Ceaiul de musetel - beneficii, proprietati, contraindicatii

20. 7. 2022 · 7 minute de citit

Musetelul este una dintre cele mai cunoscute plante cu proprietati medicinale, fiind folosit inca din Antichitate in tratarea diverselor probleme si afectiuni. Acesta este preparat fie sub forma de ceai sau tinctura, dar este gasit si ca ingredient intr-o gama variata de produse dermato-cosmetice. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Ceaiul de musetel - beneficii, proprietati, contraindicatii

Ceaiul de musetel este varianta cel mai des aleasa de majoritatea oamenilor, avand o actiune rapida asupra organismului si fiind usor de preparat. Iata de ce ar trebui sa bei ceai de musetel si cum poti face asta intr-o maniera eficienta. 

Ceai de musetel: proprietati

Musetelul, cunoscut si sub denumirea de romanita, face parte din familia Asteraceae, fiind inrudit cu floarea soarelui si papadia. Florile uscate ale acestei plante contin peste 120 de compusi cu efecte benefice asupra organismului, printre care: 

  • Alfa-bisabobol - este prezent in cantitati mari in florile de musetel, fiind un compus chimic cu rol antiinflamator. Studiile arata ca acesta are, de asemenea,  proprietati antibacteriene, antiiritante si hipoalergenice [2];
  • Camazulena - reprezinta un compus prezent doar in musetel, acesta fiind obtinut prin distilarea matricinei, un element cu proprietati antiinflamatoare;
  • Apigenina - este considerata ca fiind una dintre cele mai importante substante care se regasesc in ceaiul de musetel. Conform informatiilor oferite de studiile efectuate in domeniu, apigenina are o actiune de suport in inhibarea reproducerii divizate si anormale a celulelor - astfel, efectele acesteia sunt antivirale, antiinflamatoare si antioxidante. 

In plus, ceaiul de musetel ofera si o varietate larga de uleiuri esentiale, dar si substante active din categoria flavonoizilor, cumarinelor, spinoeterilor si terpenoizilor. Aceasta bautura este bogata si in minerale precum calciu, fier, potasiU, zinc, mangan sau sodiu, continand deopotriva si vitamina A, acid salicilic si riboflavina. 

Ca substante adiacente, prezente in cantitati mai reduse, ceaiul de musetel se mandreste si cu prezenta luteolinei, quercitinei, azulenei, herniarinei si a acidului antemic. 

Beneficiile ceaiului de musetel

Ceaiul de musetel a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru calmarea problemelor digestive, avand efecte antiinflamatoare si de relaxare. In ceea ce priveste utilizarea externa, acesta era folosit in scop traditional pentru ameliorarea ulceratiilor pielii, iritatiilor sau eczemelor

Din perspectiva stiintifica, infuzia de musetel are mai multe beneficii dovedite pentru organism:

Sustine sanatatea si buna functionare a sistemului digestiv

Ceaiul de musetel este una dintre metodele rapide de ameliorare a simptomelor diareei sau a crampelor abdominale, potrivit unui studiu realizat de Journal of Etnopharmacology, datorita proprietatilor sale antiinflamatoare [3]. Astfel, consumul regulat al acestui extract poate diminua riscul confruntarii cu probleme gastrointestinale, in special in cazul persoanelor care au aceasta predispozitie. 

De asemenea, articolele publicate de Journal of Pharmaceutical Research evidentiaza posibilele efecte benefice ale ceaiului de musetel in prevenirea ulcerului de stomac, prin diminuarea aciditatii gastrice si a coloniilor de bacterii intestinale [4].

Contribuie la reglarea ritmului circadian

 

Ceaiul de musetel ajuta la reglarea ritmului cardian

Un somn odihnitor este esential pentru buna functionare a organismului, dar si a activitatii cerebrale pe parcursul zilei. Ceaiul de musetel are un efect calmant si relaxant, acesta bautura fiind indicat pentru persoanele care sufera de insomnii si au dificultati de odihna. Conform cercetarilor realizate de Molecular Medicine Report, apigenina prezenta din abundenta in aceasta bautura influenteaza activitatea anumitor receptori din creier, reducand starile de anxietate asociate cu problemele de somn [5].

Mai mult, studiile efectuate asupra femeilor care tocmai au dat nastere unui copil arata ca acestea s-au odihnit mult mai bine cand au consumat ceai de musetel inainte de culcare. Rezultatele sunt comparate pe subiecti care au caracteristici similare, dar care nu au urmat acelasi program cu bautura pe baza de plante [6].

Poate sustine sanatatea si functionarea optima a inimii

Bogat in flavonoizi, substante cu un puternic efect antioxidant, ceaiul de musetel este recomandat de specialisti in cazul persoanelor care sufera din cauza afectiunilor cardiologice. Studiile efectuate de Journal Circulation atesta ca flavonoizii au capacitatea de a reduce tensiunea arteriala si de a mentine valorile colesterolului in parametri optimi [7]. Acestea sunt printre cele mai frecvente doua cauze care determina probleme cardiovasculare.

De asemenea, cercetarile efectuate pe mai multi pacienti care sufera de diabet au stabilit ca persoanele care au consumat ceai de musetel la fiecare masa au prezentat valori mai scazute ale colesterolului LDL si trigliceridelor, in comparatie cu cele care au baut doar apa [8]. 

Contribuie la ameliorarea afectiunilor pielii

Ceaiul de musetel a fost folosit inca din urma cu sute de ani pentru tratarea problemelor pielii precum eczeme, iritatii sau ulceratii, dar si pentru afectiuni la nivelul zonelor genitale sau hemoroizi. Eficienta acestuia a fost demonstrata si de cercetarile realizate de Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, remediul fiind util si pentru bebelusii care au pielea iritata din cauza scutecelor. 

In aceste situatii, ceaiul de musetel se foloseste cu ajutorul compreselor inmuiate in decoctul rece sau caldut si apoi aplicate direct pe zona cu probleme. 

Ceai de musetel: mod de preparare

Ceaiul de musetel se prepara usor si rapid, fie folosind florile proaspat culese ori uscate si maruntite, fie cu ajutorul pliculetelor gasite in farmacii sau magazine naturiste. Daca gustul acestuia nu este pe placul tau, trebuie sa stii ca musetel isi pastreaza proprietatile binefacatoare si in combinatie cu alte plante. Asadar, il poti prepara alaturi de tei, mar verde, menta sau fructe de padure. 

Indiferent de starea musetelului pe care il vei folosi, ceaiul se prepara conform unor pasi simpli:

  1. Pregateste florile pentru a realiza infuzia. Cantitatea acestora va diferi in functie de forma in care le vei folosi. Ca regula generala, proportia dintre musetelul uscat si cel proaspat este de 1:4 lingurite pentru o cana de 200 de mililitri. 
  2. Pune apa la incalzit. Aceasta nu trebuie sa ajunga in punctul de fierbere, fiind suficient sa atinga temperatura de 80-90 de grade Celsius pentru a obtine o bautura potrivita nevoilor tale. 
  3. Adauga plantele in apa fierbinte si amesteca putin cu ajutorul unei lingurite, apoi pune o farfurie deasupra ibricului pentru a lasa planta sa se infuzeze. 
  4. Asteapta cel putin 4-5 minute pentru ca musetelul sa isi elibereze toate substantele nutritive si benefice organismului. 
  5. Il poti consuma ca atare sau indulcit/aromat dupa propriul gust. In cazul problemelor digestive sau de somn, este recomandat ca acesta sa fie baut caldut, pentru a accelera actiunea asupra problemei tale. Este ideal si rece, proprietatile acestuia ramanand neschimbate indiferent de temperatura. 

Contraindicatiile ceaiului de musetel

Contraindicatiile ceaiului de musetel

Fiind o planta inofensiva pentru organism, studiile nu arata posibile efecte secundare ale musetelului sau ceaiului preparat din acesta. Exista, insa situatii in care consumul unor cantitati prea mari poate provoca stari de voma sau ameteala. Din acest motiv, este recomandat sa nu se depaseasca 3-4 cani pe zi. 

De asemenea, anumite persoane se confrunta cu alergii la plantele din familia Asteraceae. Acestora le este recomandat sa nu consume deloc infuzie de musetel sau sa o faca in cantitati reduse, sub supravegherea medicului. In plus, alergicilor nu le sunt recomandate nici produsele cosmetice pe baza de ceai de musetel, chiar daca acestea au fost testate dermatologic. 

Cumarinele, substante prezente in florile de musetel, pot avea un efect anticoagulant asupra sangelui. Astfel, persoanelor care urmeaza sa sufere o interventie chirurgicala clasica le este recomandat sa nu consume ceai de musetel inaintea operatiei, pentru a evita posibilele complicatii. 

Musetelul este o planta care are proprietati medicinale care pot aduce o serie de beneficii organismului, fiind indicata atat pentru adulti, cat si pentru cei mici. Bea cu incredere ceai de musetel daca nu suferi de alergii, dar fa-o in mod responsabil, fara abuzuri.

Referinte: 

  1. https://www.researchgate.net/publication/225389970_A_Review_of_the_Application_and_Pharmacological_Properties_of_a-Bisabolol_and_a-Bisabolol-Rich_Oils 
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/ 
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24463157 
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4177631/ 
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26483209
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4814348/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25194428 
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2958188/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice