Bullying-ul sau hartuirea in randul copiilor

Ce este bullying-ul?
Bullying-ul este un fenomen prezent in randul copiilor scolari, o actiune repetitiva si constienta de hartuire, sau de tachinare, cu scopul de a-l umili si intimida pe celalalt, cu intentia de a produce rani emotionale.
Este dificila traducerea exacta in limba romana a cuvantului „bullying” insa, poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu are la baza un conflict real, ci se bazeaza pe dorinta unei persoane sau a unei grupari de a-si impune autoritatea prin forta, de a atrage atentia, de a castiga puterea, punandu-i pe ceilalti in inferioritate, intr-o lumina proasta.
Unde se intalneste fenomenul de bullying?
Scoala este mediul in care se manifesta cel mai adesea luptele pentru suprematie, fapt confirmat de studiile care arata ca fenomenul de bullying este prezent, in Romania in procent de 82% , in scoli. De asemenea, agresiunea copiilor fata de ceilalti colegi poate avea loc si in afara orelor de scoala, in parcuri, in intalnirile lor din timpul liber. Elevii care isi agreseaza colegii, ii lovesc, ii intimideaza, ameninta, ii jignesc, ii santajeaza si ii pot obliga sa faca ceva impotriva dorintei lor. Majoritatea studiilor referitoare la bullying se refera la agresivitatea in randul baietilor, insa acest fenomen poate aparea, si chiar este din ce in ce mai frecvent, si in randul fetelor. Se pare ca, pentru fete, efectele sunt si mai devastatoare, deoarece ele se implica mult mai mult emotional in relatiile lor, asa ca si impactul este pe masura. Iar daca la baieti fenomenul de bullying poate fi sesizat mai usor, pentru ca vor fi si acte de violenta fizica cel mai probabil, in cazul fetelor este ceva mai dificl de identificat, pentru ca cel mai frecvent este vorba de raspandirea unor zvonuri, barfe, comentarii rautacioase, excluderea din grupuri, dezvaluirea unor secrete.
Studiile arata ca fenomenul de bullying determina aparitia unor tulburari precum:
- depresia;
- scaderea increderii in sine;
- lipsa stimei de sine;
- insingurare;
- depresie;
- anxietate;
- rezultate slabe la scoala;
- dureri de cap;
- tulburari de apetit;
- insomnii.
In Romania:
• 1 din 4 copii este umilit in mod repetat in cercul de cunostinte;
• 3 din 10 copii sunt exclusi din cercul de colegi;
• 4 din 10 copii sunt raniti din cauza comportamentului violent si repetat al altor colegi;
• 82% din situatiile de bullying au loc in cadrul scolilor.