Ceaiul de chimen - beneficii, proprietati, contraindicatii

11. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Ceaiul de chimen

 

Oamenii din intreaga lume folosesc astazi chimenul drept condiment in mancare sau extrag uleiul pentru producerea parfumurilor. Dar stiai ca poate fi consumat si sub forma de ceai?

Majoritatea beneficiilor consumului de ceai de chimen au de-a face cu digestia, sistemul imunitar si sistemul cardiovascular. In timp ce unele dintre acestea pot fi dovedite prin studii clinice, altele mai au nevoie de cercetari profunde.

Iata care sunt cateva dintre beneficiile si proprietatile ceaiului de chimen si de ce sa-l consumi pentru mentinerea sanatatii!

Ce este ceaiul de chimen?

Chimenul (Cuminum cyminum L) este o planta care creste in China, India, Orientul Mijlociu și regiunea mediteraneană (1)

Fructul plantei se numeste samanta de chimen si este popular in intreaga lume, fiind folosit sub forma de condiment sau ceai natural.

Ceaiul de chimen se realizeaza prin infuzarea semintelor de chimen pentru aproximativ 10 minute.

In timp, chimenul a devenit subiect de cercetare medicala deoarece dovezile din medicina traditionala sustin ca ofera mai multe beneficii pentru sanatate. Despre acestea, vom discuta in randurile de mai jos.

Valorile nutritionale ale ceaiului de chimen

1 lingurita de chimen in ceai contine (2):

  • calorii: 8;
  • proteine: 0 grame;
  • grasime: 0 grame;
  • carbohidrati: 1 gram;
  • fibra: 0 grame;
  • zahar: 0 grame.

Chimenul contine compusi activi numit flavonoide care au efect antioxidant in organism.

Antioxidantii ajuta la neutralizarea particulelor instabile (radicali liberi) care provoaca daune celulare. Prin neutralizare, antioxidantii pot ajuta la prevenirea bolilor precum cancerul si afectiunile cardiovasculare (2).

De asemenea, chimenul este o sursa buna de vitamina A, calciu si fier (2).

Chimenul contine o multime de compusi vegetali care sunt asociati potentialelor beneficii pentru sanatate, inclusiv: terpene, fenoli, flavonoide si alcaloizi (9).

Mai multi dintre acesti compusi actioneaza ca antioxidanti - substante chimice care reduc leziunile provocate de radicalii liberi (9).

Beneficiile ceaiului de chimen

Promoveaza digestia

Cea mai frecventa utilizare traditionala a chimenului este ca remediu naturist pentru ameliorarea afectiunilor digestive, cum ar fi indigestia. Iar cercetarile moderne au confirmat efectele acestuia in revigorarea digestiei normale (3).

De exemplu, poate creste activitatea enzimelor digestive, accelerand digestia (3).

De asemenea, chimenul promoveaza eliberarea bilei din ficat. Acest lucru usureaza digerarea grasimilor si a anumitor nutrienti din intestin (3).

 

Ceaiul de chimen - beneficii

Poate ajuta in controlarea diabetului zaharat

Unele dintre componentele chimenului au aratat rezultate promitatoare in tratarea si prevenirea diabetului zaharat.

In timp ce studiile au testat efectele suplimentelor alimentare concentrate de chimen, utilizarea in mod obisnuit sau sub forma de ceai natural poate ajuta la controlul zaharului din sange in diabetul zaharat (4).

Poate imbunatati colesterolul din sange

Conform studiilor clinice, chimenul a imbunatatit colesterolul din sange.

Intr-un studiu, 75 de miligrame de chimen administrat de doua ori pe zi timp de 8 saptamani a scazut trigliceridele nesanatoase din sange (5).

Nu se cunoaste inca daca semintele de chimen folosite sub forma de condiment in dieta au aceleasi beneficii pentru colesterolul din sange ca si suplimentele sau ceaiurile naturale.

Poate stimula pierderea in greutate si reducerea grasimilor

Ceaiurile naturale si suplimentele de chimen au ajutat in pierderea in greutate, conform unor studii clinice.

Un studiu a analizat efectele suplimentului concentrat in chimen in 78 de adulti, atat barbati, cat si femei. Cei care au consumat suplimentul au slabit aproximativ 1 kilogram in mai mult de 8 saptamani decat cei care nu au consumat (6).

Poate ajuta in renuntarea la droguri

Dependenta de narcotice este o preocupare din ce in ce mai mare la nivel international.

Studiile pe soareci au aratat ca anumite componente ale chimenului pot reduce comportamentul de dependenta si simptomele de sevraj (7).

Cu toate acestea, continuarea cercetarilor este necesara pentru a determina daca aceste efecte sunt utile la oameni.

Adreseaza-te organizatiilor specializate pentru renuntarea la dependente!

Poate proteja organismul de bolile transmise prin alimente

Unul dintre rolurile traditionale ale chimenului a fost pentru siguranta alimentara.

Multe condimente, inclusiv chimenul, par sa aiba proprietati antimicrobiene care pot reduce riscul de infectii transmise prin alimente (8), chiar si cand este consumat sub forma de ceai.

 

Ceaiul de chimen - proprietati

 

Mai multe componente ale chimenului reduc dezvoltarea bacteriilor alimentare si anumitor tipuri de ciuperci infectioase, promovand flora gastro-intestinala (8).

Contraindicatii

Samanta de chimen este considerata a fi extrem de sigura, de aceea si utilizarea larga in preparatele alimentare. Chiar daca semintele sunt consumate in cantitati mari, acestea nu sunt toxice pentru organism.

Cu toate acestea, exista unele efecte secundare in utilizarea peste masura a chimenului.

Doza indicata de chimen ca supliment alimentar pe baza de plante sau ca infuzie de ceai este de 300 pana la 600 de miligrame pe zi.

Cercetatorii au descoperit ca semintele de chimen pot suprima nivelul de testosteron, ceea ce inseamna ca un consum necorespunzator poate duce la infertilitate.

De asemenea, in medicina traditionala, chimenul a fost folosit ca substanta pentru declansarea avortului spontan. Femeile gravide sau care incearca sa ramana insarcinate ar trebui sa tina cont de aceste aspecte.

Adreseaza-te medicului cu privire la doza recomandata de seminte de chimen pentru mentinerea sanatatii si prevenirea efectelor adverse!

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina beneficiile chimenului, ceaiului de chimen, suplimentelor alimentare si remediilor naturiste pentru sanatate. Adreseaza-te medicului pentru un plan corespunzator de tratament si preventie impotriva bolilor!

Bibliografie:

(1) Watson, K. (2018). Cumin Benefits. Medically Reviewd by L.D. Olsen, N. https://www.healthline.com/health/cumin-benefits

(2) WebMD Editorial Contributors (2020). Health Benefits of Cumin. Medically reviewed by MD Brennan, D. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cumin

(3) Milan Muthamma, K.S. et al. (2008) Enhancement of digestive enzymatic activity by cumin (Cuminum cyminum L.) and role of spent cumin as a bionutrient. Food Chemistry, pp. 678 - 683. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814608002483

(4) Bi, X., Lim, J. & Jeyakumar Henri, C. (2016) Spices in the management of diabetes mellitus. Food Chemistry. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27664636/

(5) Taghizadeh, M. et al. (2016) The Effect of Cumin cyminum L. Plus Lime Administration on Weight Loss and Metabolic Status in Overweight Subjects: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Iranian Red Crescent Medical Journal. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27781121/

(6) Taghizadeh, M. et al. (2015) Effect of the Cumin cyminum L. Intake on Weight Loss, Metabolic Profiles and Biomarkers of Oxidative Stress in Overweight Subjects: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Annals of nutrition & metabolism. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25766448/

(7) Khatibi, A. et al. (2008). Effects of the fruit essential oil of Cuminum cyminum L. on the acquisition and expression of morphine-induced conditioned place preference in mice. Neuroscience Letters, pp. 94 - 98. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18950682/

(8) Wanner, J. et al. (2010). Chemical composition and antimicrobial activity of cumin oil (Cuminum cyminum, Apiaceae). Natural Product Communications. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20922990/

(9) PhD Thorpe, M. (2017) 9 Powerful Health Benefits of Cumin. https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-cumin

 

  • Dr. Max Vitamina A+E Forte este un supliment alimentar ce contine o combinatie de vitamina A si E. Vitamina A contribuie la mentinerea sanatatii pielii, a membranelor mucoase si la mentinerea vederii normale. Vitamina E are proprietati antioxidante, ajutand la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor