Fimoza: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Fimoza este o afectiune a penisului care se manifesta la unii barbati adulti, la unii baieti aflati la varste mici dar si la unii bebelusi care nu sunt circumcisi.
Ce este fimoza?
In cazul persoanelor care sufera de fimoza, preputul nu poate fi retractat, decalotat complet de pe gland. Preputul este aderent de glandul penisului la nastere la bebelusi, dar se largeste pana cand copilul atinge varsta de 2 ani. In intervalul cuprins intre 2 si 6 ani, preputul se slabeste si incepe sa se separe de gland. Fimoza apare aproape la toti nou-nascutii, iar apoi preputul se modifica treptat, pana la separarea de gland si posibilitatea decalotarii complete. Se estimeaza ca doar 1% dintre persoanele de sex masculin prezinta fimoza la varsta de 16 ani. Fimoza in sine nu este neaparat o problema, dar poate deveni atunci cand afectiunea provoaca simptome [1].
Exista doua tipuri de fimoza: fiziologica si patologica.
- tipul fiziologic este asociat copilariei si se vindeca, de cele mai multe, pe masura ce o persoana inainteaza in varsta;
- tipul patologic este asociat cu o afectiune numita balanita xerotica obliterans;
Fimoza: Cauze
Fimoza poate aparea in mod natural. Afectiunea poate aparea si daca preputul este retractat, decalotat fortat la o varsta prea timpurile. Acest lucru poate dauna pielii si poate cauza cicatrici, situatie ce face mai dificila retractarea/decalotarea preputului mai tarziu.
Este cel mai probabil sa apara la baieti care se confrunta cu [2]:
- infectii repetate ale tractului urinar;
- infectii ale preputului;
- manipularea dura repetata a preputului;
- traumatisme ale preputului.
La adulti, factorii de risc pentru fimoza includ infectiile cu transmitere sexuala.
Fimoza poate fi cauzata de boli ale pielii, cum ar fi [3]:
- eczemeafectiune pe termen lung care provoaca mancarime, roseasta, crapaturi la nivelul pielii;
- psoriazisproblema a pielii care duce la aparitia unor pete de piele rosiatice, pete care au cruste si scuame;
- Lichen planuseruptie cutanata cu mancarime care poate afecta diferite zone ale corpului;
- Inflamatia sau o infectie a preputului sau a capului penisului, a glandului.
Balanita este o inflamatie a glandului, care poate aparea pe fondul unei igiene precare sau al unei infectii a preputului. Una dintre infectiile care pot duce la balanita se numeste lichen sclerosus. Lichen sclerosus - afectiunea cauzeaza cicatrici pe preput care pot declansa fimoza. Acesta afectiune a pielii poate fi declansata de un raspuns imun anormal sau de un dezechilibru hormonal, o iritatie urinara.
Cum se manifesta fimoza: Simptome
Fimoza nu se manifesta intotdeauna cu simptome. Totusi, cele mai frecvente simptome includ roseata, durere, inflamatii [4].
Simptome specifice la mictiune
Preputul se va extinde atunci cand urinezi, ca un balon. Jetul ar putea parea mai slab decat in mod normal. Poti resimti durere si poti observa urme de sange in toaleta.
Atentie! Un preput aderent poate interfera cu trecerea normala a urinei. In cazurile severe, afectiunea poate impiedica persoana sa-si goleasca complet vezica urinara.
Simptome specifice in timpul actului sexual
In timpul sexului, fimoza poate provoca durere in timpul erectiei, poate afecta pielea sau poate duce la o lipsa de senzatii. Folosirea prezervativului si utilizarea unui lubrifiant pot face actul sexual mai confortabil.
Simptome cauzate de inflamatii
Fimoza poate duce la inflamarea penisului, numita balanita, sau inflamatia atat a glandului, cat si a preputului, numita balanopostita. Aceste boli tind sa fie cauzate de o igiena precara. Simptomele balanitei includ [3]:
- durere;
- mancarime;
- miros;
- roseata;
- umflaturi;
- acumulare de puroi;
- urinare dureroasa.
Afectiunea poate aparea in contextul unor infectii ale tractului urinar. Simptomele includ:
- sange in urina;
- durere;
- arsura la mictiune;
- nevoia de a urina si atunci cand vezica urinara este goala;
- durere sau presiune in abdomenul inferior sau in spate;
- dureri de preput si secretii.
Fimoza: Complicatii
Daca este lasata netratata, fimoza poate duce la umflarea crescuta a tesutului la nivelul penisului, iar in cazuri extreme, la cangrena. In cele din urma, poate provoca si pierderea penisului. Persoanele care sufera de fimoza pot dezvolta si cancer de penis.
Cum se diagnosticheaza fimoza?
Un medic specialist efectueaza un examen clinic si analizeaza istoricul medical al persoanei: infectii anterioare ale penisului, evectuale leziuni locale, simptome pe durata activitatii sexuale sau a mictiunii.
Medicul specialist poate recomanda efectuarea unor teste de urina pentru a verifica prezenta unor eventuale infectii urinare sau pentru a preleva un esantion din zona preputului.
Atentie! Fimoza este un factor de risc pentru diabetul de tip 2. Adultii diagnosticati cu fimoza pot efectua teste sanguine si de urina pentru a-si verifica nivelul de zahar din sange.
Fimoza: Optiuni de tratament
De cele mai multe ori, fimoza primara, adica fiziologica sau congenitala, nu necesita tratament, dar acest lucru poate fi stabilit doar de catre un medic specialist.
Fimoza patologica, numita si fimoza secundara, necesita intotdeauna un tratament de specialitate. Un examen fizic si o revizuire a simptomelor sunt, de obicei, suficiente pentru a diagnostica fimoza sau o afectiune de baza, cum ar fi balanita. Un medic specialist poate recomanda, in urma stabilirii unui diagnostic [2]:
Tratament medical
Tratament medical in cazul balanitei sau al unui alt tip de infectie. O infectie bacteriana va necesita un tratament cu antibiotice, in timp ce o infectie fungica poate necesita unguente topice antifungice.
Daca nu exista nici o infectie sau alta boala care cauzeaza fimoza, atunci pot exista mai multe optiuni de tratament disponibile. In functie de gravitatea afectiunii, retractia, decalotarea zilnica blanda a preputului pot fi suficiente pentru a trata aceasta problema de sanatate. Un unguent steroid topic poate fi folosit pentru a ajuta la inmuierea preputului si pentru a face retractia mai usoara. Unguentul este masat in zona din jurul glandului si al preputului de doua ori pe zi, timp de cateva saptamani.
Medicul specialist ar putea stabili ca exercitiul de intindere a preputului sa fie initiat dupa aproximativ doua saptamani de utilizare a cremei cu steroizi. Pielea se intinde foarte usor, tragand-o inapoi numai in masura in care este posibil, fara ca aceasta sa doara deloc.
De asemenea, este foarte probabil ca medicul specialist sa recomande o operatie chirurgicala, o circumcizie in cazul in care balanita xerotica obliteranta este cauza fimozei si cremele cu steroizi nu dau rezultate.
Atentie! Doar medicul specialist iti poate oferi un diagnostic precis si poate prescrie tratamentele medicale de care ai nevoie, indiferent de natura afectiunii, in urma unui consult medical si a unor analize specifice. Viziteaza farmaciile Dr. Max pentru a urma intocmai tratamentul indicat de medicul specialist.
Tratament chirurgical
Tratamentul chirurgical implica o operatie de circumcizie partiala sau completa.
O circumcizie completa implica indepartarea completa a preputului. De asemenea, este posibil sa se indeparteze numai o parte a preputuluicircumcizia partialasau sa se pastreze preputul, fiind necesara doar o largire a acestuia prin operatie. Astfel, medicul specialist efectueaza incizii pe lungimea preputului in doua sau trei locuri si apoi inchide taieturile.
In cazul in care afectiunea se manifesta la baieti de varste mici, medicul specialist ar putea face o mica incizie in preput, astfel incat acesta sa poata fi decalotat usor de pe gland. In cazul in care afectiunea se manifesta la adulti, medicul specialist va recomanda efectuarea unei circumcizii complete pentru a elimina preputul si a elibera glandul. Circumcizia poate fi necesara si in cazul in care persoana prezinta balanita recurenta, infectii ale tractului urinar, sau alte infectii [2].
Operatia de fimoza este efectuata de un urolog sau chirurg pediatru sub anestezie generala sau locala si este o procedura sigura si simpla.
In cazul baietilor, operatia de fimoza este indicata in mod obisnuit la varste cuprinse intre 7 si 10 ani, dar poate fi efectuata si in adolescenta, desi recuperarea poate fi mai dureroasa. Procedura dureaza, in general, aproximativ 10 minute. Operatia se efectueaza sub anestezie generala la copii. La adulti, poate fi efectuata folosind un anestezic local pentru a amorti zona [5].
Metode de preventie a fimozei
Fimoza fiziologica nu poate fi prevenita, deoarece aceasta apare la aproape toti nou-nascutii.
Cu sau fara fimoza este important ca orice persoana sa intretina un penis sanatos si organe genitale curate. Cand copiii sunt suficient de mari pentru a avea grija de ei insisi, ar trebui sa fie invatati de parinti sa-si intretina igiena propriului penis.
Igiena implica spalarea zi de zi cu un sapun pentru piele sensibila si apa calda pentru a curata penisul. Mainile trebuie sa fie curate inainte de a atinge penisul, iar lenjeria intima trebuie schimbata zilnic.
Daca esti activ sexual, ar trebui sa utilizezi produse adecvate pentru cuplu si sex, respectiv prezervativ si sa folosesti lubrifiant pe durata activitatii sexuale. Aportul de suplimente alimentare pentru sistemul genito-urinar poate contribui la mentinerea unei stari de echilibru.
Atentie! Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Suplimentele alimentare sunt alimente și nu medicamente. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.
Atentie!
Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate.
Concluzie
Fimoza poate afecta atat baietii aflati la varste micute cat si adultii. In cazul in care copilul tau se confrunta cu simptome specifice acestei afectiuni, consulta un medic specialist pentru cea mai buna optiune de tratament. Daca te confrunti ca adult cu aceasta afectiune, apeleaza la un medic specialist pentru a descoperi cauza concreta si pentru a solutiona eficient aceasta problema de sanatate.
Surse de informare:
- Cleveland Clinic, Phimosis, Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22065-phimosis Accesat in 09.04.2022.
- Roland, James, Everything You Should Know About Phimosis., Healthline, 2018, https://www.healthline.com/health/mens-health/phimosis Accesat in 09.04.2022.
- Barrel, Amanda, What is phimosis? Medical News Today, 2017, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319993#causes-and-risk-factors Accesat in 09.04.2022.
- Bandukwala, Nasia, 2 Penis Disorders: Phimosis and Paraphimosis. , Webmd, 2021, https://www.webmd.com/men/phimosis-paraphimosis Accesat in 09.04.2022.
- National Center for Biotechnology Information, What are the treatment options for phimosis? NCBI, 2021, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK326433/ Accesat in 09.04.2022.