Macesele - beneficii, proprietati si contraindicatii

20. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Macesele

 

De la petalele moi, pana la spinii intepatori, macesul este un simbol al frumusetii si al sanatatii. Si asta pentru ca ne ofera macesele, acesti mici bulbi rotunzi, pline de seminte, care sa gasesc sub petalele florilor de maces. Numite si „fructul trandafirului”, macesele sunt de regula rosii-portocalii, insa pot fi gasite si soiuri galbene sau negre. 

Spre deosebire de florile de maces, ce infloresc in lunile de primavara si vara, mecesele se dezvolta dupa ce petalele au inceput sa cada, de la inceputul lunii august si pana la mijlocul toamnei. Bogate in nutrienti si posedand proprietati de combatere a diferitelor afectiuni, macesele au castigat atentia pentru rolul lor important in sanatate si frumusete. 

Descopera in articolul urmator tot ce trebuie sa stii despre macese, de la beneficiile maceselor si proprietatile acestora, pana la utilizarile si efectele secundare ale maceselor! 

Ce sunt macesele? 

Macesele sunt micile fructe ascunse in florile unui trandafir salbatic cunoscut sub numele de Rosa canina sau maces. Denumirea latina vine de la credinta ca macesul poate vindeca muscaturile cainelui turbat. Macesul creste in special in Europa, dar si in anumite zone din Africa si Asia. Rosa canica apartine genului Rosa din familia Risaceae, ce contine peste 100 de specii.  

Fructele de maces au o intreaga reputatie si istorie in spate, ce dateaza inca din preistorie si pana in vremurile noastre. Pseudofructele sunt recoltate incepand din luna august si pana in septembrie, perioada in care macesele contin cea mai mare cantitate de vitamina C, inainte de venirea toamnei, cand acestea isi schimba culoarea in rosu-portocaliu.

Odata recoltate, macesele trebuie uscate cat mai repede, pentru a nu se pierde substantele active pe care le contin. De asemenea, fructele vor fi ferite de soare, pentru ca se incing destul de usor si pot fermenta.

 

Proprietatile maceselor

 

Ce proprietati au macesele? 

In interiorul fructelor de maces se afla o multime de seminte mici, comestibile, care sunt o sursa extraordinara de nutrienti. Doua linguri de macese (aprox. 16 grame) ofera [1]: 

  • 26 calorii; 
  • 6 grame de carbohidrati; 
  • 4% din doza zilnica recomandata de vitamina A; 
  • 3% din doza zilnica recomandata de vitamina B5; 
  • 76% din doza zilnica recomandata de vitamina C; 
  • 6% din doza zilnica recomandata de vitamina E. 

Culoarea rosie-portocalie a maceselor se datoreaza pigmentilor carotenoizi, cunoscuti sub numele de licopen si beta caroten. De asemenea, macesele sunt bogate in antioxidanti care lupta impotriva bolilor, asa cum sunt vitamina C, catehina, quercitina si acidul elagic. In plus, vitamina C joaca un rol cheie in sinteza colagenului si sanatatea imunitara. 

Cu toate acestea, continutul de nutrienti al maceselor depinde intr-o mare masura de sol si de conditiile de crestere, de tehnicile de procesare si de specie. De pilda, multe soiuri de macese sunt procesate cu apa si caldura, ceea ce le poate scadea semnificativ nivelul de vitamina C [1].

 

Macesele  - continutul de nutrienti

 

Beneficiile maceselor 

Macesele au fost utilizate de secole in medicina traditionala si populara pentru proprietatile lor antiinflamatorii si de calmare a durerilor. Pe baza acestor proprietati curative complexe ale fructelor de maces, te invitam sa descoperi in randurile urmatoare principalele beneficii ale maceselor. 

Macesele sustin sistemul imunitar 

Macesele pot aduce numeroase beneficii sistemului imunitar, datorita continutului bogat de nutrienti. Micile boabe colorate in rosu aprins ocupa un loc important in topul plantelor medicinale pentru intarirea sistemului imunitar. Indicate in acest scop sunt pulberea de macese, dar si ceaiul de macese, cu beneficii numeroase pentru imunitate. Prin urmare, daca esti in cautarea unor trucuri pentru o imunitate puternica, ceaiul de macese poate fi un aliat excelent pentru a combate raceala si nasul infundat, dar si alte afectiuni sezoniere. 

Macesele au proprietati anti-imbatranire 

Uleiul de macese este o substanta anti-aging populara in industria produselor de frumusete si ingrijire, desi cercetarile care sustin beneficiile maceselor in acest sens sunt limitate. Uleiul de macese contine vitamina C si vitamina A, dar si acizi grasi esentiali precum acidul oleic, acidul palmitic, acidul linoleic si acidul gama linoleic [2]. 

Semintele de macese sunt bogate in grasimi polinesaturate, ce sustin membrana sanatoasa a pielii si care protejeaza pielea de factorii inflamatorii, asa cum sunt radiatiile UV, fumul de tigara sau poluarea [1]. Intr-un studiu de 8 saptamani, administrarea zilnica a 3 mg de pudra de macese a dus la o scadere semnificativa a ridurilor pielii si la cresterea elasticitatii pielii [1]. 

Beneficiile anti-imbatranire ale maceselor sunt datorate continutului bogat de antioxidanti, vitamina C si acizi grasi, care protejeaza si reinnoiesc bariera pielii. Mai mult, utilizarea vitaminei C direct pe piele creste semnificativ sinteza colagenului si rata de reinnoire a celulelor pielii. 

Macesele pot reduce durerile provocare de artrita 

Macesele au fost studiate indelung pentru efectele lor benefice in cazul durerilor provocate de osteoartrita sau alte afectiuni ale articulatiilor. Osteoartrita este unul dintre cele mai frecvente tipuri de artrita, fiind definita ca scaderea treptata a cartilajului din articulatii. 

O revizuire recenta a 24 de studii [3] a constatat ca suplimentarea cu macese poate ajuta la ameliorarea simptomelor osteoartritei prin combaterea stresului oxidativ si a inflamatiei de la nivelul articulatiilor.

Macesele pot avea beneficii in dietele alimentare 

Macesele pot ajuta, de asemenea, si la pierderea de grasime, in cazul persoanelor care vor sa piarda kilogramele in plus. Acest efect este atribuit tilirozidei, un antioxidant puternic care poate creste metabolizarea grasimilor [1]. Astfel, macesele pot avea beneficii numeroase pentru persoanele care se confrunta cu obezitatea, ajutand la eliminarea substantelor toxice si la reducerea stratului adipos. 

Macesele pot aduce beneficii sanatatii inimii 

Consumul de macese poate avea beneficii pentru sanatatea inimii, prin scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale [1]. Datorita continutului de acizi organici pectici, macesele pot regla nivelul colesterolului, iar continutul de bioflavonoide si vitamina C asigura eficienta maceselor in combatarea fragilitatii capilare, intarind peretii vaselor de sange si imbuntatind elasticitatea acestora, odata cu imbunatatirea circulatiei periferice.

 

Macesele  - beneficiile aduse sanatatii

 

Cum pot fi utilizate macesele?

Macesele pot fi utilizate intr-o serie de moduri, de la macese infuzate in apa clocotita si pana la intrebuintari in domeniul beauty. Iata care sunt cele mai populare moduri de utilizare ale maceselor! 

  • Ceai de macese 

Ceaiul de macese este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturiste, mai cu seama ca este un excelent vitaminizant ce asigura buna functionare a organismului. Ceaiul de macese aduce beneficii numeroase sanatatii generale, avand o actiune tonica vitaminizanta, antioxidanta si vasoprotectoare. 

  • Pulbere de macese 

Cunoscute pentru cantitatea mare de vitamina C pe care o contin, macesele se numara printre cele mai importante plante cu rol in cresterea imunitatii. Acestea pot fi regasite si in categoria de produse pentru dieta si nutritie, sub forma de pulbere sau pudra. Sunt recomandate 1-2 lingurite pe zi, de preferat la micul dejun, in cereale sau in shake-uri, caci pulberea de macese prezinta beneficii numeroase pentru sistemul imunitar. 

  • Tinctura de macese 

Macesele pot fi consumate si sub forma de tinctura, un preparat concentrat care ofera organismului cele mai pure substante extrase din fructele acestui trandafir salbatic. Tinctura de macese este indicata pentru intarirea vaselor de sange, pentru unele tulburari intestinale, in unele viroze, migrele, afectiuni renale sau in cazul amigdalitei. 

  • Sirop de macese 

Si siropul de macese are aceleasi beneficii pentru sanatate, motiv pentru care este recomandat sa consumi aproximativ 4-6 linguri in fiecare zi din acest sirop. Poti gasi la farmacie, in categoria suplimentelor alimentare, sirop natural de macese presat la rece, un excelent imunostimulent, vitalizant, vitaminizant si tonifiant. 

  • Gem de macese

Un alt mod in care poti consuma macese pentru beneficiile pe care le aduc organismului este gemul de macese, o varianta excelenta la marmelada de macese din copilarie. Fie ca alegi sa-l consumi direct din borcan, pe clatite sau in diverse deserturi, gemul de macese este un remediu incredibil pentru stimularea imunitatii.  

  • Ulei de macese 

Recomandat in special pentru pielea matura si uscata, uleiul de macese are beneficii cat cuprinde pentru problemele pielii. Acesta poate ameliora orice imperfectiune, de la semnele acneei, pana la vergeturi, arsuri, cicatrici sau pete pigmentare. Alege si tu un ulei de macese din gama de produse cosmetice din farmacii și bucura-te de efectele benefice ale acestuia asupra pielii tale!

 

Ulei de macese

 

Contraindicatii pentru utilizarea maceselor 

Macesele sunt considerate in general sigure. Cu toate acestea, in prezent nu exista studii care sa ateste ca sunt sigure in timpul sarcinii si alaptarii [1]. Desi lipsesc cercetarile privind efectele secundare ale consumului de cantitati mari de macese, consumul de doze mari de vitamina C poate declansa greata, stomac deranjat, constipatie sau arsuri la stomac. 

In cele din urma, datorita continutului de vitamina C, aportul in exces de macese poate dauna persoanelor care se confrunta cu pietre la rinichi recurente, anemie sau hemocromatoza [1]. Chiar si ceaiul de macese poate avea contraindicatii, caci in cazul administrarii indelungate, sunt recomandate cate 10 zile de pauza la fiecare 6 saptamani.

 

Ceai de macese

 

De secole, macesele au fost folosite ca remediu natural pentru multe boli si afectiuni. Acestea pot ajuta la reducerea semnelor de imbatranire, dar si la scaderea tensiunii arteriale, a colesterolului si a durerilor provocate de osteoartrita. Desi macesele sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, este indicat sa discuti intotdeauna cu medicul in vederea suplimentarii cu produse pe baza de macese.

Referinte: 

[1] Davidson, Katey. “Rose Hips: Benefits, Forms, Uses, and Side Effects.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/rose-hips. 

Published 4 Dec. 2019. Accessed 15 Oct. 2022. 

[2] McDermott, Annette. “Rosehip Oil: Benefits, Use, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/rosehip-oil-benefits. 

Published 20 Mar. 2019. Accessed 15 Oct. 2022. 

[3] MI;, Gruenwald J;Uebelhack R;Moré. “Rosa Canina - Rose Hip Pharmacological Ingredients and Molecular Mechanics Counteracting Osteoarthritis - A Systematic Review.” Phytomedicine : International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31138475/. 

Published 12 May 2019. Accessed 15 Oct. 2022.

 

  • Dr. Max Vitamina A+E Forte este un supliment alimentar ce contine o combinatie de vitamina A si E. Vitamina A contribuie la mentinerea sanatatii pielii, a membranelor mucoase si la mentinerea vederii normale. Vitamina E are proprietati antioxidante, ajutand la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ.
  • Dr. Max Vitamin B Complex Forte este un supliment alimentar ce contine un complex de Vitamine din grupul B.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor