Terapie cu protoni: ce este si ce rol are in tratamentul cancerului?

23. 5. 2024 · 6 minute de citit

In lumea medicinii moderne, terapia cu protoni a inceput sa joace un rol semnificativ in lupta impotriva cancerului. In continuare, ai ocazia sa descoperi ce este, cum functioneaza si care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii acesteia in tratamentul cancerului; vei intelege, de asemenea, diferentele dintre terapia cu protoni si radioterapia conventionala.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Terapie cu protoni: ce este si ce rol are in tratamentul cancerului?

Ce este terapia cu protoni?

Terapia cu protoni este o forma avansata de radioterapie care utilizeaza protoni in locul razelor X pentru a distruge celulele canceroase. Protonii sunt particule subatomice care pot fi directionate cu precizie pentru a ataca tumori, minimizand daunele asupra tesuturilor sanatoase inconjuratoare. Aceasta terapie se bazeaza pe proprietatea protonilor de a elibera cea mai mare parte a energiei lor la un punct specific, numit „varf de doza”, reducand astfel daunele la tesuturile sanatoase din jur [1].

Ideea de a folosi protoni in tratamentul cancerului a fost propusa pentru prima data in anii 1940 de Robert R. Wilson, un fizician care lucra la laboratoarele de cercetare a particulelor din SUA. Primele terapii cu protoni au fost aplicate la sfarsitul anilor 1950, cu acceleratoare de particule disponibile la acea vreme. De atunci, tehnologia a evoluat semnificativ, iar acum, terapia cu protoni este disponibila in numeroase centre medicale din intreaga lume [2].

Terapia cu protoni este utilizata pentru a trata o varietate de tipuri de cancer, inclusiv cancerul de creier, de plamani, de prostata si de ochi. Aceasta este, de asemenea, utilizata pentru a trata bolile neoplazice la copii, deoarece limiteaza expunerea la radiatii a tesuturilor sanatoase in crestere [3].

Cum functioneaza terapia cu protoni?

Terapia cu protoni este o forma avansata de radioterapie care utilizeaza protoni in loc de radiatii X pentru a distruge celulele canceroase. Protonii sunt particule incarcate pozitiv, care pot fi focalizate cu precizie pe un punct specific. Acest lucru permite un control precis al dozei de radiatie, reducand riscul de a afecta tesuturile sanatoase inconjuratoare si oferind un tratament mai eficient [4].

Modul de actiune al terapiei cu protoni se bazeaza pe un anumit principiu: atunci cand protonii intra in corp, isi pierd energia treptat, dar majoritatea energiei este eliberata atunci cand protonii isi ating tinta. Acest fenomen permite ca radiatia sa fie concentrata precis pe tumora, protejand astfel tesuturile sanatoase din jur [2].

Terapia cu protoni este administrata utilizand o masina speciala, numita accelerator de particule. Acesta accelereaza protonii la viteze foarte mari, dupa care ii directioneaza catre tumora cu ajutorul unui sistem de ghidaj magnetic. Procesul este foarte precis, permitand o focalizare exacta a radiatiei pe zona afectata [1].

Planificarea este o etapa cruciala in terapia cu protoni. Inainte de a incepe tratamentul, medicii utilizeaza scanari prin imagistica pentru a determina dimensiunea si locatia exacta a tumorii. Acest lucru permite planificarea precisa a tratamentului si garanteaza ca doza maxima de radiatie este livrata direct in tumora, minimizand expunerea tesuturilor sanatoase inconjuratoare [3].

Avantajele si dezavantajele utilizarii terapiei cu protoni in tratamentul cancerului

Terapia cu protoni se distinge prin precizia cu care poate fi administrata, care reprezinta, de altfel, unul dintre avantajele majore ale acestei forme de tratament. Aceasta permite medicilor sa livreze doze mari de radiatii direct la tumora, reducand astfel expunerea la radiatii a tesuturilor sanatoase inconjuratoare. Terapia cu protoni poate reduce riscul de a dezvolta un al doilea cancer cu pana la 50% in comparatie cu radioterapia traditionala [4].

Un alt avantaj important al terapiei cu protoni este ca poate reduce semnificativ efectele secundare asociate cu radioterapia traditionala. Datorita preciziei sale, aceasta forma de tratament poate ajuta la mentinerea calitatii vietii pacientilor, atat in timpul tratamentului, cat si dupa finalizarea acestuia. Pacientii care au primit terapie cu protoni au raportat mai putine efecte secundare grave cum ar fi oboseala, pierderea poftei de mancare si problemele de somn, comparativ cu cei care au primit radioterapie traditionala [2].

Cu toate acestea, terapia cu protoni nu este lipsita de dezavantaje. Unul dintre principalele obstacole in calea utilizarii mai largi a acestei forme de tratament este costul sau. Costul unei sedinte de terapie cu protoni poate fi de pana la trei ori mai mare decat cel al unei sedinte de radioterapie conventionala, lucru poate face ca terapia cu protoni sa fie inaccesibila pentru multi pacienti [1].

Un alt dezavantaj al terapiei cu protoni este ca nu este atat de accesibila ca radioterapia traditionala. Aceasta forma de tratament necesita echipamente specializate si nu este disponibila in toate centrele de tratament al cancerului.

Diferentele dintre terapia cu protoni si radioterapia conventionala

Una dintre cele mai semnificative diferente intre terapia cu protoni si radioterapia conventionala este precizia. Radioterapia conventionala, folosita pe scara larga in tratamentul cancerului, are un dezavantaj major: afecteaza atat tesuturile sanatoase, cat si pe cele canceroase. In schimb, terapia cu protoni are capacitatea de a se concentra mai precis pe tumoare, ceea ce minimizeaza daunele aduse tesuturilor sanatoase inconjuratoare. Aceasta este o veste buna pentru pacientii care au nevoie de o abordare mai tintita a tratamentului [3].

Un alt aspect important este legat de efectele secundare. Datorita preciziei sale, terapia cu protoni poate reduce semnificativ efectele secundare asociate cu radioterapia conventionala. Aceasta este deosebit de benefica pentru pacientii care au tumori in apropierea organelor vitale, unde daunele aduse tesuturilor sanatoase pot avea consecinte grave [4].

Insa costul tratamentului reprezinta o diferenta importanta. Terapia cu protoni este adesea mai costisitoare decat radioterapia conventionala, fapt care o poate face inaccesibila pentru multi pacienti [2].

In final, disponibilitatea tratamentului este o alta diferenta majora. In timp ce radioterapia conventionala este larg disponibila in majoritatea centrelor de tratament al cancerului, terapia cu protoni este disponibila doar in centre specializate, fapt care poate limita accesul pacientilor la acest tip de tratament [1]. 

Terapia cu protoni, o forma avansata de radioterapie, joaca un rol crucial in lupta impotriva cancerului, oferind numeroase avantaje comparativ cu radioterapia conventionala. Cu toate acestea, ea nu este lipsita de dezavantaje si nu este potrivita pentru toti pacientii. Inainte de a lua o decizie, este esential sa intelegi bine toate aspectele acestei terapii si sa discuti cu un medic specializat pe acest subiect.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse

  1. cancer.net. “Proton Therapy.” Cancer.net, 8 Jan. 2019, www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/radiation-therapy/proton-therapy accesat la 21.05.2024;
  2. Johns Hopkins Medicine. “Proton Therapy.” Www.hopkinsmedicine.org, 2023, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/proton-therapy, accesat la 21.05.2024
  3. Mayo Clinic. “Proton Therapy - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2017, www.mayoclinic.org/tests-procedures/proton-therapy/about/pac-20384758accesat la 21.05.2024;
  4. “What Is Proton Therapy?” MD Anderson Cancer Centerwww.mdanderson.org/patients-family/diagnosis-treatment/care-centers-clinics/proton-therapy-center/what-is-proton-therapy.html#:~:text=Proton%20therapy%2C%20or%20proton%20beam, accesat la 21.05.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor