Interactiunea dintre acid acetilsalicilic si anticoagulante - riscuri asociate

8. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Interactiunea dintre acid acetilsalicilic si anticoagulante - riscuri asociate

Acidul acetilsalicilic reprezinta o substanta utilizata in cazul durerilor usoare pana la cele de intensitate medie, dar si in cazul febrei asociate cu gripa si raceala. Multe persoane tind sa apeleze la aceasta substanta, insa multi nu cunosc riscurile asociate.

O caracteristica a substantei este aceea de a creste riscul de sangerare. Asadar, o combinatie dintre acidul acetilsalicilic si diferite alte substante anticoagulante poate fi una nefericita. Afla mai multe despre proprietatile acestui acid dar si despre riscurile sale, cu precadere cele legate de interactiunea sa cu anticoagulantele.

Ce este acidul acetilsalicilic?

Acidul acetilsalicilic reprezinta o substanta cu foarte bune proprietati analgezice si antipiretice, insa prezinta si efect antiinflamator. Asadar, acesta actioneaza asupra durerilor si febrei. De aceea, substanta poate fi utilizata in caz de raceala, gripa sau alte tipuri de dureri (de cap, de dinti, musculare etc.)

Insa, acidul acetilsalicilic mai are si o alta proprietate care merita mentionata. Substanta este un antiagregant plachetar, ceea ce inseamna ca previne agregarea plachetelor prezente in sange. In termeni mai simpli, aceasta previne formarea de cheaguri si coagularea sangelui, lucru care explica riscul de sangerare asociat.

Indicatii referitoare la acidul acetilsalicilic

Aceasta substanta este recomandata adultilor, dar si adolescentilor cu varsta mai mare de 16 ani. Este important ca organismul sa nu intre in contact cu o cantitate prea mare de acid acetilsalicilic, doza maxima zilnica fiind de 4 g de substanta. Pentru o dozare optima de-a lungul intregii zile, este recomandat sa ceri sfatul unui medic sau farmacist. In cazul adolescentilor, se recomanda injumatatirea dozei.

Cand nu este recomandat acidul acetilsalicilic?

Acidul acetilsalicilic se numara printre acele substante care pot provoca alergii. Asadar, este contraindicat in cazul in care ai avut de-a face cu reactii alergice dupa contactul cu acesta. Insa, substanta poate avea efecte nedorite si daca suferi de anumite afectiuni.

De exemplu, aceasta nu este recomandata celor care sufera de boli de sange sau care au de-a face deseori cu hemoragii de orice fel, pentru a nu creste si mai mult riscul de sangerare. O alta contraindicatie este reprezentata si de boli precum insuficienta hepatica sau renala.

In general, este recomandat sa utilizezi aceasta substanta doar la recomandarile medicului. De asemenea, inainte de a urma orice alt tratament, discuta cu medicul in cazul in care ai folosit acid acetilsalicilic.

Acidul acetilsalicilic si alcoolul

In urma consumului de alcool, nu se recomanda utilizarea acestei substante, deoarece va creste riscul de aparitie a sangerarilor digestive, care pot persista.

Acidul acetilsalicilic si sarcina

Acidul acetilsalicilic poate fi o substanta periculoasa in timpul sarcinii, in special din luna a sasea. Asadar, in prima parte a sarcinii, este recomandat sa o eviti sau sa o utilizezi doar la sfatul medicului. Dupa luna a sasea, aceasta va trebui evitata complet, deoarece este asociata cu riscuri majore si poate avea un impact negativ asupra dezvoltarii fatului.

De asemenea, substanta poate influenta si fertilitatea. Asadar, daca iti doresti sa ramai insarcinata, este mai bine sa stai departe de ea sau sa o utilizezi cu mare grija.

Acidul acetilsalicilic si alaptarea

Substanta nu este recomandata nici dupa nastere, pe perioada alaptarii. Aceasta poate trece cu usurinta din sange in laptele matern, asadar poate intra in contact cu bebelusul. De aceea, mamele care alapteaza ar trebui sa evite acidul acetilsalicilic.

Posibile reactii adverse la acidul acetilsalicilic

In cazul in care prezinti alergie la acidul acetilsalicilic, insa nu stii acest lucru si utilizezi substanta, poti suferi o serie de reactii alergice. De asemenea, este posibil sa apara si alte manifestari din cauze diferite in momentul in care iei contact cu acest acid.

Iata care pot fi acestea. Este important de retinut ca astfel de reactii pot fi severe si, in cazul in care ai de-a face cu asemenea manifestari, va trebui sa primesti ingrijiri medicale imediate.

  • Eruptii cutanate
  • Dificultati de respiratie si umflarea fetei, a limbii, a buzelor
  • Sangerari de mai multe feluri (nazala, in zona gingiilor, in cazuri mai severe sangerari digestive sau cerebrale)
  • Dureri de stomac
  • Dureri de cap, senzatii de ameteala, vajait in urechi (acestea din urma apar in momentul in care intri in contact cu o cantitate prea mare de acid acetilsalicilic)

Acidul acetilsalicilic si anticoagulantele

Asa cum am mentionat mai sus, aceasta substanta are proprietati antiagregante plachetare, asadar poate preveni formarea cheagurilor de sange. Din aceasta cauza, acidul acetilsalicilic este uneori combinat de anumiti pacienti cu probleme cardiovasculare cu alte substante cu proprietati anticoagulante.

Este acest lucru recomandat sau te poate expune unor riscuri si mai mari? Conform unui studiu [1] realizat asupra interactiunii dintre acidul acetilsalicilic si anticoagulante, pot aparea efecte adverse in cazul unei astfel de combinatii de substante.

Aparitia sangerarilor

Studiul s-a concentrat asupra interactiunii dintre acid acetilsalicilic si anticoagulante in randul unor subiecti cu afectiuni precum fibrilatie atriala si tromboembolism venos. Mai precis, cercetatorii au analizat incidenta fenomenelor precum sangerare, tromboze, dar si vizite la departamentul de urgente, spitalizari sau chiar moarte.

Astfel, s-a descoperit faptul ca o combinatie dintre toate aceste substante (acid acetilsalicilic si anticoagulante) poate creste riscul de aparitie a sangerarilor in randul acestor pacienti. De asemenea, acestia au prezentat si o rata mai ridicata a spitalizarilor. In schimb, frecventa trombozelor nu a fost influentata de combinatia de substante.

Asadar, putem spune ca acidul acetilsalicilic interactioneaza cu substantele anticoagulante si creste in mod semnificativ riscul de aparitie al sangerarilor. Acest risc este mult mai crescut comparativ cu eventualele beneficii aduse de o astfel de combinatie de substante.

Acidul acetilsalicilic este o substanta cu bune proprietati analgezice si antipiretice, care are si efect antiinflamator si antiagregant plachetar. Acesta este deseori utilizat pentru ameliorarea simptomelor precum dureri de diferite tipuri si febra, insa poate avea si efecte nedorite. Din aceasta cauza, se recomanda folosirea sa cu grija si multa atentie cand vine vorba de contraindicatii.

Pentru a evita orice fel de neplaceri, este recomandat sa ceri sfatul medicului cu privire la utilizarea acestei substante, in special daca te incadrezi intr-o grupa de risc.

Referinte:
1. Schaefer JK;Errickson J;Li Y;Kong X;Alexandris-Souphis T;Ali MA;Decamillo D;Haymart B;Kaatz S;Kline-Rogers E;Kozlowski JH;Krol GD;Shankar SR;Sood SL;Froehlich JB;Barnes GD; “Adverse Events Associated with the Addition of Aspirin to Direct Oral Anticoagulant Therapy without a Clear Indication.” JAMA Internal Medicine, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33871544/.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor