Entorsa glezna: cauze, simptome, tratament

28. 8. 2023 · 9 minute de citit

Entorsa gleznei se poate produce in urma unei miscari nefiresti la nivelul incheieturii, ce cauzeaza intinderea sau ruperea ligamentelor. Ligamentele au un rol esential in mentinerea oaselor intr-o forma compacta in structura gleznei. De asemenea, ajuta la stabilizarea articulatiilor, prevenind traumele survenite in urma unor miscari nefiresti sau excesive. O entorsa se produce atunci cand aceste ligamente sunt supuse unui efort peste limitele de miscare normale pentru articulatii.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Entorsa glezna: cauze, simptome, tratament

Exista mai multe tipuri de entorsa la nivelul gleznei, diferentiate prin severitatea patologiei si cu manifestari specifice, de la un caz la altul. Tratamentul se recomanda in urma unei evaluari realizate de medicul ortoped, iar prevenirea recidivei implica realizarea de exercitii ale gleznei, care confera forta si flexibilitatea acesteia. In acest articol vorbim despre entorsa gleznei, iti spunem care sunt cauzele si simptomele entorsei, dar si tipurile de entorsa ale gleznei. De asemenea, trecem in revista metodele de diagnosticare si de tratament, precum si modalitatile de preventie a entorsei gleznei.

Entorsa gleznei: cauze pentru producerea traumei 

O entorsa localizata la acest nivel se poate produce atunci cand glezna este supusa unor miscari anormale, ce determina o modificare a pozitiei sale firesti. In consecinta, ligamentele articulatiei gleznei se pot intinde sau se pot rupe, partial sau complet (1). 

Cauzele pentru care se produce entorsa gleznei pot include: 

  • traume fizice care cauzeaza rasucirea gleznei; 
  • pasiri incorecte, in urma unei sarituri sau a unei pivotari; 
  • mersul sau alergatul pe suprafete instabile / neregulate; 
  • contactul fizic la nivelul gleznei, in timpul practicarii unui sport (1).

Factori de risc pentru producerea entorsei gleznei sunt:

  • sporturi ce presupun contactul fizic, sau care implica sarituri, rostogoliri sau schimbari bruste ale directiei: sporturile de contact, baschetul, fotbalul, rugby-ul;
  • un istoric al leziunilor la nivelul gleznei: odata ce pacientul s-a mai confruntat cu o entorsa, sau cu o alta trauma asupra articulatiei, riscul de recidiva este crescut;
  • conditia fizica precara: sedentarismul afecteaza forta si caracterul flexibil al gleznelor, de aceea, riscul de entorsa creste semnificativ, in timpul practicarii unui efort fizic;
  • purtarea pantofilor nepotriviti reprezinta, de asemenea, un factor de risc pentru entorsa (3). 

Simptomele entorsei gleznei

Semnele si simptomele unei entorse de glezna variaza in functie de gravitatea leziunii. Acestea pot include:

  • durere, in special atunci cand suporti greutate pe piciorul afectat;
  • sensibilitate atunci cand atingi glezna;
  • umflatura;
  • vanatai;
  • limitarea amplitudinii de miscare;
  • instabilitate la nivelul gleznei;
  • senzatie sau sunet de pocnitura in momentul leziunii (3).

Tipuri de entorsa a gleznei si simptome specifice

In functie de severitate, exista 3 tipuri diferite de entorsa a gleznei: 

Tipul 1 

  • Nivelul de afectare a ligamentelor: intindere usoara, fara a se rupe. 
  • Simptome: dureri de intensitate redusa, umflarea gleznei, sensibilitate, fara instabilitate articulara sau vanatai, nu exista dificultate la sustinerea greutatii.
  • Timp de recuperare: 1-3 saptamani (2) 

Tipul 2 

  • Nivelul de afectare a ligamentelor: rupere partiala. 
  • Simptome: dureri de intensitate moderata in timpul mersului, umflarea gleznei, instabilitate articulara usoara sau moderata, reducerea capacitatii de miscare; 
  • Timp de recuperare: 3-6 saptamani (2)

Tipul 3 

  • Nivelul de afectare a ligamentelor: rupere completa; 
  • Simptome: dureri severe, umflarea gleznei, sensibilitate si prezenta vanatailor, instabilitate articulara ridicata, pierderea capacitatii de miscare;
  • Timp de recuperare: pana la cateva luni (2) 

Cand trebuie sa consulti medicul?

Se recomanda sa mergi la medic daca ai dureri si umflaturi la nivelul gleznei si daca suspectezi o entorsa. Este posibil ca masurile de autoingrijire sa fie tot ce ai nevoie, dar glezna trebuie evaluata. Daca semnele si simptomele sunt severe, este posibil sa ai o leziune semnificativa a unui ligament sau un os rupt la nivelul gleznei sau in partea inferioara a piciorului.

Diagnosticul pentru entorsa gleznei 

In timpul consultului de specialitate, medicul ortoped va examina aspectul gleznei si functiile motorii ale acesteia, pentru a intelege severitatea problemei medicale: raza de miscare, pozitiile ce cauzeaza durere sau disconfort (1). 

Examinarea fizica

Medicul va diagnostica entorsa de glezna si va pune despre leziune, efectuand o examinare atenta a piciorului si gleznei. Din cauza umflaturii si a inflamatiei, acest examen fizic poate fi dureros si include adesea:

  • observatie: medicul va examina glezna lezata si o va compara cu cealalta glezna. Adesea, glezna entorsata este umflata si vanata peste ligamentele lezate. 
  • palpare: sensibilitatea este adesea limitata la zona situata direct deasupra ligamentelor lezate. Medicul va apasa usor in jurul gleznei pentru a determina ce ligamente sunt lezate.
  • testarea amplitudinii de miscare: medicul poate misca glezna in diferite directii. Cu toate acestea, poate fi dificil sa misti o glezna rigida si umflata.
  • testarea stabilitatii. medicul poate manipula sau trage glezna in mai multe directii intr-un mod controlat, pentru a evalua stabilitatea articulatiei gleznei.
  • medicul poate fi in masura sa stabileasca gravitatea entorsei gleznei pe baza gradului de umflatura, durere, vanatai si stabilitate. Daca pacientul are dificultati in a suporta greutatea sau sensibilitate la nivelul oaselor piciorului si gleznei, este posibil sa aiba nevoie de teste suplimentare pentru a exclude o fractura. 

Daca trauma este una grava, se pot recomanda urmatoarele evaluari imagistice: 

  • radiografie: este important de precizat faptul ca tendoanele nu apar pe o radiografie, insa medicul poate observa daca exista si fracturi de os, in structura gleznei (1) (2). 
  • RMN: imaginile in sectiune transversala pot oferi informatii esentiale despre tesuturile moi ale gleznei, inclusiv despre severitatea traumei de la nivelul tendonului (1).
  • CT: aceste scanari ofera o imagine mult mai clara asupra oaselor articulatiei gleznei, preluand imagini din mai multe unghiuri si imbinandu-le apoi intr-o imagine 3D (1). 
  • ecografie: imaginile obtinute cu ajutorul ultrasunetelor ii permit specialistului sa analizeze tendoanele si ligamentele, din diferite pozitii ale piciorului afectat (1).

Tratament entorsa glezna 

Tratament entorsa glezna

Timpul de recuperare pentru o entorsa de glezna variaza in functie de gravitatea leziunii. Poate dura intre doua saptamani pentru a vindeca o entorsa minora si intre sase si 12 saptamani pentru a vindeca o entorsa severa. Tratarea unei entorse de glezna poate varia de la un caz la altul. 

Tratamentul RICE

ÎIn cazuri de entorsa usoara, specialistul poate recomanda tratamentul RICE: 

  • odihna (R): evitarea efortului ce implica utilizarea gleznei afectate; 
  • gheața (I): utilizarea pungilor cu gheata asupra zonei, pentru cel mult 15-20 de minute; se va repeta aceasta activitate de 2-3 ori pe zi; in cazul in care pacientul sufera de boli cardiovasculare sau diabet, se recomanda sfatul medicului inainte de aplicarea compreselor; 
  • compresie (C): pentru a opri umflarea, se recomanda utilizarea unui bandaj pentru compresie la nivelul gleznei; in cazul unei presiuni mult prea mari, circulatia sangelui poate fi afectata; 
  • ridicarea (E) piciorului: glezna afectata trebuie mentinuta pentru cat mai mult timp deasupra nivelului inimii; gravitatia ajuta la reducerea umflăturii, prin drenarea excesului de lichid (1). 

Exercitii fizice pentru recuperarea mobilitatii 

Odata ce inflamatia si durerile s-au ameliorat, pacientul poate incepe sesiunile de exercitii fizice, pentru mobilitatea, forta, flexibilitatea si stabilitatea gleznei, sub atenta indrumare a unui kinetoterapeut. Antrenamentele pentru echilibru si recapatarea fortei in muschii de la nivelul gleznei sunt la fel de importante, acestia fiind esentiali pentru prevenirea recidivei (1). 

Medicul specialist este cel care poate determina momentul optim pentru inceperea sesiunilor de recuperare fizica. De asemenea, kinetoterapeutul va construi un program de recuperare adaptat conditiei fizice a pacientului, raportandu-se si la severitatea traumei suferite de acesta (1).

Interventie chirurgicala

In cazuri rare, este necesara interventia chirurgicala, atunci cand leziunea nu este vindecata prin metodele mentionate mai devreme, sau daca pacientul se confrunta cu un nivel ridicat al instabilitatii articulare. Operatia pentru entorsa gleznei poate presupune: 

  • refacerea unui ligament nevindecat; 
  • reconstructia unui ligament afectat, utilizandu-se tesut al unui ligament sau tendon din aceeasi zona (1). 

Entorsa gleznei reprezinta intinderea sau ruperea ligamentelor de la nivelul oaselor gleznei, in urma unor miscari nefiresti pentru aceasta incheietura. Manifestarile specifice pot varia, medicul specialist fiind cel care stabileste gradul de severitate, in urma unui control amanuntit. 

Pe baza diagnosticului pus, tratarea unei entorse la nivelul gleznei poate include solutii variate. Unele dintre acestea presupun tehnicile RICE de recuperare medicala acasa, iar in cazul complicatiilor, kinetoterapia sau chiar operatia pot fi recomandate de medicul ortoped. Perioada de recuperare depinde foarte mult de severitatea cazului. 

Entorsa glezna netratata

Daca suferi de o leziune la glezna, este important sa faci o evaluare la un medic specialist, mai ales daca simptomele nu se amelioreaza intr-o zi sau doua. Leziunile minore la glezna se pot vindeca cu odihna si ingrijire adecvata la domiciliu. Ingrijirea la domiciliu include lucruri precum protejarea gleznei accidentate, utilizarea carjelor sau a altor dispozitive pentru a ajuta la imobilizarea articulatiei, compresie usoara, elevatie si aplicarea de comprese reci sau gheata timp de 15-20 de minute la fiecare 2 ore (4).

Daca nu observi imbunatatiri in decurs de doua zile, consulta un medic specialist pentru a evalua amploarea leziunii gleznei. Acesta va determina natura si amploarea leziunii gleznei printr-o evaluare fizica si prin studii imagistice (de exemplu, ecografie, radiografie digitala, RMN, tomografie computerizata), daca este necesar. 


O entorsa netratata iti poate afecta capacitatea de a sta in picioare si de a merge si poate creste riscul de entorse viitoare. Entorsele netratate pot duce, de asemenea, la o articulatie a gleznei cronic instabila. Aceasta afectiune va creste sansele de a dezvolta afectiuni, cum ar fi:

  • modificari degenerative la nivelul articulatiei gleznei;
  • artrita la nivelul gleznei;
  • inflamatie cronica.

Entorsele netratate pot face, de asemenea, sa simti ca glezna este mereu pe cale sa cedeze. Aceasta instabilitate va creste riscul de a te accidenta din nou mai tarziu.

Prevenirea entorsei gleznei

O glezna luxata are mai multe sanse sa se accidenteze din nou. Iata cum poti reduce acest risc:

  • mentine gleznele puternice si flexibile. Discuta cu medicul sau cu fizioterapeutul despre exercitiile de intarire a gleznelor.
  • poarta pantofii potriviti pentru o activitate. Alege incaltaminte stabila care va sustine glezna, cum ar fi pantofii de baschet inalti.
  • daca practici un sport, ai putea sa bandajezi o glezna slaba pentru a avea un sprijin suplimentar. Intreaba medicul daca este cazul sa porti o orteza daca ai mai avut candva o entorsa.
  • asigura-te ca terenul de joc sau curtea nu are denivelari sau obstacole.
  • mentine o buna rezistenta musculara prin exercitii fizice regulate.
  • fa exercitii de incalzire inainte de exercitii si activitati fizice.
  • nu mai fa sport daca te simti obosit (4).

Disclaimer

Acest articol are un rol pur informativ si nu poate inlocui expertiza medicala. Daca te confrunti cu simptome ale unei entorse la glezna, dezvoltate in urma unei traume de natura fizica, se recomanda consultul medical de urgenta. In lipsa unui tratament adecvat, anatomia gleznei poate ramane afectata pentru totdeauna, cu efecte semnificative asupra calitatii stilului de viata. 

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) Mayo Clinic, „Sprained Ankle”: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sprained-ankle/symptoms-causes/syc-20353225. Accesat 17.10.2022

(2) Harvard Health Publishing, „Recovering from an ankle sprain”: https://www.health.harvard.edu/pain/recovering-from-an-ankle-sprain. Accesat 24.08.2023

(3) Cleveland Clinic, „Sprained Ankle”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22048-sprained-ankle, accesat 23.08.2023

(4) WebMD, „Sprained ankle”: https://www.webmd.com/pain-management/ankle-sprain. Accesat 23.08.2023

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice