Alergia la praf si acarieni: cauze, manifestari, optiuni de tratament si preventie

17. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Alergia la praf si acarieni

 

Alergia la praf si acarieni este o problema cu care multi dintre noi ne confruntam, care cauzeaza un puternic disconfort. Simptomele sunt prezente cu precadere in interiorul locuintelor si nu doar atunci cand acestea nu sunt curate. De fapt, ele tind sa apara dupa ce ai aspirat si ai sters praful.

Asadar, aceste alergii pot fi cu adevarat deranjante. Cum le poti recunoaste si cum le poti face fata? Descopera mai multe in cele ce urmeaza.

Ce este alergia la praf si acarieni?

Cand vorbim despre alergiile la praf si alergiile la acarieni, discutam de fapt despre acelasi lucru. Manifestarile neplacute nu apar din cauza prafului propriu-zis, ci din cauza micilor organisme care traiesc in particulele de praf, mai precis acarienii. Acestia prefera mediile placute si traiesc in praful care se formeaza in locuintele noastre.

Cauze

Principala cauza a acestui tip de alergie sunt acarienii. Acestia traiesc si se inmultesc cu usurinta in locuri caldute si umede, preferand temperaturi de 21 de grade sau mai ridicate, cu o umiditate de 75-80%. Insa, in cazul in care umiditatea scade sub 50%, acestia mor, motiv pentru care nu sunt intalniti in zonele cu clima foarte uscata.

Acarienii sunt intalniti in general in perne, saltele, covoare si in mobila tapitata. In momentul in care aspiri praful, mergi pe covor sau misti asternuturile de pe pat, acestia incep sa pluteasca prin aer si apoi se asaza pe diverse suprafete.

Nu este obligatoriu ca o locuinta sa fie foarte murdara pentru a fi posibila o astfel de reactie alergica. Particulele responsabile nu pot fi vazute cu ochiul liber si, de obicei, nu pot fi indepartate in timpul curateniei. De fapt, simptomele sunt declansate chiar atunci cand cureti bine casa si imprastii praful in jur.

Manifestari

Simptomele alergiei la praf si acarieni sunt cauzate de inflamarea mucoasei nazale, astfel provocand urmatoarele manifestari:

  • stranut;
  • secretii nazale abundente;
  • lacrimarea si mancarimea ochilor, insotite de roseata;
  • congestie nazala;
  • senzatii de mancarime in nas, pe cerul gurii si in gat;
  • exces de mucus in gat;
  • tuse;
  • presiune si durere in zona fetei;
  • umflaturi si piele vanata in jurul ochilor;

Ele pot varia de la manifestari usoare, care nu cauzeaza foarte mult disconfort, pana la probleme mai severe, precum manifestari cronice sau declansarea simptomelor de astm.

Diagnostic

Medicul poate stabili diagnosticul de alergie la praf si acarieni pe baza simptomelor pe care le vei descrie si de momentul in care acestea apar. Pentru a stabili daca esti alergic la substante prezente de obicei in aer, acesta ar putea utiliza un instrument special pentru a-ti examina mucoasa nazala, pentru a vedea daca aceasta este inflamata sau prezinta o usoara culoare palida sau albastruie.

Apoi, acesta poate recomanda si teste speciale pentru alergii. Ele se pot realiza atat prin analize de sange, cat si prin injectarea unei cantitati foarte mici din diferiti alergeni, pentru a vedea care sunt reactiile pielii in contact cu acestia.

Optiuni de tratament

O modalitate buna de a tine sub control simptomele este limitarea expunerii la acarieni, insa este imposibil sa ii poti indeparta complet din locuinta ta. De aceea, medicul ar putea recomanda si o serie de tratamente.

Acestea vor include cu precadere medicamente antialergice, dar si medicamente care sa te ajute sa controlezi mai usor simptomele respiratorii. Alte metode pot include imunoterapia, prin care vei fi expus la mici doze ale alergenului, doze care vor fi crescute treptat. Aceasta se poate realiza fie prin injectii, fie prin administrarea sublinguala a unor tablete. Insa, un astfel de tratament are o durata lunga si se recomanda doar daca alte optiuni nu ofera rezultate.

Poti opta si pentru irigarea nazala cu o solutie salina speciala. Solutia poate fi achizitionata din comert sau poate fi preparata. In cazul celei de-a doua variante, va trebui sa folosesti apa necontaminata, care a fost distilata, filtrata sau fiarta si racita. Clateste bine dispozitivul de irigare dupa fiecare utilizare.

Prevenirea alergiilor la praf si acarieni

Asa cum am mentionat, un mod foarte bun de a preveni aparitia simptomelor acestor alergii este sa eviti expunerea la acarieni. Desi nu ii poti elimina complet dintr-o locuinta, poti contribui la reducerea numarului lor.

Poti reusi acest lucru pastrandu-ti casa curata. Desi raspandirea acarienilor in aer amplifica simptomele, nu inseamna ca ar trebui sa neglijezi curatenia. Aspira des covoarele si mobila tapitata si foloseste un aspirator cu filtre speciale. Indeparteaza praful si de pe celelalte suprafete. Pentru a preveni raspandirea lui, foloseste o carpa umeda sau un mop.

Un alt mod de a preveni acumularea de praf este sa iti organizezi locuinta intr-un mod cat mai eficient. Evita aglomerarea si renunta la acele obiecte sau piese de mobilier care nu mai au nicio utilitate, deoarece acestea strang praf si pot agrava simptomele alergiei.

Din nefericire, acarienii se gasesc si in paturile noastre. Asigura-te ca schimbi lenjeria saptamanal si ca o speli la minimum 50 de grade, pentru a ucide toate microorganismele. Exista si asternuturi realizate dintr-un material special, care previn acumularea de acarieni.

Nu in ultimul rand, ia in considerare si dotarea locuintei cu aparate speciale. Vei avea nevoie de un dezumidificator, pentru a mentine gradul de umiditate cat mai scazut si a nu favoriza proliferarea acestor organisme nocive. Poti opta si pentru un aparat de aer conditionat cu filtru performant, pe care va fi necesar sa il inlocuiesti la fiecare trei luni.

Alergia la praf si acarieni reprezinta o problema cu care multi dintre noi ne putem confrunta, din cauza raspandirii alergenilor in propriile case. Desi aceste sfaturi te pot ajuta sa faci fata simptomelor, acestea nu inlocuiesc sfaturile medicale avizate. Daca te confrunti cu astfel de probleme, mergi la medic si urmeaza doar tratamentele prescrise de acesta.

Surse:

1. “Dust Mite Allergy.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dust-mites/symptoms-causes/syc-20352173. Published July 31, 2021. Accessed October 30, 2022.

2. Nadolpho. “Dust Allergy: Causes, Symptoms & Treatment.” ACAAI Public Website, acaai.org/allergies/allergic-conditions/dust-allergies/. Published April 13, 2022. Accessed October 30, 2022.

3. “Dust Mite Allergy.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dust-mites/diagnosis-treatment/drc-20352178. Published July 31, 2021. Accessed October 30, 2022.

 

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor