Implanturile mamare si alaptarea

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr.Max · 2 minute de citit

Augmentarea mamara, una dintre cele mai populare operatii de chirurgie estetica, este o interventie care ridica numeroase semne de intrebare in randul pacientelor care isi doresc sa devina ulterior mame.

O simpla cautare pe internet te poate duce fata in fata cu unul dintre marile mituri ale implanturilor mamare: ,,Ai implanturi mamare? Nu poti alapta!”. Din cauza acestui mit, pacientele ajung la cabinet confuze si speriate, teama lor fiind perfect justificata, insa, atunci cand interventia cu implanturi mamare este realizata respectand principiile anatomice si chirurgicale ale acestei operatii, capacitatea de alaptare nu este afectata absolut deloc.

Implanturile mamare modifica doar modul in care sanii arata, nu si cel in care acestia functioneaza. Cele mai multe femei, fie ca au implanturi siliconice sau saline, pot alapta fara nicio problema, atata timp cat implanturile au fost introduse corect sub muschiul pectoral, tehnica sigura pentru procesul de alaptare. Cum incizia se realizeaza sub san, glanda mamara ramane intacta in urma introducerii implantului.

Cand implanturile sunt introduce prin aerola, situatie in care canalele galactofore (care transport laptele) sunt sectionate, sansele de alaptare sunt considerabil reduse. De asemenea, daca in timpul interventiei sunt afectati nervii care declanseaza reflexul neurohormonal pentru producerea laptelui si declansarea lactatiei, pot aparea probleme de alaptare.

De asemenea, atunci cand dimensiunea implanturilor mamare este una exagerat de mare, deloc proportionala cu corpul pacientei, exista riscul ca productia de lapte matern sa fie diminuata din cauza presiunii mari exercitate asupra tesutului mamar.

Multe paciente se tem de faptul ca implanturile mamare s-ar putea sparge in timpul alaptarii.

Sansele ca acest lucru sa se intample sunt aproape inexistente, insa daca vreunul dintre sani sufera o trauma, iar proteza de silicon se rupe, procesul de alaptare si sanatatea copilului nu vor fi puse in pericol. Implanturile contin un gel care nu se imprastie, deci calitatea laptelui matern nu va fi afectata. Studiile arata faptul ca prezenta implanturilor nu afecteaza sub nicio forma copilul alaptat.

O operatie de augmentare mamara realizata corect, nu va diminua capacitatea de alaptare a pacientei, indiferent de tipul de implant mamar, salin sau siliconic. Factorii importanti sunt incizia si pozitionarea implantului, dar si dimensiunea acestuia. Pentru un rezultat frumos, sanatos si stabil in timp, este important sa asculti recomandarile medicului tau.

 

Dr. OVIDIU GRECU

Medic primar chirurgie estetică,

doctor în științe medicale

www.drgrecu.ro

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor