Virozele respiratorii: cauze, manifestari si optiuni de tratament

16. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Virozele respiratorii

 

Virozele respiratorii sunt afectiuni des intalnite, in special in perioadele reci ale anului si mai ales la copii, dat fiind faptul ca acestia isi petrec mult timp in colectivitate. De cele mai multe ori, aceste viroze nu sunt grave si pot trece de la sine, insa ele sunt contagioase. Asadar, este important sa ai grija si sa iei masuri de protectie impotriva unei eventuale infectii.

Ce sunt virozele respiratorii?

Virozele respiratorii sunt o infectie a cailor respiratorii superioare (a sinusurilor si a gatului). In functie de localizarea infectiei si de partea  sistemului respirator care este afectata, acestea pot fi de mai multe tipuri: raceala, epiglotita, laringita, faringita si sinuzita.

Tipuri de viroze respiratorii

Raceala

Termenul de raceala defineste infectiile ce pot fi cauzate de peste 200 de virusuri diferite, care provoaca simptome similare. Acestea pot aparea la orice varsta, pot avea manifestari variate si se transmit prin contact direct cu secretiile respiratorii (saliva sau mucus).

In general, racelile pot trece de la sine si dureaza in jur de 10 zile, insa tusea poate persista pana la 3 saptamani. Insa, exista riscul ca acestea sa cauzeze complicatii precum infectii ale urechilor, ochilor si sinusurilor, dar si pneumonie.

Epiglotita

Epiglotita este inflamarea epiglotei, acea portiune mobila din partea superioara a traheei, care se afla la baza limbii. Aceasta afectiune este mai grava deoarece, daca epiglota se inflameaza si se umfla, aceasta poate bloca traheea, iar respiratia poate fi ingreunata.

Principalele simptome ale epiglotitei includ dificultati de respiratie si de inghitire, febra si durere puternica in gat. Daca ai de-a face cu astfel de simptome, mergi imediat la medic pentru a putea primi ingrijiri medicale imediate.

Laringita

Laringita reprezinta inflamarea laringelui si vine cu un simptom principal, si anume modificarea vocii. Exista posibilitatea fie sa ragusesti, fie sa poti vorbi doar foarte incet, insa este posibil si sa iti pierzi vocea complet. Alte potentiale simptome includ febra, dificultati de inghitire si dureri in gat.

Faringita

Faringita reprezinta infectia faringelui si este caracterizata in primul rand de durere in gat. Durerea poate aparea si din cauza unei infectii bacteriene, provocata de bacterii din grupul Streptococcus, insa acestea nu intra in categoria virozelor si apar cu precadere la copiii cu varste intre 5 si 15 ani.

Simptomele faringitei pot include durerea puternica in gat, dificultati de inghitire si vorbire, durere de ureche, ganglioni limfatici inflamati in zona gatului si amigdale umflate. Daca ai astfel de simptome, medicul poate recomanda si realizarea unui exsudat faringian, pentru a stabili daca infectia este de natura bacteriana sau nu.

Sinuzita

Sinuzita este infectia sinusurilor, care sunt niste spatii goale aflate in spatele oaselor fetei, localizate in zona obrajilor, in spatele fruntii si a sprancenelor, de o parte si de a alta a nasului, dar si in spatele sau, imediat in fata creierului.

Virusurile afecteaza de multe ori sinusurile, cauzand inflamarea lor. Drept rezultat, pot aparea urmatoarele simptome: secretii nazale verzui, scurgerea acestora din interiorul nasului catre gat, congestie nazala, durere in momentul apasarii in zona oaselor faciale, respiratie urat mirositoare, tuse, stari de oboseala, febra si dureri de cap.

Cauze

Virozele respiratorii apar atunci cand un virus patrunde in caile respiratorii superioare. De exemplu, poti lua contact cu acestia atunci cand atingi o suprafata contaminata sau daca atingi mainile unei persoane infectate, iar apoi iti atingi ochii, gura sau nasul.

Aceste infectii sunt raspandite si orice poate avea de-a face cu ele. Insa, ele sunt mai des intalnite la copii, deoarece acestia isi petrec mult timp in colectivitate si pot intra oricand in contact cu alti copii bolnavi. De asemenea, acestia tind si sa se spele pe maini mai rar decat adultii. Factorul de risc este crescut si in cazul persoanelor cu sistemul imunitar slabit din cauza unor boli, dar si a celor care au probleme cu inima si plamanii.

Manifestari

Virozele respiratorii sunt contagioase si pot fi transmise cu usurinta atunci cand persoanele infectate stranuta sau tusesc fara sa isi acopere gura si nasul, sau daca picaturi de saliva si mucus ajung pe mainile acestora si ei ating obiecte sau alte persoane.

Simptomele cele mai des intalnite includ tuse, febra, raguseala, oboseala, ochi rosii, secretii nazale abundente, durere in gat si inflamarea ganglionilor limfatici. Acestea dureaza intre una si doua saptamani si, in general, trec de la sine. Daca persista, este recomandat sa iei legatura cu un medic.

Este recomandat sa mergi la medic si daca simptomele se inrautatesc si apare febra puternica, respiratia suieratoare sau dificila, tusea persistenta sau starile de ameteala.

Optiuni de tratament

In general, pentru tratarea virozelor respiratorii, medicii pot recomanda diverse medicamente care sa ajute la calmarea simptomelor: antitermice, antitusive, antialgice, medicamente care sa ajute in cazul congestiei nazale etc. Acestia nu vor recomanda antibiotice, deoarece acestea nu pot functiona in cazul virusurilor.

De asemenea, persoanelor bolnave le este recomandat sa se odihneasca si sa bea multe lichide. Cateva metode alternative pentru ameliorarea simptomelor pot include si aerosolii si repausul vocal, in cazul in care vocea este afectata.

Virozele respiratorii sunt afectiuni comune, contagioase, care insa nu cauzeaza prea des complicatii si de obicei trec de la sine, cu ajutorul unui tratament simptomatic. Acest articol are scop informativ si nu poate inlocui sfaturile avizate ale unui medic. Indiferent de simptomele cu care ai de-a face, este recomandat sa ceri sfatul unui specialist si sa urmezi doar tratamentul recomandat de catre acesta.

Surse:

1. “Upper Respiratory Infection: Symptoms, Contagious, Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/articles/4022-upper-respiratory-infection. Published May 25, 2021. Accessed October 26, 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor