Plasma: ce este, functii, rol

28. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Plasma

 

In acest articol poti descoperi mai multe informatii despre plasma sangvina, o componenta esentiala a sangelui, care joaca un rol crucial in functionarea corecta a organismului. Vei afla ce este plasma sangvina, care sunt componentele sale si cum contribuie la buna functionare a corpului. Vom explora functiile plasmei sangvine si importanta sa in procesele de coagulare si imunitate.

Ce este plasma sangvina

Plasma sangvina reprezinta componenta lichida a sangelui, in care sunt suspendate celulele sanguine (eritrocite, leucocite si trombocite) si alte elemente precum proteine, saruri minerale si substante nutritive. Aproximativ 55% din volumul total al sangelui este reprezentat de plasma sangvina, restul de 45% fiind reprezentat de celulele sanguine. Plasma sangvina este un lichid vascos, de culoare galbena, compus in principal din apa (aproximativ 90%), dar contine si proteine, saruri minerale, nutrienti, hormoni si alte substante esentiale pentru functionarea organismului [1]. 

Plasma sangvina nu este produsa intr-un organ anume, ci este reprezentata de lichidele cu nutrienti absorbite de la nivel digestiv. Ea circula prin sistemul circulator, avand rol esential in transportul nutrientilor, oxigenului, hormonilor si reziduurilor metabolice, precum si in procesele de coagulare si aparare imunitara. In plus, plasma sangvina contine anticorpi si alte substante necesare pentru apararea organismului impotriva infectiilor si a altor agenti patogeni [2].

Componentele plasmei sangvine

Componentele plasmei sangvine sunt esentiale pentru functionarea normala a organismului. Proteinele plasmatice reprezinta principalul component al plasmei sangvine si includ albumina, globulinele si fibrinogenul. Albumina este responsabila pentru mentinerea presiunii osmotice si transportul unor substante in sange, in timp ce globulinele au rol in functia imunitara si transportul hormonilor. Fibrinogenul este esential pentru procesul de coagulare a sangelui [3].

Electrolitii si mineralele sunt alti compusi importanti pentru mentinerea echilibrului hidroelectrolitic si acidobazic al organismului si includ ionii de sodiu, potasiu, clor, bicarbonat, calciu si magneziu. Echilibrul acestor electroliti este crucial pentru buna functionare a celulelor si a tesuturilor.

Plama sangvina contine, de asemenea, nutrienti esentiali transportati catre celulele organismului, precum glucoza, aminoacizii, lipidele si vitaminele. Acestia asigura energia necesara functionarii organismului si sunt implicati in diverse procese metabolice si functii celulare [4].

In plus, plasma sangvina transporta si produsele reziduale si metabolitii rezultati in urma proceselor metabolice, de exemplu ureea, acidul uric si creatinina. Aceste substante sunt eliminate din organism preponderent prin intermediul rinichilor, mentinand astfel o stare de sanatate optima.

Functiile plasmei sangvine

Plasma sangvina este un lichid galben in care inoata celulele sangvine si care reprezinta aproximativ 55% din volumul sangelui total. Aceasta substanta are un rol vital in organismul uman, avand o serie de functii importante, printre care se numara:

1. Transportul substantelor: Plasma sangvina are rolul principal de a transporta nutrienti esentiali, precum glucoza, lipidele, aminoacizii si sarurile minerale, precum si produsele reziduale, cum ar fi ureea si dioxidul de carbon, catre si de la celulele corpului. Acest proces este vital pentru mentinerea functionarii celulare normale si pentru eliminarea deseurilor rezultate din metabolismul celular [5].

2. Reglarea echilibrului acido-bazic si osmotic: Plasma sangvina contribuie la mentinerea pH-ului optim in organism (in jur de 7,4) prin tamponarea variatiilor acido-bazice. De asemenea, asigura un echilibru osmotic adecvat, prevenind astfel dezechilibrele dintre apa si electroliti in celule si in mediul extracelular [3].

3. Distributia caldurii: Plasma sangvina joaca un rol important in termoreglarea corpului uman. Deoarece sangele circula in tot corpul, plasma ajuta la distribuirea caldurii produse de metabolismul celular si la mentinerea unei temperaturi interne constante. Astfel, plasma sangvina contribuie la mentinerea homeostaziei termice a corpului [6].

4. Imunitate si coagulare: Plasma sangvina contine proteine specifice care au rol in apararea organismului impotriva infectiilor si a leziunilor. Imunoglobulinele sunt anticorpi care ajuta la neutralizarea si eliminarea agentilor infectiosi, in timp ce proteinele de coagulare, precum fibrinogenul, contribuie la formarea cheagurilor de sange pentru a preveni hemoragiile si a permite vindecarea tesuturilor [7].

 

Functiile plasmei sangvine

 

Rolul plasmei sangvine in coagulare si imunitate

Plasma sangvina este o componenta importanta a sangelui, care ajuta la mentinerea sanatatii corpului prin multe functii esentiale, sustinand inclusiv procesul de coagulare si imunitatea. Proteinele de coagulare din plasma sangvina, cum ar fi fibrinogenul, joaca un rol crucial in formarea cheagurilor de sange care previn pierderea excesiva de sange in urma unei leziuni vasculare. Atunci cand are loc o leziune vasculara, proteinele de coagulare se activeaza si transforma fibrinogenul in fibrina, care formeaza o retea solida care opreste sangerarea [4]. 

In ceea ce priveste imunitatea, plasma sangvina transporta anticorpi, care sunt proteine produse de sistemul imunitar ca raspuns la infectii si alte agresiuni externe. Acesti anticorpi se leaga de agentii patogeni, cum ar fi bacteriile sau virusurile, neutralizandu-i si ajutand la eliminarea lor din organism. In plus, plasma sangvina joaca un rol important in sustinerea functionarii celulelor imunitare, inclusiv a globulelor albe (leucocitele), care ajuta la eliminarea agentilor patogeni si a celulelor anormale din corp [2]. 

De asemenea, plasma sangvina contine proteine numite citokine, care sunt implicate in procesul de inflamatie. Aceste citokine contribuie la reglarea inflamatiei, care este un raspuns al organismului la infectii sau leziuni tisulare si are rolul de a proteja si repara tesuturile afectate [1]. 

In concluzie, plasma sangvina reprezinta o componenta esentiala a sangelui, avand numeroase functii vitale pentru organism, precum transportul nutrientilor si oxigenului, mentinerea echilibrului acid-bazic si hidric, precum si rolul important in coagulare si imunitate. Nu ezita sa te informezi suplimentar, din surse demne de incredere, despre acest subiect: medicul de familie te poate ajuta cu detalii suplimentare. 

Bibliografie:

1. “About Plasma.” NHS Blood Donation, www.blood.co.uk/plasma/about-plasma/, accesat la 13.06.2023,

2. “Blood Plasma - an Overview | ScienceDirect Topics.” Www.sciencedirect.com, www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/blood-plasma, accesat la 13.06.2023,

3. Cleveland Clinic. “Plasma: What It Is & Why It Is Important.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/body/22865-plasma, accesat la 13.06.2023,

4. Mathew, Joscilin, and Matthew Varacallo. “Physiology, Blood Plasma.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 20 Jan. 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK531504/, accesat la 13.06.2023,

5. “Plasma Information.” Www.redcrossblood.org, www.redcrossblood.org/donate-blood/dlp/plasma-information.html#:~:text=Plasma%20is%20the%20liquid%20portion, accesat la 13.06.2023,

6. Stanford Children's Health. “Default - Stanford Children’s Health.” Stanfordchildrens.org, 2019, www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=what-is-plasma-160-37, accesat la 13.06.2023,

7. University of Rochester. “What Is Plasma? - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2019, www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=160&ContentID=37, accesat la 13.06.2023,accesat la 13.06.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor