Nitriti in urina: ce inseamna si ce trebuie sa stii?

11. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Nitriti in urina

 

Daca ti-ai facut analizele si rezultatele arata prezenta nitritilor in urina, nu trebuie sa te ingrijorezi. Mergi insa la medic, pentru ca cea mai comuna cauza a prezentei nitritilor in urina este o infectie urinara. Aceasta apare atunci cand o bacterie infecteaza uretra, vezica sau rinichii. Daca te tratezi cand infectia este intr-un stadiu incipient, poti reduce simptomele si preveni complicatiile. 

Nitritii si nitratii sunt forme de nitrogen. Diferenta dintre ele consta in structura lor chimica: nitratii au 3 atomi de oxigen, iar nitritii doar 2 atomi (unul de azot si 2 de oxigen). Ambii compusi chimici se gasesc in anumite vegetale cu frunze si in varza, conopida, s.a. De asemenea, se adauga in alimentele procesate, pentru ca sunt buni conservanti. 

De ce apar nitritii in urina?

Nitritii in urina indica, de cele mai multe ori, o infectie a tractului urinar. Bacteriile care ajung in sistemul excretor se multiplica rapid. Unele dintre ele transforma nitratii in nitriti, care sunt eliminati in urina. Infectiile urinare dau simptome ca:

  • senzatie de arsura la urinare;
  • nevoia de a urina des, dar eliminarea unei cantitati reduse de lichid;
  • senzatie de mictiune urgenta;
  • urina tulbure;
  • prezenta sangelui in urina;
  • miros puternic al urinei; [1,3]

Unii oameni nu resimt simptomele infectiei urinare imediat. Daca esti femeie insarcinata, medicul iti poate recomanda analize pentru identificarea nitritilor in urina ca masura de precautie, chiar daca nu ai simptome. Infectiile urinare sunt periculoase pentru femeile insarcinate, pentru ca pot provoca hipertensiune si nastere prematura. [1] De asemenea, riscul ca infectia sa ajunga la rinichi este ridicat in sarcina. 

Cum se depisteaza nitritii in urina?

Analiza unei mostre de urina arata daca exista nitriti in aceasta. Analiza urinei se poate recomanda in situatii diverse, ca:

  • existenta simptomelor specifice unei infectii urinare;
  • pentru o verificare de rutina;
  • daca urinezi cu sange sau ai alte probleme urinare;
  • inaintea unei interventii chirurgicale;
  • ca masura de precautie in sarcina;
  • la internarea in spital;
  • pentru monitorizarea unei afectiuni renale;
  • daca medicul suspecteaza imbolnavirea de diabet.

Inainte de a efectua o analiza, informeaza medicul in legatura cu orice medicamente, vitamine si suplimente alimentare pentru afectiuni urinare sau de alt tip pe care ti le administrezi!

Cum recoltezi urina pentru analiza?

Mostra de urina nu este dificil de recoltat, dar trebuie sa o faci cu atentie. Recoltarea se face dimineata, intr-un recipient special. Mai intai trebuie sa igienizezi zona genitala. Nu atinge interiorul si gura recipientului cu nicio parte a corpului, pentru a nu-l contamina. Urineaza mai intai in toaleta, apoi in recipient, cat sa obtii cantitatea indicata de medic. Continua sa urinezi in toaleta.  

Cum se analizeaza urina?

Analiza de urina se desfasoara in cateva etape:

  1. Se observa caracteristicile fizice - urina tulbure, maro sau rosie este semn de infectie.
  2. Cu ajutorul unor teste speciale, se verifica diversi factori, ca ph-ul si prezenta proteinelor, nitritilor si leucocitelor in urina
  3. Daca etapa a doua indica rezultate anormale, mostra din recipientul de urina se testeaza microscopic si pentru alte detalii. [1]

Ce se intampla dupa analiza?

Daca analiza indica prezenta nitritilor in urina, atunci medicul recomanda o urocultura. Aceasta arata daca exista o infectie si, daca da, ce bacterie o produce. Rezultatele uroculturii sosesc, in medie, in 3 zile. Totusi, retine ca nu toate bacteriile patogene pot transforma nitratii in nitriti. Astfel, poti obtine o analiza de nitriti in urina negativa si avea, simultan, o infectie urinara. [1, 2] De aceea, medicul poate solicita mai multe tipuri de analize pentru depistarea infectiilor urinare.

 

Dureri de spate

 

Pot nitritii din urina sa provoace complicatii?

Nitritii din urina nu creeaza complicatii, dar infectiile tractului urinar netratate sau tratate necorespunzator se pot extinde la rinichi. Atunci pot aparea complicatii ca:

  • sepsis (raspandirea infectiei in sange), care poate pune viata
  • pacientului in pericol;
  • hipertensiune;
  • boala de rinichi cronica;
  • blocaj renal;
  • leziuni la nivelul rinichilor. [1, 2]

Tratamentul nitritilor in urina

Daca analizele arata existenta unei infectii urinare, tratamentul consta in antibiotice si medicamente pentru infectii urinare. Inainte de a alege modalitatea de tratament, medicul ia in considerare istoricul medical al pacientului, tipul bacteriei si alergiile. Tratamentul adecvat cu antibiotice calmeaza simptomele in 1-2 zile. [1]

Este important insa sa urmezi tot tratamentul, asa cum ti l-a prescris medicul. Daca renunti prea devreme la antibiotice, infectia poate reveni si medicul va trebui sa prescrie un alt tip de antibiotic. Consumul mare de apa este important pentru eliminarea bacteriilor si ajuta la recuperare. De asemenea, ajuta foarte mult odihna si o dieta sanatoasa. 

Care este prognosticul pentru pacientii cu nitriti in urina?

Majoritatea infectiilor tractului urinar, in special cele din uretra si vezica, sunt usor de tratat. Tratamentul complet cu antibiotice are rezultate foarte bune in majoritatea cazurilor. Dupa cateva zile infectia dispare si te simti bine. Nu lua antibiotice fara recomandarea medicului. 

Infectia poate deveni periculoasa daca se extinde la rinichi. Mergi de urgenta la medic daca:

  • ai febra;
  • ti-e greata;
  • vomiti;
  • ai frisoane;
  • simti durere si sensibilitate in zona spatelui si in lateralele trunchiului. [1]

Nitritii in urina indica, de cele mai multe ori, o infectie a tractului urinar. Mergi la medic si urmeaza complet tratamentul prescris! Acest articol este strict informativ si nu reprezinta o sursa pentru autodiagnosticare. Apeleaza la un cadru medical!

Surse:

  1. https://www.healthline.com/health/nitrites-in-urine
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321364
  3. https://www.nhs.uk/conditions/urinary-tract-infections-utis/

Iti recomandam si:

  • Sistemul urinar: ce trebuie sa stii?

    Sistemul urinar: ce trebuie sa stii?

    · 6 minute de citit
    Sistemul sau tractul urinar include o serie de organe esentiale al caror rol este de a produce si elimina urina. Aceasta contine atat excesul de apa din organism, cat si anumite reziduuri, in special cele rezultate in urma metabolismului proteinelor care nu mai sunt folositoare sau chiar toxice.
  • Examenul de urina este folosit pentru a detecta si gestiona o gama larga de probleme de sanatate, cum ar fi infectii ale tractului urinar, boli de rinichi si diabet. O analiza a urinei implica verificarea aspectului, concentratiei si continutului de urina. De exemplu, niveluri crescute de proteine din urina pot fi un semn al bolii renale.
  • Usturime la urinare: ce trebuie sa stii?

    Usturime la urinare: ce trebuie sa stii?

    · 9 minute de citit
    Urinarea dureroasa este denumita disurie in limbaj medical si include diverse tipuri de disconfort asociat momentului eliminarii urinei; cel mai adesea, disconfortul este reprezentat de o senzatie intensa de usturime sau de arsura. Durerea isi poate avea originea in zona vezicii urinare, a uretrei sau a perineului, atat la femei cat si la barbati.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor