Laptele de magarita - beneficii si cum il poti utiliza

19. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Laptele de magarita

Laptele de magarita poate parea o bautura surprinzatoare pentru unii, fiind relativ recent aparut in comertul din Europa, insa este folosit de mii de ani in alte parti ale lumii. Se spune ca in Antichitate, zeita Cleopatra il folosea pentru a-si pastra frumusetea pentru care era renumita. 

Motivul pentru care laptele de magarita este din ce in ce mai cautat pentru consumul larg este compozitia sa asemanatoare cu a laptelui matern atat din punct de vedere al Ph-ului, cat si din perspectiva nutritionala. Este considerat un produs de specialitate deoarece este destul de dificil de gasit; fermele au, de regula, intre 5 - 30 de magarite care produc aproximativ un litru de lapte fiecare. 

Istoricul laptelui de magarita

Povestea laptelui de magarita incepe inca din Antichitate, cand era folosit in scopuri medicinale si cosmetice. Astfel, Cleopatra, „zeita“ din Egipt, il folosea pentru a face bai zilnice, sustinand ca acesta ii mentine pielea tanara si catifelata. Legendele spun ca avea o turma de peste 700 de magarite care erau mulse zilnic, astfel incat laptele sa nu ii lipseasca niciodata. 

Si Hipocrat se bucura de beneficiile oferite de acest lapte cu proprietati deosebite, folosindu-l ca metoda alternativa medicinei clasice in ameliorarea artritei, a tusei si a diverselor probleme de piele. Popoarele din Africa si India il foloseau in medicina populara pentru tratarea episoadelor de tuse convulsiva [1]. 

In prezent, acesta se regaseste in magazine sub forma de pudra liofilizata sau ca ingredient in anumite alimente artizanale (precum ciocolata) realizate in Europa. Fiind foarte popular in special in Italia, laptele de magarita este considerat un superaliment, motiv pentru care este inclus in unele formule concentrate pentru sugari.  

Laptele de magarita: valori nutritionale

In ceea ce priveste compozitia nutritionala, laptele de magarita este bogat atat in macronutrienti, cat si in micronutrienti. Un pahar de 250 de mililitri din aceasta bautura contine:

  • 110 kilocalorii;
  • 6 g de proteine;
  • 6 g de grasimi;
  • 10 g de carbohidrati;
  • Tiamina - 58% din Doza Zilnica Recomandata (DZR);
  • Riboflavina - 16% din DZR;
  • Calciu - 32% din DZR;
  • Potasiu - 12% din DZR;
  • Fosfor - 12% din DZR;
  • Vitamina C - 10% din DZR.

Beneficiile laptelui de magarita

 

Beneficiile laptelui de magarita

Beneficiile pe care le ofera consumul de lapte de magarita sunt atat la nivel intern, cat si extern. Printre cele mai cunoscute se numara:

1. Contine compusi care lupta impotriva aparitiei ridurilor

Este vorba despre acizii grasi esentiali [1], un complex de compusi intalnit in produsele de lux antiimbatranire. Exfolierea regulata cu un sapun cosmetic care contine acest produs va contribui la imbunatatirea aspectului tenului si combaterea imperfectiunilor acestuia. Este folosit frecvent si pentru realizarea mastilor faciale, fiind ideal pentru hidratare prin etansarea umiditatii la nivelul porilor. 

2. Poate contribui la reglarea metabolismului 

Consumul de lapte de magarita contribuie la reducerea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian in cazul nou-nascutilor [6]. Nu doar atat, dar ajuta si la reglarea metabolismului lipidic si glucidic, arata un studiu realizat pe animale [7]. 

Continutul ridicat de caseina (proteina din lapte) il face mult mai apropiat de omologul sau uman decat este laptele de vaca sau cel provenit de la alte mamifere. Din acest motiv, laptele de magarita are beneficii asupra corpului atunci cand este introdus constant in alimentatie.

3. Favorizeaza lupta impotriva microbilor

Laptele de magarita este bogat in proteine antimicrobiene precum lizozimul, lactoferina si lactoperoxidaza. Acestea au capacitatea de a inhiba dezvoltarea coloniilor de bacterii daunatoare organismului care pot fi contactate prin ingerarea diverselor alimente sau printr-o igiena precara [2].

Lizozimul este o enzima prezenta in laptele de magarita in doua variante, A si B, care difera prin prezenta a trei aminoacizi substituiti in pozitii diferite. Aceasta este absenta in celelalte tipuri de lapte (vaca, oaie, capra), fiind prezenta doar in cel matern, in cantitate de 0.2–0.34 g/L. Astfel, consumul laptelui de magarita poate diminua riscul de aparitie al infectiilor tractului digestiv, dar si la nivelul glandelor mamare [2]. 

4. Contribuie la sanatatea sistemului imunitar

Se considera ca laptele de magarita poate contribui la functionarea optima a organismului prin protejarea sistemului imunitar. Lactobacillus rhamnosus este o bacterie prezenta in mod natural in microbiomul uman, avand un rol esential in sanatatea acestuia. 

Consumul laptelui de magarita poate sustine imunitatea corpului prin activarea celulelor care lupta impotriva dezvoltarii bolilor si prin favorizarea secretiei de interleukina. Printre acestea se numara si citokinele, celule care sporesc activitatea imunologica a laptelui de magarita [2].

5. Este potrivit pentru copii

Frecvent intalnite, alergiile reprezinta unele dintre cele mai mari probleme atunci cand vine vorba despre alimentatia copiilor. Datorita proprietatilor sale antialergenice, laptele de magarita este folosit adesea in formulele de hrana ale sugarilor [3,4].

De cele mai multe ori, micutii dezvolta alergii in ordinea in care alimentele au fost incluse in dieta lor. Astfel, in peste 85% dintre cazuri, principalele produse cu risc alergenic sporit sunt laptele, ouale si pestele [2]. Studiile au concluzionat ca introducerea laptelui de magarita in dieta bebelusilor a fost tolerata cu peste 80% mai bine decat in cazul altor tipuri de lapte animal [3].

6. Ar putea fi benefic pentru diabetici

Desi studiile in domeniu nu au putut inca sa confirme acest aspect, laptele de magarita ar putea fi util in alimentatia persoanelor care sufera de diabet de tip II. Unii cercetatori considera ca acesta ar putea imbunatati toleranta la insulina in timp ce ar regla nivelul glucozei din sange. Acest fapt s-ar putea datora prezentei crescute a proteinei (caseina) din laptele de magarita [5].

Laptele de magarita: cum il poti utiliza?

 

Cum poti utiliza laptele de magarita

Intern

Daca te numeri printre norocosii care pot procura usor lapte de magarita (detin o ferma sau cunosc pe cineva care are una), il poti consuma ca atare. In aceasta situatie, este recomandat sa il sterilizezi prin fierbere 15-30 de secunde la o temperatura de peste 72 de grade C pentru a distruge bacteriile. 

Ai posibilitatea sa gasesti acest tip de produs si pe rafturile anumitor magazine, ambalat sau imbuteliat corespunzator, de regula in cantitate de 250 sau 500 de mililitri. 

De asemenea, exista si comprimate sub forma de pastile cu lapte de magarita sau pulbere liolifizata care pot fi gasite in farmacii, acestea fiind recomandate in special pentru tratarea anumitor afectiuni interne. 

Extern

Din perspectiva cosmetica, laptele de magarita este folosit in diverse creme antiimbatranire pentru ten, dar si in masti hidratante sau regenerante. Acesta poate sta si la baza unor produse exfoliante precum lotiuni sau sapunuri. 

In scop dermatologic, laptele provenit de la magarite poate fi folosit in sampoane, balsamuri sau creme menite sa amelioreze iritatia pielii. 

Contraindicatiile laptelui de magarita 

Precum orice alt produs, laptele de magarita are anumite dezavantaje:

  • consumul acestuia poate fi periculos pentru sugari sau adultii in varsta daca nu a fost pasteurizat in prealabil;
  • intrucat contine lactoza, poate produce disconfort persoanelor care sufera de intoleranta la acest compus;
  • este un produs greu de gasit in comparatie cu laptele de vaca sau de capra, iar pretul sau poate fi destul de ridicat. 

Beneficiile oferite de laptele de magarita sunt evidente, acesta avand actiuni favorabile pentru corp atat la interior, cat si la exterior. Consumul regulat al acestuia sau folosirea produselor care il au la baza te poate ajuta sa ameliorezi diverse probleme ale pielii, dar si sa iti protejezi sistemul imunitar. 

 Referinte: 

1. Donkey milk-based formula: A substitute for patients with cow’s milk protein allergy

2. (PDF) Donkey milk: An Overview on Functionality, Technology and Future Prospects (researchgate.net)

3. Donkey milk as a supplement in infant formula: Benefits and technological challenges - PubMed (nih.gov)

4. Hypoallergenic properties of donkey's milk: a preliminary study - PubMed (nih.gov)

5. Donkey Milk: Can It Improve Your Health? (webmd.com)

6. Effects on Gastroesophageal Reflux of Donkey Milk-Derived Human Milk Fortifier Versus Standard Fortifier in Preterm Newborns: Additional Data from the FortiLat Study

7. Human Milk and Donkey Milk, Compared to Cow Milk, Reduce Inflammatory Mediators and Modulate Glucose and Lipid Metabolism, Acting on Mitochondrial Function and Oleylethanolamide Levels in Rat Skeletal Muscle

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor