Implanturile mamare si alaptarea: ce trebuie sa stii

16. 2. 2024 · 5 minute de citit

Subiectul implanturilor mamare in contextul alaptarii a starnit numeroase controverse si a dus la aparitia a numeroase mituri. Te invitam sa descoperi, in continuare, cateva mituri si realitati referitoare la implanturile mamare si alaptare si sa afli care este impactul interventiilor de augmentare mamara asupra sanatatii mamei si a bebelusului. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Implanturile mamare si alaptarea: ce trebuie sa stii

Ce sunt implanturile mamare si cum sunt ele aplicate?

Implanturile mamare reprezinta proteze medicale destinate modificarii formei si marimii sanilor. Acestea sunt utilizate atat in scop estetic, pentru a imbunatati aspectul sanilor, cat si in scop reconstructiv, cum ar fi dupa o mastectomie.

Aplicarea implanturilor mamare presupune o interventie chirurgicala. In primul rand, medicul face o incizie in san, prin care introduce implantul. Acesta poate fi plasat fie sub tesutul mamar, fie sub muschiul pectoral, in functie de corpul pacientei si de rezultatul dorit. Dupa plasarea implantului, incizia este inchisa cu suturi. Este o procedura care dureaza de obicei intre una si doua ore [1].

Recuperarea dupa operatie este un proces ce dureaza, in general, cateva saptamani. Pacienta ar putea fi nevoita sa poarte un bandaj sau sutien special, sa ia medicamente pentru a controla durerea si inflamatia si sa limiteze activitatile fizice pana la vindecare. In plus, este esentiala o monitorizare medicala regulata pentru a se asigura ca implanturile nu cauzeaza probleme de sanatate [2].

Impactul implanturilor mamare asupra alaptarii

Impactul implanturilor mamare asupra alaptarii poate varia in functie de o serie de factori. Doar aproximativ 2% din femeile care au facut interventii de augmentare mamara pot avea dificultati in alaptare, in general fiind vorba despre inserarea unor proteze mamare de dimensiuni disproportionat de mari fata de corpul pacientei, care interfereaza cu productia de lapte din cauza presiunii pe care o exercita asupra tesuturilor [3].

Pozitionarea implantului si tipul de incizie efectuat in timpul operatiei pot avea un impact asupra alaptarii. Inciziile facute in jurul areolei pot afecta mai mult glandele mamare si nervii, ceea ce poate duce la disconfort sau dificultati in alaptare. Pe de alta parte, implanturile plasate sub muschiul pectoral anuleaza, practic, riscul problemelor de alaptare, datorita impactului minim asupra tesutului mamar [1].

Riscul de mastita, o infectie a tesutului mamar, este o alta preocupare pentru femeile cu implanturi mamare care doresc sa alapteze. Femeile cu implanturi mamare pot fi de doua ori mai susceptibile de a dezvolta mastita comparativ cu femeile fara implanturi deoarece angorjarea sanilor este mai pronuntata in prima perioada a alaptarii [2].

In ceea ce priveste siguranta alaptarii cu implanturi mamare, majoritatea studiilor indica faptul ca alaptarea este sigura pentru mamele cu implanturi mamare. Siliconul sau alte materiale utilizate in implanturi nu se regasesc in laptele matern. Acest lucru inseamna ca nu exista niciun risc pentru sanatatea copilului [2].

Cum pot afecta implanturile mamare sanatatea mamei si a copilului?

Implanturile mamare, o alegere tot mai frecventa pentru multe femei, pot avea o serie de efecte secundare si pot afecta sanatatea mamei si a copilului. Un procent semnificativ de femei cu implanturi mamare poate intampina diverse complicatii, cum ar fi infectii, sangerari, durere cronica, deplasarea implantului sau chiar respingerea acestuia de catre organism. Aceste complicatii pot avea un impact negativ asupra sanatatii mamei si pot afecta, de asemenea, alaptarea [3].

In ceea ce priveste efectele asupra sanatatii copilului, desi studiile au aratat ca siliconul din implanturile mamare nu se amesteca cu laptele matern, exista totusi unele preocupari in acest sens.

Un impact psihologic este, de asemenea, posibil. Femeile cu implanturi mamare pot resimti anxietate sau stres in legatura cu capacitatea lor de a alapta sau cu posibilele implicatii ale implanturilor asupra sanatatii copilului lor. Aceste sentimente pot avea un impact asupra starii lor de bine si pot afecta relatia mamei cu bebelusul [1].

Mituri si realitati despre implanturile mamare si alaptare

Exista o serie de mituri care circula in jurul subiectului implanturilor mamare si alaptare, insa este esential sa separam fictiunea de realitate pentru a intelege corect impactul pe care acestea il pot avea asupra sanatatii mamei si a copilului.

Multe femei se tem ca implanturile ar putea afecta capacitatea lor de a alapta. Totusi, acest lucru nu este adevarat. Majoritatea femeilor cu implanturi mamare pot alapta fara probleme. Acest lucru se datoreaza faptului ca implanturile sunt de obicei plasate sub tesutul mamar sau sub muschiul pectoral, unde nu interfereaza cu tesutul glandular mamar [3].

Un alt mit frecvent este cel conform caruia alaptarea poate distruge implanturile mamare. In realitate, majoritatea implanturilor mamare moderne sunt concepute sa reziste la presiunea si la variatiile de dimensiuni cauzate de alaptare [2].

Exista, de asemenea, temeri ca siliconul sau alte materiale din implanturile mamare ar putea contamina laptele matern. Insa studiile arata ca nu exista o diferenta semnificativa in nivelurile de silicon din laptele matern al femeilor cu implanturi versus cele fara.

In sfarsit, unii cred ca alaptatul dupa o interventie de augmentare mamara poate fi dureros. Desi este adevarat ca orice interventie chirurgicala poate avea un anumit nivel de disconfort in perioada de recuperare, durerea sau disconfortul resimtit in timpul alaptarii nu este neaparat legat de prezenta implanturilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca durerea sau disconfortul in timpul alaptarii poate fi experimentat de orice femeie care alapteaza, indiferent daca are sau nu implanturi mamare [1]. 

Am explorat subiectul implanturilor mamare si impactul lor asupra alaptarii, doborand mituri si elucidand adevaruri. Am subliniat ca, in timp ce implanturile mamare pot avea unele efecte asupra alaptarii si sanatatii mamelor si copiilor, fiecare caz este unic si necesita o evaluare individuala. Discuta cu medicul despre situatia ta particulara si vei primi cele mai bune sfaturi personalizate!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse:

  1. “Breastfeeding with Implants.” Nhs.uk, 21 July 2023, www.nhs.uk/start-for-life/baby/feeding-your-baby/breastfeeding/can-i-breastfeed-if-im/breastfeeding-with-implants/#:~:text=Breastfeeding%20with%20breast%20implants, accesat la 31.07.2024;
  2. “Think You Can’t Breastfeed after Implants? Think Again.” Www.hopkinsmedicine.org, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/think-you-cant-breastfeed-after-implants-think-again, accesat la 31.07.2024;
  3. “You’ve Had Breast Surgery — Will That Impact Your Ability to Breastfeed?” Cleveland Clinic, health.clevelandclinic.org/can-you-breastfeed-with-breast-implants, accesat la 31.07.2024.

 

Dr. OVIDIU GRECU

Medic primar chirurgie estetică,

doctor în științe medicale

www.drgrecu.ro

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor