Obligeana: beneficii, proprietati, utilizari

16. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
obligeana

Obligeana este o planta foarte apreciata pentru proprietatile sale, utilizata pe scara larga in medicina traditionala pentru a prepara remedii destinate tratarii a diverse afectiuni, de la tulburari nervoase sau digestive si afectiuni ale pielii pana la pierderea poftei de mancare, febra, tuse ori reumatism.[3] Este, in mod cert, o planta ale carei secrete merita descoperite, iar in articolul de astazi te vom ajuta sa faci acest lucru.

Ce este obligeana

Obligeana sau Acorus calamus este o planta perena originara din Asia si Europa de Est, ce prefera solurile umede si mlastinoase. Are frunze inalte, verzi, asemanate adesea cu o sabie, mai groase la mijloc si cu margini curbate, precum si o radacina carnoasa.[3][5]

Proprietatile obligenei

Rizomii acestei plante contin o serie de compusi importanti, inclusiv fenilpropanoizi, steroli, glicozide triterpenice, saponine triterpenoide, sesquiterpenoide, monoterpene si alcaloizi. In mod traditional, ii sunt atribuite proprietati analgezice, antipiretice, tonice, insecticide, antifungice, antibacteriene, antispastice, antidepresive si anxiolitice.

Lista poate continua si cu proprietati antidiabetice, anti-obezitate, antihipertensive, antioxidante, antiinflamatoare, imunomodulatoare, anticonvulsivante si neuroprotectoare. Printre altele, a fost utilizata, de exemplu, pentru tratarea insomniei, melancoliei, nevrozei, epilepsiei, isteriei, pierderii memoriei, durerilor de dinti si afectiunilor respiratorii.[4][5]

Beneficiile obligenei pentru sanatate 

Beneficiile obligenei sunt numeroase si variate, insa ne vom opri doar asupra catorva dintre cele mai importante: 

  • are efect antidepresiv - ceaiul de radacina de obligeana este recomandat adesea ca remediu naturist celor care sufera de depresie; de asemenea, obligeana poate contribui la reducerea stresului si anxietatii, prin efectul calmant si relaxant pe care il are asupra sistemului nervos;[1]
  • poate fi un remediu natural pentru durere - uleiul de obligeana, aplicat local, este considerat un leac la care se poate apela pentru a ameliora rapid durerea asociata cu afectiuni precum artrita reumatoida, durerile de cap, migrenele ori guta sau orice alt disconfort aparut la nivelul aparatului osteo-articular;[1]
  • ajuta la refacerea echilibrului hormonal - datorita antioxidantilor si uleiurilor volatile pe care le contine, aceasta planta poate contribui semnificativ si la reglarea echilibrului hormonal, avand astfel un efect pozitiv asupra starii de spirit, a apetitului sexual si chiar si a nivelului de energie;[1]
  • stimuleaza circulatia sangelui - obligeana poate avea un efect benefic asupra sistemului circulator datorita proprietatilor sale vasodilatatoare, antiinflamatoare si anticoagulante, crescand rezistenta vasculara;[1][5] 
  • contribuie la reducerea tensiunii arteriale - aceasta planta poate fi de ajutor si in cazul hipertensiunii arteriale, ajutand, se pare, la scaderea tensiunii arteriale;[5]
  • ajuta la ameliorarea simptomelor afectiunilor gastrointestinale - efectele obligenei asupra sistemului gastrointestinal sunt foarte bine cunoscute, fiind adesea folosita ca remediu naturist menit sa ajute la calmarea simptomelor ulcerului sau gastritei; mai este recomandata si in caz de gaze intestinale sau indigestie.[2]

Pe langa cele mentionate mai sus, obligeana a fost si continua sa fie folosita pentru ameliorarea durerilor in gat, racelilor, astmului, amenoreei si chiar si ca remediu pentru disfunctia erectila.[1] In ciuda numeroasele beneficii ce ii sunt atribuite, este important totusi sa se tina cont de faptul nu exista suficiente studii care sa le confirme si ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a evalua efectul obligenei asupra sanatatii oamenilor.

Utilizari ale obligenei

Prepararea ceaiului de obligeana este una dintre cele mai comune metode de utilizare a acestei plante in scop terapeutic. Se adauga o lingurita de pulbere de obligeana intr-o cana cu apa clocotita si se lasa la infuzat timp de 10-15 minute, dupa care se strecoară si se bea. Acest ceai poate fi consumat de 2-3 ori pe zi, inainte de mese.

Obligeana mai poate fi folosita pentru a prepara tincturi, decocturi sau cataplasme. Este inclusa, de asemenea, in diverse suplimente alimentare. Indiferent de forma sub care intentionezi sa utilizezi obligeana, este foarte important ca, inainte de toate, sa consulti un specialist si sa urmezi intocmai instructiunile acestuia in ceea ce priveste metoda de administrare si doza recomandata.

Precautii si contraindicatii 

Nu se recomanda utilizarea obligenei in timpul sarcinii si alaptarii. De asemenea, persoanele diagnosticate cu o boala cardiovasculara sau cele care urmeaza sa treaca printr-o interventie chirurgicala ar trebui sa ceara sfatul unui medic inainte de a utiliza obligeana.

Aceeasi recomandare este valabila si in cazul celor care urmeaza un tratament medicamentos: obligeana poate interactiona cu unele medicamente, inclusiv cu antihistaminicele, antidepresivele, anumite medicamente folosite pentru tratarea bolii Alzheimer, antihipertensivele, sedativele si antiacidele. Este esential sa consulti un medica inainte de a utiliza obligeana concomitent cu tratamente medicamentoase.

Indiferent de starea de sanatate, nu este indicat consumul excesiv de obligeana.[2]

In concluzie, obligeana este o planta cu numeroase beneficii, avand efecte pozitive asupra sistemului digestiv, circulator si nervos. Cu toate acestea, este important sa se ia în considerare precautiile si contraindicatiile sale inainte de a o include in tratamente naturiste, precum si faptul ca nu exista suficiente date care sa confirme beneficiile ce ii sunt atribuite si siguranta utilizarii sale. Totodata, nu uita ca este esential sa se ceara sfatul unui medic inainte de a utiliza obligeana si sa se respecte intocmai indicatiile acestuia in ceea ce priveste dozarea si administrarea acesteia. 

Atentie! Acest articol are caracter strict informativ si nu poate inlocui opinia unui specialist. Persoanele interesate de tratamente naturiste si de efectul terapeutic al anumitor plante ar trebui sa consulte un specialist inainte de a le folosi.

Bibliografie: 

  1. „8 Best Benefits of Calamus”, Organic Facts, 20 Feb. 2018, www.organicfacts.net/calamus.html. Accessed 12 May 2023.
  2. „Calamus: Health Benefits, Side Effects, Uses, Dose & Precautions”, RxList, 11 June 2021, www.rxlist.com/calamus/supplements.htm. Accessed 12 May 2023.
  3. Rajput, Sandeep B., et al. „An Overview on Traditional Uses and Pharmacological Profile of Acorus Calamus Linn. (Sweet Flag) and Other Acorus Species”, Phytomedicine, vol. 21, no. 3, Feb. 2014, pp. 268–276, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24200497/, https://doi.org/10.1016/j.phymed.2013.09.020. Accessed 12 May 2023.
  4. Rana, T. S., et al. “Molecular and Chemical Profiling of “Sweet Flag” (Acorus Calamus L.) Germplasm from India”, Physiology and Molecular Biology of Plants, vol. 19, no. 2, 24 Feb. 2013, pp. 231–237, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3656192/, https://doi.org/10.1007/s12298-013-0164-8. Accessed 12 May 2023.
  5. Sharma, Vineet, et al. „Role of Vacha (Acorus Calamus Linn.) in Neurological and Metabolic Disorders: Evidence from Ethnopharmacology, Phytochemistry, Pharmacology and Clinical Study”, Journal of Clinical Medicine, vol. 9, no. 4, 19 Apr. 2020, p. 1176, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230970/, https://doi.org/10.3390/jcm9041176. Accessed 12 May 2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor