Proctita: Cauze, simptome, optiuni de tratament
Proctita este o afectiune localizata la nivelul rectului, partea inferioara a intestinului gros care duce catre anus, si implica inflamarea mucoasei rectale. Aceasta boala care afecteaza tractul digestiv poate fi o sursa de disconfort si uneori chiar dureroasa, mai ales atunci cand provoaca sangerari rectale. Odata stabilit diagnosticul, tratamentul implica, de regula, medicatie specifica si ajustari ale stilului de viata. [1, 2]
In acest articol, poti descoperi mai multe detalii despre cauzele, simptomele si optiunile de tratamente asociate cu proctita sau rectita, cum mai este uneori denumita.
Cauzele proctitei
Exista o varietate de boli si chiar medicamente care pot conduce la simptomele specifice de proctita. Lista include:
- Bolile inflamatorii intestinale - aproape 30% din persoanele care sufera de boala Crohn sau colita ulcerativa se confrunta cu inflamarea rectului.
- Infectiile - o diversitate de boli cu transmitere sexuala pot cauza proctita, in special in cazul persoanelor care prefera sexul anal. Cele mai comune sunt gonoreea, herpesul genital si infectia cu Clamydia. Sunt incluse si infectiile cu bacterii transmise pe cale alimentara, precum cele cu Salmonella sau Shigella.
- Radioterapia - acest tratament impotriva cancerului poate cauza proctita atunci cand este directionat catre rect sau zone invecinate precum prostata. Acest tip de rectita radica se poate declansa in timpul tratamentului cu radiatii si poate dura si cateva luni dupa incetarea acestuia. Exista si situatii in care aparitia sa are loc dupa ani de la incheierea radioterapiei.
- Antibioticele - uneori, antibioticele utilizate pentru tratarea unei anumite infectii distrug si bacteriile benefice de la nivelul intestinelor si permit bacteriei Clostridium difficile, o specie daunatoare organismului uman, sa se multiplice necontrolat.
- Operatiile la nivelul colonului - pot cauza proctita atunci cand implica devierea materiilor fecale catre o deschizatura prevazuta la nivelul peretului abdominal si denumita stoma.
- Proteinele alimentare - acestea pot conduce la aparitia proctitei in cazul nou-nascutilor hraniti cu formule de lapte speciale bazate pe proteinele din laptele de vaca sau din soia.
- Nou-nascutii alaptati la san pot dezvolta aceasta afectiune daca mamele consuma produse lactate in mod regulat.
- Proctita eozinofila - se dezvolta atunci cand un tip de celule albe denumite eozinofile se acumuleaza la nivelul mucoasei rectale. Afecteaza numai copiii mai mici de 2 ani. [3]
Simptomele proctitei
Cel mai comun simptom al proctitei este cunoscut sub denumirea de tenesmus care face referire la nevoia frecventa si chiar imperioasa de a defeca. Lista de simptome specifice include si:
- durere la nivelul rectului, anusului sau regiunii abdominale;
- sangerari rectale;
- diaree apoasa;
- durere in timpul defecatiei;
- o senzatie perpetua de plenitudine la nivelul rectului;
- Aparitia secretiilor rectale de mucus sau puroi.
Daca unul sau mai multe dintre aceste simptome sunt prezente este important sa contactezi un medic specialist cat mai curand. [2, 3]
Diagnosticarea proctitei
Pentru stabilirea diagnosticului, medicul iti va solicita in primul rand un istoric medical cat mai detaliat si va efectua un examen fizic. Sunt necesare intrebari despre simptome, afectiuni existente sau tratate in trecut si obiceiuri sexuale. Examenul fizic include masurarea semnelor vitale, examinarea abdomenului si efectuarea unui examen rectal.
Pe baza tuturor acestor informatii, medicul va decide ce analize de sange sau ale materiilor fecale sunt necesare. Poate recomanda si screening pentru bolile cu transmitere sexuala. Alte teste pe care specialistul le poate considera necesare sunt:
- Cultura rectala - implica prelevarea unei probe de la nivelul rectului cu scopul de a identifica anumite microorganisme daunatoare corpului uman.
- Anoscopia - permite examinarea atenta a canalului anal si a partii inferioare a rectului cu ajutorul unui instrument special denumi anoscop sau speculum anal.
- Colonoscopia - acest test este necesar pentru diagnosticarea afectiunilor precum boala Crohn si permite vizualizarea rectului si a intregului colon. Necesita curatarea in prealabil a colonului, pentru ca implica inserarea unui tub flexibil prevazut cu o camera video la nivelul anusului. In acest mod, poate fi explorata intreaga mucoasa intestinala. [2]
Optiuni pentru tratament
Tratamentul recomandat pentru proctita variaza in functie de cauza inflamatiei:
Proctita cauzata de o infectie
In acest caz, cele mai comune optiuni sunt antibioticele pentru infectiile de natura bacteriana si antiviralele atunci cand infectia care a declansat proctita este de natura virala, spre exemplu a fost cauzata de un virus cu transmitere sexuala precum herpesul.
Proctita cauzata de radioterapie
De multe ori, acest tip de proctita nu implica manifestari severe, dar atunci cand apar atat dureri, cat si sangerari rectale, medicul iti poate recomanda:
- Medicatii - anumite pastile, supozitoare sau clisme care reduc inflamatia si sangerarile.
- Tratamente care distrug tesutul deteriorat - aceste tehnici implica indepartarea tesutului anormal care cauzeaza sangerari.
Proctita cauzata de boli inflamatorii intestinale
Atunci cand proctita este cauzata de boala Crohn sau colita ulcerativa, scopul principal este de a reduce inflamarea de la nivelul rectului cu tratamente precum:
- Medicamentele antiinflamtoare - pot fi administrate oral, sub forma unui supozitor sau prin intermediul unei clisme. In cazul bolii Crohn pot fi necesare si medicatii care suprima sistemul imunitar.
- Interventiile chirurgicale - uneori, singura metoda prin care pot fi ameliorate simptomele este indepartarea portiunii afectate a tractului digestiv. [4]
Pentru a determina care dintre aceste tratamente este cel mai indicat in cazul tau, este necesar un consult medical de specialitate.
Poti contribui la ameliorarea simptomelor si prin schimbarea stilului de viata:
- Asigura o hidratare corespunzatoare, mai ales atunci cand te confrunti cu diaree sau scaune lichide.
- Adopta un regim alimentar compatibil cu proctita - evita cofeina si favorizeaza alimentele bogate in fibre. Pe masura ce simptomele specifice diareei se amelioreaza, poti introduce si alte alimente moi precum bananele, orezul simplu, cartofii fierti, painea prajita sau puiul pregatit la cuptor fara piele sau grasime. Te poti intoarce la dieta uzuala odata ce organismul o poate tolera.
- Monitorizeaza aparitia simptomelor pentru a determina ce produse alimentare creeaza o inrautatire a situatiei, pentru ca mai apoi sa le eviti.
Proctita este o afectiune care poate cauza un nivel de disconfort semnificativ si poate avea cauze multiple. Din acest motiv, pentru ameliorarea cat mai rapida a simptomelor este necesara consultarea unui medic, singurul in masura sa stabileasca un diagnostic si o schema de tratament.
Bibliografie:
- Roth, Erica. “What Is Proctitis?” Healthline, Healthline Media, 15 Aug. 2012, www.healthline.com/health/proctitis. Accesat la 10 Nov. 2022.
- “Proctitis Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/5964-proctitis. Accesat la 10 Nov. 2022.
- “Proctitis - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/proctitis/symptoms-causes/syc-20376933. Accesat la 10 Nov. 2022.
- “Proctitis - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/proctitis/diagnosis-treatment/drc-20376938. Accesat la 10 Nov. 2022.