Bronsiolita: cauze, simptome, tratament

14. 2. 2023 · 5 minute de citit

Bronsiolita este o infectie virala a plamanilor foarte contagioasa, ce afecteaza in mod special bebelusii si copiii mici, dar poate fi si transmisa si adultilor.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Bronsiolita: cauze, simptome, tratament

Bronhiolele se inflameaza, ceea ce face dificila respiratia. Bronsiolita trebuie lasata sa-si urmeze cursul, nu poate fi tratata cu antibiotice. Ceea ce este grav in cazul bronsiolitei este faptul ca boala poate provoca un raspuns imunitar exagerat prin blocarea fluxului de aer din plamani, ceea ce duce la o respiratie superficiala si chiar la sufocare. In acest articol explicam care sunt cauzele bronsiolitei, cum se manifesta afectiunea, cum poate fi tratata si mai ales prevenita. 

Ce este bronsiolita?

Bronsiolita este o infectie virala care ingusteaza caile respiratorii (bronhiolele) din plamani, facand astfel dificila respiratia. Apare cel mai adesea la copiii mai mici de 2 ani in timpul iernii si la inceputul primaverii. Desi cazurile sunt mai rare, si adultii se pot imbolnavi de bronsiolita (1).

Tipuri de bronsiolita 

Bronsiolita poate fi impartita in doua categorii principale: 

  • forma acuta: se manifesta o perioada scurta de timp prin simptome severe si poate disparea fara tratament. Formele acute de bronsiolita necesita tratament medical de urgenta pentru prevenirea complicatiilor grave precum infectia pulmonara, sau insuficienta respiratorie acuta;

  • forma cronica: se manifesta prin simptome mai usoare, insotite de perioade recurente de agravare si remisiune. Cei mai multi pacienti cu bronsiolita cronica au istoric familial de astm bronhic sau alte boli ale cailor respiratorii. Tratamentul formei cronice presupune administrarea de medicamente care pot controla simptomele si preveni exacerbarea bolii (inhalatoare care vizeaza reducerea inflamatiei, tratamente antiinflamatorii si medicamente expectorante pentru ameliorarea congestiei nazale).

Cauzele bronsiolitei

Virusurile care provoaca cele mai multe cazuri de bronsiolita sunt: 

  • virusul sincitial respirator; 

  • rinovirusul;

  • virusul gripal. 

Aceste virusuri sunt foarte contagioase si se raspandesc de la o persoana la alta prin atingerea secretiilor din gura sau nas sau prin picaturi respiratorii in aer. Picaturile intra in aer atunci cand cineva stranuta sau tuseste (1).

Simptomele comune ale bronsiolitei

 

Simptomele comune ale bronsiolitei

 

Simptomele comune ale bronsiolitei sunt similare cu cele ale unei raceli sau gripe obisnuite. In cazuri severe, boala poate fi insotita de simptome mai grave:

  • tuse seaca si persistenta

  • respiratie rapida sau suieratoare; 

  • inrosirea pielii; 

  • tuse productiva; 

  • congestie in nas;

  • febra usoara;

  • lipsa poftei de mancare;

  • simptome de deshidratare;

  • oboseala/letargie;

  • apnee (pauze respiratorii mai mari de 15 secunde) (3).

Complicatiile bronsiolitei

 

Complicatiile bronsiolitei

 

Complicatiile bronsiolitei pot fi severe si, in unele cazuri, chiar letale: 

  • inflamarea severa a plamanilor poate provoca pneumonie, o afectiune periculoasa si care necesita tratament de urgenta; 

  • bacteriile care provoaca infectia bronsica pot patrunde in sange si se intind la nivelul intregului organism, provocand sepsis, o complicatie periculoasa pentru sanatate si viata;

  • o complicatie ce apare adesea in urma bronsiolitei este astmul bronsic cronic. Astmul se caracterizeaza prin inflamarea persistenta a cailor respiratorii, cauzand dificultati in respiratie. Copiii cu bronsiolita cronica sunt predispusi sa dezvolte astm bronsic cronic, iar simptomele pot persista pana la maturitate. Pentru a preveni astmul bronsic cronic, medicii recomanda tratarea prompta a bronsiolitei.

Alte complicatii ale bronsiolitei includ:

  • hipoxia (scaderea concentratiei de oxigen din sange); 

  • insuficienta respiratorie; 

  • socul cardiopulmonar; 

  • infectia urechii. 

De aceea, este important ca orice simptom al bronsiolitei sa fie monitorizat cu atentie si sa fie tratat cat mai repede posibil, pentru a preveni complicatiile.

Tratamentul bronsiolitei

In cele mai multe cazuri, bronsiolita nu este tratata. De obicei, dureaza aproximativ 2 sau 3 saptamani inainte ca infectia sa dispara. Antibioticele nu ajuta, deoarece bronsiolita este o infectie virala. 

Este esential ca pacientul sa bea multe lichide pentru a evita deshidratarea. Pentru a ajuta la respiratia bebelusului, medicul dumneavoastra poate recomanda picaturi de nas saline. Medicul poate recomanda acetaminofen in cazul in care s-a dezvoltat febra. In cazul spitalizarii copilului, acesta poate fi pus pe oxigen umidificat si poate primi fluide intravenos, pentru a preveni deshidratarea (2). 

Tratamentul bronsiolitei poate fi dificil si presupune administrarea de medicamente pentru tratarea simptomelor. Acestea includ antihistaminice, bronhodilatatoare sau corticosteroizi. Aceste medicamente vor ajuta la reducerea inflamatiei cauzata de infectia virala si la ameliorarea tusei si congestiei nazale.

De asemenea, tratamentul cu oxigen poate fi util pentru a reduce saturatia oxigenului din sange si pentru a normaliza respiratia. 

Prevenirea bronsiolitei

Bronsiolita poate fi raspandita de copiii mici prin contact strans, saliva si mucus. Cel mai bun mod de a preveni infectia este de a evita alte persoane care sunt bolnave si de a practica o buna igiena a mainilor (1).

Desi este greu sa opresti o infectie virala, poti scadea riscul copilului prin cateva masuri simple: 

  • stai departe de persoanele bolnave;

  • spala-te pe maini ori de cate ori este nevoie;

  • dezinfecteaza suprafetele, jucariile si obiectele pe care tu si copiii le atingeti;

  • evitati fumatul in casa, deoarece creste riscul de probleme respiratorii.

Important de retinut

  • Bronsiolita este o afectiune respiratorie cauzata de infectii bacteriene sau virale si poate provoca simptome precum tusea, congestia nazala si dificultati respiratorii. 

  • Cauzele bronsiolitei pot fi diverse, de la infectii virale sau bacteriene la fumat, niveluri ridicate de poluare a aerului, expunere excesiva la praf si alergeni (pene de pasari sau par de animale). 

  • In cazuri rare, alte boli precum diabetul zaharat pot contribui la dezvoltarea bolii.

  • Simptomele comune ale bronsiolitei includ tuse productiva, respiratie greoaie, scurtarea respiratiei si congestia nazala. Aceste simptome sunt adesea mai severe in cazul bebelusilor decat in cazul adultilor si pot persista pentru o perioada lunga. 

  • Complicatiile bronsiolitei sunt extrem de rare si includ pneumonie, insuficienta respiratorie acuta si infectii ale urechii. 

  • Persoanele cu afectiuni medicale preexistente sunt mai predispuse la aceste complicatii decat ceilalti pacienti.

Disclaimer 

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul tau. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Cleveland Clinic, Bronchiolitis: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8272-bronchiolitis

  2. American Lung Association, Bronchiolitis symptoms, diagnosis and treatment: https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/bronchiolitis/symptoms-diagnosis-treatment

  3. Web MD, What is bronchiolitis: https://www.webmd.com/lung/what-is-bronchiolitis

 

  • Dr. Max Sinutin sirop este un supliment alimentar, de origine vegetala, cu o compozitie echilibrata pe baza de extracte din plante, care ajuta la eliminarea secretiilor de la nivelul sinusurilor si a tractului respirator superior.
  • Dr. Max Patlagina si miere este un supliment alimentar sub forma de sirop, cu indulcitori, care contine extract de patlagina si vitamina C.

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor