Florile de soc - beneficii, proprietati, contraindicatii

18. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Suc de soc

 

Desi se afla la tot pasul, florile de soc nu primesc suficienta atentie din partea stiintei moderne.

In culturile vechi si in medicina traditionala, florile arborelui de soc erau folosite in tratarea diverselor afectiuni, mai ales in combinatie cu alte ierburi aromatice.

La momentul actual, nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa oficializeze eficacitatea florilor de soc. 

Afla toate informatiile necesare din articolul urmator:

Ce sunt florile de soc?

Sunt flori de dimensiuni mici, de culoare alba sau crem, care se gasesc pe crengile copacilor de soc (Sambucus).

S-au identificat peste doua sute de specii cunoscute de arbori de soc, unii dintre cei mai populari regasindu-se in culturile vechi europene. Speciile de soc cele mai utilizate in produsele alimentare si in cele farmaceutice sunt (2):

  • socul negru (Sambucus Nigra);
  • socul pitic asiatic (Sambucus Adnata);
  • socul mexican (Sambucus Mexicana).

De mii de ani, florile de soc au fost folosite in diferite culturi in medicina traditionala pentru a trata o gama larga de afectiuni, de la o raceala comuna, la conditii dermatologice si pana la alergii (2).

Cum pot fi consumate florile de soc?

Cea mai comuna forma de consum a florilor de soc este intr-o bautura revigoranta de vara - socata.

Socata se face, de obicei, prin infuzarea florilor si adaugarea altor ingrediente, cum ar fi: indulcitori (zahar, miere, stevie) si lamaie.

Bautura poate fi consumata ca atare sau poate fi utilizata ca ingredient in retetele dulci, precum budinca, panna cotta si inghetata.

Tot in sfera bauturilor, florile de soc pot fi infuzate intr-un pahar cu apa calda pentru clatirea orala si gargara. Acest lucru functioneaza intr-un mod asemanator cu utilizarea apei de gura pentru indepartarea microbilor din cavitatea bucala (3).

De asemenea, florile de soc mai pot fi folosite pentru producerea gemurilor de casa si ceaiurilor naturale.

Atentie! Desi florile de soc pot fi sigure pentru consumul uman regulat, nu acelasi lucru se poate aplica si in cazul radacinilor plantei, crengilor si frunzelor. Aceste parti contin glicozide sau compusi care elibereaza cianura daca sunt consumate (1).

Dintre toate speciile de soc, singurele cu adevarat comestibile sunt cele de la socul negru si chiar si atunci nu ar trebui consumate niciodata crude.

 

Florile de soc

 

Nutrienti si valori nutritionale

Florile de soc sunt bogate in bioflavonoide, in special in flavone si flavonoli. Acestea sunt fitochimicale puternice care apar in mod natural in legume, fructe si ierburi.

Bioflavonoidele gasite in florile de soc sunt sursa proprietatilor antioxidante, antiinflamatorii si antibacteriene (1). Datorita acestora, florile de soc au fost utilizate frecvent in medicina traditionala.

In afara de bioflavonoide, florile de soc poseda alti nutrienti si ingrediente active, cum ar fi: colina, acid cinamic, acizi grasi omega-3, acizi grasi omega-6, pectina, taninuri, triterpenoide si acid ascorbic (1).

Doza recomandata de flori de soc

Doza adecvata de flori de soc depinde de mai multi factori pentru fiecare persoana, dintre care varsta si starea de sanatate.

La momentul actual, nu exista suficiente informatii stiintifice pentru a delimita dozele adecvate de flori de soc, luand in considerare factorii mentionati.

Retine ca produsele naturale nu sunt intotdeauna neaparat sigure si dozajul poate fi important pentru a beneficia de efectele pozitive pentru sanatate (3).

Asigura-te ca urmezi instructiunile relevante de pe etichetele produselor, suplimentelor alimentare cu flori de soc sau remediilor naturiste si adreseaza-te medicului sau farmacistului inainte de utilizare!

Beneficiile florilor de soc pentru sanatate

Asa cum am amintit, florile de soc au fost folosite in medicina traditionala din intreaga lume datorita proprietatilor sale antiseptice si antiinflamatorii.

Cele mai frecvente utilizari s-au descoperit in tratarea racelilor, gripelor, infectiilor la nivelul sinusurilor si in ameliorarea unor tulburari respiratorii (3).

Ca supliment, florile de soc au, de asemenea, proprietati diuretice si laxative, fiind de ajutor in ameliorarea constipatiei ocazionale moderate (3).

Datorita proprietatilor antibacteriene si antivirale, consumul de flori de soc in doze corespunzatoare poate ajuta la atenuarea unor alergii si la imbunatatirea sistemului imunitar (3).

In medicina traditionala, florile de soc erau folosite pentru reducerea durerilor si inflamatiilor la nivelul articulatiilor - simptome cauzate de diferite forme de artrita (3).

Florile de soc reduc, de asemenea, nivelul zaharului din sange intr-un mod asemanator cu cel in care functioneaza insulina pentru persoanele cu diabet zaharat.

 

Ceai de soc

 

Cu toate acestea, dovezile stiintifice sunt insuficiente pentru a evalua eficacitatea florilor de soc in ameliorarea sau tratarea unor conditii medicale. Adreseaza-te medicului pentru un plan de tratament eficient in cazul oricarui tip de afectiuni!

Contraindicatii

Florile de soc sunt probabil sigure atunci cand sunt consumate in cantitati corespunzatoare in produsele alimentare sau sub alte forme.

Este contraindicat consumul de flori de soc in urmatoarele cazuri (2):

  • sarcina si alaptare: Nu exista suficiente informatii fiabile pentru a recunoaste siguranta consumului de flori de soc in aceste situatii. Adreseaza-te medicului pentru mai multe detalii!
  • diabet: Florile de soc ar putea reduce nivelul de zahar din sange. Daca ai diabet zaharat si consumi flori de soc regulat sau odata la ceva timp, asigura-te ca monitorizezi cu atentie nivelul zaharului din sange;
  • interventie chirurgicala: Exista unele ingrijorari in care florile de soc ar putea interfera cu controlul glicemiei in timpul si dupa o interventie chirurgicala. La recomandarile medicului, opreste consumul de flori de soc cu cel putin 2 saptamani inainte de o interventie chirurgicala recomandata.

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina efectele pozitive ale suplimentelor alimentare, remediilor si ceaiurilor naturale asupra sanatatii umane. Adreseaza-te medicului pentru cele mai bune recomandari!

Bibliografie:

  1. Bloomfield, F. (2017) Elderflower - sources, health benefits, nutrients, uses and constituents. https://www.naturalpedia.com/elderflower-sources-health-benefits-nutrients-uses-and-constituents-at-naturalpedia-com.html
  2. WebMD. Elderflower - Uses, Side Effects and More.  https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-708/elderflower
  3. Elderflower Benefits. https://www.herbwisdom.com/herb-elderflower.html

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor