Antiseptic: ce este, beneficii, utilizari, contraindicatii

26. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Antiseptic

 

Antisepticele sunt substante ce pot avea numeroase utilizari si beneficii, asigurand o buna curatare si dezinfectare a pielii. Desi acestea sunt in general sigure, este bine sa stii cum ar trebui sa le folosesti si ce precautii si contraindicatii exista. De aceea, am pregatit un mic ghid cu privire la aceste tipuri de substante, pentru a sti cand sunt necesare si cum ar trebui sa procedezi pentru a fi mereu in siguranta.

Ce este un antiseptic?

Antisepticele sunt agenti chimici care pot inhiba sau opri dezvoltarea microorganismelor pe suprafetele externe ale corpului, astfel contribuind la prevenirea infectiilor. De aceea, pot fi descrise si drept dezinfectanti cutanati. Ele actioneaza prin reducerea numarului de microorganisme care traiesc pe piele, in interiorul ranilor sau pe membrane mucoase. Unele substante sunt utilizate frecvent de catre personalul medical, in timp ce altele pot fi achizitionate din farmacii si pot fi folosite la domiciliu. Putem mentiona cateva exemple populare, precum alcoolul etilic, iodul, clorhexidina sau peroxidul de hidrogen (apa oxigenata).

Este important sa facem diferenta intre antiseptice si alte substante cu functie similara, precum dezinfectantii, substantele antibacteriene si antibioticele.

  • Antisepticele pot distruge o parte din germenii de pe piele, in timp ce dezinfectatii ii pot indeparta de pe suprafete. Ambii agenti sunt realizati din substante chimice si, uneori, pot chiar sa aiba ingrediente active comune. Insa, dezinfectantii au in general concentratii mai mari si sunt prea puternici pentru a fi utilizati pe piele sau mucoase.
  • Substantele antibacteriene sunt, de asemenea, utilizate pentru curatare, fiind prezente deseori in sapunuri. Agentii antibacterieni pot anihila sau incetini dezvoltarea bacteriilor, insa ele nu ofera aceleasi rezultate si in cazul virusurilor. Antisepticele, in schimb, pot actiona impotriva unei categorii mai mari de microorganisme: virusuri, bacterii si fungi.
  • In cele din urma, antibioticele sunt compusi prezenti in medicamente, care actioneaza impotriva infectiilor bacteriene. Si antisepticele pot fi utilizate in acest sens, ambele substante putand fi prezente in solutii topice, cu aplicare externa. Insa, doar antibioticele pot fi disponibile si in formula cu administrare orala, care se adreseaza infectiilor interne.

Beneficii

Deoarece aceste substante actioneaza in mod direct asupra microorganismelor de pe piele, ele pot inhiba cresterea acestora sau le pot indeparta complet. Asadar, au capacitatea de a preveni aparitia unor infectii. Ele pot ajuta in momentul in care pielea este lezata, pentru curatarea ranilor si pentru a opri dezvoltarea bacteriilor.

Antisepticele asigura curatarea rapida nu doar a ranilor, ci si a pielii. Atunci cand nu exista alte variante si este necesara igienizarea mainilor, astfel de substante pot fi utilizate oricand fara probleme. In plus, sunt si foarte accesibile. Antisepticele de uz casnic pot fi gasite in farmacii si pot fi folosite fara probleme. Este recomandat, totusi, sa citesti eticheta si prospectul, pentru a sti care sunt indicatiile speciale.

Utilizari

Antisepticele anihileaza, inhiba sau reduc numarul de bacterii, virusuri sau fungi prezenti pe piele fie in mod mecanic, fie chimic. Astfel, ele pot fi utilizate atunci cand pielea este deteriorata si lezata, in cazul ranilor superficiale precum taieturi, zgarieturi, arsuri foarte usoare, muscaturi, pentru curatare si pentru dezinfectare. Uneori, substantele pot fi indicate si in ingrijirea problemelor cutanate precum acneea sau eczema. Ocazional, indicatia poate fi si aceea de dezinfectare a membranelor mucoase, pentru a trata infectii sau inaintea unor proceduri.

O alta utilizare poate fi si aceea de curatare "uscata" a mainilor, fara apa si sapun. De obicei, acest tip de curatare se realizeaza in spitale si clinici de catre personalul medical, pentru a indeparta eventualii agenti patogeni. Tot in context medical, antisepticele sunt folosite si inaintea operatiilor sau a injectiilor, pentru a dezinfecta pielea.

Nu in ultimul rand, putem mentiona si terapia infectiilor bucale si a infectiilor in gat. Multe metode de tratament recomandate de catre medici in aceste situatii - apa de gura, dropsuri pentru gat, spray-uri, gargare - contin antiseptice printre ingrediente.

Contraindicatii si precautii

Anumite antiseptice pot provoca reactii cutanate, iritatii severe sau chiar si arsuri. Este important să citesti cu atentie eticheta si instructiunile inainte de a utiliza aceste substante si sa le eviti in cazul in care esti alergic la anumite ingrediente. Daca pielea ta este hipersensibila, multe astfel de produse vor trebui utilizate cu grija. Este recomandat sa eviti contactul cu ochii si urechile, cu cavitatea bucala daca nu exista indicatii speciale in acest sens si sa nu inghiti astfel de substante. Unele formule antiseptice pot fi destul de puternice. De aceea, este recomandat sa nu fie utilizate in mod excesiv, deoarece pielea poate fi afectata.

Antisepticele sunt substante extrem de utile in mentinerea igienei pielii si prevenirea aparitiei infectiilor in urma leziunilor minore, datorita bunelor lor proprietati antimicrobiene, impotriva virusurilor, bacteriilor si fungilor. Atentie! Acest articol are doar scop informativ si nu poate inlocui sfaturile medicale avizate. Inainte de utilizarea unor astfel de produse, citeste cu atentie prospectul si respecta intotdeauna indicatiile oferite de catre specialisti.

Surse:

“Antiseptics.” DermNet, dermnetnz.org/topics/antiseptic. Published January 2023. Accessed 22 June 2023.

Fletcher, Jenna. “Antiseptic: Types, Uses, Safety, and Precautions.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/antiseptic. Published 28 May 2020. Accessed 22 June 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor