Agranulocitoza: cauze, simptome, tratament

3. 4. 2024 · 7 minute de citit

Agranulocitoza, o afectiune hematologica rara, dar grava poate ridica multe intrebari in mintea oricarei persoane care se confrunta cu ea. In continuare, ai ocazia sa iti imbogatesti cunostintele cu privire la ce este agranulocitoza, ce circumstante o genereaza, cum se manifesta si ce optiuni de tratament exista. De asemenea, vei descoperi cum se poate preveni aceasta afectiune.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Agranulocitoza: cauze, simptome, tratament

Definitia agranulocitozei

Agranulocitoza reprezinta o afectiune hematologica serioasa, definita de scaderea anormala a numarului de granulocite din sange. Granulocitele sunt un tip de celule albe din sange esentiale pentru combaterea infectiilor. Prevalenta agranulocitozei este relativ redusa, dar consecintele pot fi severe daca nu este tratata corespunzator. Granulocitele joaca un rol vital in sistemul imunitar. Ele ajuta la combaterea si distrugerea bacteriilor si a altor agenti patogeni. O scadere semnificativa a numarului acestora poate duce la o susceptibilitate crescuta la infectii [1].

Exista doua tipuri principale de agranulocitoza: congenitala si dobandita. Agranulocitoza congenitala, o forma rara a afectiunii, se manifesta de la nastere. Acest tip este cauzat de o anomalie genetica care afecteaza productia de granulocite. Pe de alta parte, agranulocitoza dobandita poate fi determinata de anumite medicamente sau boli. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, agranulocitoza dobandita este mult mai frecventa decat cea congenitala [2].

Cauzele agranulocitozei

Una dintre principalele cauze ale agranulocitozei este reprezentata de utilizarea anumitor medicamente. Medicamentele utilizate pentru tratamentul cancerului, anumite antibiotice, antipsihotice sau medicamente care actioneaza asupra tiroidei pot afecta productia de celule albe in maduva osoasa, ducand la agranulocitoza [3]. 

Bolile autoimune constituie o alta cauza semnificativa a agranulocitozei. In cazul unor boli precum lupusul, sistemul imunitar al organismului ataca propriile celule, inclusiv granulocitele, ceea ce duce la o scadere a numarului acestora [2].

Infectiile virale cum ar fi HIV, hepatita virala sau virusul Epstein-Barr sunt, de asemenea, cunoscute ca potentiale cauze ale agranulocitozei. Acestea pot afecta maduva osoasa si pot reduce productia de granulocite [4]. 

In plus, exista si anumite boli genetice, cum ar fi sindromul Kostmann, care pot provoca agranulocitoza. Acestea sunt afectiuni mostenite care afecteaza capacitatea organismului de a produce granulocite [5]. 

In cele din urma, este important de mentionat ca, in unele cazuri, cauza agranulocitozei poate ramane necunoscuta. Aceasta forma de agranulocitoza este cunoscuta sub numele de agranulocitoza idiopatica si, desi este mai rara decat celelalte forme, poate fi la fel de grava.

Simptomele agranulocitozei

Agranulocitoza este o afectiune caracterizata printr-o scadere semnificativa a numarului de granulocite, un tip de celule albe din sange cu rol crucial in lupta impotriva infectiilor. Aceasta scadere poate provoca o serie de simptome generale, printre care: febra, frisoanele, oboseala sau slabiciunea, care pot fi foarte dificil de asociat cu agranulocitoza, dat fiind ca sunt comune multor alte afectiuni [2].

In plus, agranulocitoza poate cauza si simptome specifice, legate de locul in care apare infectia oportunista. In cazul infectiilor orale, pot aparea dureri in gat sau ulceratii. In situatia in care infectia este pulmonara, agranulocitoza poate cauza pneumonie, cu simptome precum tuse, durere toracica si dificultati de respiratie. Infectiile cutanate pot fi, de asemenea, un simptom al agranulocitozei [3].

Gravitatea si variabilitatea simptomelor pot fi influentate de severitatea agranulocitozei. In cazuri severe, infectiile pot deveni rapid sistemice si pot pune viata in pericol. Aproximativ 50% din pacientii cu agranulocitoza severa dezvolta septicemie, o infectie care poate fi fatala [1].

Timpul de reactie este un factor crucial in gestionarea agranulocitozei. Avand in vedere ca agranulocitoza creste riscul de infectii severe, orice intarziere in diagnostic si tratament poate creste riscul de complicatii grave si chiar de deces. De aceea, recunoasterea timpurie a simptomelor este esentiala [4].

Diagnosticul agranulocitozei

Diagnosticul agranulocitozei incepe in mod obisnuit cu teste de sange. Acestea sunt cea mai frecvent utilizata metoda de detectare a acestei afectiuni. Examinarea sangelui se realizeaza prin intermediul unui test numit hemoleucograma completa. Acesta este realizat pentru a determina numarul de celule albe din sange. In cazul agranulocitozei, numarul de granulocite, un tip de celule albe din sange, este extrem de scazut [2]. 

In anumite cazuri, diagnosticul poate necesita o biopsie de maduva osoasa. Acesta este un proces prin care se extrage o cantitate redusa de maduva osoasa pentru examinare microscopica. Acest test ajuta la determinarea cauzei agranulocitozei si poate fi recomandat de medic daca exista suspiciuni legate de originea afectiunii [5].

Testarea genetica poate fi, de asemenea, o parte cruciala a diagnosticului. Daca exista suspiciuni privind o cauza genetica a agranulocitozei se pot efectua teste genetice; acestea ar putea determina daca exista un risc si pentru alti membri ai familiei de a dezvolta afectiunea [2].

In functie de simptomele individuale ale pacientului si de istoricul sau medical, pot fi necesare si alte teste. Unii pacienti pot avea nevoie de teste pentru a verifica prezenta anumitor infectii sau pentru a evalua functia organelor. In cazul in care medicul suspecteaza ca agranulocitoza a fost cauzata de un medicament, se pot efectua teste pentru a verifica prezenta acestuia in sistemul pacientului.

Tratamentul agranulocitozei

Tratamentul pentru agranulocitoza depinde in mare masura de cauza acesteia si de severitatea simptomelor. Pot fi utilizate diferite abordari pentru a gestiona aceasta afectiune, incepand cu utilizarea de antibiotice pentru a controla sau preveni infectiile. Acestea pot fi vitale in prevenirea complicatiilor pe termen lung, deoarece persoanele cu agranulocitoza sunt predispuse la infectii grave. Alte medicamente, cum ar fi cele care stimuleaza productia de celule albe din sange pot fi, de asemenea, eficiente. In cazuri severe, transfuziile de sange pot fi necesare pentru a creste numarul de celule albe din sange [3].

In cazul in care agranulocitoza este cauzata de o boala a maduvei osoase, tratamentul poate presupune utilizarea de factori de crestere a granulocitelor. Aceste medicamente stimuleaza maduva osoasa sa produca mai multe celule albe, ajutand astfel la combaterea infectiilor. In cazuri severe sau atunci cand tratamentele conventionale nu au avut succes, poate fi necesar un transplant de maduva osoasa [1].

Monitorizarea si controlul simptomelor este o componenta esentiala a tratamentului agranulocitozei. Pacientii cu aceasta afectiune trebuie monitorizati indeaproape pentru semne de infectie, deoarece prezinta un risc crescut in acest sens. Semnele de alarma pot include febra, durere sau slabiciune. In plus, pacientii pot necesita tratament specific pentru a controla aceste simptome [4].

In ceea ce priveste stilul de viata si prevenirea, pacientii pot face anumite schimbari care pot ajuta la gestionarea agranulocitozei. O dieta sanatoasa, odihna adecvata, evitarea expunerii la persoanele bolnave si respectarea unei igiene riguroase pot contribui semnificativ la prevenirea infectiilor.

Prevenirea agranulocitozei

Prevenirea agranulocitozei poate fi realizata in mai multe moduri. Una dintre cele mai eficiente metode este evitarea factorilor de risc cunoscuti: anumite medicamente cunoscute pentru a provoca agranulocitoza, expunerea la radiatii sau la substante chimice [2]. 

Monitorizarea tratamentelor este o alta metoda eficienta de prevenire a agranulocitozei. Pacientii care iau medicamente care pot provoca agranulocitoza ar trebui monitorizati indeaproape de catre medici. Acest lucru include efectuarea de teste de sange regulate pentru a verifica numarul de celule albe din sange [4]. 

In contextul prevenirii agranulocitozei, un rol important il joaca si vaccinarea. Vaccinurile pot ajuta la prevenirea infectiilor care pot provoca agranulocitoza. De exemplu, vaccinurile impotriva gripei si pneumoniei pot fi utile, mai ales pentru persoanele cu un sistem imunitar slabit sau pentru cele care sunt in tratament cu medicamente care pot provoca agranulocitoza [3].

Adoptarea unui stil de viata sanatos contribuie de asemenea la prevenirea agranulocitozei. Alimentatia echilibrata, exercitiile fizice regulate si odihna suficienta pot ajuta la mentinerea unui sistem imunitar puternic, ceea ce poate reduce riscul de agranulocitoza. 

Agranulocitoza este o afectiune grava care necesita o intelegere profunda a cauzelor, simptomelor si optiunilor de tratament. Aceasta poate fi prevenita si gestionata eficient cu asistenta medicala adecvata, dar diagnosticul precoce este foarte important pentru a preveni complicatiile grave, potential letale, ale bolii. Medicul specialist este cel mai bun partener in demersurile tale pentru a-ti mentine sanatatea, asadar nu ezita sa il consulti atunci cand ai motive de ingrijorare!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Surse

  1. “Agranulocytosis.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15262-agranulocytosis, accesat la 1.04.2023;
  2. “Agranulocytosis: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, medlineplus.gov/ency/article/001295.htm, accesat la 1.04.2023;
  3. Mehta, Parang. “What to Know about Agranulocytosis.” WebMDwww.webmd.com/a-to-z-guides/what-to-know-about-agranulocytosis, accesat la 1.04.2023;
  4. National Cancer Institute. “Https://Www.cancer.gov/Publications/Dictionaries/Cancer-Terms/Def/Agranulocytosis.” Www.cancer.gov, 2 Feb. 2011, www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/agranulocytosis, accesat la 1.04.2023;
  5. Sedhai, Yub Raj, et al. “Agranulocytosis.” PubMed, StatPearls Publishing, 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559275/#:~:text=and%20dangerous%20neutropenia.-, accesat la 1.04.2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor