Orzul verde - beneficii si modalitati de a-l utiliza

11. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit

Orzul verde este tot mai popular in randul persoanelor care vor sa aiba un stil de viata sanatos. Pe langa consumul regulat de fructe si legume, acesta reprezinta o alta modalitate de a ne asigura ca organismul nostru primeste toti acei nutrienti de care are nevoie pentru a fi sanatos. 

In acest articol iti vom spune tot ce trebuie sa stii despre orzul verde, beneficiile acestuia si cum il poti consuma. 

Ce este orzul verde si ce proprietati are 

Atunci cand vorbim de orz verde ne referim la frunzele verzi tinere ale orzului. Acestea sunt recoltate, de obicei, la 2 saptamani de la insamantare, cand planta este la apogeul sau nutritional si inainte de a incepe sa produca flori si seminte. Poate creste in conditii de sol si clima variate, insa acestea pot influenta continutul nutritional al plantei.[2]

Orzul verde este bogat in fibre alimentare, proteine, vitamine, minerale, clorofila si antioxidanti. Mai multe studii[8] au aratat ca acesta contine cantitati importante de calciu, fier, zinc, magneziu, potasiu, acid folic, beta-caroten, acid pantotenic (vitamina B5), vitamina C si vitamina B12. De asemenea, contine de 30 de ori mai multa tiamina (vitamina B1) si de 11 ori mai mult calciu decat laptele de vaca, de 6,5 ori mai mult beta-caroten si 5 ori mai mult fier decat spanacul si de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele.

Ce beneficii are orzul verde  

Includerea orzului verde in dieta noastra poate contribui la mentinerea unei bune stari de sanatate. Iata cateva dintre posibilele sale beneficii: 

1. Este bogat in antioxidanti 

Dupa cum am vazut mai sus, orzul verde are un continut impresionant de antioxidanti ce pot ajuta la neutralizarea efectelor radicalilor liberi si la prevenirea aparitiei anumitor boli cronice cauzate de stresul oxidativ.[8][3] 

2. Poate contribui la mentinerea sanatatii inimii 

Studiile au aratat ca orzul verde ar putea ajuta si la reducerea colesterolului si a tensiunii arteriale. De exemplu, potrivit unui studiu[7] mai vechi, administrarea a 15g de extract de orz verde timp de 4 saptamani ar duce la scaderea colesterolului LDL (rau), ce reprezinta un factor de risc pentru bolile de inima. 

Un alt studiu[1] sugereaza, de asemenea, ca includerea orzului intr-o dieta sanatoasa poate contribui la scaderea colesterolului. Vom mai mentiona si ca anumiti compusi ai orzulului verde, cum ar fi acidul gama-aminobutiric (GABA) si triptofanul, au fost asociati cu scaderea tensiunii arteriale, reducerea inflamatiilor si o mai buna sanatate a inimii.[4]

3. Poate ajuta la scaderea in greutate

Fiind sarac in calorii, dar bogat in fibre, orzul verde s-ar putea dovedi un aliat pretios pentru acele persoane ce vor sa scape de kilogramele in plus. Mai multe studii[5][6] au confirmat ca o dieta bogata in fibre poate contribui la scaderea in greutate

4. Poate sustine functia gastrointestinala 

Cercetarile au mai aratat ca pulberea de orz verde poate stimula tranzitul intestinal si ca acesta ar fi util in tratamentul colitei ulcerative, pancreatitei si tulburărilor tractului gastrointestinal.[8]

5. Poate fi un aliat pretios in lupta impotriva cancerului 

Se pare ca extractele de orz verde ne-ar putea proteja si de agentii cancerigeni. Acest lucru s-ar datora continutului de antioxidanti si de clorofila. Efectele antimutagenice ale clorofilei au fost demonstrate prin studii in vivo si in vitro, iar antioxidantii ne pot apara de radicalii liberi.[2]

Cum poate fi folosit

Orzul verde este disponibil sub forma de pulbere, sucuri sau tablete. Cel mai adesea, este folosit sub forma de pulbere, ce poate fi dizolvata in apa, sucuri de fructe sau smoothiuri. Poate fi combinat si cu alte ingrediente, cum ar fi spirulina, sau adaugat in anumite preparate culinare. 

Precautii

Cumpara orz verde numai dintr-o sursa de incredere, fie ca este vorba de pulbere, tablete sau alte forme ale acestuia. Unele produse pot contine aditivi sau ingrediente artificiale. 

Anumite produse din orz verde pot contine cantitati mari de vitamina K si potasiu; prima ar putea interfera cu actiunea anticoagulantelor, iar in cazul persoanelor cu boli de rinichi se recomanda limitarea aportului de potasiu. De asemenea, desi orzul verde nu contine gluten, persoanele cu boala celiaca sunt sfatuite sa fie precaute atunci cand il consuma deoarece exista riscul de contaminare incrucisata.[4] 

Orzul verde este bogat in nutrienti si poate fi considerat o buna sursa de vitamine, minerale si antioxidanti, alaturi, bineinteles, de o alimentatie sanatoasa. Este usor de introdus in dieta noastra, sub forma de sucuri, pulbere sau capsule, iar cercetarile efectuate pana in prezent sugereaza ca ar putea contribui la mentinerea unei stari de sanatate bune. 

Cere sfatul unui medic inainte de a consuma orz verde, mai ales daca ai probleme de sanatate sau iei anumite medicamente. Atentie! Acesta nu poate inlocui tratamentul medicamentos recomandat de medici. 

Bibliografie: 

  1. Behall, Kay M, et al. Diets Containing Barley Significantly Reduce Lipids in Mildly Hypercholesterolemic Men and Women. The American Journal of Clinical Nutrition, vol. 80, no. 5, 1 Nov. 2004, pp. 11851193, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15531664/, 10.1093/ajcn/80.5.1185. Accessed 10 Mar. 2022.
  2. https://www.facebook.com/Drugscom. Barley Grass. Drugs.com, Drugs.com, 2021, www.drugs.com/npp/barley-grass.html. Accessed 10 Mar. 2022.
  3. Kamiyama, Masumi, and Takayuki Shibamoto. Flavonoids with Potent Antioxidant Activity Found in Young Green Barley Leaves. Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 60, no. 25, 18 June 2012, pp. 62606267, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22681491/, 10.1021/jf301700j. Accessed 10 Mar. 2022.
  4. Link, Rachael. What Is Barley Grass? Everything You Need to Know. Healthline, Healthline Media, 24 July 2020, www.healthline.com/nutrition/barley-grass#benefits. Accessed 10 Mar. 2022.
  5. Miketinas, Derek C, et al. Fiber Intake Predicts Weight Loss and Dietary Adherence in Adults Consuming Calorie-Restricted Diets: The POUNDS Lost (Preventing Overweight Using Novel Dietary Strategies) Study. The Journal of Nutrition, vol. 149, no. 10, 7 June 2019, pp. 17421748, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31174214/, 10.1093/jn/nxz117. Accessed 10 Mar. 2022.
  6. Tucker, Larry A., and Kathryn S. Thomas. Increasing Total Fiber Intake Reduces Risk of Weight and Fat Gains in Women. The Journal of Nutrition, vol. 139, no. 3, 21 Jan. 2009, pp. 576581, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19158230/, 10.3945/jn.108.096685. Accessed 10 Mar. 2022.
  7. YM;Chang, Yu. Effects of Young Barley Leaf Extract and Antioxidative Vitamins on LDL Oxidation and Free Radical Scavenging Activities in Type 2 Diabetes. Diabetes & Metabolism, vol. 28, no. 2, 2021, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11976562/. Accessed 10 Mar. 2022.
  8. Zeng, Yawen, et al. Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2018, 2018, pp. 115, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5904770/, 10.1155/2018/3232080. Accessed 10 Mar. 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor