Vergeturi: ce trebuie sa stii

21. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
vergeturi pe coapsa

Vergeturile reprezinta leziuni ale pielii grupate liniar, paralele unele cu altele. Apar atunci cand pielea se intinde sau se micsoreaza excesiv intr-un timp scurt, deci cand are loc o schimbare rapida in greutate. Modificarea brusca determina fibrele de colagen si elastina, care ne sustin pielea, sa se rupa. Pe masura ce pielea se vindeca pot aparea vergeturi. Nu toate persoanele dezvolta vergeturi. O cauza este reprezentata de nivelurile hormonale fluctuante, insa si factorul genetic are rol determinant (daca persoane din familie au dezvoltat vergeturi).

Vergeturile nu sunt dureroase si nici nu reprezinta un risc pentru sanatate. Se intalnesc cu precadere in adolescenta, in timpul sarcinii sau in cazul unor diete repetate. Pot fi de culoare rozalie sau alb-sidefii. Cum sa le previi, care este tratamentul pentru vergeturi vei afla din acest articol.

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt leziuni cutanate foarte frecvente, asemanatoare cicatricilor, de culoare alba sau rosu-violaceu, care apar atat la femei, cat si la barbati, daca pielea a fost supusa unui proces de extindere. Apar cu precadere la pubertate, in urma acumularii sau pierderii in greutate sau dat fiind cresterea in inaltime intr-un ritm accentuat. Se intalnesc adesea si in timpul sarcinii, cand are loc intinderea rapida a pielii pe abdomen si o acumulare de kilograme in plus. De asemenea, cresterea ponderala excesiva si brusca, indiferent de sex si categoria de varsta, determina aparitia vergeturilor.

Vergeturile au doua stadii de evolutie:

  • stadiu incipient sau faza inflamatorie, care le confera un aspect de leziuni liniare supradenivelate de culoare rosu-violaceu, lucru datorat dilatatiei vaselor;
  • stadiu tardiv sau faza cicatriceala, cand au un aspect de depresiuni liniare de culoare alb-sidefiu.

Vergeturile sunt localizate de regula in zonele unde pielea se intinde:

  • la adolescenti: sub sani, pe coapse si pe solduri;
  • la femeile insarcinate: pe sani si abdomen;
  • la barbati: in partea inferioara a spatelui, pe partea interioara a bratelor (la cei care fac sport, culturism) si fata interioara a genunchilor.

Ce cauzeaza aparitia vergeturilor?

Vergeturile apar cel mai des din cauza intinderii rapide a pielii, care perturba structura acesteia, afectand in profunzime fibrele de colagen si proteinele din derm (stratul situat imediat sub derm). Dupa ruperea fibrelor de colagen se dilata capilarele invecinate si se acumuleaza sangele in exces, ceea ce determina culoarea rosiatica a vergeturilor aparute. Inflamatia si procesul de reparare si remodelare a colagenului sunt insotite de o reducere a densitatii celulelor producatoare de pigment (melanocite). De aceea, cu trecerea timpului, vergeturile devin albe, fara culoare.

vergeturi pe spate

Factori de risc pentru aparitia vergeturilor:

  • orice schimbare de volum corporal care duce la intinderea mecanica excesiva a pielii;
  • cresterea rapida din perioada adolescentei;
    sarcina;
  • cresterea rapida a masei musculare in urma antrenamentului cu greutati.

Vergeturile in sarcina

Sarcina este o perioada minunata din viata unei femei, plina cu emotii si bucurii, insa aduce si o serie de modificari, atat hormonale, cat si fiziologice. Pielea devine mai elastica, mai luminoasa, dar in acelasi timp mai sensibila si mai predispusa catre acnee, pete pigmentare si vergeturi. In special in trimestrul al treilea de sarcina, vergeturile pot fi vizibile pe abdomen, sani, solduri si coapse.

Cauza aparitiei vergeturilor in timpul sarcinii este solicitarea puternica a tesutului conjunctiv, lucru datorat kilogramelor in plus si a cresterii circumferintei abdomenului. In zonele puternic vizate, fibrele de colagen din tesutul conjunctiv se rup si apar vergeturile inchise la culoare, care dupa nastere se deschid. Raman cicatrici, variate in gradul de pronuntare.

Ce poti face? Ai grija de pielea ta rasfatand-o cu masaje care sa intensifice circulatia sanguina. Maseaza regulat zonele predispuse cu miscari circulare, pentru a stimula astfel circulatia sangelui in tesuturile respective, sporind elasticitatea lor. In plus, aplica creme emoliente. Foarte utile sunt si uleiurile speciale pentru masaj cu acizi grasi nesaturati, ca de exempu uleiul de migdale sau uleiul de jojoba. Trebuie sa stii ca vergeturile pot aparea in ciuda masajului de stimulare a elasticitatii. In plus, este recomandat sa consumi alimente bogate in vitaminele C si E, minerale (zinc, siliciu), sa te hidratezi suficient si sa faci exercitii fizice usoare care vor favoriza circulatia in tesuturile subcutanate.

Cum pot preveni aparitia vergeturilor?

Preventia vergeturilor inseamna evitarea factorilor de risc, astfel este de preferat sa iti pastrezi o greutate corporala optima. Prin urmare, evita schimbarile rapide in greutate si nu urma o dieta prea stricta.

Femeile isi pot hidrata pielea in mod regulat in perioadele propice aparitiei vergeturilor, atunci cand au loc modificari hormonale: adolescenta, sarcina, menopauza. In timpul sarcinii este indicat sa incepi cat mai devreme cu putinta masajul pielii. Este recomandat sa-ti pastrezi pielea hidratata, dar pe langa folosirea cremelor hidratante pe zonele predispuse, solduri, coapse, sani, abdomen este necesara si o foarte buna hidratare interioara, deci consumul de lichide. In plus, ai grija ca pe parcursul celor noua luni de sarcina sa iei in greutate in mod corespunzator.

Ce tratament se recomanda pentru vergeturi?

Vergeturile nu necesita un tratament medical, pentru ca ele sunt inofensive pentru sanatate. Disparitia lor se doreste strict prin prisma aspectului estetic, care nu este insa deranjant pentru toata lumea. Prin urmare, daca vergeturile iti creeaza un complex si vrei sa scapi de ele, iata ce trebuie sa stii:

  • Creme si lotiuni antivergeturi - exista o varietate de produse care ofera o hidratare de lunga durata, fortifica elasticitatea pielii, calmeaza senzatia de „piele care tine”, insa efectele lor cu privire la tratarea vergeturilor nu sunt dovedite; ele pot fi folosite cu scop de preventie, in masajul regulat al pielii, insa nu este cunoscut efectul lor nici in ceea ce priveste combaterea aparitiei vergeturilor.
  • Tehnici de microdermabraziune si peeling chimic - sunt metode care inlatura straturile superficiale ale pielii (dar  pot fi facute si la nivel mediu sau profund); acestea ofera fermitate si elasticitate pielii.
  • Terapia cu laser - amelioreaza semnificativ aspectul vergeturilor, facandu-le mai putin vizibile prin stimularea activitatii fibroblastelor care asigura supletea dermului; cu toate acestea, tratamentele cu laser nu fac vergeturile sa dispara.
  • Chirurgia estetica - poate restrange zonele cu multiple vergeturi, in special pe abdomen, dar nu vor disparea.

Prin urmare, tratamentul vergeturilor nu este total, pielea nu capata aspectul perfect neted, insa pot exista ameliorari. Metodele de preventie sunt insa la indemana, masajul realizat cu o crema speciala, trebuie sa devina un obicei zilnic.

 Daca observi ca incep sa iti apara vergeturi, traversezi o perioada in care exista predispozitia pentru vergeturi sau le ai deja de mult timp, dar vrei sa realizezi o ameliorare a aspectului lor, poarta o discutie cu un specialist! Acesta va putea in urma consultatiei sa iti ofere sfaturi aplicate situatiei tale. Simte-te bine in pielea ta!

Referinte:

  1. Sante.journaldesfemmes.fr. Vergetures: aspect, causes, traitements pour les éliminer. 2022,https://sante.journaldesfemmes.fr/fiches-maladies/2584181-vergetures-blanches-rouges-signes-causes-traitement-eliminer-efficace/. Accesat in data de 17 noiembrie 2022.
  2. Passeportsante.net. Les vergetures. 2022, https://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=vergetures-pm-traitements-medicaux. Accesat in data de 17 noiembrie 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor