Cetoacidoza diabetica: cauze, simptome, tratament

23. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Cetoacidoza diabetica

Cetoacidoza diabetica reprezinta o complicatie severa si potential fatala a diabetului, care poate afecta atat adultii cat si copiii. In acest articol, vei afla despre cauzele, simptomele si tratamentul acestei afectiuni, precum si cum sa o previi. Vei descoperi ce este cetoacidoza diabetica, cum se diagnosticheaza si care sunt optiunile terapeutice disponibile. De asemenea, vei intelege importanta prevenirii cetoacidozei diabetice. 

Ce este cetoacidoza diabetica

Cetoacidoza diabetica este o complicatie severa a diabetului, care apare atunci cand nivelurile de glucoza si de lipide din sange cresc in mod excesiv. In aceste conditii, organismul incepe sa descompuna grasimile pentru a produce energie, ceea ce generează un produs de metabolism denumit corpi cetonici, care se acumuleaza in sange [1]. 

Procesul metabolic implicat in cetoacidoza diabetica este unul complex, care implica deficienta sau ineficienta insulinei. In aceste conditii, celulele nu pot utiliza glucoza drept sursa de energie si organismul incepe sa descompuna grasimile, ceea ce produce corpi cetonici. Acumularea lor in sange in cantitati mari duce la scaderea pH-ului sangvin si la aparitia cetoacidozei diabetice [2]. 

Cauzele cetoacidozei diabetice

Cetoacidoza diabetica apare atunci cand organismul nu are suficienta insulina pentru a permite celulelor sa absoarba glucoza din sange, ceea ce duce la acumularea de zahar in sange si la utilizarea grasimilor ca sursa de energie, generandu-se, astfel, cetone. Insuficienta de insulina este una dintre principalele cauze ale cetoacidozei diabetice.

Situatii stresante pentru organism, cum ar fi infectiile, traumatismele, interventiile chirurgicale sau boli severe, pot creste necesarul de insulina, iar in cazul in care aceasta nevoie nu este satisfacuta, poate aparea cetoacidoza diabetica. De asemenea, administrarea incorecta a tratamentului diabetic poate duce la cetoacidoza diabetica, prin omisiunea dozelor de insulina, utilizarea unei pompe de insulina defecte sau a insulinei expirate, precum si ca urmare a nerespectarii recomandarilor medicului privind ajustarea dozelor de insulina [3].

Un alt factor care poate contribui la aparitia cetoacidozei diabetice este consumul excesiv de alcool. Alcoolul poate agrava hiperglicemia, ceea ce creste riscul de cetoacidoza diabetica in cazul persoanelor care nu-si administreaza corect tratamentul [4].

Simptomele cetoacidozei diabetice

Printre simptomele generale ale cetoacidozei diabetice se numara setea intensa, urinarea frecventa, oboseala, slabiciunea, greata, varsaturile si respiratia cu miros de fructe (acetona). Aceste simptome pot fi prezente si in alte afectiuni, de aceea este important sa se ia in considerare si simptomele specifice cetoacidozei.

Simptomele specifice cetoacidozei includ dureri abdominale, respiratie rapida si profunda (cunoscuta sub numele de respiratie Kussmaul), deshidratarea, confuzia si alterarea starii de constienta. Aceste simptome sunt cauzate de acumularea de acizi in sange si de dezechilibrele electrolitice [2].

In cazul hiperglicemiei, pacientii pot prezenta simptome precum vederea incetosata, dureri de cap, piele uscata si mancarimi. Aceste simptome sunt cauzate de nivelurile ridicate de zahar din sange.

Dezechilibrele electrolitice pot fi prezente si in cetoacidoza diabetica si pot cauza palpitatii, crampe musculare si tensiune arteriala scazuta, ca rezultat al pierderii de sodiu si potasiu in urina [5].

Simptomele cetoacidozei diabetice

Diagnosticul cetoacidozei diabetice

Masurarea nivelului de glucoza din sange este primul pas in diagnosticarea cetoacidozei diabetice. Valorile ridicate ale glucozei indica un posibil dezechilibru in metabolismul zaharurilor si pot duce la cetoacidoza. Este important sa se evalueze si concentratia de corpi cetonici din sange si urina, deoarece prezenta acestora reprezinta un indicator al cetoacidozei diabetice. Testarea concentratiei de cetone ajuta la confirmarea diagnosticului si la evaluarea severitatii afectiunii [1].

Analiza gazelor sanguine arteriale poate fi utila in diagnosticarea cetoacidozei diabetice. Aceasta analiza masoara nivelul de aciditate (pH-ul) si echilibrul electrolitic din sange. In cetoacidoza diabetica, pH-ul sanguin va fi scazut, iar nivelul bicarbonatului va fi, de asemenea, redus, indicand o stare acidotica. In plus, evaluarea altor parametri biochimici, cum ar fi nivelul de sodiu, potasiu si clor, poate ajuta la evaluarea dezechilibrelor electrolitice si la stabilirea unui plan de tratament adecvat [6].

Este important sa se identifice rapid cetoacidoza diabetica, deoarece aceasta poate fi o afectiune fatala. De asemenea, este important sa se identifice si sa se trateze cauzele subiacente ale cetoacidozei diabetice, cum ar fi infectiile sau insuficienta renala. In plus, se vor monitoriza cu atentie nivelul de glucoza din sange si concentratia de cetone din urina si sange pentru a se evita recidiva [7].

Tratamentul cetoacidozei diabetice

Tratamentul cetoacidozei diabetice implica mai multe aspecte cheie pentru a restabili echilibrul metabolic si hidro-electrolitic. Insulina este esentiala in tratamentul cetoacidozei diabetice, deoarece ajuta la utilizarea glucozei in celule, reducand astfel nivelul zaharului din sange si oprind formarea de corpi cetonici. Administrarea de insulina se face injectabil, iar doza este ajustata in functie de nivelul de glucoza din sange si de alti parametri biochimici [5].

Pacientii cu cetoacidoza diabetica pot fi deshidratati si pot avea dezechilibre electrolitice, precum scaderea nivelului de potasiu. Pentru reechilibrarea hidro-electrolitica, este important sa se administreze lichide si sa se suplimenteze cu electroliti in functie de nevoile individuale ale pacientului. Acest lucru se face pentru a preveni complicatiile cum ar fi insuficienta renala acuta [8].

Este crucial sa se monitorizeze in mod regulat nivelurile de glucoza din sange, corpii cetonici si parametrii biochimici, pentru a ajusta tratamentul in consecinta si a preveni complicatiile. In cazurile severe, pacientii pot necesita terapie intensiva intr-un spital [2].

Este important, de asemenea, sa se identifice si sa se trateze cauza declansatoare a cetoacidozei diabetice, cum ar fi o infectie, o problema la nivelul pompei de insulina sau o crestere a necesarului de insulina din cauza unei boli intercurente. Astfel, abordarea cauzei de baza este esentiala in tratamentul cetoacidozei diabetice [9]. 

Prevenirea cetoacidozei diabetice

Prevenirea cetoacidozei diabetice este esentiala pentru evitarea complicatiilor acestei afectiuni. Monitorizarea atenta a nivelului de zahar din sange poate preveni aparitia cetoacidozei diabetice. Pacientii ar trebui sa isi verifice regulat glicemia si sa ajusteze dozele de insulina in functie de nevoile de moment.

Educatia in legatura cu gestionarea diabetului si planificarea alimentatiei sunt, de asemenea, importante. Pacientii ar trebui sa fie informati cu privire la importanta unei diete echilibrate si a unui stil de viata sanatos. Invatarea recunoasterii simptomelor cetoacidozei diabetice poate, de asemenea, contribui la prevenirea acestei afectiuni [3].

Comunicarea deschisa cu echipa medicala este, de asemenea, cruciala. Pacientii ar trebui sa mentina un contact strans cu medicul lor si sa raporteze orice schimbare sau simptom care ar putea indica o posibila cetoacidoza diabetica. Acest lucru permite interventia rapida si evitarea complicatiilor [7].

Adaptarea dozelor de insulina in caz de boala sau stres poate preveni cetoacidoza diabetica. In perioadele de boala sau stres, organismul poate avea nevoie de mai multa insulina pentru a mentine glicemia in limite normale. Consultarea medicului pentru ajustarea dozelor de insulina in astfel de situatii poate preveni cetoacidoza diabetica [2].

In concluzie, cetoacidoza diabetica este o afectiune grava ce poate aparea la persoanele cu diabet zaharat si poate pune viata in pericol daca nu este tratata in timp util. Prin intelegerea cauzelor, simptomelor si modalitatilor de tratament, poti lua masuri preventive si face fata mai eficient acestei complicatii.

 

Bibliografie:

1. American Diabetes Association. “Diabetes & DKA (Ketoacidosis) | ADA.” Diabetes.org, diabetes.org/diabetes/dka-ketoacidosis-ketones, accesat la 6.06.2023;

2. CDC. “Diabetic Ketoacidosis.” Centers for Disease Control and Prevention, 25 Mar. 2021, www.cdc.gov/diabetes/basics/diabetic-ketoacidosis.html#:~:text=DKA%20develops%20when%20your%20body, accesat la 6.06.2023;

3. “Diabetic Ketoacidosis (DKA): Symptoms, Treatment & Causes.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21945-diabetic-ketoacidosis-dka, accesat la 6.06.2023;

4. Ghimire, Pranita, and Amit S Dhamoon. “Ketoacidosis.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534848/, accesat la 6.06.2023;

5. Hamdy, Osama . “Diabetic Ketoacidosis (DKA): Practice Essentials, Background, Pathophysiology.” Medscape.com, 31 May 2019, emedicine.medscape.com/article/118361-overview, accesat la 6.06.2023;

6. https://www.facebook.com/WebMD. “Diabetic Ketoacidosis (DKA).” WebMDwww.webmd.com/diabetes/ketoacidosis#1, accesat la 6.06.2023;

7. Mayo Clinic. “Diabetic Ketoacidosis .” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-ketoacidosis/symptoms-causes/syc-20371551, accesat la 6.06.2023;

8. NHS . “Diabetic Ketoacidosis.” NHS, NHS, 1 May 2020, www.nhs.uk/conditions/diabetic-ketoacidosis/, accesat la 6.06.2023;

9. Wisse, Brent. “Diabetic Ketoacidosis: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2018, medlineplus.gov/ency/article/000320.htm, accesat la 6.06.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor