Coroana dentara: ce este, tipuri, intrebari frecvente

19. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Coroana dentara

Coroanele dentare sunt lucrari protetice care acopera sau invelesc partea vizibila a unui dinte, asemenea unei palarii confortabile. Coroanele dentare sunt recomandate in cazul dintilor care prezinta fisuri sau plombe, dar si in cazul dintilor tratati pe canal. Materialele din care sunt confectionate coroanele dentare trebuie sa fie rezistente si durabile, pentru a putea indeplini functia masticatorie si cea estetica. De asemenea, coroanele dentare se pot atasa si implanturilor, oferind forma si functionalitate dintilor naturali (1). 

Pentru a asigura o potrivire corecta, medicul stomatolog va trebui sa indeparteze o cantitate mica de smalt inainte de a aplica coroana dentara. Tehnicienii dentari confectioneaza coroane dintr-o varietate de materiale. In acest articol iti spunem, printre altele, cand este nevoie de o coroana dentara, din ce materiale poate fi aceasta confectionata, cat timp rezista si in cat timp pacientul se obisnuieste cu coroana dentara. 

Cand se folosesc coroanele dentare?

Coroanele dentare sunt folosite pentru a inveli complet un dinte care este deteriorat, dar au si rol estetic, de corectare a formei sau a alinierii dintilor. Culoarea coroanelor dentare se aseamana foarte mult cu cea a dintelui natural. Utilitatea coroanei dentare nu se rezuma doar la estetica, ci si la tratarea anumitor afectiuni dentare, de exemplu sensibilitatea dintilor. Coroanele atasate implanturilor dentare impiedica dintii ramasi sa migreze, imbunatatesc fizionomia fetei, iar forta muscaturii este distribuita uniform pe toti dintii. De asemenea, coroanele dentare reprezinta tratamentul cel mai potrivit atunci cand un dinte este afectat mai mult de 50% si nu mai poate fi restaurat printr-o alta optiune. 

Tipuri de coroane dentare

Exista mai multe tipuri de coroane dentare. Tipul care se potriveste pacientului depinde de preferintele acestuia si de nevoile unice de sanatate orala. 

Coroana dentara din zirconiu

Zirconiul este un material relativ nou in stomatologie, el combina rezistenta metalului cu estetica coroanelor din portelan. Coroanele de zirconiu inalt translucide si coroanele de zirconiu stratificate reprezinta o alegere stomatologica populara. 

Principalele avantaje ale coroanelor din zirconiu sunt: 

  • estetica deosebita; 
  • rezistenta (mai putine posibilitati de ciobire sau rupere); 
  • realizarea dureaza mai putin timp si se poate face la cabinetul stomatologic; 
  • biocompatibilitate: fiind coroane fara metal, nu sunt susceptibile de a provoca reactii alergice. 

Coroana dentara din zirconiu prezinta si dezavantaje: 

  • dintii pe care pacientul musca se pot uza usor; 
  • zirconiu poate fi dificil de ajustat (1). 

Coroana dentara din ceramica

O coroana din ceramica are un miez interior dur. Pentru a realiza acest miez interior, tehnicianul topeste si preseaza ceramica intr-un cuptor, la o temperatura foarte ridicata. Apoi, adauga mai multe straturi de portelan. La fel ca si coroanele din portelan, coroanele din ceramica presata imita transluciditatea smaltului natural al dintilor. Straturile de ceramica se pot desprinde in timp.

Coroana dentara din portelan

Coroana dentara din portelan este cu siguranta cel mai popular tip de coroana in zilele noastre. Este realizata in intregime din portelan. 

Avantajele coroanei dentare din portelan sunt:

  • oferă cel mai bun si mai natural aspect. Se potriveste cu dintii din jur in ceea ce priveste forma, dimensiunea si culoarea; 
  • este cea mai bună optiune pentru restaurarile dintilor frontali; 
  • estebi ocompatibila: asta inseamna ca nu se foloseste metal, deci nu este toxica. 

Principalele dezavantaje ale coroanelor din portelan sunt: 

  • nu sunt la fel de rezistente ca cele metalice. Coroanele din portelan pot dura mult timp, dar trebuie sa fie bine ingrijite; 
  • pot fi mai costisitoare decat alte tipuri de coroane, cum ar fi coroanele metalice (2). 

Coroana dentara metalica

Tehnicienii dentari folosesc mai multe metale pentru a realiza coroane dentare, inclusiv aur, paladiu, nichel si crom. Coroanele metalice rareori se ciobesc sau se sparg, dureaza cel mai mult in ceea ce priveste uzura si necesita doar o cantitate mica de indepartare a smaltului. De asemenea, acestea pot rezista la fortele de muscare si mestecat. 

Culoarea metalica este principalul dezavantaj al acestui tip de coroana. Coroanele metalice sunt o alegere buna pentru molarii nevazuti (2). 

Refacerea coroanei dentare

In general, este nevoie de refacerea coroanei dentare in urmatoarele cazuri: 

  • consolidarea unui dinte slab;
  • protejarea unui dinte crapat; 
  • refacerea unui dinte uzat sau rupt; 
  • mentinerea unei punti dentare; 
  • acoperirea unui dinte patat sau decolorat; 
  • acoperirea unui dinte tratat pe canal; 
  • acoperirea unui implant dentar (1). 

Cat rezista o coroana dentara?

Durata medie de viata a unei coroane dentare este de 5 pana la 15 ani. Coroanele sunt realizate din materiale rezistente, cum ar fi portelanul sau aliajele metalice, iar acest lucru le permite sa reziste la uzura si deteriorari. Coroanele dentare nu sunt insa indestructibile, este posibil sa fie inlocuite la un moment dat, din diverse motive: 

  • aparitia unor fisuri pe suprafata dintelui; 
  • afectarea dintelui (expunerea la infectii); 
  • semne de infectie sau dezvoltarea placii (tartrului) in zona gingiei. 

Din fericire, exista cateva masuri care pot fi luate pentru a prelungi durata de viata a unei coroane. O coroana dentara nu poate dura o viata, dar pentru a o pastra in stare buna poti lua urmatoarele masuri: 

  • spala-te pe dinti de cel putin 2 ori pe zi, folosind o pasta de dinti cu fluor si o periuta de dinti cu peri moi; 
  • foloseste ata dentara o data pe zi; 
  • foloseste o apa de gura antibacteriana pentru a tine la distanta placa dentara si bacteriile daunatoare; 
  • evita alimentele extrem de tari, crocante sau masticabile; 
  • daca obisnuiesti sa strangi din dinti (bruxism), intreaba medicul dentist despre purtarea unui aparator bucal personalizat. 

La cat timp dupa extractie se poate pune coroana dentara

O extractie dentara este o interventie chirurgicala orala majora. Daca intentionezi sa pui coroane dentare dupa o extractie dentara, de obicei va trebui sa astepti cateva saptamani (chiar si 10, dar perioada este stabilita de medicul stomatolog) inainte ca lucrarea sa fie montata. Aceasta perioada de asteptare permite gurii sa se vindece dupa operatia de extractie dentara (3).

In cat timp te obisnuiesti cu coroana dentara

Unii factori determina cat timp va dura pana cand coroana dentara nu se va mai simti ca un corp strain. Acesti factori includ tipul de coroana dentara si procedura efectuata, cat timp ai avut o coroana dentara temporara, muscatura, materialul coroanei, structura dintelui ramas si expunerea radacinii.

In mod obisnuit, simptomele sensibilitatii dentare ar trebui sa dispara dupa o luna si jumatate. In cele mai multe cazuri, pacientii raporteaza absenta disconfortului dupa cateva zile de la procedura. Cu toate acestea, exista cazuri in care sensibilitatea dentara nu se rezolva de la sine dupa cateva zile. Acesta poate fi un semn al unor probleme mai grave, care necesita un tratament suplimentar (4). 

Coroanele dentare se pot realiza in doar o ora!

Coroane dentare aplicare

Unele tratamente dentare, cum sunt coroanele dentare, necesita vizite repetate la medicul dentist si o perioada lunga de asteptare pana cand sunt finalizate. Din fericire, tehnologia a evoluat foarte mult, astfel incat coroanele dentare se pot realiza intr-o ora, prin procedeul CEREC CAD/CAM! Acest proces este computerizat si reprezinta un sistem inovator, care utilizeaza o camera intraorala pentru a obtine amprenta exacta a dintelui ce urmeaza sa fie tratat. Dupa realizarea designului computerizat, coroana dentara din ceramica este obtinuta cu ajutorul unui aparat de frezat si aplicata utilizand aceeasi metoda folosita in cazul montarii coroanelor traditionale. 

De ce sa alegi o coroana dentara realizata folosind sistemul CEREC?

Principalul beneficiu al alegerii unor coroane dentare realizate cu ajutorul acestei tehnologii este timpul redus pe care il necesita. Intreaga procedura se realizeaza computerizat, astfel eroarea umana dispare, iar coroana dentara se potriveste perfect cu restul danturii. Materialul ceramic din care este realizata coroana dentara face ca lucrarea finala sa fie una estetica si imposibil de deosebit de dintele natural. De asemenea, ceramica este un material biocompatibil, ceea ce asigura eliminarea riscului privind aparitia unei eventuale reactii alergice. Este important ca pacientii sa discute cu medicul dentist inainte de a alege coroanele dentare pentru a putea explica cum isi doresc sa arate viitorul lor zambet. Pentru a avea o dantura sanatoasa si frumoasa, medicii ne recomanda sa mergem la controale stomatologice periodice atat pentru elimina la timp placa bacteriana si tartrul, dar si pentru a scadea riscurile aparitiei diverselor afectiuni dentare 

Intrebari frecvente despre coroanele dentare

Care sunt beneficiile coroanelor dentare?

Cel mai notabil avantaj al unei coroane dentare este ca poate prelungi durata de viata a unui dinte natural. Mai exact, coroanele pot: 

  • sa trateze dintii uzati, sparti sau cariati; 
  • sa protejeze dintii de eroziune (uzura); 
  • sa imbunatateasca functia de masticatie; 
  • sa imbunatateasca aspectul; 
  • sa dureze intre cinci si 15 ani cu o ingrijire adecvata. 

Care sunt dezavantajele coroanelor dentare?

Exista, de asemenea, unele dezavantaje ale coroanelor dentare: 

  • necesita o anumita indepartare a smaltului natural al dintilor; 
  • pot provoca sensibilitate dentara, mai ales in primele saptamani dupa amplasare; 
  • se pot rupe sau fractura in timp; 
  • pot retine bacteriile si pot duce la aparitia cariilor daca nu se potrivesc corect; 
  • pot provoca o reactie alergica la unele persoane (foarte rar); 
  • pot fi considerate scumpe. 

Alimente pe care trebuie sa le eviti in cazul unei coroane dentare

Indiferent daca ai o coroana temporara sau permanenta, exista alimente pe care ar trebui sa le eviti, inclusiv: 

  • cuburi de gheata; 
  • nucile extrem de tari; 
  • popcorn; 
  • alimentele super lipicioase. 

Aceste alimente pot deteriora sau disloca (smulge) coroana. 

Vizita constanta la un dentist pentru controalele si curatarile dentare programate reprezinta, de asemenea, un factor important pentru longevitatea unei coroane. Medicii stomatologi au instrumentele necesare pentru a ingriji atat dintii naturali, cat si coroanele dentare, iar curatarile regulate ajuta la indepartarea oricaror noi infectii care ar putea sa apara in gura si sa se raspandeasca, punand in pericol atat coroana, cat si dintele de sub ea. Un regim bine urmat de periaj la domiciliu si de folosirea atei dentare, impreuna cu vizitele la dentist, poate mentine o coroana la locul ei pentru multi ani de acum incolo. 

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse: 

(1) Cleveland Clinic, „Dental Crowns”, accesat in data de 12.07.2023: https://my.clevelandclinic.

(2) Ocean Breeze Prosthodontics, „Types of dental crownd and cost”, accesat in data de 12.07.2023: https:// 

(3) Maryland Center Oral Surgery & Dental Implants, „How long is the wait for dental implants after extraction?”, accesat in data de 13.07.2023: https://www.mdcenteroms.com/ 

(4) Tiralosi Dental & Med Spa, „How long does it take for a crown to feel normal?”, accesat in data de 13.07.2023: https://www.tiralosidental. 

 

Dr. ALEXANDRU DRAGU

Medic stomatolog

Clinicile dentare Dr Leahu

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor