Depigmentarea pielii: Cauze, simptome, tratament

5. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Depigmentarea pielii

Experimentarea depigmentarii pielii poate fi o provocare emotionala. Te-ai obisnuit cu o anumita culoare, te-ai obisnuit ca pielea ta sa fie neteda. Dar a inceput sa-si piarda pigmentul (sa se decoloreze) si ti-e teama sa nu fi judecat.

Vorbeste cu familia si prietenii tai pentru sprijin. Poti gasi, de asemenea, grupuri de sprijin online sau locale pentru a te ajuta sa faci fata conditiei. Adreseaza-te unui consilier terapeut pentru a te ajuta sa-ti gestionezi emotiile si gandurile.

Echipa dr.Max ti-a pregatit un articol informativ despre conditia depigmentarii pielii ca sa o intelegi mai bine.

Ce inseamna depigmentarea pielii

Depigmentarea apare atunci cand pielea ta isi pierde complet pigmentul si devine alba.

Pigmentarea reprezinta culoarea pielii pe care o ai acum, produsa datorita unei cantitati de melanina - un pigment natural care confera pielii, parului si ochilor culoarea lor unica.

O cauza comuna a depigmentarii pielii este vitiligo. Vitiligo este o afectiune autoimuna care provoaca aparitia petelor netede, albe pe piele.

Atunci cand o persoana se confrunta cu Vitiligo, pigmentul produs de melanocite (celulele pielii) se pierde in anumite zone ale pielii. De asemenea, firele de par care cresc in acea zona pot fi afectate, devenind albe [1].

Vitiligo nu este o conditie care pune in pericol sanatatea si nici nu este contagioasa. In schimb, persoanele care se confrunta cu aceasta boala autoimuna pot simti o incredere in sine mai scazuta.

Cauzele depigmentarii pielii

Cauzele depigmentarii pielii

Depigmentarea pielii poate fi cauzata de o serie de afectiuni locale si sistemice. Pierderea pigmentului poate fi partiala - in urma iritatiilor, ranirii si accidentelor asupra pielii -. Sau completa - cum este boala vitiligo.

Totodata, depigmentarea pielii poate fi temporara (tinea versicolor) sau permanenta (albinismul).

Boala vitiligo face parte din categoria afectiunilor autoimune. Acest tip de afectiuni sunt cele in care sistemul imunitar al organismului isi ataca tesutul sau celulele (in acest caz melanocitatele).

Expertii nu au gasit un motiv clar pentru care melanocitele sunt distruse, dar multe rezultate au condus spre genetica.

Astfel, s-a creat o legatura intre vitiligo si alte boli autoimune. In mod specific, literatura de specialitate asociaza depigmentarea pielii cu [2]:

  • Bolile tiroidiene autoimune precum tiroidita Hashimoto si boala Graves;
  • Anemia pernicioasa;
  • Artrita reumatoida;
  • Psoriazisul;
  • Lupusul;
  • Boala inflamatorie intestinala;
  • Diabetul de tip 1.

Chiar daca nu exista cauze clare pentru aparitia depigmentarii pielii, exista factori care pot declansa boala vitiligo pentru cei care sunt predispusi la aceasta conditie [2]:

  • Evenimentele stresante sau stresul cronic
  • Eczemele puternice netratate;
  • Arsurile solare severe;
  • Expunerea indelungata la substantele chimice dure fara purtarea protectiei corespunzatoare;
  • Virusuri.

Simptomele depigmentarii pielii

Simptomele depigmentarii pielii

Simptomul principal al depigmentarii pielii (vitiligo) este reprezentat de pierderea pigmentului in diferite zone ale corpului. Alte simptome pot include [2]:

  • Albirea prematura sau albirea parului de pe cap, gene, sprancene sau barba in cazul barbatilor;
  • Senzatie de mancarime si disconfort in zonele afectate de depigmentare;
  • Pierderea culorii in membranele mucoase, adica in tesuturile care sustin interiorul gurii si nasului;
  • Pierderea sau modificarea culorii stratului interior al globului ocular (retina).

Alte simptome ale depigmentarii pielii pot varia de la o persoana la alta. Este posibil sa nu ai niciun simptome asociat cu boala vitiligo si sa te simti bine in continuare. Sau este posibil sa apara unele dintre urmatoarele [3]:

  • Durere;
  • Mancarime accentuata;
  • Stres;
  • Stima de sine scazuta;
  • Depresie.

Asa cum am amintit in randurile de mai sus, vitiligo se poate dezvolta in mai multe forme [3]:

  • Generalizat: depigmentarea este simetrica pe fata si pe corp si reprezinta cel mai frecvent tip de vitiligo;
  • Focal: aparitia catorva pete pe o zona izolata a fetei sau a corpului;
  • Segmentar: depigmentarea doar a unei parti din fata sau corp.

Mai mult, este posibil sa te confrunti si cu alta afectiune medicala pe langa vitiligo care pot provoca simptome care nu au nici o legatura cu depigmentarea pielii. Avand vitiligo poate creste sansa de a dezvolta o alta conditie autoimuna.

Adreseaza-te medicului in legatura cu orice simptom asociat de depigmentarea pielii sau alte conditii ale pielii.

Diagnostic

Adreseaza-te medicului daca observi una sau mai multe dintre simptomele reamintite. Diagnosticarea depigmentarii pielii se poate realiza doar fizic, in cabinet.

Desigur, medicul specialist poate utiliza una sau mai multe dintre metodele suplimentare de diagnosticare, printre care poate afla si cauza depigmentarii:

  • Utilizarea unei lampi cu raze ultraviolete (UV) pentru examinarea in detaliu a pielii, in special a zonelor afectate;
  • Efectuarea testelor de sange pentru a identifica afectiunile medicale care sunt asociate cu depigmentarea pielii (vitiligo), cum ar fi: bolile tiroidiene, diabetul zaharat sau o alta conditie autoimuna;
  • Analizarea schimbarilor recente produse asupra sanatatii tale, inclusiv arsuri solare, boli medicale, conditii de stres extreme;
  • Revizuirea istoricului familiei pentru identificarea cauzelor transmise genetic;
  • Realizarea unei biopsii cutanate pentru examinarea conditiei celulelor care produc pigmentul pielii.

Optiuni de tratament

Optiuni de tratament al depigmentarii pielii

Optiunile de tratament pentru vitiligo sau orice alta conditie care produce depigmentarea pielii variaza.

Este posibil sa ai o sansa mult mai mare de a trata aceasta afectiune autoimuna daca depigmentarea se produce in zona fetei, decat daca se extinde in alte zone ale corpului.

Sansele sunt impartite. Ai putea fi una din cele 20% de persoane cu vitiligo din lume a caror piele isi reface celulele de pigmentare. Sau tratamentul poate fi mai putin reusit si va trebui sa utilizezi alte metode pentru a gestiona depigmentarea.

Urmatoarele tratamente pentru depigmentarea pielii pot repigmenta zonele afectate sau te ajuta sa gestionezi mai bine conditia si stima de sine:

Utilizarea machiajului sau autobronzantului

Poti incerca sa aplici o crema speciala de culoare asemanatoare cu pielea. Aceasta metoda de “camuflaj” functioneaza pentru utilizarea zilnica si trebuie aplicata in fiecare zi.

De asemenea, poti utiliza un autobronzant care sa readuca nuanta pielii inapoi la normal. Asigura-te ca produsul este recomandat dermatologic inainte de aplicare.

Tatuare

Nu te gandi la tatuajele traditionale cu cerneala neagra.

Acesta este, de fapt, un proces numit micropigmentare care adauga o cantitate de pigment pe zonele afectate.

Tratament medicamentos

Diferite planuri de tratament naturale pot ajuta la inversarea depigmentarii pielii. Unele dintre acestea contin chiar remedii naturiste care pot ajuta organismul sa se refaca biologic.

Adreseaza-te medicului specialist cu privire la medicamentele potrivite pentru conditia ta.

Terapie cu lumina

Laserele si alte dispozitive emitatoare de lumina pot ajuta la inversarea depigmentarii pielii.

Un studiu a examinat efectele terapiei cu lumina pe trei persoane cu vitiligo. Laserul si aplicarea zilnica a calcipotrienei tropice au redus depigmentarea cu mai mult de 75% intr-o perioada de 10 pana la 20 de saptamani.

Grefa de piele

O alta optiune este o grefa de piele pentru tratarea depigmentarii. Pentru aceasta procedura, medicul ia pielea pigmentata, sanatoasa, dintr-o alta zona a corpului si o ataseaza pe zonele afectate.

Decolorarea pielii

Daca mai mult de jumatate din pielea ta este depigmentata, ai putea fi un candidat bun pentru decolorarea pielii pigmentate, astfel incat sa se potriveasca in nuanta cu zonele afectate.

Suplimente naturale pe baza de plante

Chiar daca exista suficiente dovezi stiintifice, suplimentele naturale pe baza de plante pot fi o optiune pentru tratarea depigmentarii.

Un studiu de specialitate a analizat diferite planuri de tratament pe baza de plante pentru vitiligo si a concluzionat ca terapia cu ginko biloba poate fi promitatoare in acest caz. Dar sunt necesare cercetari suplimentare.

Acest articol este redactat in scop informativ si nu inlocuieste consultul medical de specialitate privind sanatatea pielii si tratarea conditiilor autoimune, precum depigmentarea pielii. Adreseaza-te medicului specialist cu privire la orice semn care ar putea sa-ti afecteze sanatatea.

Atentie! Suplimentele alimentare si remediile naturiste pot interfera cu alte planuri de tratament. Adreseaza-te medicului specialist pentru tratarea corespunzatoare a depigmentarii pielii.

Surse de informare:

Krouse, L. (2021, Februarie 5). What is Skin Pigmentation? Melanin produces skin colour but many factors affect this. Medically reviewed by Ansell, L.

https://www.verywellhealth.com/skin-pigmentation-5088368

Shomon, M. (2020, Februarie 10). An Overview of Vitiligo: Understanding loss of skin pigment. Medically reviewed by Ansell, L.

https://www.verywellhealth.com/vitiligo-overview-3233157

Silver, N. (2019, Februarie 21). Depigmentation on the Face: What Is It?. Medically reviewed by Cobb, C. In Healthline.

https://www.healthline.com/health/skin-disorders/depigmentation-on-face

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor