Amnezia: Cauze, simptome, optiuni de tratament

29. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
femeie cu mana in par

Amnezia este o afectiune asociata cu pierderi de memorie extensive care implica evenimente si experiente majore. Acestea pot apartine trecutului sau prezentului, caz in care amnezia dezvoltata impiedica formarea de amintiri noi. Cel mai adesea, persoanele care se confrunta cu acest diagnostic nu isi uita propria identitate si nu isi pierd abilitatile motorii. [1, 2]

Pentru a putea distinge pierderile de memorie firesti cauzate de inaintarea in varsta sau de un stil de viata stresant de afectiunea denumita amnezie, poti descoperi in acest articol mai multe atat despre cauzele si simptomele sale, cat si despre tratamentele disponibile. 

Ce este amnezia? 

Procesul prin care o persoana creeaza amintiri noi si le stocheaza pe termen lung pentru ca mai apoi sa le poata regasi cand sunt necesare este inca un mister. Implica procese complexe la nivelul creierului pe care cercetatorii nu au reusit inca sa le inteleaga pe deplin. 

Atunci cand apar simptome specifice amneziei, unele dintre procesele necesare pentru formarea, stocarea si regasirea amintirilor sunt afectate, conducand la pierderi de memorie sau imposibilitatea de a-ti aminti anumite evenimente sau detalii. De multe ori, problemele de memorie implica doar o anumita perioada de timp. In plus, pot fi temporare sau de lunga durata. [3]

Tipuri de amnezie

In functie de anumiti  factori, se disting o serie de tipuri de amnezie:

  • Amnezia anterograda - in acest caz, informatiile noi nu se mai transforma in amintiri stocate pe termen lung. De cele mai multe ori este cauzata de traumatisme craniene care produc leziuni la nivelul creierului. Persoanele afectate au de regula intacta memoria care include evenimente anterioare traumatismului.
  • Amnezia retrograda - defineste pierderile de memorie care afecteaza toate amintirile anterioare unei traume. Persoanele in cauza isi poti reaminti intregul sir de evenimente care a avut loc dupa trauma respectiva. In cazuri rare, se poate identifica o combinatie de amnezie anterograda si retrograda. 
  • Amnezie globala tranzitorie - implica toate amintirile stocate si este temporara. In cazurile mai rare poate include si dificultate in a forma amintiri noi. 
  • Amnezia post-traumatica - este cauzata de lovituri puternice la nivelul capului, cum ar fi cele suferite in timpul unui accident de masina. Cel mai adesea, este insotita de pierderea cunostintei sau coma si dureaza un timp limitat care variaza in funcție de severitatea leziunii. Acest tip de amnezie este considerat un simptom al comotiei cerebrale
  • Amnezia disociativa - este mai rar intalnita si implica uitarea completa a trecutului si identitatii. Se produce instantaneu si este de regula declansata de un eveniment traumatizant care cel mai probabil nu va putea fi identificat niciodata. Amintirile revin dupa minute, ore sau zile de la acel eveniment. 
  • Amnezia indusa de alcool - persoanele care consuma alcool in exces se pot confrunta cu lacune de memorie. 
  • Amnezia posthipnotica - apare atunci cand o persoana nu isi poate aminti evenimentele petrecute in timpul unei sedinte de hipnoza. [3, 4]

Cauzele amneziei

Cauzele amneziei

Amnezia poate fi cauzata atat de leziuni fizice care au loc la nivelul creierului, cat si de factori psihologici precum socurile emotionale puternice. Astfel se pot distinge doua forme de amnezie - amnezia neurologica si amnezia psihogenica sau disociativa.

Cauzele amneziei neurologice 

Atunci cand cauzele pierderilor de  memorie implica sistemul limbic, adica leziuni la nivelul talamusului sau hipocampului, lista include:

  • accidentul vascular cerebral;
  • encefalita sau inflamarea creierului;
  • oxigenarea deficitara a creierului provocata de urgente medicale precum atacul de cord sau intoxicatia cu monoxid de carbon;
  • prezenta unor tumori in zonele cerebrale care controleaza memoria;
  • bolile neurodegenerative precum Alzheimer-ul si alte forme de dementa;
  • convulsiile;
  • anumite medicatii care functioneaza ca sedative;
  • traumatismele craniene. 

Cauzele amneziei psihogenice 

In acest caz, lista  de cauze care trebuie avute in vedere are la baza anumite afectiuni psihologice si traume emotionale. Categoria tulburarilor disociative care pot cauza amnezie include:

  • Sindromul post-traumatic;
  • Fuga disociativa;
  • Tulburarea de identitate disociativa;
  • Tulburarea acuta de stres.

Traumele emotionale care pot provoca amnezie sunt:

Simptomele amneziei

Principalul simptom al amneziei sunt pierderile de memorie sau imposibilitatea de a colecta noi amintiri. Poti experimenta urmatoarele manifestari: 

  • Dificultate in reamintirea anumitor evenimente, locuri, fapte sau detalii, in special a celor din memoria de scurta durata;
  • Deficit in asimilarea de informatii noi;
  • Confuzie;
  • Incapacitatea de a recunoaste anumite locatii sau fete;
  • Inventarea de amintiri false pe care creierul le creeaza pentru a depasi lacunele de memorie. [2]

Este necesar sa ceri sfatul unui medic specialist de urgenta atunci cand pierderile de memorie sunt inexplicabile sau sunt asociate cu un traumatism cranian, confuzie sau dezorientare. 

Optiuni de tratament

Optiuni de tratament

Tratamentele disponibile pentru amnezie sunt destinate sa asigure tehnici si strategii prin care persoanele afectate sa poata duce o viata normala in pofida pierderilor de memorie experimentate. Daca medicul poate identifica o cauza specifica, atunci tratamentul va implica medicatii si proceduri specifice bolii respective. 

Spre exemplu, terapiile ocupationale sunt recomandate pentru a ajuta persoanele care se confrunta cu amnezie sa acumuleze noi informatii in locul celor pierdute sau sa utilizeze amintirile existente ca baza pentru altele noi. 

Atunci cand pierderile de memorie sunt cauzate de lovituri puternice la nivelul capului sau boli grave precum dementa, tratamentele disponibile nu pot asigura vindecare sau o ameliorare semnificativa. Astfel de persoane necesita sprijin permanent din partea familiei pentru a face fata situatiei. [5, 2]

Pentru a limita riscul de a dezvolta afectiuni care cauzeaza amnezie poti lua in considerare urmatoarele masuri:

  • Evita consumul excesiv de alcool si drogurile.
  • Utilizeaza o casca adecvata atunci cand practici anumite sporturi precum ciclismul. 
  • Poarta centura de siguranta in orice vehicul. 
  • Trateaza infectiile prompt pentru a impiedica afectarea creierului;
  • Alege sa fii activ mental la orice varsta: invata lucruri noi, citeste sau considera jocuri care stimuleaza intelectul. 
  • Opteaza pentru exercitii fizice regulate.
  • Considera o dieta bogata in legume, fructe, cereale integrale si alte alimente care mentin sanatatea cardiovasculara. 
  • Asigura un aport de apa suficient zilnic. [2]

Exista si o serie de studii care atesta ca vitamina B12 si suplimentele bogate in acizi grasi omega-3 DHA and EPA pot contribui la imbunatatirea memoriei in cazul adultilor atunci cand problemele experimentate nu sunt semnificative. Aceste tipuri de acizi grasi omega-3 se gasesc in concentratii mari in somon si macrou. [6, 7]

Amnezia poate fi atat de scurta durata, cat si de lunga durata, in timp ce cauzele pot implica leziuni fizice la nivelul creierului sau factori psihologici. Din acest motiv, pentru a evalua corect severitatea si tipul pierderilor de memorie inregistrate, este necesar un consult medical de specialitate. 

Bibliografie:

  1. Amnesia - Symptoms and Causes. Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/amnesia/symptoms-causes/syc-20353360#:~:text=Amnesia%20refers%20to%20the%20loss,usually%20know%20who%20they%20are.. Accesat la10 Nov. 2022.
  2. Barclay, Rachel. Understanding Amnesia. Healthline, Healthline Media, 24 Oct. 2021, www.healthline.com/health/amnesia#What-is-amnesia?. Accesat la 10 Nov. 2022.
  3. Brazier, Yvette. What Is Amnesia and How Is It Treated? Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 8 Feb. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/9673#causes. Accesat la 10 Nov. 2022.
  4. https://www.facebook.com/WebMD. What to Know about Amnesia. WebMD, WebMD, 24 May 2021, www.webmd.com/brain/what-to-know-about-amnesia. Accesat la 10 Nov. 2022.
  5. Amnesia - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic. Mayoclinic.org, 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/amnesia/diagnosis-treatment/drc-20353366. Accesat la 10 Nov. 2022.
  6. Zohra Ashpari. Brain Vitamins: Can Vitamins Boost Memory? Healthline, Healthline Media, 6 Oct. 2020, www.healthline.com/health/dementia/vitamins-memory-loss#other-supplements. Accesat la 10 Nov. 2022.
  7. Yurko-Mauro, Karin, et al. Docosahexaenoic Acid and Adult Memory: A Systematic Review and Meta-Analysis. PLOS ONE, vol. 10, no. 3, 18 Mar. 2015, p. e0120391, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25786262/, 10.1371/journal.pone.0120391. Accesat la 10 Nov. 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor