Ceai bebelusi: recomandari si contraindicatii

25. 3. 2024 · 6 minute de citit

Alimentatia bebelusului este un subiect foarte complex de discutie, mai ales ca recomandarile facute de specialisti s-au modificat atat de mult pe masura trecerii timpului. Ceaiul pentru bebelusi, odiniora considerat obligatoriu inca din primele zile de viata, are beneficii de necontestat, dar si dezavantaje care trebuie avute in vedere de orice parinte, pentru binele copilului sau. Citeste, in continuare, care sunt recomandarile pediatriei moderne referitoare la administrarea ceaiului la bebelusi!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Ceai bebelusi: recomandari si contraindicatii

Tipuri de ceaiuri adecvate pentru bebelusi

Exista o varietate de ceaiuri adecvate pentru bebelusi, fiecare cu proprietatile sale unice. Ceaiul de musetel este recunoscut pentru proprietatile sale calmante, fiind ideal pentru bebelusii agitati sau cei cu probleme de somn. Ceaiul de fenicul ajuta la digestie, reducand balonarea si colicile la bebelusi, in timp ce ceaiul de menta poate fi benefic pentru ameliorarea simptomelor de raceala. Ceaiul de rooibos este de asemenea potrivit pentru bebelusi, avand proprietati antioxidante care pot stimula sistemul imunitar [1].

Introducerea ceaiului in alimentatia bebelusului trebuie facuta cu precautie si la momentul potrivit. Majoritatea expertilor sunt de acord ca ceaiul poate fi introdus in alimentatia bebelusului dupa varsta de 6 luni, cand acesta incepe sa consume si alte alimente in afara laptelui matern sau formulei. Incepe cu o cantitate mica de ceai si urmareste reactia bebelusului.

In ciuda beneficiilor, este important de retinut ca ceaiurile nu trebuie sa inlocuiasca lichidele esentiale cum ar fi laptele matern sau formula pentru bebelusi. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, ceaiurile pot fi o completare a alimentatiei bebelusului, dar nu ar trebui sa depaseasca 60 - 120 ml pe zi pentru a preveni deshidratarea [2].

Beneficiile ceaiurilor pentru bebelusi

Ceaiurile pot avea numeroase beneficii pentru bebelusi, cu conditia sa fie alese si preparate corespunzator. Unul dintre cele mai evidente beneficii este hidratarea. Bebelusii au nevoie de lichide pentru a ramane hidratati, iar apa nu este intotdeauna suficienta. Aici intervine ceaiul, care poate spori hidratarea prin diversitatea si placerea gustului. De asemenea, unele ceaiuri, precum ceaiul de musetel sau fenicul, pot ajuta la imbunatatirea digestiei bebelusului, calmand colicile si alte probleme digestive frecvente la bebelusi [3].

In plus, multe ceaiuri sunt cunoscute pentru proprietatile lor calmante. De exemplu, ceaiurile de musetel sau tei pot ajuta bebelusii sa se relaxeze si sa doarma mai bine. Acesta este un beneficiu deosebit de important in primul an de viata, cand bebelusii pot avea dificultati in a se adapta la ciclul de somn si trezire [4]. 

In ceea ce priveste nutrientii si vitaminele, ceaiurile pot fi o sursa suplimentara pentru bebelusi. De exemplu, ceaiul de macese este bogat in vitamina C, esentiala pentru sanatatea generala a bebelusului. De asemenea, ceaiul de roinita poate contribui la aportul necesar de magneziu si vitamina A, necesare pentru dezvoltarea vizuala si a sistemului imunitar [1].

Imunitatea bebelusilor poate fi de asemenea stimulata prin consumul de ceai. Ceaiul de echinacea, de exemplu, este cunoscut pentru proprietatile sale imunostimulatoare [4]. 

Totusi, proprietatile nutritive ale ceaiurilor sunt net inferioare oricaror alte alimente, asadar ceaiul trebuie administrat cu moderatie, pentru a nu interfera cu o dieta variata si echilibrata [2].

Contraindicatii si efecte adverse ale ceaiurilor la bebelusi

Exista diverse tipuri de ceaiuri care pot avea contraindicatii pentru bebelusi, deoarece contin substante chimice precum cafeina care nu sunt adecvate pentru sistemul lor delicat. Ceaiul negru, ceaiul verde sau ceaiul alb sunt cateva dintre cele mai comune exemple.

Efectele adverse ale consumului de ceai la bebelusi pot fi semnificative. Excesul de ceai poate duce la deshidratare, intrucat poate inlocui lichidele nutritive, precum laptele matern sau laptele praf. Mai mult, unele tipuri de ceai pot interfera cu absorbtia fierului, un mineral esential pentru cresterea si dezvoltarea adecvata a copiilor mici [2]. 

Un alt aspect de luat in considerare este faptul ca unii bebelusi pot dezvolta alergii sau pot avea reactii adverse la anumite plante utilizate in ceaiuri. Simptomele unei posibile alergii includ, dar nu se limiteaza la eruptii cutanate, dificultati de respiratie sau diaree. Este esential ca parintii sa fie atenti la aceste simptome si sa consulte imediat medicul.

Interactiunile cu medicamentele sunt, de asemenea, un motiv de ingrijorare. Unele ceaiuri pot interactiona cu medicamentele pe care bebelusul le poate lua, modificand efectul acestora. Este vital ca parintii sa discute cu medicul inainte de a introduce ceai in alimentatia bebelusului, mai ales daca acesta ia orice tip de medicament [1].

Cum sa prepari corect ceaiul pentru bebelus

Prepararea ceaiului este un proces simplu, dar necesita atentie. In primul rand, e important ca apa sa fie fiarta, pentru a distruge orice bacterii potential daunatoare. Dupa ce apa a fiert, adauga plicul de ceai si lasa-l sa se infuzeze timp de 5-10 minute. Dupa infuzare, ceaiul ar trebui strecurat pentru a inlatura orice reziduuri de plante.

Temperatura corecta a ceaiului este esentiala pentru confortul bebelusului. Ceaiul nu ar trebui sa fie nici prea fierbinte, nici prea rece. O temperatura confortabila pentru bebelus este in jur de 37 de grade Celsius, similara cu temperatura laptelui matern [4].

Cantitatea de ceai consumata de bebelus trebuie monitorizata cu atentie. Ceaiul are multe beneficii, dar consumul excesiv poate interfera cu absorbtia de fier din alimente si poate umple stomacul bebelusului, reducand astfel apetitul pentru alte alimente mai nutritive. Conform recomandarilor pediatrilor, bebelusii nu ar trebui sa consume mai mult de 120 ml de ceai pe zi [2].

Cum sa introduci ceaiul in alimentatia bebelusului

Introducerea ceaiului in alimentatia bebelusului este un proces care trebuie abordat cu grija si la momentul potrivit. In general, expertii recomanda ca ceaiul sa fie introdus dupa varsta de 6 luni, atunci cand bebelusul incepe sa manance si alte alimente in afara de lapte. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, laptele matern ar trebui sa fie unicul aliment al bebelusului pana la varsta de 6 luni, moment in care se pot introduce suplimente in alimentatie, inclusiv ceaiul [3].

Introducerea ceaiului in alimentatia bebelusului trebuie realizata treptat. Ii poti oferi bebelusului cateva inghitituri de ceai dupa mese, strategie utila pentru a preveni intolerantele alimentare si pentru a evita umplerea inutila a stomacului cu ceai, care are o valoare nutritiva redusa. 

Odata ce esti pe deplin informat despre tipurile de ceaiuri adecvate pentru bebelusi, beneficiile acestora, contraindicatiile si efectele adverse precum si modul corect de preparare si introducere in alimentatie, te poti asigura ca alegi cea mai buna optiune pentru micutul tau. Consulta intotdeauna medicul pediatru pentru a afla mai multe informatii si pentru a primi recomandari personalizate pentru copilul tau!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse:

  1. Contributors, WebMD Editorial. “Are There Health Benefits of Drinking Tea for Children?” WebMDwww.webmd.com/children/are-there-health-benefits-of-drinking-tea-for-kids, accesat la 25.03.2024;
  2. “Is It Safe to Use Chamomile Tea for Babies?” Healthline, 27 Aug. 2020, www.healthline.com/health/baby/chamomile-tea-for-babies, accesat la 25.03.2024;
  3. Marcin, Ashley. “Herbal Teas for Toddlers: What’s Safe and What’s Not.” Healthline, Healthline Media, 11 Dec. 2019, www.healthline.com/health/childrens-health/teas-for-toddlers, accesat la 25.03.2024;
  4. NHS. “Drinks and Cups for Babies and Young Children.” Nhs.uk, 7 Dec. 2020, www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/drinks-and-cups-for-babies-and-young-children/, accesat la 25.03.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor