Senzatia de mancarime la nivelul scalpului: cauze frecvente si remedii

31. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Senzatia de mancarime la nivelul scalpului

 

Senzatia de mancarime la nivelul scalpului sau pruritul este o problema comuna care afecteaza oamenii de toate varstele si indiferent de gen. Aceasta poate provoca simptome frustrante, printre care senzatia de arsura si disconfortul.

Uneori, senzatia de mancarime la nivelul scalpului este insotita de semne vizibile, cum ar fi exfolierea pielii. Alteori, aceasta senzatie poate exista fara nici o alta schimbare fizica.

Desi senzatia de mancarime nu indica de obicei o afectiune severa, poate fi un simptom pentru o conditie medicala subiacenta. In articolul urmator, vei afla care ar putea fi cauzele mancarimii la nivelul scalpului, impreuna cu modul de tratare si preventie.

Cauzele mancarimilor la nivelul scalpului

Matreata

Cea mai frecventa cauza a senzatiei de mancarime la nivelul scalpului este dermatita seboreica, mai bine cunoscuta sub numele de matreata (1).

Dermatita seboreica isi face aparitia adesea in zonele glandelor sebacee sau secretoare de ulei, inclusiv la nivelul scalpului si al fetei. Daca glandele sebacee se inflameaza, poti experimenta (2):

  • mancarime;
  • exfoliere;
  • inrosirea pielii;
  • solzi de culoare alba sau galbena.

In timp ce cercetatorii stiintifici in medicina nu cunosc cauza exacta a dermatitei seboreice, factorii potentiali includ:

  • o crestere excesiva a cantitatii de sebum excretata de organism;
  • schimbari sezoniere;
  • fluctuatii hormonale sau stres.

Dermatita seboreica poate fi tratata prin aplicarea unor produse farmaceutice de hidratare a pielii. Discuta cu medicul dermatolog sau farmacistul tau privind siguranta utilizarii produselor!

 

Matreata

 

Reactii alergice la produsele de ingrijire a parului

Senzatia de mancarime la nivelul scalpului ar putea sa apara in urma utilizarii necorespunzatoare a samponului sau ca urmare a unei reactii alergice la ingredientele acestuia (2).

Daca la nivelul scalpului apar si eruptii cutanate, este posibil sa te confrunti cu o afectiune numita dermatita alergica de contact (2).

Aceasta este mai comuna in randul persoanelor care isi vopsesc regulat parul, in special cu nuante inchise.

In cazul unei astfel de reactii alergice, incearca sa folosesti produse farmaceutice de ingrijire a parului pentru mentinerea sanatatii scalpului.

Adreseaza-te medicului dermatolog in cazul in care conditia se inrautateste in timp!

Alte cauze

Mancarimea la nivelul scalpului poate fi pur si simplu rezultatul unui scalp sensibil. La randul sau, un scalp sensibil poate avea la baza o afectiune nediagnosticata sau netratata.

Potentialele cauze ale senzatiei de mancarime la nivelul scalpului pot fi (1):

  • diabet;
  • herpes Zoster;
  • reactii alergice la medicamente;
  • tulburare de anxietate cu modificari fizice;
  • paduchi;
  • predispozitie la caderea parului;
  • utilizarea produselor de par, cum ar fi fixativ, gel, ceara de par etc.;
  • psoriazis;
  • pecingine;
  • cancer de piele.

Manifestarile senzatiei de mancarime la nivelul scalpului

Mancarimea la nivelul scalpului se poate simti, de asemenea, sub forma de furnicaturi sau senzatii dureroase la atingere.

Scarpinarea scalpului te poate ajuta sa te simti mai bine temporar, provocand dureri pe o perioada mai indelungata.

Simptomele care pot insoti mancarimea scalpului includ (1):

  • mici zone fara par;
  • piele uscata;
  • piele iritata si inflamata;
  • rani cu puroi la nivelul scalpului;
  • roseata;
  • umflarea scalpului.

In cazul in care senzatia de mancarime de la nivelul scalpului nu dispare in cateva zile si este insotita de caderea parului, durere, rani sau mancarime insuportabila, consulta imediat un medic dermatolog.

De asemenea, mancarimea scalpului cauzata de o infectie fungica, paduchi si alte conditii, nu va disparea fara un tratament medical corespunzator.

Tratament pentru mancarimea la nivelul scalpului

Tratament medical

Tratamentul pentru mancarimea la nivelul scalpului va depinde exclusiv de cauza sa. De exemplu, dermatita seboreica poate fi tratata prin spalarea frecventa a parului cu agenti topici speciali (1).

Fiecare medicament destinat scalpului functioneaza intr-un mod unic, cum ar fi reducerea cantitatii de ulei produsa de scalp sau uciderea ciupercilor.

 

Tratament medical al scalpului

 

De asemenea, paduchii necesita tratament medical special, cum ar fi medicamentele care ucid aceste insecte. Un pieptene cu dinti fini poate elimina oualele de paduchi, in timp ce medicamentul ii ucide pe cei activi.

In plus fata de aceste tratamente, ceilalti membrii ai familiei care traiesc in contact strans, vor avea nevoie de tratament preventiv.

Toate hainele, asternuturile si prosoapele care au fost folosite de persoana infectata trebuie spalate sau curatate la temperaturi mai mari de 60 de grade Celsius (1).

Daca senzatia de mancarime la nivelul scalpului se datoreaza unei reactii alergice, trebuie sa incetezi folosirea produsului care consideri ca a provocat reactia. 

Adreseaza-te unui medic specialist daca reactia alergica este severa si iti afecteaza viata!

Remedii naturiste

Exista mai multe remedii naturiste dermatologice care pot fi eficiente pentru tratarea senzatiei de mancarime la nivelul scalpului (3):

  • Otet de cidru de mere - are proprietati antibacteriene, antiinflamatorii si antifungice. Poate ajuta la reducerea mancarimii cauzate de pielea uscata;
  • Ulei organic de cocos - contine acid lauric, o grasime saturata cu proprietati antimicrobiene. Acidul lauric hidrateaza pielea prin promovarea absorbtiei uleiului de cocos;
  • Ulei de menta - poate fi eficient in reducerea matretii, calmarea scalpului si ameliorarea senzatiei de mancarime;
  • Ulei de arbore de ceai - are proprietati antimicrobiene, antifungice, antiseptice si antiinflamatorii. Poate fi iritant pentru piele, deci este important sa-l utilizezi cu moderatie sau sa-l diluezi inainte de utilizare;
  • Sampon special pentru tratarea psoriazisului si dermatitei seboreice. Intreaba farmacistul Dr. Max pentru optiunile de sampon potrivite conditiei tale.

Daca simptomele si manifestarile nu dispar sau se agraveaza, adreseaza-te medicului dermatolog despre tratamentul medical corespunzator!

Atentie! Uleiurile esentiale si ingredientele active din sampoane si alte produse farmaceutice pot irita pielea inflamata. Nu folosi un remediu la care ai o alergie cunoscuta. Nu trata copiii cu nici un produs fara recomandarea medicului pediatru.

Prevenirea senzatiei de mancarime la nivelul scalpului

Pentru anumite conditii medicale, mancarimea la nivelul scalpului nu poate fi prevenita.

Pentru restul situatiilor, poti reduce riscul de aparitie a senzatiei de mancarime prin spalarea parului in mod regulat pentru a elimina cantitatea de ulei. Foloseste un produs de ingrijire a parului testat dermatologic.

La spalarea parului, foloseste apa calda, dar nu excesiv de fierbinte, pentru a evita iritarea si uscarea scalpului.

Pentru a reduce reactiile alergice, evita utilizarea produselor care contin coloranti si arome artificiale.

De asemenea, evita contactul fizic cu persoanele cu paduchi pentru a preveni raspandirea acestora.

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina efectele pozitive ale remediilor naturiste si altor produse farmaceutice in tratarea si prevenirea senzatiei de mancarime la nivelul scalpului. Adreseaza-te medicului dermatolog pentru un tratament medical corespunzator!

Bibliografie:

  1. Nall, R. (2019). Why Do I Have An Itchy Scalp? Medically reviewed by DNP Cobb, C. https://www.healthline.com/health/itchy-scalp
  2. American Academy of Dermatology Association. 10 Reasons Your Scalp Itches and How to Get Relief. https://www.aad.org/public/everyday-care/itchy-skin/itch-relief/relieve-scalp-itch
  3. Whelan, C. (2019) 9 Home Remedies for Itchy Scalp. Medically reviewed by DNP Cobb, C. https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-itchy-scalp

 

  • Antimicrobiene si antiseptice, proprietatile uleiului de arbore de ceai aduc beneficii vizibile parului si scalpului, ajutand la indepartarea acumularii de celule moarte de la nivelul pielii.
  • Antimicrobiene si antiseptice, proprietatile uleiului de arbore de ceai aduc beneficii vizibile parului si scalpului, ajutand la indepartarea acumularii de celule moarte de la nivelul pielii.
  • Samponul pentru scalp sensibil curata delicata, oferind un efect hidratant datorita mierii si lavandei linistitoare, care contribuie la restabilirea sanatatii scalpului si la ameliorarea iritatiilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor