Teama de respingere

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit

Teama de respingere este una dintre cele mai intalnite tipuri de frica ce poate aparea in cadrul relatiilor interumane. Ea ne poate paraliza, influenta si impovara viata, facandu-ne sa nu ne simtim destul de buni si sa nu profitam de oportunitatile care ne ies in cale. Afla, din randurile urmatoare, cum te afecteaza teama de respingere si ce poti face pentru a scapa de ea.

Prin urmare, aproape tot ceea ce facem este modelat de dorinta noastra de a fi acceptati, placuti, apreciati, iubiti sau validati de catre ceilalti. Astfel, ne simtim in masura de a ne putea integra in grupurile sociale din care vrem sa facem parte. 

Suntem biologic programati sa fim fiinte sociale si interactiunea cu cei din jur joaca un rol extrem de important in existenta noastra si in sanatatea noastra psihica. Teama de respingere poate imbraca forme variate de manifestare, ca de exemplu:

  • lipsa curajului de a-ti afirma si sustine punctul de vedere, de a spune „nu”, sau lipsa asertivitatii in interactiunea cu ceilalti.
  • identitate de sine difuza manifestata prin dorinta de a copia felul de a fi si comportamentul altor persoane pe care le admiri din diverse motive, nevoia permanenta de a avea idoli sau modele de viata pe care sa le urmezi.
  • un „eu fals”, mai exact purtarea unor „masti psihologice” in interactiunea cu ceilalti, abordand stiluri comportamentale semnificativ diferite in functie de contextul social in care te afli.
  • preocuparea permanenta pentru ceea ce gandesc altii despre tine si tendinta de a-ti schimba semnificativ opiniile, ideile, comportamentul si, mai ales, starea de spirit in functie de ce spun altii despre tine sau cum se raporteaza acestia la tine.
  • sentimentul ca „ceilalti” sunt mai buni, mai frumosi, mai performanti, in general superiori tie din variate motive.
  • stima de sine scazuta, neincredere in propriile decizii si nevoia de a-ti valida extern deciziile.
  • tendinta de a atribui unor factori externi (alte persoane, destinul, norocul sau ghinionul, forte oculte) ceea ce ti se intampla tie.

Cum te afecteaza teama de respingere?

Interviul pentru job

Sentimentul de frica poate fi un factor nefavorabil in ceea ce priveste reusitele tale profesionale. Desi emotiile constructive ar putea sa te faca sa fii mai responsabil, sa te pregatesti corespunzator pentru interviu si sa fii atent la detalii, teama de respingere o sa-ti creeze, cel mai probabil, senzatia de inferioritate. Ai putea sa consideri ca nu meriti acel job sau ca nu esti la fel de potrivit ca restul candidatilor.

Dezavantajul acestui demers este faptul ca singur te pui intr-o lumina nefavorabila, care va induce angajatorului ca lucrurile sunt asa cum le vezi si tu. Teama de respingere se va vedea prin limbajul corpului si va fi transmisa persoanei din fata ta, care oricum are experienta si stie sa observe detaliile. In schimb, increderea de sine si o atitudine pozitiva te vor duce foarte departe.


Negocieri de afaceri

Fie ca esti persoana de afaceri sau pur si simplu asta este jobul tau: sa inchei contracte pentru firma la care lucrezi, teama de respingere te va incurca in scopurile tale. Daca trebuie sa vinzi produse sau servicii, sa semnezi hartii si sa fii responsabil de anumite decizii in legatura cu firma din care faci parte, o atitudine increzatoare este mult mai potrivita si te va ajuta sa obtii ceea ce ti-ai propus.


Relatia de cuplu

Despre acceptare si respingere vorbim mai ales in relatiile noastre sociale, unde aceste doua atribute conteaza cel mai mult. Puterea respingerii si ignorantei se simte cel mai tare in relatiile de dragoste, unde consecintele sunt pe masura.

Inca din copilarie invatam cum sa iubim si cum sa fim iubiti, ce limite sa punem si cum sa ne manifestam sentimentele. Daca in aceasta perioada apar probleme de afectiune, mai mult ca sigur la maturitate vom suferi de teama de respingere. Aceasta va fi, apoi, principalul obstacol in calea fericirii si a sanselor de reusita in relatie.

Ca orice alta frica sau forma de anxietate, teama de respingere poate fi depasita daca ne dorim  cu adevarat acest lucru si daca  depunem consecvent eforturi in acest sens. Terapia cognitiv-comportamentala este demonstrata stiintific ca metoda eficienta de reducere a anxietatilor de diverse tipuri,  iar prin dezvoltare personala si obiceiuri mici, dar constante, succesul nu va intarzia sa apara.

Iata cateva sfaturi utile cu care sa incepi demersul tau de vindecare:

  • citeste lista de simptome de mai sus si identifica-le pe cele care te caracterizeaza pe tine.
  • fa-ti o lista cu lucrurile pe care le apreciezi la tine si cu cele pe care doresti sa le schimbi.

Este important  de stiut ca autoanaliza si constientizarea propriilor limite este un proces foarte complex si este indicat sa apelezi la ajutorul unui psihoterapeut calificat pentru a fi sigur de rezultat.

Teama de respingere nu trebuie lasata sa puna stapanire pe viata ta! Apeleaza la ajutor profesionist daca simti ca nu poti depasi momentele de frica si bucura-te cat mai mult de sansele si oportunitatile pe care le intalnesti. 

Monica Bolocan

Psiholog clinician specialist

Clinica Neuroaxis

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

Continutul articolului