Scolioza la copii: cauze si efectele aparitiei

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr.Max · 2 minute de citit

Ai observat o postura ciudata la cel mic? Ti se pare ca umerii sunt inegali? Are curburi ale corpului spre stanga sau spre dreapta? Iata posibilele cauze si efectele scoliozei la copii. Aflati inca in faza de crestere rapida, prescolarii si elevii din primele clase sunt predispusi la modificarea formei coloanei vertebrale cu repercusiuni pe termen lung.

Excluzand afectiunile rare, aparute din nastere, cum sunt scolioza congenitala sau cea neuromusculara, scolioza idiopatica este des intalnita in randul populatiei. Devierea coloanei vertebrale, fie in partea toracica sau fie in cea lombara, apare insa la varste fragede, din primii ani de viata pana spre adolescenta. Pot sa apara, mult mai rar, si in cazul persoanelor trecute de 16-20 de ani. Asadar, desi factorii declansatori ai scoliozei nu sunt pe deplin recunoscuti si demonstrati stiintific, putem presupune ca anumite conditii din stilul de viata al copiilor apropiati de varsta scolara reprezinta cheia prin care putem intelege, recunoaste si remedia aceasta afectiune.

Cauzele aparitiei scoliezei la copii

Pana sa ajungem la cazurile grave, ce necesita interventii chirurgicale sau purtarea unui corset corector, este nevoie sa intelegem ca deformarea periculoasa a verticalitatii coloanei porneste, de fapt, de la o postura deficitara. Si care sunt posturile si circumstantele care nu avantajeaza coloana copiilor? Ei bine, cele in care putem observa, din exterior, ca presupun o curbura nenaturala si care se prelungesc nesanatos, timp de zeci de minute in sir.

Utilizarea telefonului sau tabletei

Daca exista un abuz de acces la tehnologie, inseamna ca cel mic este static mult timp si predispus la scolioza. Cand privim un ecran, o facem de obicei cu capul in jos si spatele cocosat, iar pentru copii, aceasta pozitie este mai periculoasa decat pentru adulti, deoarece primii se afla inca in crestere.

Orice stil de viata sedentar

Cand copiii nu petrec timp zilnic folosindu-si muschii si oasele in miscare, sau practicand un sport de cateva ori pe saptamana, coloana vertebrala nu este sustinuta corespunzator.

Pozitia elevului in banca

Orarul scolar presupune multe ore petrecute asezat, iar daca copilul nu isi tine ambele talpi pe podea si spatele rezemat de spatar sau in ambele coate, pe pupitru, se poate ca in timp sa se produca o deviere a coloanei spre stanga sau spre dreapta, in functie de pozitia incorecta pe care o adopta cateva ore consecutive. Observati cum sta copilul vostru asezat si invatati-l sa-si corecteze singur postura.