Iedera: tipuri, proprietati, beneficii, contraindicatii

16. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Iedera

 

Iedera este o planta cu proprietati medicinale valoroase, cunoscuta pentru beneficiile antiinflamatoare, antioxidante, antispastice. Extrasul de frunze de iedera este un expectorant natural care lupta eficient cu tusea persistenta. Iedera creste spontan, poate fi cultivata ca planta ornamentala in gradini sau in ghiveci de apartament. 

Iedera sau Hedera helix este o planta cunoscuta inca din Antichitate. Exista mai multe tipuri, majoritatea speciilor sunt plante agatatoare, se tarasc sau urca prin radacini aeriene cu discuri aderente ce se dezvolta pe tulpini. Frunzele sunt caracteristice, au 3 - 5 lobi si, pe masura ce tulpinile ajung in varful suportului pe care urca, frunzele pot deveni orizontale sau pot atarna, uneori se pot observa chiar frunze intregi.

Ce este iedera si cate tipuri ale plantei sunt cunoscute?

Genul iedera, Hedera, are 15 specii de plante agatatoare, mai rar vorbim de arbusti, parte din familia Araliaceae, alaturi de ginseng. Unele specii de iedera, din Europa si Asia sunt cultivate ca plante ornamentale cataratoare, Hedera helix, specia englezeasca este frecvent intalnita in gradinile caselor cu pereti de caramida pe care urca fara probleme. 

Exista soiuri de iedera ce sunt cultivate in gradini, altele in apartament, ca specii ornamentale, dar nu numai. Iedera comuna irlandeza, o varietate de Hedera helix este utilizata pentru a acoperi solurile unde iarba nu poate creste, in zona umbroasa de sub copaci. Iedera atlantica, Hedera hibernica, ce provine de pe coasta atlantica a Europei este cultivata, dar in alte parti ale lumii, asa cum este cazul Americii de Nord este considerata o specie invaziva. Helix algeriensis, iedera algeriana, ce provine din Africa de Nord prezinta numeroase soiuri pestrite. 

Majoritatea speciilor de iedera sunt usor de cultivat si vor fi prolifice cat timp pot sa se dezvolte in umbra copacilor sau a altor plante, in conditii modeste, dar nu sunt mari iubitoare de lumina puternica. Convietuirea dintre iedera si celelalte specii de plante poate fi problematica la un moment dat. Greutatea tulpinilor si dezvoltarea iederei pot cauza problemele copacilor pe care urca, iar volumul mare de lastari sufoca speciile existente. Acesta este motivul pentru care planta trebuie ingrijita corespunzator in gradini, iar expansiunea ta mentinuta sub control. 

Atunci cand urca pe cladiri poate oferi unele avantaje legate de confortul din locuinta, umbra poate fi benefica, dar si aici dezvoltarea sa trebuie observata. Radacinile si tulpinile patrund adanc in zidarie, daca reusesc sa identifice fisuri la suprafata ar putea conduce, in timp, la degradarea structurii. (1)

Proprietati ale iederei

Cunoscuta pentru proprietatile antiinflamatorii, antioxidante si antispastice, extractul din iedera a fost folosit la obtinerea diferitelor medicamente sau suplimente pentru tratarea diferitelor afectiuni:

  • astm;
  • bronsita;
  • boala pulmonara obstructiva cronica. (2)

Multe siropuri pentru copii si adulti existente in farmacii au extract natural din frunze de iedera si pot fi utilizate in siguranta pentru prorprietatile benefice pe care le ofera sistemului respirator si pulmonar. Extractul din frunze de iedera ajuta si la calmarea tractului respirator, prin eliberarea cailor de mucusul bronsic in exces. 

Beneficii ale iederei

Antiinflamator si antioxidant

Speciile de iedera contin polifenoli sau compusi vegetali numiti saponine si flavonoide, ce sunt compusi antioxidanti si antiinflamatori puternici. Un studiu realizat in laborator a scos la iveala faptul ca iedera poate oferi un efect pozitiv asupra diabetului pe fondul efectului antioxidant, care ii permite sa previna deteriorarea oxidativa a celulelor. (3)

Efectul antiinflamator al extractului de frunze de iedera in celulele pulmonare a fost sesizat in cadrul altor studii de laborator. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetari amanuntite pentru a dovedi stiintific modul in care iedera isi pune amprenta asupra inflamatiei si a activitatii antioxidante la oameni. (2)

Poate calma tusea

 

Iedera in tratarea tusei

 

Toate cercetarile de pana acum au oferit dovezi in sensul ca iedera singura sau in asociere cu extractul de primula si cimbru ofera o ameliorare pentru tuse in infectiile localizate la nivelul tractului respirator superior si in raceli. Exista pareri potrivit carora extractul de iedera este cu mult mai bun ca expectorant si calmant al tusei la copii fata de alte siropuri ce au la baza antioxidante puternice provenite din substante sintetizate chimic. (4)

Efectele benefice observate in ceea ce priveste calmarea tusei la copii sunt puse pe seama proprietatilor antiinflamatoare ale iederei. S-a observat ca iedera pare ca activeaza sistemul de semnalizare beta2-adrenergic din organism, cu eliberarea epinefrinei, un bronhodilatator care mareste diametrul bronhiilor si bronhiolelor din plamani, ceea ce permite un flux crescut de aer. (2)

Efecte adverse si contraindicatii

Planta ornamentala de iedera este cultivata in locuinta si pentru ca poate filtra aerul, imbunatatind calitatea acestuia. Totusi, in contact direct cu copiii si animalele de companie, aceasta poate sa conduca la reactii alergice, precum eruptiile cutanate sau dermatita de contact. Aceeasi reactie poate fi sesizata si la adulti atunci cand fac lucrari de intretinere a plantelor de iedera in gradini. 

Alte reactii adverse in cazul utilizarii produselor pe baza de iedera pot fi greata, varsaturi, tulburari de tranzit intestinal, acestea au fost raportate destul de rar. Pentru ca nu se cunosc pe deplin efectele extractului de iedera asupra organismului uman se recomanda utilizarea cu moderatie, in doza si perioada indicate. Femeile insarcinate sau cele care alapteaza ar trebui sa nu consume astfel de produse. (2), (5)

Produsele pe baza de iedera nu trebuie utilizate de persoanele sensibile la plante din familia Araliaceae. De asemenea, copii sub 2 ani nu trebuie sa primeasca expectorant cu iedera pentru ca exista risc de agravare a simptomelor respiratorii. (4)

Acest articol este informativ si prezinta informatii generale despre iedera. Inainte de a utiliza produse pe baza de iedera este bine sa vorbesti cu medicul si sa respecti indicatiile acestuia. La primele semne ale unor reactii adverse, mergi la specialist de urgenta! 

Surse de informare:

1. Ivy plant - https://www.britannica.com/plant/ivy-plant

2. Everything You Want to Know About English Ivy - https://www.healthline.com/health/5-fast-facts-english-ivy

3. Evaluation of Acute and Chronic Antidiabetic Activity of Ivy (Hedera helix L.) Aqueous Leaf Extract in Rat Model - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33274862/

4. Ivy leaf - https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/ivy-leaf-summary-public_en-0.pdf

5. English Ivy - Uses, Side Effects, and More - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-465/english-ivy

 

  • Dr. Max Sinutin sirop este un supliment alimentar, de origine vegetala, cu o compozitie echilibrata pe baza de extracte din plante, care ajuta la eliminarea secretiilor de la nivelul sinusurilor si a tractului respirator superior.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor