Flegmonul: cauze, manifestari si optiuni de tratament

1. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Flegmonul

Flegmonul este o inflamatie purulenta acuta a tesutului conjunctiv subcutanat, ce apare pe fondul unei infectii cu stafilococi sau cu streptococi. Inflamatia tesuturilor moi se raspandeste rapid sub piele, dar si in interiorul corpului si afecteaza si organele. Sunt situatii in care aceasta problema medicala poate conduce la complicatii, care pun viata pacientului in pericol.

Termenul de „flegmon” provine din greaca si se traduce prin „inflamatie” sau „umflare”. Flegmonul este cauzat de o bacterie care determina si aparitia puroiului in locul respectiv, afectate fiind atat pielea, cat si organele interne. Cu alte cuvinte, aceasta afectiune isi pune amprenta atat asupra straturilor superficiale, cat si a celor profunde ale corpului, ajungand pana la organe si producand uneori probleme grave de sanatate sau chiar deces. 

Medicul specialist este singurul care poate pune un diagnostic corect. Uneori poate fi vorba de un consult multidisciplinar, pentru ca aceasta problema medicala poate sa fie localizata in foarte multe zone ale corpului. Abia apoi, medicul poate identifica cea mai buna schema de tratament pentru fiecare pacient in parte, astfel incat viata acestora sa nu fie pusa in pericol. 

Ce este flegmonul?

De multe ori diferentierea intre abces si flegmon poate fi greu de realizat. Un flegmon se extinde de-a lungul tesutului conjunctiv si al fibrei musculare, in timp ce un abces este limitat doar la zona de infectie. 

De ce se formeaza flegmonul? Acesta este o inflamatie acuta a unor tesuturi moi subcutanate sau profunde, care apare in orice regiune a corpului, de la gura, degetele mainii, axila, zona fesiera, pana la degetele picioarelor. Infectia cauzata de streptococi sau stafilococi este destul de virulenta, se poate raspandi usor si poate provoca probleme mari. 

Dezvoltarea flegmonului poate fi legata si de slabiciuni sau deficiente ale sistemului imunitar, dar inainte de toate este determinat de virulenta infectiei propriu-zise. Flegmonul prezinta simptome specifice inflamatorii, dar si cele caracteristice unei infectii bacteriene. 

Tipuri de flegmon

  • flegmonul gatului;
  • flegmon periamigdalian;
  • flegmonul fetei;
  • flegmonul mainii;
  • flegmon fesier - flegmon de la injectie;
  • flegmon ischiorectal;
  • flegmon perinefretic;
  • flegmon pelvisubperitoneal. 

Cauzele aparitiei flegmonului

Bacteriile de tipul  Streptococilor sau Stafilococul auriu sunt raspunzatoare de aparitia flegmonului. Odata ajunse sub piele, bacteriile incep sa dezvolte flegmonul. Totul apare ca urmare a unei zgarieturi sau intepaturi de insecta, taieturi si leziuni. 

Totusi, desi cauzele sunt asemnatoare si in foliculita, afectiunile sunt diferite.  

In cazul unui flegmon la nivelul cavitatii bucale, bacteriile din gura sunt cauza, infectia putand sa apara dupa o interventie chirurgicala dentara sau ca urmare a existentei unui abces ce nu a fost tratat corespunzator. 

La nivel mai profund, in organele si tesuturile corpului, bacteriile formeaza flegmonul pe suprafata organelor. Riscurile pentru aparitia si dezvoltarea unor complicatii sunt crescute in cazul persoanelor cu boli cronice sau autoimune pe fondul carora sistemul imunitar este vulnerabil. 

Semnele si simptomele flegmonului

Manifestarile flegmonului sunt diferentiate pe zona de aparitie, dar si de gradul de afectare. De aceea, prezentam metodele de manifestrae in functie de localizare. Nu toate persoanele prezinta simptome pentru fiecare regiune in parte, deoarece intensitatea infectiei este diferita, iar raspunsurile organismului sunt variate. 

Flegmonul pielii - simptome:

  • inflamatie;
  • inrosirea zonei afectate;
  • durere la locul infectiei; 
  • migrene;
  • umflarea glandelor limfatice;
  • oboseala;
  • febra. 

Flegmonul organelor interne - simptome:

  • deficiente ale organelor interne afectate;
  • durere de stomac, in zona inferioara a abdomenului, de membre, gat, limba, dinti, in jurul ochilor sau de ureche;
  • diaree sau blocaj intestinal;
  • febra peste 40 de grade C;
  • greata si varsaturi;
  • vedere incetosata, neclara, cu aparitia in campul vizual a unor puncte sau linii care plutesc;
  • umflarea limbii;
  • amigdalita si raguseala;
  • dificultati de vorbire;
  • probleme respiratorii. 

Diagnosticarea flegmonului

Pentru a pune un diagnostic corect, medicul va face un examen clinic, va dori sa afle informatii despre istoricul medical al fiecarui pacient in parte, boli cronice diagnosticate anterior, tratamente prescrise urmate, precum si suplimente alimentare sau produse de nutritie sau remedii naturiste utilizate, inainte de consult. 

Flegmoanele vizibile pot fi diagnosticate usor, dar cele aflate in interiorul corpului, pe organe, sunt dificil de evidentiat, fara analize medicale de specialitate. Chiar si in cazuri de flegmoane vizibile, medicul poate recomanda efectuarea unor analize si teste de sange, urina, ecografii, radiografii pentru a observa cat de mult s-a raspandit infectia. 

Ecografia cu substanta de contrast, RMN-ul si CT-ul pot fi instrumente utile pentru medic in stabilirea unui diagnostic corect al problemelor de la nivelul organelor si tesuturilor profunde ale organismului si pentru a face diferentierea fata de alte afectiuni cu simptome asemanatoare. Excluderea altor boli, alaturi de rezultatele investigatiilor indicate, il ajuta pe medic sa stabileasca un diagnostic corect si complet.

Control medical

Abia dupa ce are toate informatiile, pe baza manifestarilor si a problemelor cu care se confrunta pacientii, specialistul va prescrie tratamentul care poate duce la ameliorarea simptomelor si la tratarea cauzelor. 

Optiuni de tratament pentru flegmon

Tratament medicamentos

In cazuri ceva mai usoare, atunci cand flegmonul este diagnosticat in faze incipiente ori modul sau de afectare nu este grav, tratamentul vizeaza administrarea unor antibiotice orale, dar si o igienizare a zonei unde a aparut infectia. Pot fi administrate si analgezice, antifungice sau antiinflamatoare pentru a stopa infectia, a reduce riscul de raspandire si pentru ca organismul sa poata lupta cu bacteriile si sa le elimine din sistem. 

Tratament chirurgical

Interventiile chirurgicale pot fi minore in cazul unui flegmon la nivelul pielii si pot consta in indepartarea tesuturilor distruse, necrozate, in curatarea si inchiderea ranilor de la suprafata pielii.

Uneori flegmonul se manifesta sub forma unor noduli la axila sau in zona fesierilor. In acest caz, tratamentul medicamentos poate fi suficient pentru a duce la resorbirea acestora, alteori este nevoie de o schema de ingrijiri ceva mai complexa si chiar de operatii. 

Cand flegmonul se afla pe organele interne - stomac, intestin, pancreas sau apendice, interventia chirurgicala pentru inlaturarea infectiei poate fi complexa si poate ajunge chiar pana la eliminarea unei parti din organul afectat. Flegmonul are raspandire rapida si afecteaza puternic organele si tesuturile moi, motiv pentru care interventiile chirurgicale trebuie facute cat mai rapid pentru oprirea raspandirii infectiei si drenarea puroiului. 

Flegmonul din cavitatea bucala sau cel aflat in apropierea traheei sunt operate pentru a nu afecta respiratia. Uneori este nevoie de amplasarea unui tub de respiratie in trahee. Recuperarea dupa o astfel de intervenție poate fi complicata si de lunga durata. Daca infectia s-a raspandit pe o suprafata mare, tratamentul este complex, necesita timp si pot fi recomandate noi interventii pentru a limita anumite pagube produse de bacteriile care au ajuns in corp. 

Tratament naturist

Cand leziunile produse la suprafata pielii sunt mici sau cand flegmonul din cavitatea bucala este la inceput si pare a fi un abces, se pot alege leacurile pentru flegmon naturiste - comprese cu apa rece, gheata pe zona afectata, ceaiuri si produse din plante pentru curatare si igienizarea ranilor sau gargara la nivelul gurii. Niciuna dintre aceste optiuni nu este documentata stiintific, iar daca unii au obtinut rezultate, nu inseamna ca este o varianta viabila de tratament. 

Medicul este singurul in masura sa iti recomande ceea ce trebuie pentru o astfel de afectiune si poate asigura un tratament adecvat. 

Recomandarea noastra este sa mergi la medic imediat ce ai simtome sau manifestari anormale, apar dureri, umflaturi sau observati leziuni purulente pe care nu reusiti sa le tineti sub control sau sa le tratati asa cum se intampla in cazul ranilor superficiale. Diagnosticat si tratat in faza de inceput, cand infectia nu a ajuns departe, flegmonul poate fi limitat si chiar vindecat. 

Persoanele care nu acorda atentia cuvenita unei infectii de acest tip, pot suferi complicatii grave, pentru ca infectia care patrunde in sange ajunge in toate zonele corpului, ceea ce face ca afectiunea sa se manifeste mai puternic si mai intens. Netratat, flegmonul poate duce chiar si la deces. 

Flegmonul este un termen medical care vizeaza o infectie localizata la nivelul pielii, sub piele, in straturile profunde si chiar in organele corpului. Bacteriile responsabile de infectie se raspandesc rapid daca afectiunea nu este tratata corespunzator si cat mai rapid. Numai medicul specialist poate pune un diagnostic corect si face distinctia intre abces si flegmon. 

Surse de informare:

1. What Is Phlegmon? - https://www.healthline.com/health/phlegmon

2. Phlegmon - causes, symptoms, diagnosis, treatment and prevention - https://universum.clinic/en/blog/flegmona-prichini-simptomi-diagnostika-likuvannya-ta-profilaktika/

3. Appendiceal phlegmon in adults: Do we know how to manage it yet? - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7588325/

4. Tonsillar phlegmon - https://www.msdmanuals.com/fr/accueil/troubles-du-nez,-de-la-gorge-et-de-l%E2%80%99oreille/troubles-de-la-bouche-et-de-la-gorge/phlegmon-amygdalien

5. Dental phlegmon: what is it, symptoms and treatment - https://www.clinicadentalgrossdentistas.com/en/dental-phlegmon/

6. Results of the treatment of phlegmon of Streptococcus pyogenes aetiology within upper limbs   - https://sciendo.com/pdf/10.21164/pomjlifesci.747

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor