Importanta jocului in viata si dezvoltarea copilului

26. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Joaca intre tata si fiica

 

Jocul este unul dintre cele mai importante aspecte din viata unui copil. Probabil te intrebi si de ce?

Prin diferite activitati interactive, copiii invata sa gandeasca creativ si sa interactioneze social. Prin joc, acestia se dezvolta fizic, isi descopera abilitatile emotionale si invata cum sa procese lumea din jur. In termeni simpli, jocul este esential in viata si dezvoltarea copilului.

Mai mult, conform unui studiu realizat in 2012, jocul poate reduce stresul in randul copiilor (1).

Dar care sunt cu adevarat beneficiile jocului in viata si dezvoltarea copilului si ce tip de implicare, jucarii sau activitati au nevoie pentru acest lucru? Iata un articol complet despre importanta si beneficiile jocului pentru copii.

Beneficiile jocului in viata si dezvoltarea copilului

Cum invata copiii despre lume prin joc? Raspunsul este destul de simplu.

Jocul permite celor mici sansa de a imita ceea ce vad si de a-si exersa abilitatile sau de a descoperi unele noi. Este ca o portita deschisa pentru creativitate si experimentare, invatandu-i cum sa interactioneze si sa comunice cu ceilalti.

Nevoia de a te juca este incorporata in toti oamenii si a fost rafinata de natura de peste o suta de milioane de ani. Odata cu fluxul de informatii din mai multe discipline, contributiile comportamentului de joc pot fi integrate cu usurinta in dezvoltarea umana generala si supravietuirea pe termen lung.

In acest sens, iata care sunt cele mai importante beneficii ale integrarii jocului in viata si dezvoltarea copilului:

Beneficii cognitive

Jocul promoveaza dezvoltarea sanatoasa si gandirea critica. Intareste memoria si ii ajuta pe copii sa inteleaga cauzele si efectele unor actiuni prin explorarea lumii inconjuratoare si a rolului lor in aceasta (2).

De asemenea, activitatile interactive ii pot impulsiona pe copii sa-si imagineze si sa creeze sau, cum s-ar spune in lumea adultilor, sa inoveze (3).

Beneficii fizice

Din punct de vedere fizic, jocul poate aduce beneficii copiilor in cateva moduri prin dezvoltarea abilitatilor motorii.

Acest lucru se intampla deoarece jocul incurajeaza miscarea, intelegerea relatiilor spatiale si sustinerea echilibrului si dexteritatii. De asemenea, unele activitati pot sustine abilitatile motorii brute, cum ar fi energia, rezistenta, flexibilitatea si constientizarea corpului intr-un anumit mediu (4).

Exemple de jocuri fizice includ: alergarea, sariturile, inotul, dansul, mersul pe bicicleta si cataratul in copaci.

Pentru o dezvoltare armonioasa, ii poti oferi vitamine si suplimente pentru sprijinirea sistemului imunitar si a sanatatii in general.

Beneficii sociale

De asemenea, jocul este important pentru dezvoltarea sociala, deoarece ii ajuta pe copii sa invete cum sa interactioneze cu ceilalti. De aceea, este vital sa-l incurajezi pe cel mic sa-si faca prieteni la locul de joaca.

Prin activitatile interpersonale, copiii dezvolta o intelegere a asteptarilor si regulilor sociale, jocul oferind oportunitati de a impartasi ganduri si idei, de a asculta activ si de a face compromisuri (5).

Beneficii emotionale

Nu in ultimul rand, jocul ii ajuta pe copii sa-si inteleaga si sa-si proceseze emotiile.

De exemplu, cand un copil pierde un joc, acesta invata sa proceseze sentimentele de tristete, furie si durere.

In acelasi fel, jocul poate ajuta la construirea increderii, incurajand dezvoltarea identitatii si a stimei de sine.

Consecintele neintegrarii jocului in viata copilului

Asa cum am amintit anterior, jocul ii ajuta pe copii sa devina indivizi autonomi, puternici si sanatosi. De asemenea, ii ajuta sa se dezvolte emotional, fizic si cognitiv. Pe de alta parte, lipsa jocului (deprivarea) poate avea efecte negative si de lunga durata.

Copiii care nu se joaca si nu interactioneaza cu ceilalti la locul de joaca vor avea tendinta de a se angaja in activitati automate si repetitive, iar abilitatile sociale nu se vor dezvolta intr-un mod sanatos.

Mai tarziu in copilarie, aceste persoane pot incepe sa aiba reactii explozive in anumite circumstante, mai degraba decat un sentiment de apartenenta. In calitate de adulti, copiii lipsiti de joaca vor fi adesea pesimisti si chiar supusi starilor de depresie si anxietate sociala din cauza lipsei de bucurie din viata lor (6).

Afla ce afectiuni poate indica pesimismul si cum pot influenta acestea calitatea vietii.

De asemenea, aceste persoane vor tinde sa aiba ideologii extremiste si sa caute siguranta si stabilitatea in viata lor, cu putina ambiguitate in lumea lor sociala.

Aceste lucruri se intampla din cauza faptului ca jocul incurajeaza invatarea sociala si emotionala si acceptarea faptului ca incertitudinea face parte din interactiunile complexe umane.

Jocul este o parte de nepretuit a copilariei, care ofera celor mici beneficii importante pentru dezvoltare, dar si o oportunitate parintilor de a se implica mai mult in viata copiilor lor. De aceea, pe măsură ce te străduiești să creezi un mediu optim pentru dezvoltarea celor mici, ramane imperativ ca jocul sa fie inclus impreuna cu oportunitatile academice si de interactiune sociala.

Surse de informare:

(1) Ph.D. Wang, S. & Ph.D. Aamodt, S. (2012). Play, Stress, and the Learning Brain. Cerebrum. Play, Stress, and the Learning Brain - PMC (nih.gov)

(2) Lewis, R. (2020). The Preoperational Stage of Cognitive Development. Medically Reviewed by PhD, PsyD Legg. T.J. Preoperational Stage: Definition, Examples, Activities, More (healthline.com)

(3) Knisley, K. (2020). Ready, Set, Pretend: Ideas for Imaginative Play. Medically Reviewed by PhD, PsyD Legg. T.J. Imaginative Play: Benefits, Tips, and Ideas from Birth to School Age (healthline.com)

(4) Dalton, S. (2019). Youth Fitness: Exercise Helps Children Excel in School. Medically Reviewed by M.S. Bubnis, D. Youth Fitness: Exercise Helps Children Excel in School (healthline.com)

(5) Gudritz, L. (2016). 6 Types of Play Important to Your Child's Development. Medically Reviewed by MD Gill, K. 6 Types of Play Important to Your Child's Development (healthline.com)

(6) Brown, S. & Vaughan, C. (2018). Play. How it shapes the brain, open the imagination, and invigorates the soul. Play by Stuart Brown M.D., Christopher Vaughan: 9781583333785 | PenguinRandomHouse.com: Books

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice