Conopida: beneficii pentru organism si retete

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
conopida

Conopida este o leguma bogata in vitamine si minerale, foarte saraca in calorii (contine doar 24 de calorii la 100 g), fiind perfecta pentru a fi consumata in diferite feluri si pentru a te bucura de calitatile sale nutritive.

Ce este conopida?

Conopida (Brassica oleraceea) este o leguma din familia cruciferelor (alaturi de broccoli, varza, varza creata, varza de Bruxelles) ce merita sa fie cosumata mai des, pentru ca are o multime de nutrienti care te pot ajuta sa-ti mentii sanatatea. De obicei este alba, dar exista si specii in alte variante de culori, precum verzui, portocaliu si, foarte rar, mov.

Conopida este o leguma foarte nutritiva si poate avea un impact major asupra sanatatii organismului. Este o sursa importanta de vitamine si minerale esentiale, precum si de nutrienti care contribuie la prevenirea afectiunilor si la mentinerea unei stari optime de sanatate. Consumul regulat de conopida poate fi o modalitate excelenta de a iti imbunatati sanatatea generala. [1]

Ce beneficii are conopida?

conopida intreaga

Vitamina C este esentiala pentru functionarea normala a sistemului imunitar si protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi nocivi. Folatul contribuie la producerea celulelor rosii din sange si reduce riscul anemiei. Fibrele alimentare joaca un rol important in reglarea tranzitului intestinal si sunt asociate cu scaderea riscului de a dezvolta cancer si diabet zaharat. [1]

Conopida este bogata in antioxidanti, acid folic (care apara organismul impotriva anemiilor si ajuta la regenerarea tesuturilor), vitamina B6, vitamina C (doar trei buchetele de conopida acopera peste 60% din necesarul zilnic de vitamina C) si minerale precum calciu si fosfor. De asemenea, conopida abunda in fibre care imbunatatesc digestia, protejeaza colonul, micsorand considerabil riscul instalarii cancerului. [2]

In plus, sulforafanul continut impiedica multiplicarea celulelor canceroase. Anumite substante active continute de conopida imbunatatesc activitatea ficatului, ducand la eliminarea toxinelor si purificand sangele.

Legumele crucifere, mai ales conopida, aduc beneficii. Fitonutrientii din compozitie mentin un nivel optim al colesterolului si actioneaza pozitiv asupra sintezei grasimilor, trigliceridelor. Consumul regulat de conopida poate avea efecte benefice pentru cei care au hipertensiune arteriala. Este perfecta daca vrei sa slabesti sau sa-ti mentii silueta pentru ca este foarte saraca in calorii si este extrem de satioasa.

Printre mineralele esentiale continute in conopida se numara magneziul, care ajuta la reducerea stresului si contribuie la mentinerea echilibrului de electroliti. Magneziul poate reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, previne hipertensiunea arteriala si poate imbunatati somnul. [3]

Conopida trebuie consumata cu regularitate ca parte a unei diete echilibrate si sanatoase. Datorita proprietatilor sale nutritive exceptionale si al gustului sau placut, consumul acestei legume poate fi o modalitate excelenta de a iti imbunatati sanatatea si starea generala de bine.

Cum poti prepara conopida?

Este o leguma pe care o poti prepara in multe feluri: murata, sotata, in sufleuri, mancaruri cu sos, in stare cruda, in salate, in supe-crema de legume. Pentru a-i pastra calitatile, cel mai bine este s-o gatesti la aburi sau s-o consumi in stare cruda.

Reteta conopida crocanta la cuptor

Ingrediente: o conopida medie, sare, piper, un usturoi, ceapa verde, patrunjel verde, ulei de masline, hartie de copt. Poti adauga, optional, pesmet.

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 220 de grade timp de zece minute. Intre timp, se pune hartie de copt intr-o tava mare, se taie conopida felii de circa 1-1,5 cm, se asaza pe tava si se stropeste cu ulei de masline, se presara usturoi tocat, sare, piper, ceapa verde tocata. Se lasa sa se rumeneasca la 180 de grade circa 15 minute, apoi se intoarce si pe partea cealalta. Dupa ce a capatat o crusta aurie se scoate din cuptor, se presara patrunjel tocat pe deasupra si se serveste cu iaurt. Poti rumeni pesmet intr-o tigaie si il poti turna peste conopida.

Reteta de conopida sotata

Aceasta este o garnitura excelenta pentru fripturi, dar poate fi consumata si simpla. De asemenea, poti folosi conopida sotata si neasezonata ca substitut pentru orez. [4]

Ingrediente: o capatana mare de conopida, spalata foarte bine si desfacuta in buchetele, de la care ai inlaturat partile verzi; o lingurita de ulei; sare, piper sau alte condimente pentru asezonare, in functie de preferinta.

Mod de preparare:

Taie conopida in bucati foarte marunte sau marunteste-o intr-un blender. Așaza bucatelele pe servetele de bucatarie, pentru a absorbi excesul de apa. Soteaza la foc mediu conopida intr-o tigaie mare si adanca, in care ai adaugat o lingurita de ulei. Acopera tigaia cu un capac, pentru a facilita procesul de sotare. Lasa-o apoi pe foc circa cinci, pana la opt minute, apoi asezoneaz-o cu plantele aromatice sau condimentele pe care le doresti sau, pur si simplu, adauga un praf de sare si piper.

In concluzie, consumul de conopida ofera numeroase beneficii sanatatii. Aceasta leguma contine vitamine si minerale esentiale care ajuta la prevenirea unor afectiuni si la imbunatatirea sanatatii.

Conopida poate fi preparata usor intr-o multime de feluri. De aceea, iti recomandam consumul conopidei ca parte a unei diete  echilibrate, pentru a beneficia pe deplin de toate avantajele sale.

Surse de referinte:

  1. M;, Zhou T;Zhou M;Tong C;Zhuo. Cauliflower Bioactive Compound Sulforaphane Inhibits Breast Cancer Development by Suppressing NF-ΚB /MMP-9 Signaling Pathway Expression. Cellular and Molecular Biology (Noisy-Le-Grand, France), U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35988280/, accesat la 3 februarie 2023;
  2. Elliott, Brianna. The Top 8 Health Benefits of Cauliflower. Healthline, Healthline Media, 14 Apr. 2017, www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cauliflower, accesat la 3 februarie 2023.
  3. Link, Rachael. 12 Magnesium Health Benefits. Healthline, Healthline Media, 7 Feb. 2022, www.healthline.com/nutrition/magnesium-benefits#TOC_TITLE_HDR_3, accesat la 3 februarie 2023.
  4. Minimalist Baker. How to Make Cauliflower Rice. Minimalist Baker, 29 Sept. 2020, minimalistbaker.com/how-to-make-cauliflower-rice/, accesat la 3 februarie 2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor