Sigmoidoscopie: ce presupune, cand se recomanda?

4. 3. 2024 · 7 minute de citit

Sigmoidoscopia este o procedura medicala ce are rol in diagnosticarea si monitorizarea unei game largi de afectiuni intestinale. In ciuda faptului ca poate cauza un disconfort minim, beneficiile pe care le aduce in depistarea precoce a bolilor, inclusiv a cancerului de colon sau rectal, pot fi considerabile [1]-[2]-[3]. In cele ce urmeaza, detaliem cateva aspecte importante despre sigmoidoscopie: ce este, ce presupune, mai exact, si in ce situatii se recomanda efectuarea acesteia. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Sigmoidoscopie: ce presupune, cand se recomanda?

Ce este sigmoidoscopia?

Procedura, cunoscuta si ca sigmoidoscopie flexibila, este o procedura medicala care consta in introducerea sigmoidoscopului prin anus, traversand rectul pana in colonul sigmoid. Aceasta nu necesita anestezie, deoarece de obicei nu cauzeaza dureri, desi poate fi resimtit un anumit disconfort. Inainte de procedura, pacientul va trebui sa urmeze anumite instructiuni pentru a se asigura ca intestinul este gol, pentru a permite o examinare clara. 

Sigmoidoscopia este utilizata in special pentru a diagnostica anumite afectiuni, cum ar fi sangerarile rectale, durerile abdominale sau schimbarile din ritmul intestinal. De asemenea, poate fi folosita pentru a detecta polipii pe colon sau cancerul colorectal [1]-[2]-[3]. 

Aceasta investigatie joaca un rol vital in diagnosticarea unei serii de boli intestinale. Poate releva prezenta inflamatiilor, tumorilor, ulceratiilor sau polipilor si poate contribui la determinarea cauzei simptomelor pacientului. In plus, poate fi utilizata pentru a preleva mostre de tesut pentru examinare la microscop, procedura numita biopsie [1]-[2]-[3].

Ce presupune sigmoidoscopia?

Sigmoidoscopia este o procedura care necesita o pregatire atenta pentru a asigura succesul acesteia. Inainte de procedura, pacientul va trebui sa urmeze o dieta speciala. Acesta va include alimente cu continut scazut de fibre, pentru a minimiza cantitatea de reziduuri in intestin. In plus, pacientul poate fi nevoit sa utilizeze laxative sau chiar sa efectueze o clisma pentru a curata intestinul. Este important ca intestinul sa fie gol pentru a ii permite medicului sa vizualizeze clar peretele intestinal.

In timpul procedurii, medicul va introduce un tub flexibil, numit sigmoidoscop, in rect. Acest tub are o camera video mica la capat, care transmite imagini in direct pe un monitor. Aceasta ii va permite medicului sa examineze interiorul intestinului gros pentru a detecta orice anomalii. 

Durata unei sigmoidoscopii variaza, dar in general, procedura dureaza in jur de 15 minute. Desi durata este relativ scurta, este important pentru pacient sa ramana calm si relaxat pe durata procedurii. Experienta pacientului in timpul procedurii poate varia. Desi pacientii pot simti un anumit disconfort in timpul procedurii, nu ar trebui sa fie dureroasa. Pacientii pot resimti o presiune sau o senzatie de plenitudine in timpul examinarii. Cu toate acestea, medicul va lua masuri pentru a minimiza orice disconfort.

Cand se recomanda sigmoidoscopia?

Sigmoidoscopia este o procedura medicala de diagnostic care poate fi sugerata de un medic in cazul in care pacientul prezinta una sau mai multe simptome gastrointestinale. Acestea pot include dureri abdominale recurente, sangerari rectale, modificari subite ale tranzitului intestinal, pierderi in greutate inexplicabile sau anemie [1]. Aceste simptome pot indica o posibila problema la nivelul intestinului gros si, pentru a o identifica, medicul poate recomanda efectuarea unei sigmoidoscopii. Alte situatii in care medicul o poate solicita:

  • pentru a diagnostica o varietate de conditii medicale. Printre acestea se numara polipii colorectali, cancerul de colon, diverticuloza, colita ulcerativa sau boala Crohn [1]. In functie de rezultate, se poate decide demararea unui tratament adecvat pentru pacient;
  • sigmoidoscopia are un rol major in screeningul pentru cancerul colorectal. Aceasta este o metoda eficienta de a detecta tumori in stadii incipiente, cand sansele de vindecare sunt considerabil mai mari [1]-[2]-[3];
  • in ceea ce priveste recomandarile medicale, aceasta procedura este de obicei sugerata persoanelor cu varsta de peste 50 de ani, sau celor cu un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal [1]-[2]-[3]. Aceasta este din cauza faptului ca riscul de a dezvolta aceasta boala creste odata cu inaintarea in varsta. Insa, daca o persoana mai tanara prezinta simptomele mentionate mai sus, sigmoidoscopia poate fi, de asemenea, recomandata.

In ciuda complexitatii sale aparente, sigmoidoscopia este o procedura accesibila, care poate fi efectuata de medici specializati. In general, nu necesita o pregatire prea elaborata din partea pacientului. Durata procedurii este relativ scurta, iar disconfortul pacientului este minim. In plus, in multe cazuri sigmoidoscopia poate fi realizata ambulatoriu, fara a necesita internare.

Desi sigmoidoscopia este o procedura sigura si eficienta, decizia de a o efectua trebuie luata in urma unei discutii cu medicul. Acesta va lua in considerare simptomele, istoricul medical si riscul individual al pacientului inainte de a face o recomandare.

Ce beneficii are sigmoidoscopia?

Sigmoidoscopia este o procedura medicala cu multiple beneficii, dintre care cel mai important este identificarea precoce a problemelor de sanatate. Aceasta procedura le permite medicilor sa detecteze in stadii incipiente eventualele probleme de sanatate, precum polipii, care pot fi semne timpurii ale cancerului de colon, leziuni si alte anomalii ale intestinului inferior. Identificarea timpurie a acestor probleme poate permite tratamentul lor inainte de a deveni severe, contribuind la imbunatatirea prognosticului pacientului. Alte beneficii [1]-[2]-[3]:

  • un alt beneficiu major al sigmoidoscopiei este rolul sau in prevenirea cancerului de colon. Polipii sunt cresteri anormale care se pot dezvolta in mucoasa colonului si care, in timp, pot evolua in cancer. Sigmoidoscopia permite detectarea si indepartarea polipilor inainte de a se transforma in cancer, reducand astfel riscul de a dezvolta aceasta boala;
  • sigmoidoscopia este o procedura minim invaziva si rapida. Nu necesita anestezie generala sau spitalizare, ceea ce o face mai putin stresanta pentru pacienti. De obicei, dureaza circa 15 minute, minimizand astfel disconfortul pacientului. Acest test de screening este preferat adesea fata de alte metode de diagnosticare pentru cancerul de colon, cum ar fi colonoscopia, care este mai invaziva si poate necesita sedare;
  • sigmoidoscopia ajuta la obtinerea unui diagnostic precis. Acest lucru se datoreaza faptului ca ofera imagini directe ale intestinului, ceea ce o face o metoda precisa de diagnostic. Astfel, medicii pot face un diagnostic corect si pot incepe tratamentul cat mai curand posibil. Acuratetea diagnosticului poate asigura tratamentul optim si maximizeaza rezultatele pentru pacient.

Exista riscuri ale sigmoidoscopiei?

Desi sigmoidoscopia este in general o procedura sigura, exista anumite riscuri si potentiale complicatii asociate cu aceasta, precum sangerari, perforarea intestinului si reactii alergice la anestezice [3]:

  • sangerarea poate aparea in urma indepartarii polipilor sau a biopsiei;
  • perforarea intestinului, desi extrem de rara, poate necesita interventie chirurgicala;
  • reactiile alergice la anestezice sunt posibile, dar sunt de obicei usoare.

Exista anumiti factori care pot creste riscul de complicatii. Acestia includ:

  • varsta inaintata;
  • prezenta altor afectiuni medicale;
  • utilizarea anumitor medicamente.

Important de retinut: dupa o sigmoidoscopie, sunt anumite simptome care ar trebui sa determine pacientul sa caute asistenta medicala. Acestea includ dureri abdominale severe, sangerari rectale, febra sau frisoane. Aceste simptome pot indica o complicatie grava, cum ar fi o perforatie sau o infectie, si necesita ingrijire medicala imediata [3]. 

Este imperios ca pacientii sa discute cu medicul lor inainte de procedura despre toate preocuparile sau temerile legate de sigmoidoscopie. Aceasta include discutarea istoricului medical complet, inclusiv a oricaror afectiuni medicale existente si a tuturor medicamentelor pe care le ia pacientul. Acest lucru poate ajuta la identificarea factorilor de risc si la minimizarea acestora. 

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute si crezi ca ai nevoie de sigmoidoscopie, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze sanatatea si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Bibliografie:

1. “Sigmoid Colon: Where It Is, What It Does, and Why It’s Important.” Healthline, 26 Apr. 2019, www.healthline.com/health/digestive-health/sigmoid-colon. (Accessed 29 Feb. 2024);

2. “Flexible Sigmoidoscopy - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2018, www.mayoclinic.org/tests-procedures/flexible-sigmoidoscopy/about/pac-20394189. (Accessed 29 Feb. 2024);

3. “Flexible Sigmoidoscopy - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2018, www.mayoclinic.org/tests-procedures/flexible-sigmoidoscopy/about/pac-20394189. (Accessed 29 Feb. 2024).

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor