Virus sincitial respirator: ce este si ce trebuie sa stii despre el

27. 3. 2024 · 6 minute de citit

Virusul sincitial respirator este o entitate patologica importanta, in special atunci cand vine vorba despre sanatatea unor categorii susceptibile de pacienti: copiii foarte mici, copiii nascuti prematur, persoanele in varsta si persoanele imunocompromise. Citeste in continuare pentru a descoperi mai multe despre modul de actiune al acestui virus, simptomele pe care le poate produce, complicatiile posibile si optiunile de tratament!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Virus sincitial respirator: ce este si ce trebuie sa stii despre el

Ce este virusul sincitial respirator?

Virusul sincitial respirator (RSV) este un virus ce provoaca infectii respiratorii si reprezinta cea mai frecventa cauza de bronsiolita si pneumonie la copiii mici. Bronsiolita este inflamatia micilor cai respiratorii din plamani, iar pneumonia este inflamatia plamanilor. Desi copiii mici sunt cei mai predispusi, oricine poate contracta acest virus [1].

Virusul sincitial respirator este un membru al familiei de virusuri Paramyxoviridae, un virus cu ARN, incapsulat, avand o forma sferica sau filamentara. Exista doua grupuri majore de RSV, A si B, care pot co-circula in timpul unui sezon epidemic [2]. 

Impactul virusului sincitial respirator este major, acesta fiind o cauza importanta de probleme respiratorii la sugari si copii mici. Desi majoritatea infectiilor cu RSV sunt usoare, virusul poate provoca boli severe, in special la persoanele cu sistemul imunitar slabit, la varstnici si la copiii foarte mici. Virusul poate cauza o varietate de simptome, de la tuse si febra pana la dificultati de respiratie si pneumonie [3].

RSV este raspandit in intreaga lume si evolueaza cel mai frecvent in sezonul rece in tarile cu clima temperata. Se estimeaza ca majoritatea copiilor sunt infectati cu RSV pana la varsta de 2 ani. Virusul este foarte contagios si se raspandeste prin picaturile de saliva sau mucus care sunt expulzate in aer atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta [2].

Cine este afectat cel mai frecvent de virusul sincitial respirator?

Virusul sincitial respirator reprezinta o cauza majora de imbolnavire in randul copiilor cu varsta sub 2 ani, afectand in mod special nou-nascutii si prematurii. Prematurii sunt expusi unui risc crescut din cauza sistemului lor imunitar imatur si a plamanilor subdezvoltati.

Pe de alta parte, persoanele in varsta sau cele cu sistemul imunitar slabit sunt de asemenea vulnerabile la infectia cu virusul sincitial respirator. Sistemul imunitar slabit, fie din cauza varstei, fie a altor boli, face dificila lupta organismului impotriva virusului [4]. 

Infectiile cu acest virus sunt mai frecvente in anumite sezoane, in special in lunile de iarna si la inceputul primaverii. Majoritatea cazurilor de imbolnavire cu virusul sincitial respirator apar in aceste perioade, cand virusul se raspandeste mai usor [2].

Persoanele cu afectiuni pulmonare cronice, cu boli cardiace sau cu alte afectiuni care slabesc sistemul imunitar pot fi mai susceptibile la infectiile cu virusul sincitial respirator. Aceste probleme de sanatate preexistente pot agrava simptomele infectiei si pot duce la complicatii grave [2].

Lucratorii din domeniul sanatatii si persoanele care intra in contact frecvent cu copii mici sau cu persoane in varsta au un risc mai mare de infectie, data fiind expunerea constanta la virus.

Care sunt simptomele infectiei cu virusul sincitial respirator?

Infectia cu virusul sincitial respirator (VSR) poate incepe cu simptome ce par a fi cele ale unei raceli comune. Acestea pot include febra usoara, stranut, tuse si secretii nazale. Majoritatea persoanelor infectate cu VSR prezinta simptome in termen de 4 pana la 6 zile dupa expunere.

In unele cazuri, infectia cu VSR poate provoca simptome mai severe. Acestea pot include dificultati de respiratie, lipsa poftei de mancare, iritabilitate sau somnolenta. In cazul sugarilor, simptomele de dispnee pot include si retractii costale (cand pielea dintre coaste se adanceste la fiecare respiratie), respiratii rapide sau pauze in respiratie. Aceste simptome sunt grave si necesita atentie medicala imediata [2].

Desi multe dintre simptomele VSR sunt asemanatoare cu cele ale altor afectiuni respiratorii, exista anumite semne distinctive. De exemplu, in cazul VSR, tusea poate fi mai severa si poate duce la episoade de cianoza a fetei sau a buzelor din cauza lipsei de oxigen [1].

Cum se transmite virusul sincitial respirator?

Virusul sincitial respirator se transmite in principal prin picaturile respiratorii care sunt expulzate in aer atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta. Aceste picaturi pot fi inhalate direct de persoanele din apropiere, aceasta fiind principala metoda de raspandire a virusului. In plus, picaturile pot contamina suprafetele pe care se aseaza, contribuind la transmiterea virusului.

Contactul direct cu o persoana infectata reprezinta, de asemenea, o cale importanta de transmitere a virusului sincitial respirator. Atingerea, imbratisarea sau sarutul unei persoane infectate pot duce la raspandirea virusului. De aceea, este esentiala evitarea contactului direct cu persoanele suspecte de infectie [3].

Suprafetele contaminate joaca un rol important in transmiterea virusului sincitial respirator. Virusul poate trai pe suprafete timp de cateva ore, prin urmare atingerea suprafetelor sau obiectelor contaminate, urmata de atingerea gurii, nasului sau ochilor, poate duce la infectie [1].

Cum previi si tratezi infectia cu virusul sincitial respirator?

Prevenirea si tratarea infectiei cu virusul sincitial respirator (RSV) sunt esentiale pentru a proteja sanatatea si bunastarea personala. In pofida cercetarilor continue, in prezent nu exista un vaccin disponibil pentru prevenirea RSV. Cu toate acestea, exista un medicament care poate fi administrat preventiv copiilor cu probleme de sanatate cronice sau prematuri [2]. 

Prevenirea infectiei cu RSV se bazeaza in mare parte pe practici bune de igiena. Acestea includ spalarea mainilor in mod regulat, evitarea contactului cu persoanele bolnave, curatarea si dezinfectarea suprafetelor atinse frecvent, precum si evitarea impartasirii obiectelor personale, cum ar fi paharele sau tacamurile.

Tratamentul pentru RSV se concentreaza in mare parte pe gestionarea simptomelor, deoarece nu exista un leac specific pentru virus. Acesta poate include odihna, hidratare, utilizarea de medicamente pentru ameliorarea simptomelor precum febra sau tusea si, in cazuri severe, spitalizare pentru oxigenoterapie sau alte interventii [4].

Monitorizarea starii de sanatate este de asemenea esentiala, mai ales pentru persoanele cu un risc mai mare de a dezvolta complicatii severe, cum sunt copiii mici, varstnicii sau persoanele cu boli cronice. In cazul unei infectii cu RSV, aceste persoane ar trebui sa fie monitorizate indeaproape de catre un medic. Daca simptomele se agraveaza sau nu se imbunatatesc, este esential sa se caute ingrijiri medicale imediate [3]. 

Virusul sincitial respirator reprezinta o amenintare in special pentru copiii mici si persoanele in varsta, cauzand infectii respiratorii severe. Intelegerea modului in care se transmite, a simptomelor pe care le provoaca, precum si a metodelor eficiente de prevenire si tratament sunt esentiale in protejarea sanatatii personale si a celor dragi.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse

  1. Centers For Disease Control and Prevention. “RSV.” CDC, 2019, www.cdc.gov/rsv/about/symptoms.html, accesat la 27.03.2024;
  2. Centers for Disease Control and Prevention. “Respiratory Syncytial Virus.” Centers for Disease Control and Prevention, 2019, www.cdc.gov/rsv/index.html, accesat la 27.03.2024;
  3. Mayo Clinic. “Respiratory Syncytial Virus - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 9 Jan. 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/respiratory-syncytial-virus/symptoms-causes/syc-20353098, accesat la 27.03.2024;
  4. “Respiratory Syncytial Virus (RSV).” Www.ecdc.europa.eu, 24 Oct. 2023, www.ecdc.europa.eu/en/respiratory-syncytial-virus-rsv, accesat la 27.03.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor