Homeopatie: ce este si care sunt principiile acesteia

27. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Hemeopatia

Multi dintre noi tind sa asocieze termenul homeopatie cu leacurile traditionale si cu remediile pe baza de plante. Insa, aceasta metoda de tratament este recunoscuta de catre Ministerul Sanatatii si poate fi practicata doar de catre medici cu pregatire speciala in domeniu. Asadar, ce este homeopatia si cum contribuie aceasta la tratarea diferitelor afectiuni?

Ce este homeopatia? - Scurt istoric

Homeopatia dateaza inca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, bazandu-se pe principii dezvoltate de catre medicul german Samuel Hahnemann. Numele provine de la termenii homeo, care inseamna similar, asemanator, si pathos, care inseamna boala, suferinta.

Asadar, homeopatia se bazeaza pe tratare utilizand tehnici similare cu cele care stau la baza bolii. In timpul unor experimente, doctorul Hahnemann a descoperit ca o concentratie mai scazuta a unor substante potential nocive poate avea efectul opus fata de cel initial. Asadar, aceasta ar putea contribui la ameliorarea unor simptome pe care le-ar provoca in forma concentrata.

Metodele de tratament ale secolului al XVIII-lea erau destul de dure si uneori toxice, provocand deseori efecte adverse. In schimb, homeopatia a aparut drept o tehnica mai delicata si sigura, in ciuda ideii care sta la baza functionarii sale.

Care sunt principiile homeopatiei?

Homeopatia functioneaza pe baza unor principii clare, care definesc felul in care metodele de terapie sunt alese si felul in care acestea actioneaza.

Principiul similaritatii

Dupa cum o spune si numele disciplinei, acesta reprezinta baza homeopatiei. Mai precis, acesta presupune ca o cantitate mica dintr-o anumita substanta poate avea efect asupra anumitor simptome, desi o cantitate mai mare poate produce aceleasi simptome daca este administrata unei persoane sanatoase.

Utilizarea unor doze foarte mici

Asa cum am mentionat pana acum, remediile homeopate folosesc doar doze foarte mici si diluate din substanta cu potential toxic. Astfel, aceasta nu mai este periculoasa si nu mai exista riscul de a provoca efecte adverse. In plus, atunci cand are loc pregatirea remediului, substanta poate capata noi proprietati care se pot dovedi a fi benefice.

Principiul individualitatii

Individul sta la baza homeopatiei, asa ca orice remediu va fi personalizat. Specialistii se concentreaza atat asupra simptomelor clinice, cat si asupra starii mentale a pacientului si, in functie de aceasta, va recomanda un anumit tratament. Un remediu care functioneaza pentru o persoana ar putea sa nu dea rezultate in cazul altcuiva.

Un remediu unic

Acest tratament personalizat va consta intotdeauna intr-un singur remediu. Nu se vor recomanda mai multe tipuri de medicamente homeopate in acelasi timp sau mixuri de ingrediente.

Terapie holistica

Asa cum am mentionat mai sus, homeopatia tine cont atat de simptomele fizice, cat si de cele mentale. In plus, va lua intotdeauna in considerare si factorii externi care pot influenta aceste stari, ca de exemplu mediul in care o persoana isi desfasoara activitatea de zi cu zi. Astfel, putem spune ca aceasta disciplina este una holistica.

Imaginea asupra bolii

Avand in vedere tehnicile pe care le foloseste in cadrul tratamentelor, homeopatia cauta sa incurajeze mecanismul de aparare al organismului si sa il ajute sa functioneze. Principiul de baza este acela de a reda echilibrul pierdut in urma confruntarii cu boala.

Vindecarea dinspre interior catre exterior

Un specialist homeopat nu se ocupa doar de o anumita disciplina a medicinei. Asadar, acesta poate recomanda remedii care sa acopere orice fel de simptome si boli. Dupa administrare, vindecarea incepe dinspre interior catre exterior, problemele organelor interne fiind primele care ar trebui sa prezinte o ameliorare.

Tipuri de remedii homeopate

Aceste remedii nu utilizeaza in mod exclusiv ingrediente provenite din plante, ci se bazeaza pe folosirea componentelor naturale. Asadar, ele pot contine si compusi de origine animala, dar si minerala. Ele sunt preparate prin diluare intr-o solutie ce contine alcool, moment in care li se reduce eventuala toxicitate, dar si capata noi proprietati.

Acestea pot fi disponibile sub forma de comprimat, pulbere, unguente, creme, picaturi etc. si ar trebui administrate in urma unui consult homeopat de specialitate, conform indicatiilor medicului. El trebuie informat cu privire la intreg istoricul medical al pacientului, cat si la celelalte tipuri de tratamente pe care le urmeaza, pentru a preveni o eventuala interactiune nepotrivita intre acestea si remediul homeopat.

Cine poate urma un tratament homeopat?

Homeopatia este destinata oricui, indiferent de varsta. Remediile pot fi recomandate chiar si copiilor, femeilor insarcinate, varstnicilor sau altor persoane care au alergie la medicamente sau, din diverse motive, nu pot urma alte tratamente clasice.

Acestea pot fi administrate atat in cazul afectiunilor cronice, cat si a celor acute. Pentru acestea din urma, efectul este mai rapid si are loc ameliorarea rapida a simptomelor. In schimb, imbunatatirea devine vizibila treptat pentru bolile cronice. 

La copii, remediile homeopate sunt utilizate cu precadere pentru tratarea afectiunilor ORL, respiratorii, dermatologice sau problemele de comportament. Pentru adulti, aceste tratamente se recomanda in cazul astmului, alergiilor, problemelor dermatologice, afectiunilor endocrine, ale urechii, reumatologice, dar si a problemelor precum depresia si anxietatea.

Avantajele homeopatiei

Remediile homeopate sunt promovate drept metode de tratament care nu produc aparitia efectelor adverse. Fiind realizate pe baza unor ingrediente naturale, nu exista riscul ca acestea sa produca dependenta, iar faptul ca acestea sunt foarte diluate si sunt administrate intr-o cantitate mica le catalogheaza drept sigure.

De asemenea, medicii homeopati pot recomanda tratamentele pe baza unei descrieri detaliate a simptomelor, fara sa fie nevoie sa realizeze teste de sange sau alte analize. Deoarece abordarea tratamentului este una holistica, remediile pot contribui atat la ameliorarea starilor fizice, cat si la imbunatatirea psihicului. De asemenea, ele pot actiona atunci cand o persoana nu are cea mai buna stare, desi nu prezinta semne vizibile de boala sau valori ingrijoratoare ale analizelor.

Si ideea de terapie personalizata poate constitui un avantaj major. In functie de simptomele exacte ale pacientului si de factorii care ii pot influenta starea, medicul va prescrie un tratament homeopat doar pentru el. Astfel, exista sansa ca acestea sa se potriveasca mai bine decat un alt tratament standard.

Riscurile homeopatiei

Majoritatea produselor din aceasta categorie sunt solutii diluate si au concentratii mici, insa este posibil ca acest lucru sa nu se aplice in cazul tuturor. Desi anumite remedii sunt promovate drept homeopate, exista posibilitatea ca unele dintre ele sa contina de fapt o concentratie mai mare de ingrediente care ar putea deveni periculoase.

Daca un pacient obisnuia sa urmeze un anumit tip de tratament si decide impreuna cu medicul sa il inlocuiasca cu un remediu homeopat care nu ofera rezultatele dorite, exista riscul ca simptomele initiale sa se agraveze. 

Ocazional, se poate observa o inrautatire a simptomelor, insa specialistii sustin ca acest lucru este normal si ca face parte din procesul homeopat de terapie. Alte semne care pot aparea se pot manifesta sub forma unor eruptii pe piele sau a unor simptome respiratorii, insa acestea ar trebui sa dispara la scurt timp dupa administrarea terapiei.

Ce spun studiile?

Homeopatia reprezinta un subiect controversat, deoarece este dificil de explicat cum remediile functioneaza si cum apar imbunatatiri ale simptomelor utilizand doar substante naturale, foarte diluate. Alt element care ii pune pe ganduri pe cercetatori sunt tratamentele individualizate si faptul ca anumite remedii pot avea efect la anumite persoane, in timp ce la altele nu produc nicio schimbare.

S-au realizat numeroase studii asupra acestor tipuri de terapii, iar rezultatele sunt impartite. In cazul unor probleme precum alergii, insomnii, ameteli, diaree, afectiuni reumatice, ale cailor respiratorii superioare, depresie, migrene, oboseala cronica sau afectiuni cutanate, s-au inregistrat reactii pozitive in randul pacientilor.

Insa, cercetatorii sunt de parere ca aceste efecte benefice nu sunt datorate in mod obligatoriu ingredientelor remediilor. Sunt sanse destul de mari ca ele sa asigure de fapt un efect placebo.

Homeopatia reprezinta o ramura a medicinei alternative si presupune utilizarea de ingrediente naturale pentru a trata diferite afectiuni. Indiferent de problema cu care ai de-a face, poti lua legatura cu un specialist in domeniu si puteti discuta despre un remediu personalizat care te-ar putea ajuta sa te simti mai bine.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor