Cosuri pe spate (acneea corporala): cauze, simptome, tratament

27. 2. 2024 · 6 minute de citit

Acneea este una dintre cele mai des intalnite afectiuni dermatologice la nivel global, estimandu-se ca aproximativ 9,5% din populatia globala s-a confruntat cel putin intr-o etapa a vietii cu manifestarile sale. Poate avea forme variate, in functie de cauze si intensitatea cu care se manifesta semnele specifice. 

Acneea poate aparea atat pe suprafata tenului, cat si pe corp. De obicei, se dezvolta pe umeri, spate si piept, manifestarile sale fiind variate. In urma unui consult dermatologic de specialitate se poate stabili un diagnostic si se pot oferi recomandari pentru abordarea acestei afectiuni.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Cosuri pe spate (acneea corporala): cauze, simptome, tratament

1. Cauzele aparitiei cosurilor pe spate

Rezultatele unor studii indica o asociere intre aparitia acneei corporale cu anumite alegeri ale stilului de viata. Severitatea acestei afectiuni poate varia, insa, de la un pacient la altul, in functie de:

- factorii genetici;
- varsta acestuia;
- specificul dietei sale;
- expunerea pielii la tesaturi sintetice;
- nivelul de stres cu care se confrunta;
- tiparul de somn;
- greutatea si indicele de masa corporala;
- consumul de alcool si droguri;
- regularitatea ciclului menstrual. [1]

Majoritatea persoanelor cu acnee corporala se confrunta cu manifestarile acestei afectiuni dermatologice in anii adolescentei. Insa exista si cazuri in care persoane cu tenul gras pot dezvolta aceasta conditie chiar si mai tarziu, intre 21 si 25 de ani. Acneea corporala nu reprezinta o amenintare semnificativa pentru sanatatea unui pacient, dar cu toate acestea, poate cauza anxietate sociala si un nivel scazut al respectului de sine. [1]

2. Tipuri de acnee corporala si simptome specifice

Acneea corporala poate aparea atat pe spate, cat si pe piept sau umeri. Iata care sunt principalele tipuri ale acestei afectiuni dermatologice si cum se manifesta:

2.1. Acneea mecanica

Este o forma de acnee corporala intalnita frecvent, mai ales la persoane care poarta tesaturi stramte sau din fibre sintetice, asa cum sunt, de exemplu, sportivii. La efort, atunci cand pielea deja transpirata este expusa la contactul cu haine precum cele din poliester sau alte fibre sintetice, este mult mai posibil să dezvolte eruptii cutanate si pete. Temperatura corporala, mentinută la valori mai mari in timpul efortului fizic, este un alt factor de risc. [1] 

In functie de tipul antrenamentului fizic realizat, acneea mecanica se poate dezvolta mai mult pe spate sau pe umeri. De exemplu, in cazul celor care obisnuiesc sa faca in weekend drumetii, din cauza hainelor sintetice, presate de rucsac sau ghiozdan, cosurile corporale pot aparea mai mult pe spate. Zona pieptului este afectata de acnee mecanica, in cazul purtarii unor tesaturi mulate foarte bine pe corp. Ex: bustierele de sala. [1]

Simptome: de la mici umflaturi la nivel cutanat de culoare rozalie la chisturi vinetii, posibil dureroase la atingere.

2.2. Acneea cauzata de produse cosmetice

Unele produse pentru corp sau par - sampoane, creme de corp si alte produse pentru rutina zilnica a parului sau a pielii - pot cauza infundarea porilor, ceea ce duce la manifestari specifice acneei. Acestea pot contine uleiuri sau siliconuri cu formula agresiva asupra unui tip de piele sensibila. Renuntarea la un astfel de produs reprezinta cea mai recomandata optiune pentru abordarea acestui tip de acnee corporala. [1] 

Simptome: umflaturi rozalii sau rosiatice la nivel cutanat, insotite adesea de puncte albe de sebum.

2.3. Acneea cauzata de expunerea la soare

Expunerea la soare poate fi, de asemenea, o cauza pentru aparitia acneei corporale. Atunci cand pielea corpului este arsa de soare, se usuca excesiv. Ca rezultat, corpul va produce un exces de sebum, care poate duce la infundarea porilor, provocand astfel manifestari specifice acneei corporale pe zonele afectate. [1] 

Simptome: aspect specific tenului mixt - piele uscata sau crapata, pe suprafata careia exista leziuni si eruptii cutanate.

Acnee acuta

3. Cosuri pe spate (acnee corporala): tratament si preventie

Daca observi manifestari la nivel cutanat asemanatoare celor de mai sus, este important sa te programezi pentru un consult de specialitate. Expertiza medicului dermatolog asigura stabilirea unui diagnostic pus corect si a unor masuri pentru tratarea si / prevenirea agravarii afectiunii de piele cu care te confrunti. 

Specialistul in tratarea si ingrijirea pielii iti poate recomanda urmarea unui tratament pe baza de medicamente pentru afectiuni dermatologice si / sau solutii cu aplicare topica, dar iti poate sugera si anumite modificari la nivelul stilului de viata, in functie de informatiile pe care i le oferi in timpul consultului. Asa cum ai putut vedea mai devreme, de cele mai multe ori, acneea corporala se dezvolta ca urmare a unor obiceiuri nesanatoase pentru organism.

3.1. Renunta la anumite solutii pentru par si corp 

Produsele pentru par si corp pe care le utilizezi in cadrul rutinei zilnice de ingrijire, dar care contin uleiuri, ceara sau siliconuri, pot cauza infundarea porilor. Medicul specialist poate recomanda produse pentru ingrijirea corpului cu formule ce contin ingrediente active, cu rol in refacerea si ingrijirea straturilor de piele afectata, asa cum sunt, de exemplu, cremele si loțiunile non-comedogenice. [1]

3.2. Acorda o atentie sporita ingrijirii tesaturilor

Trebuie sa speli rufele cat mai des posibil, utilizand produse cu formule speciale pentru ingrijirea tesaturilor, dar si programele de spalare potrivite. Igienizarea optima a diferitelor tipuri de tesatura cu care pielea sensibila poate intra in contact asigura indepartarea cu succes a unor reziduuri de risc pentru dezvoltarea sau agravarea simptomelor: urme de transpiratie imbibata in textile, particule ale diferitelor produse cosmetice, celule moarte ale pielii. [1] 

Asigura-te ca pastrezi urmatoarele tesaturi cat mai curate posibil:

  • cearceafurile, fetele de perna si pilotele; 

  • maiourile si tricourile;

  • sutienele si bustierele;

  • camasile si bluzele de corp. [1]

3.3. Evita factorii de risc pentru aparitia acneei mecanice

Tot ce trebuie sa faci este sa acorzi atentie anumitor detalii. Iata recomandarile specialistilor, privind acest aspect:

  • utilizeaza echipament sportiv cu un strat de captuseala confortabil; 

  • investeste in imbracaminte prevazuta cu sistem de ventilatie optim;

  • evita purtarea unor articole vestimentare foarte stramte; 

  • poarta prin rotatie trei sau chiar mai multe randuri de echipament. [1] 

3.4. Atentie la actiunea soarelui asupra pielii

Soarele cauzeaza uscarea excesiva a pielii, ce poate determina o producere in exces a cantitatii de sebum. De aceea, este recomandata expunerea limitata la actiunea nociva a razelor UVA si UVB. Atunci cand faci plaja sau, pur si simplu, realizezi activitati in aer liber, aplica pe suprafata pielii afectate de acnee produse pentru protectie solara. Este recomandat ca acestea sa:

  • fie non-comedogenice;

  • ofere protectie solara SPF30+ [1]. 

3.5. Acorda o ingrijire zilnica pielii corpului

Asigura-te ca faci dus regulat, mai ales in perioada sezonului cald, atunci cand transpiri excesiv. Poti cere sfatul medicului dermatolog, cu privire la adoptarea unei rutine zilnice de ingrijire a pielii tale, cu produse de curatare adaptate specificului acesteia: pentru piele uscata, pentru piele grasa etc. De asemenea, este important ca după fiecare dus sa iti usuci pielea cu un prosop curat, din fibre naturale moi, aplicand cu delicatete materialul pe suprafata pielii sensibile. [1]

Acneea corporala are cauze variate si se poate manifesta atat pe zona pieptului, cat si pe spate sau umeri. Apare atunci cand pielea sensibila este supusa unor factori de risc pentru sanatatea sa, ce au legătura de cele mai multe ori cu obiceiurile de zi cu zi. 

Chiar daca nu este o afectiune dermatologica ce are consecinte grave pentru sanatate, poate cauza anxietate si afecteaza relatiile interumane. Insa asa cum ai putut vedea, exista solutii pentru prevenirea si / sau tratarea manifestarilor specifice acneei corporale, conform indicatiilor specialistului.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Bibliografie:

1. “Causes and Treatment for Body Acne” WebMD, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/body-acne. Accessed 26 Feb. 2024.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor