Tuburi de ventilatie a urechii la copii - Timpanotomia

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 3 minute de citit

Ce este timpanotomia?

Timpanotomia cu aplicarea de aerator transtimpanal reprezinta o interventie chirurgicala prin care se monteaza un tub de material plastic in membrana timpanica a copilului in scopul facilitarii aerarii urechii medii.

Aeratorul transtimpanal poate fi un tub drept sau in forma de "T" si permite circulatia aerului de o parte si de alta a timpanului, scurgerea secretiilor din urechea medie in conductul auditiv sau administrarea (prescrise de medic) unor substante in urechea medie.

Diagnosticarea timpanotomiei

Unii copii prezinta afectiuni repetate ale urechii medii; unele pot avea o evolutie silentioasa si pot fi insotite de o scadere de diverse grade a auzului, ce poate trece initial neobservata datorita lipsei durerii (otita seroasa sau seromucoasa). In functie de gradul si de durata totala de scadere a auzului copiii pot prezenta intârziere in limbaj, probleme de comportament, dificultati ale invatarii. Copiii care fac otita la vârste fragede (sub un an) sunt mai predispusi la a repeta aceste episoade pe durata copilariei. Frecventa otitelor poate creste la intrarea in colectivitate (gradinita, cresa).

Indicatii pentru timpanotomie

Montarea tubuletelor aeratoare este indicata in infectiile frecvente ale urechii (otite medii acute recidivante), prezenta pentru mai mult timp a unui lichid in urechea medie (otita seroasa sau sero-mucoasa, cronicizari), retractia membranei timpanice. La copii, odata cu montarea tuburilor aeratoare se efectueaza frecvent si adenoidectomia. Procedura se efectueaza in sala de operatie, in anestezie generala (la adulti – anestezie locala). Cu ajutorul microscopului optic, aeratorul este montat la nivelul timpanului dupa incizia acestuia

Ingrijirea postoperatorie a timpanotomiei

Majoritatea copiilor nu simt nicio durere dupa operatie si aproape toti relateaza i mbuna tatirea semnificativa a auzului. Putini pot acuza usoara ameteala sau jena locala; rar durere. Externarea are loc in aceeasi zi. Dupa operatie se poate constata o scurgere de la nivelul urechii (de la seroasa clara pâna la sangvinolenta).

Evolutia tratamentului pentru timpanotomie

Tuburile de ventilatie ramân pe pozitie in medie sase luni (intervale variabile – de la doua luni pâna la doi ani), dupa care sunt expulzate de catre timpan in conductul auditiv, iar perforatia timpanului ramasa se i nchide spontan. Uneori se mai pot observa: revenirea bolii – este necesara montarea unor aeratoare noi; cicatrice restanta; mai rar, perforatie restanta a timpanului, ce poate necesita interventie chirurgicala pentru rezolvare. Pe durata prezentei aeratorului functional, auzul este aproape sau chiar normal.

Ingrijirea urechii cu tub de ventilatie 

Pe durata prezentei aeratorului este contraindicata patrunderea in ureche a apei sau a altor medicamente (in afara celor recomandate de medic). Medicul va evalua periodic starea urechii. Copiii pot frecventa inotul, dar este recomandata folosirea dopurilor de protectie a urechii; scufundarile nu sunt permise. Este contraindicata toaletarea urechii cu bete de curatat urechea. La calatoria cu avionul si in special la aterizare, nu mai exista riscul durerii de ureche.

Poti citi si alte articole O.R.L in revista Blu si in format pdf pe www.sensiblu.ro: Afectiunile acute ale urechii la copil – Blu noiembrie 2011; Screeningul auditiv – Blu aprilie 2012; Adenoidita cronica la copil– Blu noiembrie 2012; Adenoidectomia la cei mici – Blu iulie-august 2013.

 

Expert Dr. Vlad Postelnicu 

Medic specialist ORL. 

Doctor in Stiinte Medicale

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor