasa sa se rumeneasca la 180 grade circa 15 minute, apoi se intoarce si pe partea cealalta. Dupa ce a capatat o crusta aurie se scoate din cuptor, se presara patrunjel tocat pe deasupra si se serveste cu iaurt. Poti rumeni pesmet intr-o tigaie si il poti turna peste conopida.