Hernia ombilicala la bebelusi: cauze, manifestari si optiuni de tratament

7. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
bebelus

Cordonul ombilical este o legatura vitala dintre o mama si fatul ei in timpul sarcinii. Acesta asigura transferul de nutrienti alimentari prin legarea fatului de placenta. La nastere, excesul cordonului ombilical se taie si se leaga pentru a lasa bebelusul sa respire singur, iar mica portiune care ramane va deveni ombilicul. 

Herniile ombilicale sapar atunci cand o parte a intestinului patrunde prin deschiderea din mushii abdominali. Acestea sunt in general nedureroase si nu provoaca niciun disconfort. Aproximativ 90% se vor inchide in cele din urma de la sine, conform rezultatelor obtinute de Johns Hopkins Medicine. Cu toate acestea, daca o hernie ombilicala nu se inchide pana la varsta de 4 ani, va necesita tratament.

Ce cauzeaza herniile ombilicale?

O hernie ombilicala apare atunci cand deschiderea din muschiul abdominal care permite trecerea cordonului ombilical nu se inchide complet. Herniile ombilicale sunt cele mai frecvente la bebelusi, dar pot aparea si la adulti.

Statisticile arata ca prevalenta cazurilor de hernie ombilicala este la copiii afro-americani, bebelusii prematuri si la cei cu o greutate mica la nastere, acestia prezentand un risc si mai mare de a o dezvolta. De asemenea, nu exista diferente semnificante ale numarului de incidente intre baieti si fete, potrivit Cincinnati Children's Hospital Center [1] .

O hernie ombilicala la adulti apare de obicei atunci cand se exercita o presiune prea mare pe o sectiune mai slaba a muschilor abdominali. Cauzele potentiale includ:

  • obezitate;
  • sarcini repetate sau cu gemeni, tripleti etc.;
  • exces de lichid in cavitatea abdominala, cauzat de o afectiune subiacenta;
  • chirurgie abdominala;
  • o tuse persistenta, grea, aparuta in urma unei afectiuni pulmonare.

Cum se manifesta herniile ombilicale?

Herniile ombilicale pot fi observate, de obicei, atunci cand copilul plange, rade sau se straduieste sa mearga la toaleta. Simptomul revelator este o umflatura in apropierea zonei ombilicale. Este posibil ca aceasta sa nu fie prezenta atunci cand micutul tau este relaxat - majoritatea herniilor ombilicale fiind nedureroase la copii.

Si adultii pot suferi de hernii ombilicale, manifestarea principala fiind aceeasi - o umflatura in apropierea zonei buricului. Cu toate acestea, in cazul adultilor, umflaturile pot crea disconfort, devenind foarte dureroase in timp. Din acest motiv, tratamentul chirurgical este de obicei necesar.

Urmatoarele simptome pot indica o situatie mai grava care necesita tratament medical:

  • copilul are o durere evidenta;
  • copilul incepe brusc sa vomite;
  • umflatura (atat la copii, cat si la adulti) este foarte sensibila, accentuata sau decolorata.

Cum se diagnosticheaza herniile ombilicale?

Pentru depistarea corecta a unei hernii ombilicale este nevoie de un consult de specialitate. Un medic va efectua un examen fizic pentru a determina daca un sugar sau un copil sufera de aceasta afectiune. Acesta va vedea daca hernia poate fi impinsa in cavitatea abdominala (reductibila) sau daca este prinsa in locul ei (incarcerata). 

O hernie incarcerata este o complicatie cu potential grav, deoarece partea prinsa a continutului herniat poate deveni neirigata cu sange (sugrumata). Acest lucru poate provoca leziuni permanente ale tesuturilor.

Medicul poate efectua o radiografie sau o ecografie pe zona abdominala pentru a se asigura ca nu exista complicatii. De asemenea, acesta poate recomanda analize de sange pentru a cauta o posibila infectie sau ischemie, mai ales daca intestinul este incarcerat sau sugrumat.

Exista complicatii asociate cu herniile ombilicale?

barbat atinge buricul unui copil

Complicatiile acestui tip de afectiune apar rar la copii. Cu toate acestea, se pot manifesta simptome suplimentare atunci cand cordonul ombilical nu este vascularizat corespunzator. Acest lucru poate provoca durere si chiar leziuni ale tesutului, ceea ce poate duce la o infectie agresiva sau chiar la deces.

Herniile abdominale care implica un intestin strangulat necesita o interventie chirurgicala de urgenta. Adreseaza-te medicului sau mergi imediat la camera de garda daca intestinul copilului devine obstructionat!

Simptomele adiacente umflaturii abdominale care ar trebui sa te alerteze, includ:

  • febra;
  • constipatie;
  • dureri abdominale severe si sensibilitate;
  • greata si varsaturi;
  • roseata sau o decolorare la nivelul pielii.

Herniile ombilicale pot fi tratate?

La copiii mici, herniile ombilicale se vindeca adesea fara tratament. La adulti, interventia chirurgicala este, de obicei, recomandata pentru a se diminua cat mai mult riscul de aparitie a unor complicatii. Inainte de a alege operatia, medicii vor astepta in mod normal ca hernia [2]:

  • sa devina dureroasa;
  • sa fie mai mare de o jumatate de inch in diametru (aproximativ 1,2 cm);
  • nu sa se micsoreze in unul sau doi ani;
  • sa dispara cand un copil are trei sau patru ani;
  • sa devina prinsa sau sa blocheze intestinele.

Majoritatea cazurilor la bebelusi se vor rezolva de la sine pana la varsta de trei sau patru ani. Daca ti se pare ca micutul tau poate suferi de o hernie ombilicala, discuta cu medicul pediatru! Solicita ingrijiri de urgenta in situatia in care copilul pare sa sufere sau daca umflarea devine foarte accentuata sau decolorata! 

*** Acest articol contine informatii cu rol strict informativ. In situatia in care copilul prezinta simptome specifice herniei ombilicale, este recomandat un consult pediatric. 

Referinte:

  1. „What Is an Umbilical Hernia?”.  Cincinnati Children’s. 2019. https://www.cincinnatichildrens.org/health/u/umbilical-hernia
  2. „Umbilical Hernia Repair Surgery”. Healthline. 2017. https://www.healthline.com/health/umbilical-hernia-repair
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor